<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A tőzsdéken tanácstalanság uralkodik, a BUX index viszont alaposan alulteljesít. A forint is nagyot esik, ami leginkább a jegybankelnök kritikájának hatása lehet, az infláció ugyanis megfelelt a várakozásoknak. Jön az OTP-jelentés, a ChatGPT már beszélni is tud.

Az európai tőzsdeindexek ma is kisebb, általában 2-3 ezrelékes mínuszban állnak, de a német DAX index szerény pluszt tud elérni. Tegnap megvolt a hét legfontosabb eseménye a tőkepiacokon, a Federal Reserve elnöke, Jerome Powell beszélt az amerikai kongresszus előtt.

Ám nem sok biztatót mondott az inflációval és a kamatokkal kapcsolatban, így szavai nyomán alaposan megnőttek a kamatemelési várakozások. Most márciusra már inkább fél százalékot várnak a korábbi negyed helyett, és magasabb kamatcsúcsot a későbbiekben.

A BUX megint alulteljesítő

Így általános, több kontinensre kiterjedő tőzsdei áresés kezdődött, aminek a végén az S&P 500 amerikai index másfél, a Nasdaq 100-as mutató 1,2, a Dow Jones ipari átlag 1,7 százalékkal esett le. Az európai tőzsdék is jelentősebb mínuszban végeztek, a hazai BUX pedig különösen.

Ma a tőzsdeindexünk megint alulteljesítő, 1,2 százalékkal esik, 1,4 százalék az OTP vesztesége, a Mol 2,4 százalékkal megy le. A Richter egy százalékkal emelkedni tud, talán mert egy miniszteri nyilatkozatban felmerült a különadók fokozatos csökkentésének lehetősége. A 4iG 0,9 százalékkal drágul, a Telekom csak minimálisan süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Tetőzött az infláció Magyarországon

Az infláció februárban 25,4 százalék volt Magyarországon, annyi, mint amennyit az elemzők vártak. Az élelmiszerek 43,3 százalékkal mentek fel. Januárban tetőzhetett tehát a pénzromlás 25,7 százalékkal és 44 százalékos élelmiszerár-drágulással.

Nagyot gyengült a forint

Ma 381 forint körül van az euró, 2,5 forinttal a tegnap esti és 3-4 forinttal a tegnap déli szint felett. Annak ellenére, hogy a hazai inflációs adat is megfelelt a várakozásoknak, és – a tegnap esti kisebb turbulenciák után – a dollár és a kőolaj is szinte változatlan. A hollandiai gázár két százalékkal emelkedik ugyan, de ezzel együtt is alacsony szinten van.

Az euró/forint csekély mozgása mögött inkább a tegnapi Fed-elnöki beszéd állhat. Illetve az, hogy Matolcsy György jegybankelnök a Parlament előtt bírálta a kormány költségvetési politikáját. Arra kérte a kormányt, hogy segítse az MNB-t az infláció elleni harcban.

Lassulást mutathat az OTP-jelentés

Pénteken érkezik az OTP gyorsjelentése. A régiós hitelezési trendekben lassulás látható, és ez várhatóan a bank eredményeire is kihathat – írja a KBC Equitas.

Így az előző negyedévekhez képest már csak mérsékelt növekedésre számítanak.

A hitelállományok növekedése csak kisebb mértékű lehetett, valamint a marzsok is csak stabil szinten maradhattak. Ráadásul a negyedévet jelentősebb korrekciós tételek is terhelhetik. Ezzel együtt is azért stabilan teljesíthetett az OTP a negyedik negyedévben – teszik hozzá.

Ma is beszélni fog egy jegybankelnök

A vártnál erősebb német ipari termelési adatok az európai tőzsdékre valamelyest pozitívan hatottak ma. Januárban 3,5 százalékkal emelkedett a termelés, ami az előző havi felülvizsgált 2,4 százalékos csökkenéshez képest jelentős javulás. Az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet legnagyobb gazdasága a vártnál jobban átvészelte az emelkedő energiaárak hatását.

A német fogyasztók viszont továbbra is nyomás alatt vannak, a kiskereskedelmi forgalom januárban 0,3 százalékkal csökkent. Az Európai Központi Bank elnöke, Christine Lagarde a nap folyamán Genfben tart beszédet. A negyedik negyedéves felülvizsgált euróövezeti GDP-adat is esedékes ma.

A ChatGPT hanggal és arccal. Chat.d-id.com
A ChatGPT hanggal és arccal. Chat.d-id.com

A ChatGPT női arcot és hangot kapott

Lehet, hogy a mesterségesintelligencia-üzletág (AI), vagy az erre alapozó befektetési láz még csak most kap új erőre? A D-ID szintetikus média startup cég voicechat-rendszert épített a tavaly nagy feltűnést keltő ChatGPT köré, amely lehetővé teszi, hogy diktáljunk az AI-nak és az hanggal válaszoljon a szöveges kommunikáció helyett. (Egyelőre csak angolul, míg a szöveges verzió jól kommunikál magyarul.) Egy fiatal női arcot is mellékeltek hozzá, akit Alice-nek neveznek.

A ChatGPT válaszait beszéddé alakítja át, új lehetőségeket nyitva az interakcióra.

A bitcoin leginkább a turizmust fűti Salvadorban

Salvador elnöke, Nayib Bukkele azt mondta, hogy amióta a bitcoint hivatalos fizetőeszközzé tették az országban, azóta az ország turisztikai szektora 95 százalékkal bővült. Ezt tette az első helyre a 2021 szeptemberi lépés előnyei között. Sok bitcoin-tulajdonos szeretné meglátogatni az országot és számos bitcoinhoz kapcsolódó konferenciát rendeznek.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Az elnök azt is említette, hogy országa számos tőkebefektetéshez jutott, amióta felszállt a bitcoin-vonatra. Harmadszor pedig sikerült az országot új megvilágításba helyezni (újra “brandelni”) a világ előtt, hiszen korábban inkább úgy vált ismertté, mint a világ egyik legveszélyesebb helye. (Százezer lakosra pár éve 103 gyilkosság jutott.)

Korábban sok kritika érte a bitcoin bevezetését Salvadorban, többek között amiért a lakosság alig akarja használni.

A biztosra vett tőzsdekrach, amely sohasem érkezett meg

Az Investing.com egyik szerzője szerint nagyon nem érdemes az általános hangulatra, a szakértőkre hallgatni. Leírja, hogy 2009 tavaszán, a Lehman Brothers összeomlása után néhány hónappal mennyire pesszimisták voltak a tőkepiacok. Nagyon sokan úgy vélték a profik közül is, hogy a kibontakozó tőzsdei emelkedés pusztán medvepiaci rali. Csak átmeneti, és egy még nagyobb összeomlásnak kell utána következnie.

Erre mégis öt hónapon keresztül folyamatosan emelkedtek az árfolyamok, majd pedig hosszabb távra tekintve tulajdonképpen több mint tíz évig tartott a bikapiac.

Több hedge fund, mint Burger King

Egy másik tanulságos része az említett cikknek egy táblázat, amely szerint tíz éven keresztül, 2011-től 2020-ig az átlagos hedge fund (fedezeti alap) hozama minden évben elmaradt az S&P 500 index emelkedésétől. Nem kicsit, nagyon. Egyes években 10-20 százalékponttal is.

A Financial Times ábrája szerint több hedge fund – “spekuláló, nagy tőkeáttétellel működő, piaci likviditást kereső és kihasználó, profitéhes fedezeti alap” – működik a világon, mint Burger King étterem – írja a Concorde Értékpapír blogja. Összesen 30 077 hedge fund van, 65 százalékuk az USA-ban, 18 százalék Európában, míg Ázsia hét százalékkal szerepel a listán.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9800 9774 10135 -1,94% 0 0 4 418 596 588 HUF 2023-03-28 17:06:54
MOL 2542 2500 2584 +2,01% 0 0 1 363 828 230 HUF 2023-03-28 17:05:02
MTELEKOM 393 386 395 +1,55% 0 0 63 686 742 HUF 2023-03-28 17:05:26
RICHTER 7480 7430 7515 +0,61% 0 0 708 050 190 HUF 2023-03-28 17:05:29
OPUS 119 118 120 -0,50% 0 0 17 503 697 HUF 2023-03-28 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG