<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A piacok lélegzetvisszafojtva várják az utóbbi idők egyik legfontosabb amerikai kamatemelését. A forint ezt jól bírja, még erősödött is az euróhoz képest, a BUX indexet főleg a Mol tartja meg. Emeli a beruházásra szánt pénzeket a Tesla, kellemes osztalékot tervez a Raiffeisen Bank, és hatalmas gyorsjelentés dömping érkezik.

A tegnapi szép emelkedés után ma az európai tőzsdék főbb indexei rendkívül óvatosan viselkednek, a német mutató stagnál, a francia és a brit csak 1-1 ezrelékkel megy fel. Kicsit nagyobb emelkedés van Hollandiában, Stockholmban vagy Milánóban, a varsói mutató viszont 0,7 százalékkal esik.

Eljött a nagy nap, az amerikai Federal Reserve egyik leginkább várt kamatdöntésének napja. A nagy kérdés, hogy tovább csökkenti-e a kamatemelések ütemét, azaz valóban 0,25 százalékos emelésre szánja rá magát, mint ahogy a piac várja. De nemcsak ettől eltérő termelés okozhat turbulenciákat a piacokon, hanem a folytatásra vonatkozó kommunikáció is.

A hét jó hírei

Szerdai jó hír, hogy az eurózóna inflációja vártál jobban csökkent januárban, 0,3 százalék helyett 0,4 százalékkal az előzetes adatok szerint. Ez éves szinten 8,5 százalékot jelent. Tegnap elég csúnya mínuszban voltak a tőzsdék délután, amikor az USA-ban is biztató hír érkezett. Egy év óta nem látott alacsony mértékben emelkedtek az amerikai munkaerő költségei, ahogy csökkent a bérek emelkedése. Mivel az infláció alakulásában a béreknek eléggé meghatározó szerepe van, ez megnyugtatta a piacokat.

Jót tett az is, hogy az eurózóna negyedik negyedéves GDP-adata a csökkenés helyett kissé emelkedni tudott. Az amerikai tőzsdék végül egész szép pluszban zártak, az S&P 500 index másfél százalékkal ment feljebb.

Bankot vehet az OTP

Itthon a BUX index szintén valamivel a nulla felett pattog, jelenleg 0,2 százalékkal emelkedik, főleg a Mol másfél százalékos drágulásának hatására. Az OTP 0,9, a Magyar Telekom 0,5 százalékkal van lejjebb, miközben a Richter negyed százalékkal javítani tud.

Árfolyamok és grafikonok

Az OTP Bank megkapta az NKBM megvásárlásáról májusban aláírt szerződés lezárásához szükséges utolsó engedélyt is a szlovén versenyvédelmi hatóságtól. Így Szlovénia második legnagyobb bankja csatlakozhat az OTP-csoporthoz.

Jó formában várja a forint a kamatemeléseket

Az euró ma reggel volt 391 forint 30 fillér is, de aztán erősödni kezdett és most már csak kevéssel 390 alatt kereskednek vele. Ez majdnem egy forinttal alacsonyabb érték, mint tegnap este volt. Eközben a dollár egy kissé gyengül, ami segíteni szokott a forintnak. A hollandiai földgáz árfolyama viszont egy-két százalékkal emelkedik, ami negatív hír. Az olajár alig változik, a befektetők az OPEC+ tárgyalásra várhatnak.

A forint árfolyamára ezen a héten főleg a nagy nemzetközi jegybankok kamatemelései  hathatnak. Amerikán kívül az eurózónában és Nagy-Britanniában is lesz ilyen. Ha a Fed a vártnál szigorúbb hangot üt meg, az a dollár erősödését, a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint gyengülését okozhatja.

A Brent olaj árfolyama öt év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Brent olaj árfolyama öt év alatt. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Orosz-szaúdi olajpiaci érdekellentétek

Ma újabb OPEC-tárgyalások kezdődnek, és bár nem várható, hogy a korábban elhatározott kitermelési kvótákon változtassanak, a két fő olajnagyhatalom, Oroszország és Szaúd-Arábia között jelentős érdekellentét van – derül ki az Investing.com cikkéből. Oroszország azt mondja a szaúdiaknak, amit azok hallani akarnak, eközben mélyen leértékelt áron kínálta az olajat Ázsiában. Ez jelzi, hogy a G7-ek 60 dolláros hordónkénti árplafonja elleni küzdelem milyen nehéz Moszkvának, ráadásul új korlátozások, határértékek is jönnek az orosz üzemanyagokra.

Miközben közeledik a harmadik évfordulója az Oroszország és Szaúd-Arábia között az olajexportkvóták miatt kitört hírhedt harcnak, a Kreml a napokban felhatalmazta az orosz olajcégeket, hogy annyi olajat adjanak el, amennyit megfelelőnek ítélnek, hogy az ország erősen szankcionált olajiparát mozgásba hozzák. Az orosz olaj a legalacsonyabb árakon állítólag Indiába és Kínába megy, két olyan nagyobb célországba, amelyek egyáltalán fogadhatnak ilyen szankcionált nyersanyagot.

Ez ártani fog a rijádi állami olajvállalat, a Saudi Aramco eladásainak ugyanezen országokba, amelyek a királyság legnagyobb ázsiai piacait alkotják. Az orosz kormány nem állapított meg alsó árat az olajexportra teszik hozzá.

Meglepő osztalék a Raiffeisentől

Az osztrák Raiffeisen nettó eredménye 1,46 milliárd euróra nőtt a tavalyi negyedik negyedévben, ami 130 millió euróval haladta meg az elemzői előrejelzéseket. A várhatóan nem teljesítő hitelek kockázata miatt 228 millió euróval növelte a bank a céltartalékot, ami jelentősen elmarad a 299,5 millió eurós prognózistól – írta az Equilor Befektetési Zrt.

A Raiffeisen a 2022-es eredmény terhére részvényenként 0,8 euró osztalékot javasol, de a kifizetésről szóló döntés az év későbbi szakaszában várható. A bank 2023-ra a nettó kamatbevétel és a nettó díjak és jutalékok csökkenését prognosztizálta.

Többet ruházna be a Tesla

Miközben árháború kialakulása látszik az elektromosautó-piacon (erről írtunk már hétfőn és kedden is), a Tesla kedden bejelentette, hogy jövőre növelni fogja a tőkekiadásait (CAPEX). Növeli készül egy új akkumulátorcella és a Semi nehéz teherautók gyártását. A vállalat vezetősége 2024-ben és 2025-ben hét és kilenc milliárd dollár közötti tőkekiadásokra számít. Ennek az előrejelzésnek a középértéke egymilliárd dollárral magasabb, mint a 2023-ra megadott 6-8 milliárdos tartomány.

A kiadások egy része a nevadai Gigafactory-komplexum 3,6 milliárd dolláros bővítésére megy majd. A vállalat emellett növeli a németországi Berlinben és a texasi Austinban található létesítményeinek termelését is, miközben küzd az olyan nyersanyagok magas költségeivel, mint az akkumulátorokban használt lítium.

Hatalmas gyorsjelentési dömping

Óriási mennyiségű gyorsjelentés érkezik nap mint nap, szinte ezekben a percekben jöhet például a Meta Platforms és az Alibaba is. Az előző mintegy 24 órából a KBC Equitas gyűjtése alapján:

 • Az AMD minimálisan felülmúlta az elemzői konszenzust, nem okozott csalódást. Az erős szerverszegmens hosszabb távon támogatást nyújthat a vállalat számára.
 • A Snap továbbra is komoly nehézségekkel néz szembe, sok vállalat kénytelen volt visszafogni a hirdetésekre szánt összegeket. A zárást követően közel 15 százalékot esett a részvény.
 • A Mondelez folyamatosan emelte termékei árát, mégsem volt látható csökkenés a fogyasztásban. Ennek köszönhetően 13,5 százalékkal nőttek a bevételek.
 • Az Electronic Arts is nagyot esett a zárást követően, ennél erősebb eredményben reménykedtek a befektetők. A játékszektor nem igazán tud erősen teljesíteni az elmúlt időben, ez a chipgyártóknál is jól látható.
 • Sikerült felülmúlnia a várakozásokat az Exxon Mobilnak, a kedvező külső környezet miatt az összes szegmens kiemelkedően teljesített, így rekordprofitot ért el a cég.
 • Kellemetlen meglepetéseket hozott a Pfizer negyedéves jelentése, az előrejelzések kapcsán nem tudott örömet okozni.
 • A General Motors erős számokat közölt gyorsjelentésében.
 • A vártnál nagyobb ütemben tudott bővülni a Spotify előfizetőszáma.
 • A vártnál jobb eredmények ellenére is mínuszba került a McDonald’s árfolyama. Rövid távon fennmaradhat az inflációs nyomás, amely a vállalat eredményeit is ronthatja.
 • Vegyes eredményeket közölt a UPS.
 • Nem tudta hozni a profitvárakozásokat a Caterpillar.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG