<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A forint kissé gyengül, de nagy táncra számíthatunk minden piacon, ha a délutáni amerikai inflációs adat meglepetést okoz. Japán olcsó lett, és fényes jövő várhat rá az egyik alapkezelő szerint. A kriptodeviza-piacot felvidította, hogy a vártnál több értéket találtak meg a csődbe ment FTX-nél.

A fontosabb európai indexek ma is fél százalék körüli pluszban vannak. Tegnap szép emelkedéssel zártak az amerikai tőzsdék, a Nasdaq indexe 1,8 százalékkal ugrott meg. Nagy veszély, hogy ha nem lesz olyan jó a mai amerikai inflációs adat, mint várják, az komoly sokkot hozhat a tőkepiacokon. Az amerikai határidős indexek ma egyelőre alig változnak.

Az európai jó hangulatot azzal is magyarázzák, hogy tegnap jó gyorsjelentést tett közzé a londoni tőzsdén forgó, fogyasztási javakkal foglalkozó Next és a JD Sports. Ma pedig a Tesco és a Marks and Spencer (M&S) kiskereskedelmi cégek jelentettek az Egyesült Királyságban, és a karácsonyi üzletágat sikerült szolid növekedéssel zárniuk.

Itthon a BUX index negyed százalékkal esik, elsősorban a Richter 1,4 százalékos süllyedése húzza le. A Mol és az OTP 0,3 és 0,2 százalékkal drágul. Az Opus 1,1, a Telekom 0,3 százalékkal lett olcsóbb.

Árfolyamok és grafikonok

Forint, olaj és gáz

Az euró ma 399,30 körül van, ami több mint egy forinttal magasabb a tegnap estinél. De volt reggel 398 alatt is, és nem érte el ma a 400-at. Holnap Magyarországon is inflációs adat érkezik, valószínűleg magas, 25 százalék feletti értékkel. Az olaj a világpiacon egy, a hollandiai földgáz kettő százalékkal megy fel.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Az amerikai olajkészletek látszólag meglepően nagyot emelkedtek, 18 millió hordóval. Ennek magyarázata azonban az, hogy az extrém hideg idő miatt, ami az utóbbi időben az USA jelentős részét sújtotta, a finomítók lemaradtak a feldolgozással. Így az adat nem volt igazi meglepetés, és nemhogy lenyomta volna az olaj árát tegnap, de az még emelkedett is 2-3 százalékkal.

Mi mozgatja a forintot?

Szerdán napközben enyhén tovább gyengült a magyar deviza az euró ellenében, de a nap végére visszakanyarodott. Minimálisan és átmenetileg a lélektani 400-as szint felett is járt az EUR/HUF kurzus, végül azonban korrigált és 398,3-nál zárt – írta reggel az Erste Befektetési Zrt.

Elképesztően magas lett a decemberi költségvetési hiány, meghaladta az 1200 milliárd forintot. Ma alapvetően a nemzetközi események és az euró-dollár árfolyama mutathatja az irányt a magyar fizetőeszköznek.

Mitől emelkednek a piacok?

Alapvetően az hajtja most a részvénypiacot, hogy a befektetők nem hisznek a Fed nyilatkozatainak, és a kamatemelési sorozat lassulását várják tőle. De megcáfolhatja vagy megerősítheti őket az amerikai inflációs adat, amelyet ma kora délután tesznek közzé, 14:30-kor.

(Februárra már csak 0,25 százalékpontos emelést várnak a Fed-től, az előző 0,5 és az az előtti 0,75 bázispont után. Az infláció pedig 7,1 százalékról 6,5 százalékra csökkenhetett a becslések szerint.)

Jön még a szokásos heti adat is a munkanélküliségi kérelmekről és információ az amerikai államháztartás deficitjéről. A hét végén megkezdik a gyorsjelentési szezont az amerikai nagybankok. A csütörtök reggeli kínai inflációs adat egyébként enyhén magasabb lett a vártnál.

Megismétlődik a japán csoda?

A „japán esetet” korunk, világunk sorsa, alakulása szemszögéből rendkívüli jelentőségűnek nevezi  a Holdblog.

Odáig megyek, hogy egyidejűleg vagyok „bullish” a japán tőkepiac, a japán fizetőeszköz és Japán, mint potenciális nagyhatalom iránt mondja. (Bullish, aki áremelkedést, bikapiacot vár – a szerk.)

Míg Európában, Dél-Amerikában, Észak-Amerikában 1987 óta hétszeresére-kilencszeresére nőttek a részvényárak, addig a japán részvények harmincöt év leforgása alatt átlagosan 20 százalékot emelkedtek. A Nikkei indexbe sorolt japán cégek árazása relatíve kimondottan vonzónak tűnik. Japánt 2022-23-ra ingatlanpiaci szemszögből a fejlett világ legolcsóbb országaként tarthatjuk számon.

Kilőtt a bitcoin, az ether és az avalanche

Mára virradóra a bitcoin négy százalékkal 18 140 dollárra, az ether öt százalékkal 1400 dollárra lőtt ki, ami az utóbbi hetek lagymatag, álmos kereskedése után igazi újdonság. A bitcoin a nyolcadik (mások szerint kilencedik) egymást követő napon drágul, amire másfél éve nem volt példa. Az ether pedig november eleje óta nem látott szinten van.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Különösen nagyot, 23 százalékot ugrott az avalanche (AVAX), amely most a 19. legnagyobb kapitulációjú kriptodeviza, az ether egyik kihívója. Ebben szerepe lehet a blokklánc szaporodó együttműködési megállapodásainak, többek között az Amazonnal és a Shopify-al.

Az Avalanche blokklánc eseményei. Forrás: Twitter, Avaxholic
Az Avalanche blokklánc eseményei. Forrás: Twitter, Avaxholic

Ötmilliárd dollárt találtak az FTX-nél

A jó kriptopiaci hangulathoz hozzájárulhat, hogy a cég jelenlegi, csődmenedzsmenttel megbízott vezetése szerint a november elején bedőlt FTX kriptotőzsdénél több mint ötmilliárd dollárnyi likvid eszközt találtak. Ezek között van készpénz, likvid kriptodevizák és likvid értékpapírok. (Ha ez igaz, akkor a károsultak veszteségeinek jelentős része megtérülhet. Korábban a hiányt tízmilliárd dollárra becsülték.)

Ez az összeg ráadásul nem tartalmazza azt a 425 millió dollárt, amelyet a bahamai értékpapír-hatóság őriz. Valamint egy 490 millió dolláros tételt sem, amelyet az igazságügyi minisztérium nemrég foglalt le a volt vezér, Sam Bankman-Fried egyik vállalatánál.

A kriptotél nem tarthat örökké?

Korábban nem is foglalkoztak a kriptodevizákkal a hazai brókercégek, ma már rendszeresen legalább megemlítik, sőt néha elemzik is. Az Equilor Befektetési Zrt. ma azt írja erről, hogy az inflációs várakozások mérséklődése minden eszközosztálynak kedvez, amit a mai amerikai inflációs adat is alátámaszthat.

A kriptoeszközöket követő elemzők biztosak benne, hogy a befektetők nagy számban vissza fognak térni a kriptovalutákhoz, amint a gazdasági bizonytalanságok csökkennek: a kriptotél nem tarthat örökké.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9916 9824 10005 +1,18% 0 0 2 518 654 804 HUF 2023-03-29 17:13:56
MOL 2554 2550 2588 +0,47% 0 0 947 852 854 HUF 2023-03-29 17:05:43
MTELEKOM 396 389 396 +0,76% 0 0 31 390 215 HUF 2023-03-29 17:05:02
RICHTER 7460 7435 7510 -0,27% 0 0 1 979 017 895 HUF 2023-03-29 17:05:09
OPUS 118 118 120 -0,84% 0 0 11 060 593 HUF 2023-03-29 17:07:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Részvény / Deviza / Áru Megizmosodott estére a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:53
Erősödött a forint kedden kora estére a főbb devizákkal szemben a reggeli jegyzésekhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megvan az oka, miért volt jó napja a Molnak
Privátbankár.hu | 2023. március 28. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 23,13 pontos, 0,05 százalékos emelkedéssel, 42 119,85 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Felminősítették a Molt, nyugodtan várja a forint a kamatdöntést
Eidenpenz József | 2023. március 28. 12:20
Az európai tőzsdék mérsékelten optimisták és óvatosak, a bankválság csitulni látszik, de előkerültek az inflációs és növekedési félelmek. A BUX-ot a Mol húzza, amelyet felminősített az egyik brókercég. Nagyot ugrott tegnap az olaj, a befektetők nem szeretik az unortodox utat.
Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG