<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az NGM közlése szerint a maradó pénztártagok ugyanakkora nyugdíjra számíthatnak, mint az állami pillérben lévő befizetők - holott a tavaly év végén elfogadott módosítások szerint nem. Úgy tűnik, a jogalkotó nem akar belefutni abba, hogy a 102 ezer pénztártag diszkrimináció miatt jogorvoslatot kérjen. Az is kiderült, hogy a most átlépők is kapnak reálhozamot.

Lesz reálhozam, lesz "rendes" nyugdíj is

Menni vagy nem menni?

Bár a tavaly év végén sebtiben elfogadott módosítóindítványok alapján a pénztártagok jogosulttá váltak állami nyugdíjra, a szabályozás értelmében csak az állami rendszerben lévők jussának 75%-át kaphatták volna meg. A törvény világosan fogalmaz, az NGM azonban a napokban több sajtóorgánumnak is megerősítette, hogy nem éri diszkrimináció a pénztártagokat, vagyis ők is ugyanolyan állami nyugdíjra lesznek jogosultak, mint azok, akik visszatértek az állami pillérbe.

A magánnyugdíjpénztári tagok így nehéz döntés előtt állnak, de legalább tisztul a kép. Az biztos, hogy a kormány újra megnyitja az átlépés lehetőségét a pénztártagoknak, de ezek részletszabályait még mindig nem dolgozták ki. Múlt heti sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella azt mondta, hogy január végére, de legkésőbb február elejére a részleteket is kidolgozzák. A korábbi híreket is cáfolta a nemzetgazdasági tárca, vagyis úgy tűnik, hogy az állami rendszerbe visszalépők most is kapnak majd reálhozamot.

Lesz idő gondolkozni

A közel 102 ezer pénztártagnak van ideje gondolkozni. A 100%-os állami nyugdíj ígérete áll szemben az azonnal kiutalható reálhozammal - nem vitás hosszú távon, melyik megoldás a jobb befektetés, csakhogy 2012 eleje nem úgy indult a háztartásoknak, ahogy azt egy éve remélték. Arról nem is beszélve, hogy a jelenlegi költségszint-szabályozás mellett a kasszák csak önkéntes tagdíj beszedésével tudnak talpon maradni - és ebből az összegből gyarapíthatnák már meglévő vagyonukat a pénztártagok.

Lehetőségek az állami rendszerbe visszalépők előtt
Szempont Ha visszalép Ha marad
Állami nyugdíj
(az indexálási szabályoknak megfelelően)
100% 100%
Rövid távon mit jelent? Reálhozamot kaphat. Tagdíjat kell majd fizetni, de az gyarapítja az eddigi befizetéseket. Több kassza megszűnhet, összeolvadhat.
Hosszú távon mit jelent? A nyugdíjat az állam állja és garantálja. Állami nyugdíjat, mely kiegészül a pénztári befizetésekkel.
Kompenzáció Nem ismert, hogy mit kapnak felhalmozott megtakarításukért cserébe az átlépők. Korábban azt ígérték, egyéni számlán írják jóvá a vagyont, de erre már aligha lesz lehetőség. Nincs szükség kompenzációra, vagyonát a pénztárak kezelik tovább.


Az viszont mindenképp a maradás mellett szól, hogy a tagok megtakarításai megmaradnak egyéni számlán a pénztáruknál - míg az állami rendszerben (a korábbi ígéretek ellenére) erre kevés az esély. A nyugdíjrendszer teljes átalakításáról idén nyáron születhet legkorábban döntés.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Kiderült, mekkora emelést kapnak a nyugdíjasok - mennyi pénzt hoz a postás novemberben?
Privátbankár.hu | 2022. október 6. 06:49
Novemberben még a júliusinál is nagyobb nyugdíjemelésre kényszerült a kormány az elszálló árak miatt - a Magyar Közlönyből az is kiderült, mekkora lesz az egyszeri nyugdíjprémium idén.
Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG