6p

Ma már 384 forint az euró, miközben a tőkepiacok lélegzetvisszafojtva várják az esti amerikai híreket. A tervezettnél sokkal több gázt sikerült Európában megtakarítani a télen. A jegybankok, főleg a kínai támaszthatják meg az arany árfolyamát. Minden Falcon-befektető jelentkezzen a rendőrségen – mondja az MNB.

Az év eddigi legrosszabb tőzsdenapja volt tegnap Amerikában a kommentárok szerint, igaz, a hétfői szünnap miatt két napnyi aggodalom adódhatott most össze. Mert a piacok leginkább a Fed-ülés jegyzőkönyvét várják, amit ma este tesznek közzé.

Az európai indexek ma is csúnya, egy százalék körüli esést produkálnak, az amerikai határidős mutatók viszont már csak 0,1 százalékot. Az évesített német infláció 8,6-ról 8,7 százalékra emelkedett februárban az előzetes adat szerint, ami nem tűnik jó hírnek, de megfelelt az elemzői várakozásoknak. Sok gyorsjelentés jött kontinensünkön, mint a Rio Tinto, a Lloyds, a Danone vagy a Stellantis.

Itthon a BUX index nem mozdul, 45 100 ponton stagnál, az OTP és a Mol csekély, egy ezreléknél is kisebb süllyedése mellett. A Richter, amely tegnap lefelé húzta az indexet, ma korrigál, 0,9 százalékos pluszban van. Gyorsjelentése után nem változik a Graphisoft Park, esik viszont 1,3 százalékkal a Nyomda.

Árfolyamok és grafikonok

A forint ma is gyengül, 384 forint körül van az euró, egy forinttal a tegnap esti felett. A Brent olaj 1,3 százalékkal esik, a hollandiai földgáz viszont két százalékkal drágul.

Mit várhatunk a Fed-jegyzőkönyvtől?

Ma este a Fed legutóbbi ülésének aktájából fény derülhet arra, hogy a legutóbbi ülésen hány döntéshozó látta indokoltnak a nagyobb kamatemelést. Valamint hogy szerintük a tartósan magas infláció megfékezéséhez a korábban gondoltnál magasabb kamatlábakra van-e szükség.

A január 31-február 1-jei ülésen megszavazták, hogy negyed százalékponttal emeljék a kamatokat. A dokumentumból kiderülhet, hogy a két híresen szigorú (“héja”) Fed-vezető, Loretta Mester és James Bullard mellett mások is támogattak-e nagyobb, 50 bázispontos emelést.

Így maradt el a gázkatasztrófa

Az Európai Unió csaknem ötödével, 19 százalékkal csökkentette a gázfelhasználását ezen a télen az Eurostat szerint. Ezzel túlteljesítette az önként vállalt 15 százalékos célt, amelyet azért fogalmaztak meg, hogy segítsen átvészelni a fűtési szezont a jóval alacsonyabb orosz szállítások mellett – írta a Bloomberg hírlevele.

Európai földgáz tőzsdei ára, piros vonallal az orosz támadás. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Európai földgáz tőzsdei ára, piros vonallal az orosz támadás. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Finnországban volt a legnagyobb a visszaesés, a felhasználás valamivel több, mint felére csökkent. Csak Máltán és Szlovákiában nőtt a kereslet. Az adatokból nem derül ki, hogy a csökkenés mekkora részét okozták a magas árak és mekkorát az enyhe tél, de rávilágítanak az országok sikeres erőfeszítéseire.

Minden Falcon-befektető jelentkezzen a rendőrségen

Az MNB a Falcon-ügyben a zár alá vett pénzeszközöket – az “esetlegesen ettől eltérő tartalmú híresztelések ellenére” − átadja a nyomozó hatóságnak. Aki a társaságoknak pénzt adott át és azt nem kapta vissza, haladéktalanul jelentkezzen a rendőrségen – közölte a hatóság.

Az érintett cégek „vásárlási utalványaikra” három hónap alatt száz százalékos garantált hozamot ígértek ügyfeleiknek, ami a jogosulatlan pénzügyi tevékenység mellett a csalás és piramisjáték szervezése gyanúját is felveti.

Az MNB piacfelügyeleti eljárást folytat a Falcon Kereskedőház Kft., a Falcon Benefit Kft. és egy, az azok működésében közreműködő magánszemély ellen annak megállapítására, hogy végeztek-e üzletszerűen, az MNB engedélye nélkül betétgyűjtési, pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenységeket.

A kriptodevizák követték a Wall Streetet

A részvénypiacok gyengélkedése nyomán a kriptodevizák is estek, a bitcoin és az ether 2,5 százalékos mínuszban van ma, 24 100, illetve 1640 dolláron. Pedig jó hír is jött, a sajtóhírek szerint Hong Kongban a kínai anyaország jóváhagyásával engedélyezhetik újra a kriptodeviza-befektetéseket. Bár ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy egész Kínában feltétlenül hasonló lépés következne. Lásd még:

Trónfosztás készül az NFT-szektorban?

A Blur NFT-kereskedő rendszer forgalma a jutalmazási modelljének köszönhetően heti szinten megelőzte a piacvezető OpenSea platformot az Ethereum blokkláncon. Két hónapnyi forgalomnövekedést követően az NFT-kereskedés a múlt héten hirtelen még jobban megugrott, több mint kétszeresére nőtt.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A DappRadar adatai szerint a Blur 460 millió dollár értékű NFT-forgalmat generált az elmúlt hét napban, ami 361 százalékos növekedés az előző héthez képest. Az OpenSea eközben 12 százalékkal 107 millió dollárra növelte a volument. A harmadik helyen álló X2Y2 piactér alig 11 millió dollárnyi üzletet bonyolított.

Csalódást keltő amerikai kiskereskedelem

Nem is annyira a cégek eredményei, mint inkább az előrejelzései okoztak csalódást tegnap az amerikai részvénypiacon. A Walmart óvatos kilátásokat osztott meg erre az évre, mivel a fogyasztók kevesebbet költenek és kevesebb diszkrecionális terméket vásárolnak. Egyébként árbevétel és eredmény terén is felülmúlta a várakozásokat az ünnepi negyedévben – derül ki az Equilor Befektetési Zrt. hírleveléből.

A Home Depot negyedik negyedéves jelentése a vártnál gyengébb eladásokat tartalmazott. A menedzsment szerint az új pénzügyi évben az eladások várhatóan stagnálni fognak. A részvény 7,1 százalékot zuhant tegnap.

Kína tartja szinten az arany árfolyamát?

Az év hátralévő része újabb unalmas időszak lehet az aranypiacon, az 1800 dolláros szint mentén billeghet az árfolyam – de csak akkor, ha a központi bankok (értsd Kína) továbbra is e szint körül támasztják meg a fémet – írja a Bloomberg.

Az aranyat vásároló tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) állománya tavaly április óta csökken, bár a tőkekiáramlás november óta némileg lelassult. A tőkeáramlásnak ebben a szektorban általában nagy hatása van, ehhez képest az ár egészen rugalmasan viselkedett. Valószínűleg azért, mert a központi bankok a színfalak mögött vásárolják a fémet, támaszt nyújtva az 1800 dolláros szint körül.

Nincs ok arra, hogy ez folytatódjon, de arra sincs ok, hogy véget érjen teszik hozzá.

Ezért a legvalószínűbb kimenetelnek a változatlanság látszik a befektetési portál szerint.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Sűrű hetük lesz a részvényeseknek, itt az új kriptós őrület
Eidenpenz József | 2023. november 28. 12:37
A tőzsdék teljesítménye szerény, több fontos makroadat és más esemény előtt kivárás tapasztalható. A BUX hirtelen megtáltosodott, a három nagy papírunk kéz a kézben emelkedik. A forint kissé gyengült, de nem tud elszakadni a 380 forintos szinttől az euró. Megszületett minden idők leggyorsabban növekvő blokklánca.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG