<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A magyar részvénypiac ma csúnyán alulteljesítő, de hosszabb távon azért jobban állunk a lengyeleknél. Gyengült a forint is a holnapi inflációs adat előtt. A piacok Jerome Powell beszédét várják, aki sokféle eszköznek utat mutathat. Egy csődbe ment kriptóbank helyére két másik pályázik.

Kivárás tapasztalható a részvénypiacokon, aminek a fő oka Jerome Powell Fed-elnök délutáni kongresszusi meghallgatása. Sokan attól tartanak, hogy itt valami új hangzik el a kamatpolitikával kapcsolatban, és az felkavarja a tőkepiacokat. Az európai tőzsdeindexek alig mozognak, a német, francia és brit mutató egyaránt 0,2 százalékkal megy felfelé. Az amerikai határidős indexek is csak 1-2 ezrelékes pluszban vannak.

Itthon a BUX index viszont csúnyán néz ki, 1,2 százalékkal esik. A varsói WIG 20 eközben 0,4 százalékkal erősíteni tud. Az OTP 2,3, a Mol 0,5, a Richter 0,6 százalékkal megy le. A Telekom stagnál, a Masterplast és az Alteo 1,3 százalékkal drágul.

Árfolyamok és grafikonok

Jön az inflációs adat, drágább az euró

Az euró 378,10, ami 1,4 forintos drágulást jelent tegnap estéhez képest. A hollandiai földgáz fél százalékkal többe kerül, az olaj viszont kissé olcsóbb lett a tőzsdéken. Ismét esnek az ipari fémek.

Holnap a magyar infláció értékét teszik közzé, az elemzők becsléseinek átlaga 25,4 százalék februárra év/év alapon. (A januári 25,7 volt.) Lásd még:

Kissé csökkent az OTP célára

Az Autonomous Research elemzője megvágta az OTP célárát, bár csak kis mértékben, a korábbi 10 492 forintról 10 482-re. Emellett továbbra is eladásra ajánlja a részvényt. A konszenzusos célár a 13 ezer forintot közelíti jelenleg – írta a KBC Equitas.

Kapott egy gyomrost a magyar ipar

Az előző hónaphoz és tavaly januárhoz képest is jelentős a hazai ipari termelés visszaesése a KSH adatai szerint – írta az Mfor.hu. Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője pedig egyenesen úgy fogalmaz, hogy “satuféket nyomott az ipar januárban”.

A mostaninál nagyobb visszaesést a Covid-leállásoknál láttunk utoljára, hosszabb távra tekintve pedig egészen 2010-ig kell visszamennünk hasonló mértékű zuhanáshoz.

Bár decemberben a legnagyobb súlyú ágaknak és az akkumulátorgyártásnak sikerült túlszárnyalni a többi visszaesését, januárban ez már nem sikerült. Javulást az elemző leginkább a “globális konjunktúra helyreállásának” és az “energiahelyzet európai kezelésének” függvényében vár.

Csúnya kamatemelési sorozat jöhet?

Robert Holzmann, az osztrák központi bank elnöke egy interjúban elmondta, hogy az infláció rendkívül makacs, így a következő négy kamatdöntő ülésen 50-50 bázispontos kamatemelésekre van szükség – írta az Equilor Befektetési Zrt. A következő, március 16-án esedékes ülésre eredetileg is 50 bázispontos szigorítást jelzett előre az EKB, de a további lépéseket a beérkező adatok függvényében teszik majd meg. Holzmann arra számít, hogy nagyon hosszú időbe fog telni, míg az infláció érdemben mérséklődik.

Korábban egyik EKB-s döntéshozó sem tett ennyire héja-hangvételű nyilatkozatot, így izgalmasnak ígérkezik a jövő heti kamatdöntés.

Befutott a BUX

Legalábbis abban az értelemben, hogy megérkezett a Tradingview rendszerébe. Ebből az alkalomból megnéztük, hogy hogyan alakult a magyar, a német és a lengyel vezető tőzsdeindexek értéke 2021 vége óta. Amint az ábrán látható, a BUX alaposan alulteljesítette a német indexet, akkor pedig még jobban, ha a DAX-ot forintra is átszámoljuk. (Bár 2021 vége óta nem sokat változott a forint, hála az utóbbi időben látott erősödésének.)

A magyar BUX, a német DAX, a DAX forintban és a lengyel WIG 20 forintban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A magyar BUX, a német DAX, a DAX forintban és a lengyel WIG 20 forintban. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A lengyel index azonban még lejjebb van. A lengyel részvénypiac a földrajzi közelség miatt is jobban megszenvedhette a háborút. Másrészt Varsóban technológiai papírok is inkább vannak, amelyeket a kamatemelési hullám különösen erősen sújtott.

Nagyon félnek a befektetők az újabb eséstől

A több mint öt hónapja tartó rali és a múlt heti két százalékos árfolyamemelkedés ellenére a német befektetők továbbra is szkeptikusak a Handelsblatt.com DAX-Sentiment felmérésének aktuális adatai szerint. A gyenge 2022-es év után az újabb árfolyamveszteségektől való félelem továbbra is erős. Más mutatók, mint például a stuttgarti tőzsde Euwax hangulatindexe vagy a frankfurti határidős tőzsde put/call aránya is ezt a nagyfokú óvatosságot jelzik.

Az Egyesült Államokban ez a szkepticizmus már félelemmé változott. A pesszimisták, azaz az úgynevezett medvék száma majdnem kétszer annyi, mint a bikáké, akik emelkedő árfolyamokra számítanak. Az Atlanti-óceán túloldalán az alapkezelők csökkentették kockázatos befektetéseik arányát, és sokan eladási opciókat vásárolnak, hogy fedezzék magukat az árak esése ellen.

A DAX index történelmi csúcsa közelében van. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A DAX index történelmi csúcsa közelében van. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Csúcsközelben a DAX index

Így a “meglepetéspotenciál” a Handelsblatt szerint továbbra is felfelé mutat.

Az ilyen viselkedés általában emelkedő árakat jelez, mert egyszerűen rengeteg pénz van, amivel be lehet szállni. De egy kikötéssel: ha nem történik semmi meglepően negatív írták.

Amint az ábrán látható, a DAX index nincs túl távol 2021 novemberében beállított 16 272 pontos történelmi csúcsától. A hétfői záróértéke kevesebb mint négy százalékra volt attól.

Két bank is betöltené a kiptóűrt

Ahogy a napokban beszámoltunk róla, az amerikai Silvergate Capital nevű “kriptóbank”, amely kriptovaluta-tőzsdéknek és más kriptós vállalkozásoknak vezetett számlát, várhatóan nem sokáig fog túlélni. Ám úgy látszik, jelentkezőkben nincs hiány. A londoni BCB Group erősen dolgozik azon, hogy betöltse az űrt, és ennek érdekében dolláralapú szolgáltatásokat, fizetési megoldásait fejleszti – derült ki egy interjúból.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A tengeri szörnyről elnevezett Kraken kriptopénz-tőzsde viszont saját bankot akar alapítani, nagyon hamarosan. A teljesen online bank “átfogó betétgyűjtési, letétkezelési és vagyonkezelési szolgáltatásokat nyújt majd a digitális eszközök számára” – nyilatkozta egy cégvezető. A terv egyébként nem új, a Kraken eredetileg már 2020-ban banki engedélyt szerzett.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9800 9774 10135 -1,94% 0 0 4 418 596 588 HUF 2023-03-28 17:06:54
MOL 2542 2500 2584 +2,01% 0 0 1 363 828 230 HUF 2023-03-28 17:05:02
MTELEKOM 393 386 395 +1,55% 0 0 63 686 742 HUF 2023-03-28 17:05:26
RICHTER 7480 7430 7515 +0,61% 0 0 708 050 190 HUF 2023-03-28 17:05:29
OPUS 119 118 120 -0,50% 0 0 17 503 697 HUF 2023-03-28 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG