<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Az arany tavaly május eleje óta nem látott szinten áll, miközben a gázár emelkedése megállt. A tőzsdék ma süllyednek, a forint is gyengül. A nagy amerikai technológiai cégek vezették az emelkedést tegnap, az egyik brókercég szerint itt komolyabb felpattanás jöhet. Majdnem elérte az FTX-csőd előtti szintet a kriptodeviza-piac.

A jó évkezdés után ma fél százalék körüli mínuszban vannak a főbb nyugat-európai indexek, miután tegnap az S&P 500 is kisebb mínuszban zárt. Pedig tegnap este is sokáig jó volt a hangulat. De a Fed két területi vezetője, Mary Daly és Raphael Bostic elrontották az örömöt, amikor azt mondták, öt százalék feletti alapkamatot várnak az év végén. A piac eddig csak 4,9 százalékot becsült.

A brazil eszközök jól bírják

Az amerikai nagy technológiai cégek vezették tegnap az emelkedést, és ebből meg is tartottak valamennyit a végére, így 0,8 százalékos pluszban zárt a Nasdaq index. Két fontos esemény van a héten Amerikában, az új gyorsjelentési szezon kezdete és a decemberi inflációs adat.

A brazil tőzsde fő indexe a sok száz letartóztatást eredményező szélsőjobboldali megmozdulások ellenére szerény pluszban tudott zárni, de a nemzeti deviza 1-2 százalékos mínuszban is volt tegnap.

Európát követi ma a BUX

Itthon a BUX index az európai átlaghoz hasonló mértékben 0,4 százalékkal esik, ennyi a Mol süllyedése is, míg az OTP 0,6 százalékkal kerül kevesebbe. A Richter, a Telekom és a 4iG egyaránt 0,3-0,3 százalékkal süllyed. (Tegnap a 4iG és a Telekom a fontos Vodafone-bejelentés nyomán szépen emelkedtek.)

Árfolyamok és grafikonok

Hét havi csúcson az arany

A forint ma is gyengül, 398,50 az euró, 2-3 forinttal van a tegnap esti érték felett. Pedig ma – a tegnapi drágulás után – ismét süllyed kissé a hollandiai gázár (74 euró), és a Brent olaj is (79,60 dollár).

Az arany mai csúcsa 1881 dollár, ami május eleje óta nem látott szint. Ebben a dollár elmúlt hetekben tapasztalható gyengülésének nagy szerepe lehet. Megakadt az ipari fémek emelkedése is, kivéve a komoly orosz termelőbázissal rendelkező nikkelt, amely két százalékkal megy fel.

Aranyrudak. Fotó: Depositphotos
Aranyrudak. Fotó: Depositphotos

Megállapodott a Mol

Megegyezett a Janaffal a Mol idén márciusig bezárólag félmillió tonna nyersolaj szállítási díjáról. A horvát vállalat üzemelteti az Adria kőolajvezetéket a tengerpart és Magyarország között – írta az Erste Befektetési Zrt. Amelynek véleménye szerint a hír semleges a Mol-ra nézve.

A fő kérdés a brókercég szerint, hogy a Mol meg tud-e egyezni a horvát vállalattal a “Slovnaft számára szükséges többlet, nem-orosz olaj szállításáról”. Korábban Világi Oszkár Slovnaft vezető ugyanis arról beszélt, hogy a horvát fél rendkívül magas árat, az EU-ban megszokott mérték hétszeresét kérné ezért.

Fókuszban a chipgyártók

A Taiwan Semiconductor friss becslése a negyedik negyedévre valamelyest elmaradt az elemzői várakozásoktól a KBC Equitas szerint. Így is 43 százalékos bevételnövekedést vár a vállalat, ezzel 20 milliárd dollár feletti eredményt érhetett el. Még tavaly jelentette be a társaság, hogy költségcsökkentésbe kezd, ami idén folytatódhat.

Tegnap jól teljesítettek a chipgyártók, a dollár gyengülése pozitív hír a vállalatok számára, ez pedig lendületet adhatna a részvényeknek. Az Nvidia és az AMD is öt százalék feletti pluszban zárt, a Broadcom és a Qualcomm viszont nem tudott emelkedni. Az Apple ugyanis a tervek szerint 2025-ben szakítana a két utóbbi céggel. Már korábban jelezte, hogy saját chipek gyártására állna át, ez pedig a két gyártó számára nem túl jó hír.

Fordulhat a Nasdaq

A KBC Equitas szerint “támaszszint kiépítése” látszik a Nasdaq indexének grafikonján, és a múlt héten kialakult rali is fordulat kezdetére utalhat.

Emellett a Fed kamatvárakozásaiban is már a fordulat jelei kezdenek látszódni, és már belátható időn belül elkezdett kamatcsökkentést árazni a piac.

A Nasdaq indexben is elérkezhet a felülteljesítés, egy felpattanás, így “kereskedési ötletet fogalmazott meg” rá a brókercég.

Hol tart a rotáció?

Az utolsókból lesznek az elsők, a tőkepiacok ciklikusak, a legrosszabb teljesítményű szektorokból sokszor a legjobbak lesznek. Ezt a régi megfigyelést támasztja alá a Wealth of Common Sense (kb. “a józan ész kincsei”) befektetési blog is, amelynek ábrájából kiderül, hogy tavaly csak árupiaci befektetésekkel és – nagyon szerény mértékben – készpénzzel lehetett pozitív hozamot elérni. Negatív volt az összes többi főbb csoport hozama, különösen az ingatlanpiaci befektetési társaságoké (REIT), a nagy kapitalizációjú cégeké (large cap) és a feltörekvő piacoké (EM).

Az egész befektetési spektrum (EW, equal weight) átlaga 11,5 százalék volt mínuszban. De az utóbbi tíz év átlagában még mindig az árupiac volt az utolsó a sorban, ami előrevetíti, hogy még jöhet pár jó év ebben a szektorban.

FTX-csőd előtti szint közelében a kriptók

Az ether árfolyamemelkedése tegnap 1340 dollár körül torpant meg, majdnem pontosan ott, ahol december közepén is. Az előtt pedig november elején volt ilyen szinten az árfolyam, az FTX kriptotőzsde november 8-ai összeomlása előtt. Szeptember végén és október jelentős részében ugyanakkor szintén a jelenlegi szint alatt volt az ár, jóval a botrány előtt is.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A kriptodevizák megint a részvénypiacokkal mozognak együtt, az amerikai tőzsdék emelkedésének megakadása után tegnap szintén stagnálásba váltottak. A múlt év végét-az év elejét a Glassnode elemzőcég a kriptopiacon egyébként “szunyókálásnak” nevezi. A múltban azonban az ilyen, extrém alacsony volatilitású időszakokat gyakran éles fordulat, vagy erőteljes bikapiac, vagy nagy beomlás követte.

Az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az ether árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

KKV-platformjára büszke a BÉT

A 2022-es év kiemelkedő eredménye a Budapesti Értéktőzsde számára, hogy a középvállalatokra specializált platformján, a BÉT Xtenden 12 társaság jutott el a tőzsdei bevezetésig. Így 18-ra nőtt az ott jelen lévő vállalatok száma.

Amellett, hogy a dinamikus növekedés szemlélteti a hazai tőkepiaci ökoszisztéma fejlődését, a befektetők lehetőségeit is jelentősen szélesítette állítják.

A Budapesti Értéktőzsde 2017-ben indította el a közepes méretű vállalkozások növekedési terveinek megvalósítását támogató platformját, a BÉT Xtendet. Ez a szabályozott piac egyfajta előszobájaként működik, könnyített bevezetési feltételekkel. A kibocsátók összesített piaci kapitalizációja év végén ezen a platformon mintegy 400 milliárd forintot tett ki.

A tavaly bevezetett cégek:

 1. Épduferr
 2. EU-Solar
 3. ViVeTech
 4. Biggeorge Property
 5. Naturland Holding
 6. Navigator Investments
 7. ASTRASUN
 8. MULTIHOME
 9. Compliance Data Systems
 10. Energy Investment
 11. Goodwill Pharma
 12. Valberg

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9844 9832 10400 -5,35% 0 0 6 611 312 661 HUF 2023-03-24 17:14:57
MOL 2474 2474 2550 -2,83% 0 0 971 790 320 HUF 2023-03-24 17:05:07
MTELEKOM 383 379 389 -1,29% 0 0 171 517 113 HUF 2023-03-24 17:07:25
RICHTER 7465 7395 7505 +1,22% 0 0 1 038 850 530 HUF 2023-03-24 17:05:27
OPUS 119 119 122 +0,17% 0 0 9 988 463 HUF 2023-03-24 17:05:20
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Veszi magát az OTP, a bankválság a rendszer része
Eidenpenz József | 2023. március 23. 12:48
A magyar részvények emelkednek, az OTP elrugaszkodott a tízezertől, miközben vásárolja saját részvényeit is. Tovább erősödik a forint, sokat segít, hogy a dollár padlót fogott. Ma újabb négy jegybank ülésezik, de a piacok még a tegnapit emésztik. Már olyan könnyen kaphat dollárt a Telegramon, ahogy szöveges üzenetet.
Részvény / Deviza / Áru Ismét a 40 eurót ostromolja a földgáz
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 09:41
Most épp 40 euró fölött van a TTF gáz ára a rotterdami tőzsdén.
Részvény / Deviza / Áru Hoppá, lehet, hogy most érdemes forintunkat dollárra váltani?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 08:06
Az euróhoz képest is izmosodott nemzeti valutánk, igaz, kisebb mértékben.
Részvény / Deviza / Áru Megint az OTP volt a király a hazai parketten
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 188,13 pontos, 0,45 százalékos csökkenéssel, 41 962,45 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Pont került a Mol és társai nagy bizniszére
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 15:33
A legnagyobb hazai árbevételű cég leányvállata két magántőkealappal közösen az Alteo Nyrt. közel háromnegyedét szerezte meg.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG