<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez az év is úgy kezdődik, ahogy az előző abbamaradt: masszív élelmiszerár-emelkedéssel. Januárban is több mint 41 százalékos drágulást mért a Privátbankár Árkosár-felmérése, ami ráadásul a tavalyi masszív áremelkedésre rakódik rá - már majdnem 36 ezer forint egy átlagos családi nagybevásárlás. Duplázott a kenyér és a krumpli – de megpróbáltunk olcsó homárt is találni.

2022 ott ütött minket, ahol a legjobban fájt - írtuk a tavalyi év élelmiszerárainak alakulásáról szóló cikkünkben, amelyben a közel 16 éve futó Privátbankár Árkosár-felmérések tavalyi eredményeit foglaltuk össze. A drágulás évtizedek óta nem látott tempójúra gyorsult az év végére a hivatalos adatok szerint is, és az inflációs vonaton egyelőre nincsen fék, sőt: az MNB alelnöke szerint decemberben és az idei év első hónapjaiban újabb csúcsokat láthatunk. (A KSH a decemberre és a teljes 2022-es évre vonatkozó adatokat pénteken publikálja - szokás szerint az adatközlés előtt egy nappal tesszük most közzé a Privátbankár Árkosár-felmérés aktuális eredményeit.)

Az élelmiszerárak jelentős emelkedése természetesen erőteljes nyomot hagyott a vásárlói szokásokon. A kiskereskedők jelzései alapján a vásárlók egyre nagyobb arányban fordulnak az "alsó polcos", olcsóbb és alacsonyabb minőségű termékek felé, kiugró mértékben emelkedett a saját márkás termékek forgalma is a drágább élelmiszerek rovására. Emellett az év utolsó hónapjaira drasztikusan csökkenni kezdett a fogyasztás is: a legfrissebb adatok szerint novemberben az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben már 6,7 százalékkal esett a forgalom a megelőző év azonos hónapjához képest. 

Továbbra is 40 százalék fölött az élelmiszer-infláció

Azt, hogy a trend még messze van a fordulóponttól, nem csak az MNB-alelnök jóslatai valószínűsítik, hanem a Privátbankár Árkosár-felmérés legfrissebb eredményei is. Január 10-én jártuk végig három hazai hipermarket-lánc egy-egy egységét, hogy megvizsgáljuk, hogyan alakult 30 élelmiszerből álló minta-élelmiszerkosarunk ellenértéke, amely egy átlagos magyar család havi (élelmiszer-)nagybevásárlását hivatott leképezni. Ezúttal is az Auchan, az Interspar és a Tesco egy-egy üzletét látogattuk meg.

Érdemi jó hírrel nem tudunk szolgálni: az idei évet ott kezdjük, ahol az előzőt abbahagytuk. Januárban is bőven 40 százalék fölött ragadt az éves élelmiszerár-emelkedés mértéke:

átlagosan 41,3 százalékkal kerül többe a családi nagybevásárlás, mint egy évvel ezelőtt.

Ez azt jelenti, hogy pontosan ugyanazt (!) az élelmiszerkosarat

átlagosan 10 462 forinttal drágábban tudjuk most megvásárolni, mint egy évvel ezelőtt.

Ha ebben jó hírt kell keresni, akkor talán azt mondhatjuk: 4 egymást követő hónap után végre nem dőlt meg a Privátbankár Árkosár történelmi áremelkedés-rekordja, a mostani eredmény ugyanis "csak" a harmadik legmagasabb az elmúlt 16 év történetét tekintve. Ami miatt ez mégis duplán fájdalmas: a mostani óriási áremelkedés a tavalyi, akkor még szintén hatalmasnak tűnő (pedig még 20 százalékot sem elérő) áremelkedésre rakódott rá - itt már tehát valamiféle bázishatásnak kell érvényesülnie, mégis ezzel együtt is 41,3 százalékos lett az éves a drágulás mértéke.

Az előző hónaphoz képest 1,5 százalékkal nőttek az átlagos élelmiszerárak. Összességében a 30 élelmiszerért átlagosan

35 795 forintot kellett a kasszánál hagynia minta-családunknak.

Az egyes áruházak között most valamivel nagyobb volt a szórás a szokásosnál - a legolcsóbb és a legdrágább áruház között 10,9 százalék volt a különbség, ez 3716 forintot jelent. Ha pedig képesek lennénk mindent ott megvásárolni, ahol a legolcsóbban adják, valamivel 32 ezer forint alatt is megúszhatnánk a nagybevásárlást.

Mi lett olcsóbb? Mi drágult?

A kormány 2022. február 1-jei hatállyal vezette be az élelmiszer-árstop első körét. Ez azt jelenti, hogy épp egy évvel ezelőtt jártunk azokon az árszinteken, amelyeknél a kormány elérkezettnek látta a beavatkozás idejét. Az intézkedést akkor ideiglenesnek harangozták be, most, közel egy év elteltével látjuk, hogy tartósan ragaszkodik hozzá a kormány - hiába bizonyosodik be napról napra, hogy több kárt okoz, mint hasznot hoz. Amit sikerült elérni:

  • a liszt most 8 százalékkal olcsóbb, mint egy éve,
  • az étolaj 11,8 százalékkal,
  • a cukor 3,2 százalékkal kerül kevesebbe,
  • a csirkemell pedig csak 3 százalékot drágult

tavaly januárhoz képest. Emellett azonban sikerült elérni az időről időre visszatérő ellátási zavarokat és összességében az EU-rekorder magyar élelmiszer-inflációt is, amihez még az MNB szakértői szerint is hozzájárult az ellentétes hatást kiváltani hivatott árstop intézménye is.

Más termékeknél ugyanis jó eséllyel az indokoltnál magasabb áremelést hozott az árstop. Az árstopon kívüli tej például 125 százalékkal lett drágább, a kenyér 114,8 százalékkal, a krumpli pedig - ami azóta szintén bekerült az árstop-ernyő alá - 114 százalékkal kerül többe, mint egy évvel ezelőtt.

Ezeknek az élelmiszereknek az ára tehát több mint duplájára nőtt egyetlen év alatt.

Nincs ettől messze a tejföl sem (+90,5 százalék), de 50 százaléknál többet drágult a tészta, a kávé, a tojás, a sajt, a párizsi és a rizs is 2022. januárjához képest. (A tojás átlagárát egyébként még alaposan le is húzta egy extra akció: az Intersparban mindössze 399 forint volt egy doboz tojás ára - ilyet 2022. márciusa óta nem láttunk, valóban alkalmi vétel volt.)

A pia viszont nem drágult olyan sokat: az árstopon kívül a legalacsonyabb áremelkedést a tömény szeszesitalnál (+6,1 százalék) és a pezsgőnél (+12,7 százalék) mértük.

Havi legolcsóbbak: saláta, baracklekvár - és persze homár

Ezúttal is kiválasztottunk az áruházak polcairól 3 terméket, és megnéztük, hogy márkára és minőségre való tekintet nélkül (tehát az Árkosár-felmérés általános módszertanától elszakadva) hol szerezhetjük be őket a legolcsóbban.

Január sokak számára a fogyókúra hónapja - akár a karácsonyi ünnepkörben bevitt extra kalóriák ledolgozása, akár újévi fogadalom miatt. Megnéztük ezért, hogy a legolcsóbb zacskós salátakeverék mennyibe kerül az év elején. A legalacsonyabb árat az Intersparban találtuk: a Harmónia Mix kilónként 1939 forintért volt kapható, ebből MySpar applikációval még le is faraghatunk valamennyit. A Tescóban az Eisberg Bátor Sali 2268 forintba kerül kilónként, az Auchanban 2345 forintos kilónkénti áron szintén Eisberg salátát vehetünk - akár Pántlika, akár Puszta keveréket.

Január 6., tehát vízkereszt ünnepe óta tart hivatalosan a farsangi szezon, annak emblematikus étele pedig a farsangi fánk. Érdekesség, hogy ennek főbb összetevői - liszt, tej, cukor, tojás - árstoposak. Jár hozzá azonban a sárgabarack-lekvár is: ebből a legolcsóbbat az Intersparban találtuk, az Ocean lekvár kilónként 999 forintba került ottjártunkkor. Ugyanez a Tescóban 1269 forintos árcímkével került a polcokra. Az Auchanban a legolcsóbb a sajátmárkás "sárgabarack extradzsem" volt, 1731 forintos kilónkénti áron.

Január 4-én járta be a magyar sajtót egy fotó, amelyen a miniszterelnök egy olaszországi étteremben - egyebek mellett - homárt falatozgat feleségével. (Nem a megszokott kolbászos-disznóvágásos-magyaros vonal, dehát ahogy a mondás tartja: Si fueris Romae, Romano vivito more.) Megnéztük, mit vásárolhat olcsón az, aki kedvet kapott Orbán Viktortól a tenger gyümölcséhez. Konkrétan homárt csak az Auchan mirelit-osztályán találtunk, a MyFood egész főtt homár 350 grammos kiszerelésben 6899 forint (kilónként 19 711 forint). Ez egyáltalán nem megfizethetetlen - de természetesen nem az egész állat fogyaszható, csak egy része, ezért egy romantikus vacsorához többet kell vennünk belőle. Ha beérjük más rákfajtával is, akkor az Auchanban egész kaliforniai vörösrákot vehetünk boröntettel kilónként 3736 forintért (bár itt is csalóka, hogy nem az egész állatot ehetjük meg ennyiért). A Sparban a sajátmárkás fagyasztott garnéla volt a legolcsóbb, kilónként 8398 forintért, a Tescóban pedig MyFood garnéla fokhagymás vajjal, kilónként 11 956 forintért.

Címlapkép: Tojások árcímkéje egy boltban. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Vásárló Hatalmas eredményeket ért el az energiafelhasználás terén a Pólus Center!
PR | 2023. március 25. 11:24
A pláza a gazdasági kihívások közepette megőrizte a stabilitását, növelte forgalmát, illetve a látogatók számát, és az infrastruktúra-fejlesztés révén csökkentette energiafogyasztását.    
Vásárló Nyomdaipari és dekoratőri munkalehetőségek Pécsett
Márkázott tartalom | 2023. március 22. 11:20
A nyomdai vagy dekoratőri állások azért válthatja ki sokak tetszését, mert látványos eredményeket lehet elérni, ami ráadásul kézzel is fogható, bemutatható. Ki ne szeretné megmutatni ismerőseinek azt a kirakatot, amit maga rendezett be? Vagy éppen milyen jó kézbe venni azt az újságot, ami a kezünk alól kerül ki! Pécsett is lehetőség van ilyen munkára, lássuk hol vannak üres helyek!
Vásárló Újabb árcsökkenés a magyar boltokban - most a CBA tett bejelentést
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 07:06
Újabb fronton csökkentek a beszállítói árak, így a vaj, a trappista, a tészta után újabb árcímkékre lehet kisebb számot írni. Egyelőre még nem a kenyérről van szó.
Vásárló Hogyan legyünk sikeresek a karrierünkben?
Márkázott tartalom | 2023. március 19. 09:28
A karrierépítés egy hosszú és kihívásokkal teli út, amely rengeteg lehetőséget kínál. Azonban ahhoz, hogy sikeresek legyünk, szükségünk van néhány jó tanácsra. Ebben a cikkben bemutatunk néhány hatékony karriertippet, amelyek segítenek elindítani és fenntartani egy sikeres karriert.
Vásárló Így ne csapjanak be minket egy fiktív munkával
Márkázott tartalom | 2023. március 16. 18:49
Sajnos az utóbbi időben nagyon elszaporodtak azok az esetek, amikor fiktív munkával csaptak be embereket. Magyarországon is egyre több ilyen esetre derül fény, mely során anyagilag is megkárosítottak munkavállalókat. Nézzünk egy konkrét példát, valamint nézzük meg azt is, hogy miként tudunk az ilyen típusú fiktív munkák ellen védekezni.
Vásárló Az autósokat kiszolgáló szervizek és szolgáltatók svájci bicskájává válhat a most induló nDRU startup
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 18:02
Az autóipari szolgáltatók mostantól egy új, innovatív alkalmazás segítségével digitalizálhatják működésüket és eladásaikat, ezzel radikálisan, akár 40%-kal, növelve hatékonyságukat.  
Vásárló Öltözködési gyorstalpaló állásinterjúra, hölgyeknek
Márkázott tartalom | 2023. március 15. 11:50
Bárkinek jól jöhet egy öltözködési gyorstalpaló állásinterjú előtt, nem igaz? A hölgyek olykor kifejezetten nehéz helyzetben érezhetik magukat, ugyanis nem szeretnének sem alul-, vagy épp túlöltözni.  Vannak íratlan szabályok, melyek betartásával máris magabiztosabbak lehetünk a következő állásinterjúnkon.
Vásárló Ezektől az ételektől óvakodj késő este!
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 13:25
Amikor diétába kezdünk, akkor érdemes előre megtervezni és beszerezni azokat az ételeket, melyeket a nap folyamán el szeretnénk fogyasztani. Egy nem megtervezett nap során ugyanis könnyen kísértésbe eshetünk, és összevásárolhatunk mindenféle olyan ételt, ami nem illik bele az étrendükbe. Az sem helyes, ha egész nap nem eszünk rendesen, mivel ebben az esetben estére már olyan éhesek leszünk, hogy mindent felfalunk, ami a kezünk ügyébe kerül. A vacsorával egyébként is érdemes csínján bánni, mivel könnyen elcsúszhat rajta a diétánk, ezért cikkünkben összegyűjtöttük 5 ételt, amit semmiképpen ne fogyassz vacsorára.
Vásárló Munkakeresés a 21. században
Márkázott tartalom | 2023. március 14. 11:38
Régebben a dédszüleinknek, nagyszüleinknek nem volt szüksége arra, hogy munkát keressenek. Már gyerekkorukban meg volt, hogy mit fognak dolgozni egész életükben. Földművelés, termelőszövetkezet és miegymás, aki, amibe született. Viszont mára már mindenki megtalálhatja az ideális állást.
Vásárló Melyek a videós álláspályázat előnyei?
Márkázott tartalom | 2023. március 13. 11:16
A modern cégek toborzási módszereinek korszerű eleme a videós álláspályázat, amelynek lehetőségével egyre több munkáltató él. A mai világban sok olyan munkakör van, ahol nem szükséges a személyes jelenlét, de azok esetében is hatékony lehet, ahol igen. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG