<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A magánnyugdíjpénztáraknál egyelőre nem tolonganak azok az ügyfelek, akik visszalépnének az állami rendszerbe - derül ki a Napi Gazdaság által készített felmérésből. A lapnak nyilatkozó pénztárak elmondása szerint eddig alig 10-20 ügyfél jelezte, hogy mégsem tartja meg tagságát.

A tavalyi átléptetéssel ellentétben idén a pénztári tagoknak kell nyilatkozniuk arról, hogyha vissza akarnak térni az állami nyugdíjrendszerbe, és mindezt a nyugdíjpénztáruknál kell megtenni - március 31. a végső határidő - írja a Napi Gazdaság.

A jogszabályi környezet azonban nagyon képlékeny továbbra is, a tagoknak érdemes tehát kivárni, mert a visszalépéssel kapcsolatos részletszabályok még nem kerültek kidolgozásra. Ne feledjük, hogy azok, akik tavaly a magánkasszák mellett döntöttek, csak decemberben dőlhettek hátra végleg, hogy mégiscsak jogosultak állami nyugdíjra (ehhez jogszabályt módosított az Országgyűlés).

Az biztos, hogy a kilépők visszakapják tagdíj-kiegészítésüket valamint a május 31-ei elszámolás alapján reálhozamra is jogosultak, a pénztárak viszont kilépési díjat számítanak majd fel ezeknek a tagoknak. A tagi vagyon ezekkel a tételekkel csökken, a maradékot a kasszák a tavaly nyári menetrendnek megfelelően a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapnak utalják.

A tagok fel is vehetik reálhozamukat - amennyiben kapnak - vagy önkéntes kasszájuk számlájára is elutalhatják azt. A reálhozam után azonban adókedvezményt a most átlépő tagok már nem érvényesíttethetnek.

A kasszák továbbra is "ellenszélben" működnek tovább, hiszen a munkavállalók 10%-os befizetései az államkasszát illetik meg, a magánpénztárak tehát tovább vegetálnak. A kasszák körül nagy a csend, az érdekvédő szervezetük, a Stabilitás Pénztárszövetség sem igen aktív a kommunikáció terén. A háttérben valószínűleg nagy munka folyik, a magánpénztárak ugyanis azon dolgoznak, hogy maroknyi tagságukat megtartsák, és hogy miként tudnak tovább működni. Tagdíjat ugyanis szedhetnek az új szabályok szerint, így a szigorú költségplafon ellenére talán tudják biztosítani fennmaradásukat, és akár még a tagok vagyonát is tovább gyarapíthatják.

Aki úgy dönt, hogy visszalép az állami rendszerbe, az sem fog sziklaszilárd jogi alapokat találni. Bár a reálhozamról úgyis lehet nyilatkozni, hogy az visszalépés esetén kerüljön jóváírásra a tag állami rendszerben létrejövő egyéni számláján, ennek pontos mikéntjéről egyelőre semmit nem tudni. Információink szerint a kormányzat nyáron áll majd elő a nyugdíjrendszer átalakításának végleges tervével, csakhogy a pénztári tagoknak még március végéig kell dönteniük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Sokkal drágábban akar tankolni? Várja meg a pénteket!
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 09:41
Péntektől megint jelentősen emelkedik az üzemanyagok piaci ára.
Személyes pénzügyek Hiába a borsos kamatok, nem csökken a hitelfelvételi kedv
Privátbankár.hu | 2022. október 3. 10:24
Átlagosan 1,8 millió forint személyi kölcsönt vesznek fel felújításra vagy autóra a K&H ügyfelei.
Személyes pénzügyek Magyar Közlöny: a csok büntetőkamata nem lehet több 5 százaléknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 07:32
Legfeljebb 5 százalék lehet a büntetőkamat azoknak, akik nem teljesítik a csok felvételekor vállalt feltételeket. Az új rendeletre a jegybanki alapkamat drasztikus emelkedése miatt volt szükség. A büntetőkamat akár 65 százalékra is rúghatott volna.
Személyes pénzügyek Iszonyatos összegeket vesztünk az inflációval - tévút a készpénzes megtakarítás
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:57
Ezermilliárd forint olvadhat semmivé, de van jobb megoldás.
Személyes pénzügyek Megint érdemes gyorsan elmenni tankolni
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 28. 10:27
Péntektől ugyanis újra emelkedik a benzin és a dízelolaj ára is.
Személyes pénzügyek Már a spórolós németek sem spórolnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 27. 13:15
A lakosság nagy része nem tud már pénzt félretenni a rendkívüli áremelkedés, például a megnövekedett rezsi miatt Németországban. A BVR bankszövetség becslése szerint a megtakarítási ráta 2014 óta először egyszámjegyűre csökkenhet az idén.
Személyes pénzügyek Rengeteg állás betöltetlen Ausztriában, augusztusban is rekord született
Eidenpenz József | 2022. szeptember 26. 05:14
Új rekord született augusztusban is, 115 622 magyar állampolgárságú munkavállaló dolgozott Ausztriában. Egy év és egy hónap alatt is a magyarok száma nőtt legjobban. Lassan utolérjük a csúcstartó németeket. Az ukránok rohama valamiért leült. A szomszédunkban még mindig rengeteg álláshely betöltetlen.
Személyes pénzügyek A zsebpénzben is visszaköszönhet az infláció
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 22. 10:25
Egyre drágábbak a meglóduló infláció miatt az iskolások hétköznapjai, például a menzákon jelentős drágulás figyelhető meg. A gyerekek kiadásai is emelkednek, ezért a szülőknek - ha megtehetik - magasabb zsebpénz-kiadással érdemes számolniuk az idei tanévben.
Személyes pénzügyek Pénteken változás jön az üzemanyagáraknál
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 21. 11:38
Változik a gázolaj ára azoknak, akik nem tankolhatnak 480-ért.
Személyes pénzügyek Hiteleiknél a bankok azonnal érvényesítik az MNB-kamatemelést, nem úgy a betéteiknél
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 19. 08:43
Ez derül ki a Bank360 legfrissebb körképéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG