<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az Aegon Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár 2012.05.31-ei küldöttközgyűlése döntést hozott a magánnyugdíjpénztári ágazat jogutód nélküli megszűnéséről, azaz a végelszámolás megindításáról. A végelszámolás kezdő napja 2012. július 1.

A pénztár szerint a jogszabályok által jelenleg megszabott működési feltételekkel nem garantálható a tagok nyugdíjcélú megtakarításának biztonságos és hosszú távon tervezhető, kiszámítható kezelése. Kötelező tagdíjbevételek hiányában a magánnyugdíjpénztári ágazat további fenntartása olyan plusz terhet jelentene a tagságnak, amely mellett a pénztári megtakarítás a tagok számára már nem feltétlenül lenne jövedelmező. A működési költségek törvényben megszabott alacsony plafonja miatt több pénztár kényszerült arra, hogy a tagságtól önkéntes alapon tagdíjat szedjen, melyet működése fenntartására költhet.

A magánpénztári ágazat jogutód nélkül megszűnik, de figyelem, az önkéntes magánnyugdíjpénztárat ez egyáltalán nem érinti.

Mi lesz a vagyonnal?

A végelszámolás nem befolyásolja a normál működést, a tagok nyugdíjpénztári megtakarításait - a végelszámolás teljes tartama alatt - a pénztár továbbra is a jogszabályok maradéktalan betartása mellett kezeli. Változatlanul működik a szolgáltatások teljesítése is (pl. nyugdíjba vonulás vagy halál esetén). A végelszámolási időszakban viszont nincs lehetőség magánnyugdíjpénztári belépésre, és más pénztárba való átlépés esetén a tagok vagyona a végelszámolást követően kerülhet átadásra az átvevő pénztárnak. A végelszámolás kezdő időpontja előtt, azaz a 2012. június 30-ig kezdeményezett átlépések esetén az átléptetés a megszokott formában történik.

Két lehetősége van a tagoknak

Ha nem akar várni
A más pénztárba átlépni szándékozók 2012. június 30-ig beérkező átlépési kérelmére a korábbi szabályok érvényesek, azaz nem kell megvárniuk a végelszámolás lezárását a tagi vagyon átadásához.

A megmaradt tagok előtt két lehetőség van: vagy másik pénztárat választanak, vagy visszalépnek az állami rendszerbe. Akik maradnak, csak egy másik nyugdíjpénztárat választanak, azokat az Aegon legkésőbb július 31-ig értesíti (ezen az oldalon és levélben is) a nyilatkozattétel pontos módjáról.

Átlépés esetén a tagság jogilag a másik pénztár befogadó nyilatkozatának napjával kezdődik, de az egyéni számlán nyilvántartott vagyon a végelszámolás befejezésével kerül átutalásra a befogadó pénztárnak.

A tagok dönthetnek úgy is, hogy visszatérnek a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerébe. Ehhez tulajdonképpen semmit sem kell tenniük.  Ugyanis amennyiben a pénztártag a megadott határidőig nem nyilatkozik a más pénztárba történő átlépéséről, akkor visszaléptetésre kerül a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe és a számláján levő vagyont átutaljuk az államnak.Lesz-e reálhozam?

Jelenleg még elfogadásra vár az a jogszabály módosító indítvány, amely alapján az így visszalépő tagok - a korábbi szabályozással ellentétben - jogosultak lesznek a reálhozamra és a tagdíjkiegészítés összegének felvételére, vagy annak önkéntes nyugdíjpénztárnál vezetett tagi számlán, vagy a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számlán történő jóváírására.
Az új szabály szerint - amennyiben az elfogadásra kerül - a tagok kérhetik a visszalépő tagi kifizetés (reálhozam, tagdíjkiegészítés) átutalását. Amennyiben a tag erről nem rendelkezik, úgy azt a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba kell a pénztárnak utalnia.

A végelszámolás folyamatát mindvégig ellenőrzik a hatóságok (pl. PSZÁF), és a jogszabály alapján a végelszámolás befejezése is csak a PSZÁF engedély birtokában történhet meg.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kiderült, mekkora emelést kapnak a nyugdíjasok - mennyi pénzt hoz a postás novemberben?
Privátbankár.hu | 2022. október 6. 06:49
Novemberben még a júliusinál is nagyobb nyugdíjemelésre kényszerült a kormány az elszálló árak miatt - a Magyar Közlönyből az is kiderült, mekkora lesz az egyszeri nyugdíjprémium idén.
Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG