4p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Megint csökkent a kamat, tovább rontották a legkedveltebb lakossági állampapírok feltételeit, az első 14 hónapban már csak 7,9 százalék lesz. Ám akinek van pénze, még léphet pár napig, kaphat a magasabb kamatúból. Aki a nemsoká esedékes kamatokat fekteti majd be újra, már nem lesz ilyen szerencséje.

A legkedveltebb lakossági állampapírok, a PMÁP-ok feltételeit megint rontották, jelentősen csökkentve az első, mintegy másfél évben elérhető kamatot. Az állami weboldalon megjelent hirdetmény szerint az eddig kapható 2032/I jelzésű államkötvény helyét a 2032/J veszi át február 7-től. A különbség az előző sorozathoz képest az, hogy a kamat 9,9 százalékról 7,9 százalékra csökken az első kamatidőszakban.

Ez az időszak egyébként egy év és másfél hónap, 2025. április 22-éig tart, erre az időre tehát a kamat gyakorlatilag fixnek tekinthető. (Korábban ezért a 2023/I-t hibrid kötvénynek nevezték, mert egy darabig fix kamatozású, majd változó.

Még maradt néhány napunk

Pozitív ugyanakkor, hogy a befektetőknek még maradt néhány napjuk az alkalmazkodáshoz. Akinek van pénze, esetleg egy másik állampapírját akarta volna Prémiumokra cserélni, az még megteheti. Az új állampapírokat ugyanis csak február 7-től lehet vásárolni.

Február 6-án még kapható a régi, 9,9 százalékos fajta. Az utána esedékes kamatfizetéseket már csak az alacsonyabb kamatozású papírokkal lehet megoldani.

Csak az alacsonyabb kamat volt fontos

Az új kötvények egyébként más paramétereikben teljesen megegyeznek az elődjeikkel. Így a lejáratuk ugyanúgy 2032. április 22, azaz a hátra levő futamidő kicsit több, mint nyolc év. Minden év április 22-én fizetnek kamatot, a megszokott módon, az előző éves átlagos infláció plusz kamatprémium formájában. A kamatprémium pedig az első négy alkalommal ugyanúgy 0,5 százalékpont, az utolsó három évben pedig egy százalékpont, mint az elődnél.

Így nyilvánvaló, hogy a kötvények létrehozásának az egyetlen célja, hogy az állam kamatterheit csökkentsék. Olyan szempontból ez érthető is, hogy a kamatok az utóbbi hónapokban is tovább sülyedtek, ahogy a Magyar Nemzeti Bank is csökkentette az alapkamatot.

Mihez képest jó és rossz a papír?

Így ma már a gazdaság egészét tekintve a 7,9 százalékos kamat is viszonylag kedvezőnek számít, például ahhoz képest, hogy a 12 hónapos kincstárjegyek irányadó hozama 6,7 százalék. De a távolabbi lejáratú fix kamatozású kötvényeké csak évi hat százalék körül van. Így tehát még látszólag jól is járnak a hazai kisbefektetők, kérdés, ők is így érzik-e.

Az egy éves magyar állampapírok irányadó hozama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az egy éves magyar állampapírok irányadó hozama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Ha azonban valami rendkívüli történik, akkor ez nem lesz igaz. Ha például hirtelen újra megindulna vagy lassan, de masszívan emelkedő pályára lépne az infláció, akkor a 7,9 százalékos kamat alacsonynak bizonyulhat. (A jó nagy késéssel, utólag a kamatokba beépülő infláció gyors emelkedése esetén a pénz reálértékét nem őrzi meg, mint ahogy azt láttuk 2022-ben.) Lásd:

Szerény, de biztos reálhozam?

Ha azonban sok pénzügyi elemző és az állami szervek várakozásainak megfelelően az infláció az idén lassan tovább csökken majd, ha év végére nem lesz több 5-7 százaléknál, akkor a 7,9 százalékos kamatozás is biztosít némi reálhozamot. (A legutóbbi adat évi 5,5 százalék volt.)

Ha pedig a következő években az infláció stagnál, vagy kicsit tovább csökken, akkor a 0,5 vagy 1,0 százalékos kamatprémium is adhat valami kis pluszt az infláció felett. Ha nem is sokat. De ennyire előre tervezni igazából szinte senki sem tud a mostanság igen gyorsan változó gazdasági és politikai körülmények között.

A múltbeli, hosszú távú tapasztalatok alapján – a hazai infláció ritkán volt évi öt százalék alatt – innét az inflációnak nagyobb mozgástere lehet felfelé, mint lefelé.

Itt az ideje másfelé is kacsintgatni?

Amint arra már felhívtuk a figyelmet, nemsokára hatalmas lakossági államkötvény lejáratok és kamatfizetések lesznek, illetve már voltak is ebben az évben. A kamatcsökkentést is vélhetőleg azért lépték meg most, hogy a jelentős részben újra állampapírba menő pénzek ne jelentsenek olyan nagy kamatterhet az államnak.

Ugyanakkor a sajtóban egyre több olyan cikket találunk, amely azzal foglalkozik, hogy milyen további lehetőségei vannak még az kisbefektetőknek az állampapírokon túl. Ezek devizabefektetésekről, részvénybefektetésekről, nemesfém- és ingatlanbefektetésekről szólnak.

Valószínű, hogy érdemes a tőkét megosztani, és már nem mindent egyetlenegy értékpapírba fektetni. Nem is csak egyetlen egy értékpapírfajtába, mint az állampapír. A tőkénk megosztása a kockázatok csökkentéséhez vezet. Erről szól rengeteg befektetési tájú tankönyv és szakkönyv.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17565 17445 17680 +0,75% 0 0 3 970 999 660 HUF 2024-06-12 17:10:15
MOL 2866 2850 2884 +0,42% 0 0 1 622 210 736 HUF 2024-06-12 17:05:18
MTELEKOM 1054 1026 1062 +2,93% 0 0 1 124 405 982 HUF 2024-06-12 17:10:35
RICHTER 9240 9235 9385 -0,05% 0 0 2 926 841 890 HUF 2024-06-12 17:07:37
OPUS 419 406 424 0,00% 0 0 319 043 204 HUF 2024-06-12 17:07:55
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Állampapír / Kötvény Itt az új állampapír, de érdemes egyáltalán vásárolni?
Eidenpenz József | 2024. május 31. 05:48
A jövő héttől új Magyar Állampapír Plusz-sorozatot lehet kapni, amelynek a legfőbb újdonsága elődjéhez képest a magasabb kamata. De milyen szituációkban érdemes ezt vásárolni, és mikor valamilyen másikat? A kép egyáltalán nem olyan egyértelmű, mint korábban. Lehet, hogy akkor járunk a legjobban, ha ebből is veszünk egy kicsit, meg abból is.
Állampapír / Kötvény Marad a MÁP Plusz, de magasabb kamattal
Privátbankár.hu | 2024. május 28. 16:01
Június 3-tól megújult kondíciók mellett vásárolhatják meg a lakossági befektetők a Magyar Állampapír Pluszt, amely ötéves futamideje alatt évi 6,73 százalékos EHM-mel (egységesített értékpapír hozam mutató) kapható, ezzel párhuzamosan kivezetik az Egyéves Magyar Állampapírt.
Állampapír / Kötvény Állampapír helyett ETF-et is lehet vásárolni
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 17:05
A hagyományos állampapírok és befektetési alapok egyik alternatívája lehet a tőzsdén kereskedett alap, amelyekből hatalmas választék áll rendelkezésre Nyugat-Európában, köztük alacsony kockázatú kötvényalapokból is. Ha valaki nem mer nagyot kockáztatni a kriptovalutapiacon, de mégis érdekli, akkor játszhat ingyenes játékokat, feltöltheti művészi fotóit, játszva tanulhat.
Állampapír / Kötvény Felejtsd el a múltat, ha állampapírról van szó
Eidenpenz József | 2024. április 29. 14:55
Lenne három alternatíva is, de… Hiába volt magasabb az állampapírok kamata régebben, ha egyszer most nincs jobb ezeknél, mert vagy az adó, vagy a kockázatok nyomják agyon a lehetséges versenytársakat. A kriptovaluták egyre inkább egy új eszközosztályt jelentek a befektetések világában. Erről beszélt a Trend FM reggeli műsorában Eidenpenz József, a Privátbankár.hu és az Mfor.hu főmunkatársa.
Állampapír / Kötvény Van-e alternatívája a lakossági állampapírnak?
Eidenpenz József | 2024. április 29. 05:39
Banki kötvények kontra lakossági állampapírok – vannak, akik rá tudnak ígérni az államilag támogatott magas kamatokra? De mennyi marad abból adók levonása után? Hogyan kerülhető el az adó? Mennyivel nagyobb a banki kötvények kockázata, mint az állampapíroké?
Állampapír / Kötvény Mi történt? Roham indult a magyar állampapírokért
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:47
Legalábbis Varga Mihály pénzügyminiszter Facebook-posztja szerint.
Állampapír / Kötvény Mit tehet az, aki euróban akar takarékoskodni?
Eidenpenz József | 2024. április 8. 05:42
Akár mert van eurónk, akár mert nincs, mindig érdemes lehet befektetéseink egy részét devizában tartani. De nem érdemes azt kamat nélkül hagyni, hiszen az eurónak is van inflációja. Az eurós magyar államkötvény nem valami jó, nincs például kamatprémiuma, de nincs nála jobb. Vagy maradjunk inkább a forintnál?
Állampapír / Kötvény Varga Mihály elárulta: megint pandakötvényt bocsát ki Magyarország
Privátbankár.hu | 2024. április 3. 09:09
A pontos időpont még nincs meg.
Állampapír / Kötvény Állampapírja van? Beleborzonghat ezekbe a változásokba
Privátbankár.hu | 2024. március 31. 11:06
Sok mindent kell a napokban észben tartania az állampapírban utazóknak.
Állampapír / Kötvény Német függő ügynököt buktatott le az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 10:36
Az MNB 30 millió forint piacfelügyeleti bírsággal sújtotta a Timberland Finance International GmbH & Co. KG magyarországi fióktelepét jogosulatlan függő ügynöki tevékenység miatt. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG