BUX
35 050.92
-1.25%
-444.00
OTP
9 720.00
+0.21%
+20.00
MOL
2 000.00
-1.96%
-40.00
RICHTER
6 760.00
-2.59%
-180.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2019. július 12. 16:00

A tőzsdeindexeket nem mindig lehet jól összehasonlítani egymással. Ha a számítási különbségeket kiküszöböljük, a közép-kezelt-európai térség indexei közül a lengyeleket és a cseheket megelőztük, a román index viszont jobb lehetett nálunk. Viszont Romániában az infláció is magasabb volt.

Időnként felmerül a kérdés, melyik tőzsde teljesített jobban a másiknál, vagy a többinél. Például szűkebb térségünkben, Közép-Kelet-Európában. Mi sem egyszerűbb annál, fogjuk az adott tőzsdeindexeket, és össze hasonlítjuk– gondolhatnánk. De mégsem ilyen egyszerű.

A problémát az okozza, hogy különböző tradíciók miatt sok tőzsdeindex, az úgynevezett árfolyam-indexek (“PR”, price return” típus) nem tartalmazzák a kifizetett osztalékok hatását. Az osztalékfizetés lényegében “elvész”, mert a részvények ára a kifizetés után rendszerint leesik valamelyest. Ez beépül az árfolyamba és azon keresztül az indexbe.

Az index rosszabb teljesítményt mutat, mint  ha valóban az adott részvénypiacon fektettünk volna be. A valóságban az osztalékot fel lehet venni, és újra be lehet fektetni. (Igaz, adók és költségek is jelentkezhetnek.)

A BUX-nál beépítik

Ezért sok, modernebb indexet már úgy számolnak, hogy a kifizetett osztalékokat lényegében újra az adott részvénybe fektetik. Ahogy a Budapesti Értéktőzsde indexeinek kézikönyve írja:

“Az indexek az osztalékfizetéseket azzal a feltételezéssel veszik figyelembe, hogy a vállalatok által fizetett osztalékot a befektetők teljes mértékben ugyanannak a cégnek adott részvénysorozatába fektetik be, így az indexek a bázisidőponthoz képest aktuálisan realizált hozamot is tükrözik.”

Jelentős a különbség

Amelyek az osztalékfizetés pozitív hatását is beépítik az indexbe, azok az úgynevezett TR-, azaz total return-típusú indexek, és a BUX is ilyen. Nem ilyen viszont a Varsóban általában használt WIG 20, a prágai PX és a bukaresti BET index. Ezek az említett egyszerűbb, PR típusba tartoznak.

(Grafikon: Tradingview.com)

De már mindegyikhez számolnak újabb fajta, osztalékos, TR típusú verziót is. Hogy ez mennyire lényeges, azt mutatja például az első ábra a varsói index klasszikus és osztalékos változatáról. Azt láthatjuk rajta, hogy öt év alatt a normál index (kék vonal) mintegy három százalékkal esett, míg osztalékkal együtt (pirossal) 11 százalékos hozamhoz juthattak a befektető. A különbség tehát eléggé nagy tud lenni már pár év távlatában is.

Első-e Budapest?

Varsóban, Prágában és Bukarestben is van már osztalékkal együtt vett hozamot mutató index, de az utóbbi csak rövidebb ideje. Második grafikonunk azt mutatja, hogyan teljesítettek a térségbeli indexek tíz év alatt. A BUX van az élen, amely majdnem háromszorozta értékét.

A lengyel és a cseh részvénypiac osztalékkal együtt nem egészen kétszeresére nőtt, anélkül viszont jóval kevésbé, 20-30 százalékkal. A román mutatónak viszont az osztalék nélküli párja is majdnem utolérte a BUX indexet. A BET-TR változat első értéke a Bukaresti Tőzsde honlapja szerint 4910,39 pont volt 2012 szeptember 21-én. Csütörtökön pedig 14 445 pont, azaz a 2012-es érték majdnem háromszorosa.

A reálhozam is számít

Ha lenne adat korábbról, biztosan Bukarest kerülne az élre. Viszont Romániában az utóbbi tíz évben magas volt az infláció, nem egyszer ugrott fel a 4-8 százalékos sávba is. Ha reálhozamot is vizsgálnánk, akkor már nem biztos, hogy a bukaresti piac lenne a legjobb.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Részvény / Deviza / Áru Tudjuk, mit csináltál áprilisban, újra tőzsdén a Pick szalámigyár
Eidenpenz József | 2020. május 22. 19:17
A videojátékok piaca hatalmas emelkedést mutatott áprilisban, de vették a hardvereket is. Sokan nyilván ezzel ütötték el az időt a karantén alatt. A tőzsdéken stagnálás vagy enyhe esés látható, a BUX kicsit jobban süllyedt, főleg a Mol miatt. Gyengült a forint is.
Részvény / Deviza / Áru Kína berúgta az ajtót – kisbefektetőknek már nem adnak el olajat?
Eidenpenz József | 2020. május 22. 11:41
Végleg rá akar telepedni Kína Hong Kongra, a tőzsdeindex majdnem hat százalékkal zuhant, Amerika válaszlépésekkel fenyeget. Az európai tőzsdék esése azonban mérsékelt, a BUX is az átlagot hozza, az OTP egy százalék alatti mértékben gyengül. Megint visszapattant 349 forint környékéről az euró. Egyes cégek nem akarnak olajat eladni olyan alapoknak, amelyekbe a kisbefektetők szállnak be. Drága lett bitcoinozni.
Részvény / Deviza / Áru A TikTok lassan annyit ér, mint Magyarország GDP-je
Eidenpenz József | 2020. május 21. 18:42
Az amerikai munkanélküliségi adat látszólag megfelelt a várakozásoknak, de a tőzsdéket nem tudta jobb kedvre deríteni. A kereskedelmi háború árnya és globálisan romló vírusstatisztikák nyomasztják a befektetőket. A BUX viszonylag jól teljesített, legalább az OTP meg tudta tartani tegnapi záróárát. A forint tovább erősödött. Újított a Facebook, sokat ér a Tiktok.
Részvény / Deviza / Áru Ez egy új fejezet? Trump nekiment személyesen a kínai elnöknek is
Eidenpenz József | 2020. május 21. 12:09
Főleg az amerikai-kínai kapcsolatok romlása miatt esnek ma a tőzsdék. Donald Trump elnök ezúttal személyesen a kínai elnököt is támadta, amire eddig nem volt példa. A szenátus közben elfogadott egy szabályozást, ami alapján kidobhatják az amerikai tőzsdékről a kínai nagyvállalatok részvényeit. A BUX is süllyed, a forint viszont erősödik.
Részvény / Deviza / Áru 100 készülő oltásból ötnek van esélye? – lassan csúcsot döntenek az amerikai részvények
Eidenpenz József | 2020. május 20. 19:24
Jó a hangulat a tőzsdéken, a befektetők bíznak benne, hogy újabb mentőcsomagokat adnak a gazdaságnak. Mentőövet készülnek dobni az európai autóiparnak is. A legalább százféle készülő oltóanyagból készült egy ötelemű lista, amely az esélyesebbeket tartalmazza. A BUX szerényen emelkedett, a forint stabil volt.
Részvény / Deviza / Áru Csalódás érte az oltásban reménykedőket, aranyat vesznek a legnagyobb kutyák
Eidenpenz József | 2020. május 20. 11:51
Ma Európában stagnálásszerű állapot látható, miután tegnap este az amerikai piacot csalódásként érték az oltóanyagok várható elkészültével kapcsolatos szakértői vélemények. A BUX fél százalékkal esik, a forint kissé gyengül, vezető papírjaink nem mutatnak nagy mozgásokat. A világ legnagyobb és leghíresebb alapkezelői szorgalmasan veszik az aranyat.
Részvény / Deviza / Áru Többet kéne tenniük az államoknak a válság ellen, 350 alatt volt az euró
Eidenpenz József | 2020. május 19. 19:18
A Fed ugyan mindent megtesz az amerikai gazdaság élénkítése érdekében, de az eszköztárának hatóereje véges, csak egy részét tudja elhárítani a károknak – erre célzott a Szenátus előtt Jerome Powell. A beszéd így nem volt túl erős, és csak szerény pluszt tudott előidézni a tőzsdeindexekben. Az európai tőzsdék nagyon vegyesen teljesítettek, a BUX emelkedni tudott. A forintnak különösen jó napja volt, 350 alatt is volt az euró.
Részvény / Deviza / Áru Kevés a Merkel-Macron páros 500 milliárd eurója, de a BUX tartja magát
Eidenpenz József | 2020. május 19. 12:01
Angela Merkel és Emmanuel Macron 500 milliárd eurós gazdaságfejlesztési programról állapodtak meg tegnap a koronavírus által különösen sújtott gazdaságok számára. Ez azonban csak harmada annak, mint amit az EKB korábban szükségesnek vélt, így a tőzsdék ma csalódottnak tűnnek. A BUX viszont tartja magát az OTP-nek köszönhetően, és a forint is erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Egy nap két oltóanyagról is jó hír jött, száguldanak a tőzsdék
Eidenpenz József | 2020. május 18. 19:03
Délelőtt egy brit, délután egy amerikai cég közölt biztató híreket a készülő oltóanyagáról. Ezen kívül a Fed elnökének tegnapi interjúja és az olajár emelkedése is pozitív hatású volt a tőkepiacokra. A kínai olajkereslet állítólag már elérte a járvány előtti szintet. Szépen drágult az OTP és a Mol is, valamint erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Jövő év végéig húzódhat a normalizálás, sok kormányzati segítség kell még
Eidenpenz József | 2020. május 18. 11:40
A tőzsdék szépen emelkednek ma, aminek fő oka a javuló vírusstatisztikákban és a Fed-elnök interjújában keresendő. Az elnök egyrészt ugyan pesszimista volt, szerinte jövő év végéig is eltarthat a gazdaság normalizálása. Másrészt viszont újabb kormányzati beavatkozásokat, likviditás-bővítést tartott szükségesnek. Az OTP és a Mol Európával együtt száguld, a nemesfémek ára is robbant.
hírlevél