<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

A forint jól tartja magát, a tőzsdék kevésbé, a hazai részvények közül azonban már csak az OTP alulteljesítő. Hét szűk esztendőt jósol egy vagyonkezelő Magyarországon az ingatlanpiacon, miközben rossz hír érkezett az európai inflációról. Árháború jöhet az elektromosautó-piacon, a shortosok kiszállása okozhatta a bitcoin emelkedését.

A tőzsdék hangulata ma is rossz a héten esedékes hírdömping, főleg a Fed szerdai kamatdöntő ülése előtt. A főbb nyugat-európai indexek 0,6-0,7 százalékkal esnek, az amerikai határiős indexek valamivel kevésbé.

Az IMF kissé növelte az erre az évre vonatkozó globális növekedési előrejelzését, az inflációval kapcsolatban is valamivel optimistább lett. A német munkanélküliek száma viszont nőtt, 2,616 millió főre (ez 5,7 százalékos munkanélküliségnek felel meg).

A BUX index 0,4 százalékos esése ma nem számít rossznak, az OTP azonban 1,6 százalékkal alulteljesítő. Más bankok mellett az OTP minősítését is rontják a hitelminősítő intézetek, ez azonban az ország adósságának leminősítése nyomán automatikusan szokott megtörténni.

A Richter 0,1 százalékkal süllyed, a Mol 0,4, a Telekom 0,8 százalékkal emelkedett eddig.

Árfolyamok és grafikonok

Szépen kiheverte a forint a leminősítést

A hétfői gyengélkedés, amit az S&P 500 leminősítése válthatott ki, nem tartott sokáig, a forint már aznap délután ismét erősödött. Most 389,50 az árfolyam, megegyezik a hétfő estivel.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Pedig a hollandiai gázár erősen, hét-nyolc százalékkal emelkedik a legközelebbi határidőkre, 60 euró környékére, ami a múltban gyakran kedvezőtlenül befolyásolta a forint értékét. A dollár is kissé erősödik, az olaj viszont 1,4 százalékkal esik ma. Számos ipari fém gyengült 1,5-2,0 százalékkal, mint a réz, a cink, a platina, a palládium vagy az ezüst.

Egy zsúfolt hét kellős közepe felé tartunk

Ez a hét sűrű lesz tőkepiaci hírek szempontjából, kapkodhatjuk majd a fejünket. Ülést fog tartani három nagy jegybank, az amerikai Fed, az európai EKB és a brit BoE. Fontos amerikai foglalkoztatási adatok érkeznek, inflációs és GDP-adatok jönnek, illetve jöttek Európában, és OPEC-ülés is várható.

A legfontosabb gyorsjelentések az Amazon (AMZN), az Apple (AAPL), az Alphabet (GOOG) és a Meta Platforms (META) cégektől jöhetnek a héten, de ma az Exxon Mobil, a Pfizer és a McDonalds számaira is figyelni fognak.

Hét szűk esztendő a magyar ingatlanpiacon?

A tapasztalatok szerint az ingatlanpiaci ciklusok hossza 5-10 év között mozog. A jelenlegi gazdasági folyamatok alapján joggal feltételezhetjük, hogy a jelenlegi “medvepiac” is tartós lesz, akár hét évig is eltarthat – írja az Aegon Alapkezelő blogja. Reálértékben valószínűleg súlyosabb leértékelődésre számíthatunk.

Inflációs környezetben ugyanis emelkednek a beruházók és az ingatlanfejlesztők költségei, amit érvényesítenek az árakban. De az infláció következtében emelkedő hitelkamatok végül nehezítik a finanszírozáshoz való hozzáférést és csökkenti a bérbeadásból származó hozamot. Csökken a befektetői kereslet, felértékelődnek az alacsonyabb kockázatú kötvények, más megtakarítások.

Kellemetlen inflációs meglepetés jött

Januárban váratlanul megemelkedett az infláció Spanyolországban, ezzel megtört az öt hónapja tartó csökkenő trend – írta az Erste Befektetési Zrt. A korábbi 5,5-ről 5,8 százalékra emelkedett az infláció, szemben a 4,8 százalékos piaci várakozással. A becsléseket ugyanakkor nehezítette a változó inflációs kosár és a januárra jellemző átárazások is.

A váratlanul emelkedő infláció azt mutatja, hogy az EKB még nem dőlhet hátra, lehetnek még kellemetlen inflációs meglepetések, ezzel megerősítve az 50 bázispontos kamatemelési várakozásokat írta a brókercég.

Franciaországban a korábbi 6,7 százalékról a vártnak megfelelő 7,0-ra emelkedett a harmonizált infláció.

Ezek a hírek azt sugallják, hogy az EKB-nak és a Fed-nek is igaza van, amikor arról beszél, hogy nem nyugszik meg néhány havi csökkenő adattól tették hozzá.

Apa, kezdődik… az elektromosautó-árháború

Tegnap arról írtunk, hogy a Tesla akciói nyomán a többi elektromosautó-gyártó is árcsökkentést hajthat végre, valamint hogy a Volkswagen egyelőre cáfolta, hogy ilyesmit tervezne. Órákkal később jött a hír, hogy a Ford erre az útra lépett és a “racionalizált költségeket kihasználva” mindenütt árcsökkentést hajt végre. Miközben növeli a Mustang Mach-E modell termelését, hogy csökkentse az ügyfelek várakozási idejét.

A Mustang Mach-E 2022-ben az Egyesült Államokban a 3. helyen állt az elektromos modellek között. A lépéstől azt is remélik, hogy a Ford megerősíti pozícióját az USA 2. számú EV-gyártójaként.

A széria Mach-E most 45 995 dollárról indul, ami 900 dollárral alacsonyabb a korábbi árnál. A legmagasabb árkategóriában a Mach-E GT a megnövelt hatótávolsággal 63 995 dollárba kerül, ami 5900 dollárral kevesebb írta az Investing.com.

Újabb áresésekre kell felkészülni

A Tesla a közelmúltban átlagosan mintegy 4500 dollárral csökkentette az árakat. Jim Farley, a Ford vezérigazgatója tavaly tavasszal megfogadta, hogy Musk autógyárát leszorítja az elektromos járművek eladásainak vezető pozíciójáról.

A recesszió miatt a Global Equities Research elemzői további 15-20 százalékos áresést várnak az elektromosautó-piacon.

Shortzárások erősítették a bitcoint

A kriptodeviza-piacon tegnap a részvénypiaccal együtt elromlott a hangulat, a bitcoin és az ether egy százalékkal esik.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A bitcoin 2021 októbere óta nem mutatott olyan erős havi árfolyam-teljesítményt, mint januárban, amit egyrészt a magas spot (azonnali piaci) kereslet, másrészt a short üzletek sorozatos zárása táplált – írja a Glassnode elemzőcég heti jelentése. Ez a rally azt eredményezte, hogy a piac nagy része ismét nyereséges pozíciókban ül, és a a határidős piacokon egészséges contangóban kereskednek. (A határidős ár magasabb, mint az azonnali – a szerk.)

Az FTX-csődöt követő kezdeti tőkekiáramlás folyamatai semlegesre csillapodtak, mára már az új motivációjú befektetői tőkebeáramlás a kiáramlást ellensúlyozni tudja.

Jobban drágultak idén a bitcoinnál is

Nagyon jó hónapjuk volt a kriptodevizáknak, a bitcoin mintegy 40 százalékkal drágult januárban. De annál is sokkal többet ment a Valkyrie Bitcoin Miners ETF, amely bitcoinbánász-társasgágok részvényeit vásárolja. (Például Riot Blockchain, Digihost Technologies, Marathon Digital Holdings, Bitfarms, Hive Blockchain.) Az emelkedés elérte a 100 százalékot – írja egy kriptodeviza-portál.

A Bitcon és három kriptoedvizarészvény-ETF árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Bitcon és három kriptoedvizarészvény-ETF árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

De ment sokat több más, kriptodeviza-részvényeket vásároló ETF és a mögöttes részvények is. Tegnap viszont, a bitcoin mindössze 1,8 százalékos esése mellett már erős mínuszba kerültek, minipánik alakult ki. A Coinbase Global kriptotőzsde több mint nyolc, a Riot (RIOT) és a Marathon Digital (MARA) bitcoin-bányászok hat, illetve 11 százalék körüli mínuszban voltak tegnap este.

Merre tovább, Wizz Air, Ryanair?

A 2022-es ünnepi szezont már nyereségesen tudta zárni a Ryanair, 211 millió euró nettó profitot közölt a negyedévre, míg tavaly ugyanez még mínusz 96 millió volt, látványosan javult tehát a cég profitabilitása – írta a KBC Equitas. A várakozásoktól azonban így is elmaradt a cég teljesítménye, 295 millió eurós profitszámot prognosztizált a piac, így eséssel kezdte a hetet a részvény. A cég menedzsmentje szerint a következő időszakban is nyereségesen tud majd működni a légitársaság, megerősítették profitvárakozásukat is.

Gyengén teljesít a Wizz Air, a negyedéves jelentés közzététele óta nem tud nagy erőt produkálni. A Concorde elemzője a korábbi 21 fontos célárat visszavágta 20,5 fontra, emellett a tartási ajánlást is eladásra változtatta.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG