<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Gyorsult az infláció az év elején Németországban, elsősorban az energiaárak emelkedése miatt a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis szerdai jelentése alapján.

Januárban a Destatis végleges adatai alapján 8,7 százalékkal, az előzetes adatokkal megegyező mértékben emelkedett a fogyasztói árindex Németországban. Az új, 2020-as kalkulációs bázisév alapján felülvizsgált inflációs ráta 2022 decemberében 8,1 százalék, novemberben pedig 8,8 százalék volt. Az új kalkulációs módszer szerint tehát 2023 elején felgyorsult az infláció.

"Az év végi lassulás után az inflációs ráta tehát továbbra is magas szinten marad" - mondta Ruth Brand, a szövetségi statisztikai hivatal elnöke. "Számos árucikk kategóriában és egyre inkább a szolgáltatások terén is áremelkedést tapasztalhatunk. A magánháztartások számára januárban ismét különösen érezhető volt az energia és az élelmiszerek árának emelkedése" - tette hozzá. Az energiatermékek ára januárban 23,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, még az emelkedés mértékének enyhítésére hozott intézkedések ellenére is. Decemberben az energiaipari termékek ára 20,3 százalékkal nőtt éves bázison.

A januári áremelkedéshez hozzájárult a "decemberi gyorssegély" megszűnése is. A villamos energiára, a földgázra és a távfűtési díjra bevezetett árfék azonban korlátozta az energiaárak emelkedését.

Gyorsult az árak emelkedése. Fotó: Pixabay
Gyorsult az árak emelkedése. Fotó: Pixabay

Az élelmiszerárak januárban 20,2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos hónapjához képest, tehát több mint kétszer olyan mértékben, mint az inflációs ráta. Az élelmiszerárak emelkedésének üteme alig változott a decemberihez képest, amikor 20,4 százalékos volt.

Januárban energiaárak nélkül 7,2 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak éves bázison, energia- és élelmiszerárak nélkül pedig 5,6 százalékkal. Decemberben 5,2 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Az előző havi árszintet 1,0 százalékkal haladta meg a januári, szintén az előzetes adattal megegyező mértékben, míg decemberben 0,8 százalékos volt a havi árcsökkenés.

Az energiaárak összességében 8,3 százalékkal emelkedtek januárban havi bázison. A földgáz ára 46,1 százalékkal, a távfűtésé 63,9 százalékkal emelkedett januárban, a villamos energia ára pedig 6,5 százalékkal. Az olajtermékek körében az üzemanyagok 1,9 százalékos áremelkedését ellensúlyozta a könnyű fűtőolaj árának 3,3 százalékos csökkenése.

Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált árindex, a HICP éves bázison az előzetessel megegyező, 9,2 százalék lett januárban a decemberi 9,6 százalék után. Havi bázison a harmonizált árindex végleges értéke szintén az előzetessel megegyező 0,5 százalék lett, míg az előző hónapban, decemberben 1,2 százalékkal csökkent. (MTI)

Agrár Lassabban gyorsult az élelmiszer-infláció
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 13:52
De még mindig rettentően magasak az árak.
Agrár Elégedett lehet Nagy Márton, ha értesül a Tesco legújabb lépéséről
Privátbankár.hu | 2023. június 8. 11:24
Mától vasárnapig akciózik a kiskereskedelmi áruházlánc.
Agrár Nemcsak Magyarországon alkalmazzák előszeretettel a rejtett áremelést
Molnár Csaba | 2023. június 7. 13:57
A brit vásárlók a "zsugorodási infláció" áldozatává válnak, azaz egyre kisebb kiszerelésekért kell ugyanannyit fizetniük. Ez nagyon nem tetszik nekik.
Agrár A németek már a háború utánra készülnek Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. június 5. 14:26
Berlin az ukrán mezőgazdaságba, azon belül is a zöldség- és gyümölcstermesztésre, kertészetre (is) fókuszál. Az agrártárca egy fejlesztési projekt keretében eurómilliókkal száll be az ukrán mezőgazdaságba.
Agrár Van, ahol már csökken az élelmiszerek inflációja
Privátbankár.hu | 2023. május 30. 13:52
Az élelmiszer-infláció májusban közel két év óta először lassult nagy-Britanniában, de továbbra is a valaha mért második leggyorsabb éves emelkedés maradt. A brit élelmiszer-drágulás üteme közel két év óta először csökkent - de éves szinten még mindig a 15 százalék feletti tartományban mozog.
Agrár Az éghajlati katasztrófa az egekbe hajtja a misztikus alapélelmiszer árát
Molnár Csaba | 2023. május 23. 09:47
A Spanyolországban tavaly óta tartó súlyos aszály nagy tempóban hajtotta felfelé az olívaolaj árát. Jelenleg több mint 45 százalékkal nőttek a jegyzések a tavalyiakhoz képest, de nem lehet kijelenteni, hogy itt a drágulás vége. A piacon már jó ideje érezhetőek a klímaváltozás hatásai, ám a kedvezőtlen folyamatok az elmúlt két évben felgyorsultak és állandósult a bizonytalanság és a hektikus üzletmenet.
Agrár Pánikban vannak az agrárgazdák - pedig van megoldás!
Privátbankár.hu | 2023. május 22. 12:45
Sok fejtörést okoz az e-permetezési napló.
Agrár Gyökeres változás a Tesco élelmiszerkínálatában
Molnár Csaba | 2023. május 22. 12:23
Jelentős változás állt be a britek élelmiszerfogyasztásának szerkezetében, amennyiben immár 34 százalékra tehető a húst részben vagy teljesen elhagyók aránya. A legnagyobb szigetországi kiskereskedelmi lánc ehhez alkalmazkodva kínálatában jelentősen növeli és szélesíti a vegetárius étkezéshez szükséges alapanyagok és (fél)készételek kínálatát.
Agrár Erre sokan vártak: Putyin külügyminisztere fontos bejelentést tett
Privátbankár.hu | 2023. május 18. 14:15
Szergej Lavrov a gabonamegállapodás kapcsán tett fontos bejelentést.
Agrár Jobb hangulatba kerültek a magyar gazdák is
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 15:05
Alapvetően egyre bizakodóbbak az agrárium és az élelmiszeripar termelői.  
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG