7p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A tőzsdeindexek ma is inkább esni akarnak, a BUX pedig nem találja az irányt. Az OTP lefelé, a Mol felfelé tart, az euró/forint a napokban jellemző sáv tetején van. Sokat javult az aranyhoz képest lemaradó ezüst, de még nagyon messze jár korábbi rekordjától. Fog még csökkenni a magyar infláció és a kamat?

Az európai tőzsdeindexek nagy többsége kisebb-nagyobb mínuszban van csütörtökön, csak Párizsban és Amsterdamban van csekély emelkedés. Az amerikai határidős indexek is 0,2-0,3 százalékkal csökkennek. Bár csak egyetlen tizedszázalékponttal tért el a várakozásoktól – 3,4 helyett 3,5 százalék lett – az éves infláció márciusban az USA-ban, a szerdai adat erősen lelombozta a tőkepiacokat. Ennek utóhatása érződik másnap is.

Ami a folytatást illeti, csütörtökön az EKB tart kamatdöntő ülést, és további amerikai gyorsjelentések érkeznek. Szerdán a Delta Airlines a rekord keresletnek köszönhetően a vártnál magasabb prognózisokat közölt, ami jó hír, a részvény mégis esett.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A BUX index nulla körül egy szűk sávban mozog, jellemző, hogy az OTP 0,6 jelenleg százalékkal esik, a Mol pedig ugyanennyivel emelkedik. A Richter és a Telekom plusz 0,4, a 4iG mínusz 0,6 százalékkal mozdult el. Öt százalékkal drágult a hollandiai földgáz ára, az olaj és az arany alig változik.

Nagyot ugrott az euró/forint

Az euró/forint 390,60 csütörtökön délelőtt, ami 60 fillérrel alacsonyabb ugyan a szerda estinél, de az utóbbi napokban jellemző sávnak inkább a felső részén helyezkedik el. Este ugyanis az amerikai inflációs adat megkavarta a tőkepiacokat, a dollár erősödését és a feltörekvő piaci devizák esését okozva. Az euró ára napok óta 390 körül ingadozik, de az amerikai adat hatására 388,60-ról átmenetileg 391,90-re ugrott.

Árfolyamok és grafikonok

A csütörtök reggeli adat szerint márciustól márciusig 3,6 százalékkal emelkedtek az árak Magyarországon, ami kissé magasabb a Bloomberg elemzői konszenzusánál (ami 3,5 százalék volt a K&H Értékpapír szerint). A maginfláció 4,4 százalékos volt éves szinten, tovább csökkent.

Merre tart a magyar infláció?

A bázishatások kifutása és a szezonalitás miatt az infláció hullámzó emelkedését várja májustól Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatója.

Decemberben 4,6 százalékos, az inflációs sávon kívüli évzárásra számít.

A kamatcsökkentés az előre jelzett, lassabb ütemezésben folytatódhat. A közeljövőben azonban a forinteszközök befektetői megítélésére a fejlett piaci adatok, kamatvárakozások nagyobb hatást gyakorolhatnak, mint a hazai monetáris politikai lépések – írja a szakember.

(Az inflációs adatról részletesebben az Mfor.hu írt.)

Májustól nőhet a hazai pénzromlás

Az inflációnak a célsávba való mostani visszatérése egyelőre átmeneti jelenség az Erste Bank elemzője, Nagy János szerint is.

Májustól várhatóan ismét emelkednek az éves inflációs ráták.

Inflációnövelő tényező a visszatekintő árazások gyakorlata, a bérkiáramlás és az annak nyomán várt fogyasztásbővülés. Az év egészében zömmel 4-5 százalék közötti, határozott trend nélkül ingadozó éves inflációs számokat vár a szakember, a jegybanki célsávba tartósan csak 2025-ben térhet vissza az infláció.

Megemelték a Nyomda osztalékát

Az ANY Nyomda közgyűlésén részvényenként 253 forintos osztalékot fogadtak el, ami némi emelést jelent az igazgatóság által javasolt 250 forinthoz képest – írja a K&H Értékpapír. A saját részvényekre eső osztalék felosztása után várhatóan 261 forintot fizetnek ki, ami 7,5 százalékos osztalékhozamot jelent a szerdai záróár alapján.

Felzárkózik végre az ezüst?

Az arany ára szinte naponta új rekordokat dönt, míg az ezüstnek még mindig nagy a lemaradása a történelmi csúcsokhoz képest, ami jelentős emelkedési potenciált jelez a fehér fém számára – írja az Investing.com. Az árat főleg a tartósan fennálló keresleti-kínálati egyensúlytalanság, a közel-keleti geopolitikai feszültségek eszkalálódása és az Atlanti-óceán mindkét partján várható kamatcsökkentés lehetősége mozgatja.

Az arany és az ezüst 2000 eleje óta. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az arany és az ezüst 2000 eleje óta. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A jelenlegi keresletnövekedés nyomán az ezüst talán nemsokára áttörheti a 2021-es csúcsot. Az Ezüst Intézet előrejelzése szerint a globális ezüstkereslet idén eléri az 1,2 milliárd unciát, ami meghaladja az 1,02 milliárd unciás kínálatot, ez pedig újabb deficites évet eredményez. Az ipari kereslet, különösen az elektronikai és a megújulóenergia-szektorban, jelentős hajtóerőt jelent. Bár a kínálat a következő években némileg növekedhet, nem valószínű, hogy lépést tud tartani a felgyorsuló kereslettel.

Vége a kamatcsökkentésnek Magyarországon?

Számomra nagy kérdés, hogy egyáltalán vághat-e még kamatot az MNB, ha valóban el akarja érni a céljait – írja Zsiday Viktor, a Hold Alapkezelő portfólió-menedzsere. A januári kereseti adatok arra utalnak, hogy a munkaerőpiac szűkössége miatt bőven két számjegyű lesz idén a bérek növekedése. Így az inflációs nyomás belföldi komponense erős maradhat. Annak érdekében, hogy elkerüljük az infláció magasan ragadását, az importált inflációnak rendkívül alacsonynak, sőt, inkább negatívnak kellene lennie.

Ami azt jelenti, hogy a forint gyengülése ebből a szempontból nem megengedhető.

Talán még nominálisan enyhén felértékelődő forintra is szükség lenne ehhez. Ezért olyan kamatszintre lehet szükség, amely stabilizálja a forint árfolyamát, vagy enyhén erősíti azt – véli a szakember.

Most is, hogy a tőkepiaci hangulat kifejezetten nyugodt, legalább 7-8 százalékos hozamot várnak el a forinteszközöktől a befektetők.

200 ezer magyar kriptózik?

Az MNB, már nem először, közleményben ecseteli a kriptovaluták és az azokkal foglalkozó szolgáltatók magas kockázatait. Szerinte piaci becslések szerint Magyarországon már mintegy 200 ezer ügyfél rendelkezik virtuális kriptoeszközökkel, a legtöbben valószínűleg bitcoinnal, és köt azokkal üzleteket kereskedési platformokon, kriptotőzsdéken.

A befektetők köre folyamatosan növekszik (…) Bár a bitcoin árfolyama az elmúlt hetekben történelmi rekordot döntött, 2014-ben, 2018-ban és 2022-ben is értékének felét-háromnegyedét veszítette el.

Külön nevesítik a világ messze legnagyobb piaci részesedésű kriptotőzsdéjét, a Binance-t. Említik, hogy a kriptós szolgáltatók a MiCA jogszabály alapján a 2026. július 1-jéig tartó türelmi időszakot követően az uniós jegybankok, pénzügyi felügyeletek hatásköre alá kerülnek. De ha bármelyik EU-tagállamban engedélyezték tevékenységüket, a többi tagországban határon átnyúló szolgáltatóként nyújthatnak szolgáltatást. Bővebben lásd:

Erősen megosztja a befektetőket a bitcoin

A megkérdezettek 30 százaléka szerint a bitcoin 2024-et mindössze húszezer dollár alatt zárhatja, vagyis a jelenlegi ár 28 százalékán – derül ki a Deutsche Bank több országban élő ügyfelei között végzett felmérésből. Csak 15 százalékuk prognosztizált az eddigi csúcsoknál magasabb, 75 ezer dollár feletti árfolyamot (a márciusi rekord 3,738 dollár volt).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

E szkepticizmus ellenére a válaszadók 40 százaléka bízik a bitcoin hosszú távú fennmaradásában, míg 38 százalék a bitcoin eltűnését jósolja. Ám kevesebb mint egy százalék tekinti a kriptót gyorsan múló divatnak.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17960 17860 18210 -0,25% 0 0 8 091 594 405 HUF 2024-05-21 17:10:25
MOL 3036 3036 3086 +0,33% 0 0 3 718 028 356 HUF 2024-05-21 17:07:13
MTELEKOM 960 949 960 +1,16% 0 0 816 663 582 HUF 2024-05-21 17:05:02
RICHTER 9110 9110 9360 -1,88% 0 0 2 822 873 265 HUF 2024-05-21 17:11:56
OPUS 378 376 393 -2,83% 0 0 145 406 324 HUF 2024-05-21 17:09:41
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mennyire örült a forint a kamatdöntésnek?
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 18:29
Merre tartott kedden a magyar fizetőeszköz? 
Részvény / Deviza / Áru Délutánra elromlott a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2024. május 21. 17:44
A Magyar Telekom és a Mol pluszban, az OTP és a Richter mínuszban fejezete be a napot.
Részvény / Deviza / Áru Több hónapos csúcson a forint, árrobbanás a kriptovaluta-piacon
Eidenpenz József | 2024. május 21. 12:39
A tőzsdéken nincs valami jó hangulat kedden, de a magyar BUX index dacolni tud a többivel, elsősorban a Mol emelkedése húzza. Az arany hétfőn újabb történelmi rekordot döntött, az ezüst sem sokkal marad le, 11 éves csúcson áll. Stabil a forint, február eleji szinten van. Hatalmas lökést kaptak a kriptovaluták egy új hír nyomán.
Részvény / Deviza / Áru Mikor kerül majd egymillió dollárba a bitcoin?
Eidenpenz József | 2024. május 21. 05:44
A 15 éves bitcoin verhetetlennek látszik, az idén eddig is jól teljesített, kihívói rendre visszahulltak, kivéve az ethert. Számos becslés van a jövőbeli árfolyamára, de a trendek folytatódása esetén nincs messze a hat, majd néhány év múlva talán a hét számjegyű árfolyam sem. A bitcoin menekülőeszköz is, és akkor is megőrizheti értékét, ha a dollár összeomlik.
Részvény / Deviza / Áru Belehúzott a forint, lehet nyargalni a pénzváltókhoz
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 18:31
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalan a forint, még ne szaladjon a váltókhoz a pénzeszsákkal!
Privátbankár.hu | 2024. május 20. 08:16
Vegyesen alakult a forint árfolyama hétfő reggel a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Tuti, hogy elszalad egy pénzváltóhoz, ha ezt meglátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 11:13
A héten tovább erősödött a forint.
Részvény / Deviza / Áru Mosolyogni fog, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 18:08
Annyira széles persze nem lesz az a mosoly, de legalább izmosodott a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Fordulat történt a forintnál? Warren Buffet bevásárolt
Eidenpenz József | 2024. május 17. 12:17
A tőzsdék enyhén lefelé tartanak, a BUX kissé jobban esik, a forint is gyengül, kérdés, miért és meddig. Elmarad a Telekom-aukció, ami elég nagy áresést okozott. A Walmart miatt szárnyalt a Dow, Warren Buffet bevásárolt Chubb-ból. Megváltozhatott az arany és a bitcoin szerepe az utóbbi időben, hamis kriptókat álcáznak Binance-terméknek.
Részvény / Deviza / Áru Az euróra rá se ismer, ha ránéz az árfolyamra!
Privátbankár.hu | 2024. május 17. 07:10
A forint árfolyama gyengült péntek reggelre.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG