<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Továbbra is rossz a hangulat a tőzsdéken, a kamatemelési és inflációs félelmek dominálnak, amit rossz adatok is táplálnak. A BUX valamivel jobb az átlagnál, de mindhárom vezető részvényünk mínuszban van. Több mint tíz hónapos csúcson áll a forint, de rövid távon korrekció következhet. Mesterséges intelligenciával készíthetik el saját digitális alkotásukat a Binance befektetői.

Tegnap Amerikában csak az ipari részvények indexe tudott minimális pluszban zárni, a technológiai részvények mutatója 0,9, az S&P 500 általános index 0,5 százalékkal süllyedt. Ma is hasonló a hangulat, a német index 0,9, a francia 0,8, a brit 0,5 százalékkal esik tovább.

Kijött az eurózónás inflációs adat, a korábban becsült 8,2 százalék helyett 8,5 százalék lett éves szinten. A maginfláció pedig 5,3 helyett 5,6 százalékot ért el. Erre azonban már egy ideje számítani lehetett, mivel kedden és szerdán az euró eurózóna több nagyobb országából érkeztek hasonlóan csalódást keltő számok.

Fókuszban a kiskereskedelmi cégek

Az Egyesült Államokban ma újabb fontos gyorsjelentések érkeznek a kiskereskedelmi szektorból (Costco Wholesale, Kroger, Macy’s), miközben a hangulatot alapvetően továbbra is az inflációs és kamatemelési félelmek határozzák meg.

Itthon a BUX index nagyjából az európai folyamatokat követi, de egy kicsit jobb társainál, 0,4 százalékkal süllyed. Az OTP 0,2, a Mol 0,9 százalékkal ér kevesebbet. A Richter, amely megszenvedte a gyorsjelentést, 0,3 százalékkal van lejjebb. A nyertesek közé tartozik az Opus 1,9, a Pannergy 2,7 és a Masterplast 2,4 százalékos emelkedéssel.

Árfolyamok és grafikonok

A Raiffeisen Bank 3000-ről 3100 forintra emelte a Mol 12 hónapos célárfolyamát, az ajánlás maradt tartás.

Tíz hónapos csúcson a forint

Ma 374,0 körül jár az euró, 1,2 forinttal magasabban a szerda estinél. Az euró/forint tegnap 372,50 is volt, ami több mint tíz hónapja nem látott érték. A dollár pedig 350 alá is benézett. A héten a forinterősödés attól kapott új lendületet, hogy az MNB keddi kamatdöntő ülésén eléggé “héja”, szigorú hangot ütött meg, és jelezte, hogy újabb likviditáscsökkentő intézkedés jön a bankrendszerben.

Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az euró/forint árfolyam. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

De a dollár és a gáz ára viszonylag jól alakult mostanában. Ma az olaj és a gáz is kissé emelkedik, de a gázár Hollandiában ezzel együtt is viszonylag alacsony, 47,50 euró körül jár.

Sorban töri a támaszokat a forint

Folytatódott a hazai fizetőeszköz lendületes erősödése, újabb támaszt tört le az euró-forint 377,20 közelében – írja az Equilor Befektetési Zrt. Ezzel meg is érkeztünk a következő fontos szinthez, amely 372 közelében található. Alatta 370-nél, majd 365-nél húzódnak további meghatározó támaszok.

De az RSI indikátor már a túladott tartományba ért, így nem lehet kizárni egy gyors korrekciót felfelé teszik hozzá.

Csupa rossz hír jött tegnap

Akár nagyobbat is eshettek volna a tőzsdék tagnap, miután elég sok rossz hír érkezett. Az 50 bázispontos amerikai kamatemelés sincs kizárva az Erste Befektetési Zrt. összefoglalója szerint, miután két Fed jegybankár is a magas kamatkörnyezet szükségességéről nyilatkozott.

  • Raphael Bostic ugyan a most már alacsonynak számító 5,0-5,25 százalékos sávot tartja célnak, azonban ezt a szintet még 2024-ben is sokáig fenntartaná.
  • Minneapolisi kollégája, Neel Kashkari egyaránt nyitott a 25, illetve az 50 bázispontos emelésre a Fed márciusi ülésén. Leginkább az zavarja, hogy a kamatemelések ellenére az USA szolgáltatószektorában nem tapasztalható lassulás, és a jelenlegi bérnövekedés is túl nagy a két százalékos jegybanki inflációs cél eléréséhez.
  • Továbbra is borúlátóak a feldolgozóipari beszerzési menedzserek Amerikában.
  • A francia és a spanyol adat után tegnap a német infláció is magasabb lett a vártnál. (A harmonizált mutató 9,2-ről 9,3 százalékra emelkedett, miközben az elemzői konszenzus 9,0-ra számított.)

Csalódást okozott Elon Musk

Felfokozott várakozás előzte meg a Tesla befektetői napját, és nem is tudta ezt megugrani a cég, így zárás után 5,6 százalékot esett az árfolyam – írja az Equilor Befektetési Zrt.

Elon Musk prezentációjában sok volt a távoli vízió és a korábbi eredmények ismertetése, viszont semmi konkrétum nem hangzott el új autókról vagy szolgáltatásokról.

Ismertették, hogy a cég 2030-ra évi 20 millió darab autót gyártana, amihez még több “gigafactory-t” kell nyitnia, hiszen jelenleg nagyjából 1,9 milliós a kapacitása. Sokan várták, hogy lerántja a leplet a cég egy új generációs autóról, de ez elmaradt.

Zuhant a Nio is

Bezuhant a Nio árfolyama, a hongkongi kereskedésben ma 12 százalékos mínuszban állt, tegnap az amerikai tőzsdén hat százalékot esett. A kínai elektromos autógyártó gyenge negyedik negyedéves marzsokról számolt be és az idei első negyedévre is visszafogott előrejelzést adott.

Bicasso művek a Binance vezérigazgatójának képével. Forrás: Binance
Bicasso művek a Binance vezérigazgatójának képével. Forrás: Binance

Picasso helyett Bicasso

A Binance kiadott egy új szoftvert az NFT-piactere felhasználói számára, a “Bicasso” egy új, mesterséges intelligenciával (AI) működő NFT-generáló eszköz. (NFT: non-fungible token, egyedi, sokszor művészi kriptoérme.) Az olyan AI művészeti platformokhoz hasonlóan, mint a DALL-E vagy a Midjourney, a Bicasso felhasználói beírhatnak egy kreatív kérést, amely alapján egyedi képet készítenek. Vagy feltölthetnek egy képet, amelyet az eszköz felasznál (adaptál).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Ezután az ügyfelek Binance BNB-blokkláncán NFT-t készíthetnek a képeikből. A felhasználók gyorsan ráugrottak az új funkcióra, már közel 3300-an készítettek (“vertek”) legalább egy Bicasso NFT-t. (Az első tízezer NFT ingyenes.)

Nyomasztóan magas kötvényhozamok

Tegnap ismét elérte a négy százalékos szintet az amerikai kötvényhozam, amire utoljára novemberben láttunk példát – írta a KBC Equitas. Látható, hogy egyelőre nem enyhülnek a kamatvárakozások. (Ami rossz a részvényeknek és más kockázatos eszközöknek – a szerk.)

Szeptemberre már 5,5 százalékos kamattetőt áraz a piac, kamatcsökkentést pedig legkorábban 2024-re. A rövidebb oldali két éves kötvényhozam vészesen közelíti az öt százalékos szintet, utoljára 2007-ben láthattunk 4,9 százalékos mutatót. Az emelkedő kamatkörnyezet Európára is jellemző, a német tíz éves kötvényhozam is immár 2,7 százalék felett jár.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9994 9900 10115 +1,52% 0 0 2 742 922 747 HUF 2023-03-27 17:10:08
MOL 2492 2456 2512 +0,73% 0 0 540 854 940 HUF 2023-03-27 17:05:04
MTELEKOM 387 385 390 +1,04% 0 0 98 739 030 HUF 2023-03-27 17:05:02
RICHTER 7435 7370 7485 -0,40% 0 0 815 876 280 HUF 2023-03-27 17:11:35
OPUS 119 119 121 0,00% 0 0 3 356 071 HUF 2023-03-27 17:05:29
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru A pénzváltók nyertek a mai deviza-hullámvasúton
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 19:20
Gyengült kissé a forint hétfőn az előző heti nagy erősödést követően a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Kiszámíthatatlan, mit hoz az új magyar eurós államkötvény
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 18:08
Bőven lenne rá ok, hogy elszálljon az arany ára, tartósan meghaladja a 2000 dolláros szintet.
Részvény / Deviza / Áru Újra tízezer felett az OTP, simán duplázódhatnak még a gázárak
Eidenpenz József | 2023. március 27. 12:26
Szép pluszban kezdtek a tőzsdeindexek, a bankválsággal kapcsolatban némi optimizmus fedezhető fel a híradásokban. Itthon az OTP a húzó papír, a forint stabilan tartja magát. Szinte sohasem voltak ilyen olcsók a magyar részvények. Baj van a bankokkal, vagy nincs baj a bankokkal?
Részvény / Deviza / Áru Megint mutatott a forint egy meglepőt
Privátbankár.hu | 2023. március 27. 06:33
Annak ellenére, hogy az uniós források egy jottányit sem jöttek közelebb, a hazai fizetőeszköz erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Öt nyomós érv az arany mellett
Eidenpenz József | 2023. március 26. 11:34
Az arany a 2000 dollárt ostromolja – de miért is nem a 3000-et? Több érv is szól most mellette, az infláció, a kamatok, a gazdasági bizonytalanság, a bankválság oldaláról. De egyes országok beinduló fejlődése is pótlólagos keresletet teremthet.
Részvény / Deviza / Áru Szörnyű péntek! Valakik a mélybe vetették ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 18:05
Közeledik a Mariana-árok alja? Az ezer pontot is meghaladta a csökkenés.
Részvény / Deviza / Áru Ez viheti le 372-ig az eurót, elkapták a bujkáló kriptóst
Eidenpenz József | 2023. március 24. 11:46
A bankválság erősen megviseli az európai tőzsdéket, két százalék körüli zuhanást mutatnak be a fontosabb nyugat-európai indexek. Budapesten valamivel jobb a helyzet, de itt is az OTP húzza le a mezőnyt. Gyengül a forint is, több mint négy forinttal többe kerül egy euró. Lecsukták a tavalyi kriptovaluta-botrányok egyik fő felelősét, sikeres érmekibocsátást hajtott végre az Ethereum egyik konkurense.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, hogy mennyi pénzt ad a tulajdonosainak a Richter
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 08:16
Részvényenként 390 forintos - névértékre vetítve 390 százalékos - osztalék megállapítását és kifizetését javasolja a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósága a közgyűlésnek - derül ki a társaság közgyűlési meghívójából, amelyet pénteken tettek közzé a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Részvény / Deviza / Áru Forintárfolyam: megint a 400-as irányba mozdult
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 07:32
Péntek reggel érezhetően gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Jó hangulat Budapesten: külföldiek is vihették a magyar papírokat?
Privátbankár.hu | 2023. március 23. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 943,61 pontos, 2,25 százalékos emelkedéssel, 42 906,06 ponton zárt csütörtökön.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG