7p

Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.

Bár hétfőn végül pluszban végeztek az amerikai tőzsdeindexek, kedden Európában ismét borongós a hangulat. A vezető nyugat-európai mutatók fél-háromnegyed százalékos esést mutatnak. Kivételek vannak, szerény emelkedés látható Londonban, Stockholmban és Madridban. Az amerikai határidős indexek is süllyednek.

A befektetőket nyomasztja az amerikai kormányzat fizetésképtelenné válásának réme, a Moody’s hitelminősítő már kilátásba helyezte, hogy emiatt negatív kilátással látja el az amerikai államadósságot. Az alapprobléma azonban továbbra is a kamatemelésektől, illetve a hosszú ideig tartó magas kamatoktól való félelem. Emiatt a kötvényhozamok is tovább emelkedtek és a dollár is sokat erősödött a napokban. Ez pedig nem jó a részvényeknek. Aggasztó a kínai ingatlanpiaci helyzet is.

Üdítő kivétel a BUX

A BUX index viszont 1,1 százalékos pluszban van, főleg az OTP miatt, amely két és fél százalékkal ugrott meg, igaz, a részvény a múlt héten sokat esett. A Richter 0,8 a Telekom 0,4 az Opus 0,7 százalékos pluszban van. A Mol viszont, amelyet két neves elemzőcsapat is leminősített, fél százalékkal esik.

Az euró/forint ma reggel még 391,50 is volt, innét azonban szép erősödő szakasz kezdődött. Így most 389,60 az európai közös deviza, ami ötven filléres javulást jelent a tegnap estéhez képest. A dollár kivételesen nem megy semerre, az olaj több mint egy százalékkal esik. A földgáz hétfőn volt 11 százalékos pluszban is, ma korrigál, hét százalékkal lett olcsóbb, 41,30 euró.

Árfolyamok és grafikonok

A japán jen 11 hónapos mélyponton van, a befektetők találgatják, mikor fog végre a jegybank beavatkozni.

Lengyel bankot venne az OTP?

Az OTP és az Erste is érdeklődik a lengyel Velobank iránt – idézte az Equilor Befektetési Zrt. a lengyel Puls című lapot, amely azonban nem közölt forrást. A kötelező érvényű ajánlatokat szeptember végéig kell benyújtani, a teljes folyamat várhatóan a jövő év első negyedévében zárulhat. Korábban a PKO Bank is fontolgatta, hogy ajánlatot tesz a Velobankra.

Mitől gyengélkedik a forint?

Tegnap újra nagyot erősödött a dollár, ez biztosan hozzájárul a forint gyengélkedéséhez. De egyes elemzők szerint a forintkamatok folyamatos csökkenése is ebbe az irányba hat. Ma kora délután teszik közzé az MNB kamatdöntését.

A várakozások szerint az egynapos betéti kamatot újabb egy százalékponttal (100 bázisponttal) csökkenthetik, így az összeérhet az alapkamattal 13 százalékon. Szokás szerint a döntésnél még érdekesebb is lehet az ahhoz fűzött kommentár. Negyedéves inflációs jelentést is publikának.

Nagy valószínűséggel októbertől lassítani fog az MNB a kamatvágási ütemen írta az Equilor Befektetési Zrt.

A politikai zaj nyomta le a devizánkat?

A gazdaságban és a tőzsdén sikerült a hazai politikusoknak néhány nap alatt “teljes zavart kreálni a fejünkben az egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal” – írta az Erste Befektetési Zrt. Valószínűleg több terv létezik, az egyik a Pénzügyminisztériumban, a másik a Gazdaságfejlesztési Minisztériumban. Az előbbi kisebb hiánycélemeléssel, a másik nagyobbal számol. Az egyik az egyensúly, a másik a növekedés javítására törekszik. Valószínűleg a kelleténél előbb kezdtek el beszélni a tervekről.

Mindez együtt egyelőre csak a bizonytalanságot növeli, ami alapvetően nem kedvez sem a forintnak, sem például az OTP részvények árfolyamának teszik hozzá.

A különadókat nyögheti a Mol

Felhalmozásról tartásra minősítette le a Molt az Erste Befektetési Zrt., a célárat pedig 2870 forintra csökkentette a korábbi 2950 forintról.

A társaság életét meghatározza, hogy a magyar költségvetés nehéz helyzetben van, és a szomszédos országokkal sem kielégítő a politikai viszony.

Ez azt eredményezi, hogy a Mol magas különadókkal és nyersolajtranzit-költségekkel szembesül. A tavalyi 1,7 milliárd dollár után idén 1,2-1,3 milliárd dollár különadót fizethet itthon, különadók előtti tiszta EBITDA pedig a tavalyi 7 milliárd dollárról 4,1 milliárd dollárra esik vissza. A Mol az idei rekordosztalék (354,26 forint) után jövőre 175 forintot fizethet részvényenként.

Még egy leminősítés az olajpapírnál

A Citi elemzője is már csak tartást javasol vétel helyett a Molra, és 3200-ról 2900 forintra csökkentette a célárat – írta a KBC Eqitas. Az elemzői konszenzus így már 3143 forintos célárfolyamot mutat, igaz, ez még így is 13 százalékkal magasabb a Mol tegnapi záróáránál.

Csalódást okozott az Ethereum

Az Ethereum-rendszer Shanghai nevű frissítése utáni aktivitás kiábrándító volt, a JPMorgan szerint messze elmaradt a várakozásoktól. A naponta aktív Ethereum-címek és a hálózaton futó decentralizált pénzügyi (DeFi) protokollokban lekötött tőke összértéke (TVL) egyaránt meredek csökkenést mutatott – jegyezték meg az elemzők.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A tavalyi év különböző “medvepiaci erői”, köztük az FTX és a Terra összeomlása, az amerikai szabályozási bizonytalanság és szigorítás, az intézményi befektetők érdeklődésének halványulása és a kockázatitőke-finanszírozás kiszáradása az elemzők szerint felülírhatták a rendszerfrissítések pozitív hatásait. Most minden szem a következő, EIP-4844-es frissítésre szegeződik, de hogy ez lényeges változást hozna-e, még nem tudni – mondták.

Rohamosan esik a német lakások ára

A németországi lakóingatlanok árai a második negyedévben éves szinten nagyobb mértékben csökkentek, mint a statisztikák 2000-es kezdete óta bármikor. A lakások és házak átlagosan 9,9 százalékkal lettek olcsóbbak a szövetségi statisztikai hivatal szerint – írta az N-Tv.de.

Az előző negyedévhez képest mért 1,5 százalékos csökkenés azonban kisebb volt, mint az előző két negyedévben. Akkor ugyanis a lakóingatlanok ára 2,9, illetve 5,1 százalékkal ment le az azt megelőző negyedévhez képest. Az árak egyébként a 2022 második negyedévében elért csúcs óta csökkennek.

Német ingatlancégek a tőzsdén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Német ingatlancégek a tőzsdén. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A német ingatlanpiacon évekig tartó fellendülés után bekövetkezett fordulat fő oka az építési hitelek kamatainak erőteljes emelkedése, ami miatt a hitelek jóval drágábbak lettek. Ehhez jön még a magas infláció, amely csökkenti az emberek vásárlóerejét. Sokan már nem engedhetik meg maguknak az ingatlanvásárlást – írja a portál. Vidéken egyébként az árak sokkal stabilabbak maradnak.

A fedezeti alapok a részvények ellen fogadnak?

Ahogy a Wall Streetet a múlt héten az összes eszközre kiterjedő eladási hullám érte el, a fedezeti alapok fokozták a részvények elleni fogadásaikat. A piaci pozícionáltságuk mutatója a 2020. márciusi összeomlás óta a legnagyobb mértékben zuhant. A Goldman Sachs Group Inc. brókercége szerint 4,2 százalékponttal 50,1 százalékra növelték az eladási (short) fogadásaikat, lefelé szorítva a nettó tőkeáttételüket is.

A lakossági befektetőktől az intézményi kereskedőkig a részvények iránti étvágy általánosan csökkent az idei 20 százalékos rali után, amelyet főleg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos eufória táplált – írta a Bloomberg hírlevele.

Mélyül az Evergrande válsága

A China Evergrande Group válsága tovább mélyült, miután a vállalat szárazföldi egységének (Hengda Real Estate Group) nem sikerült visszafizetnie egy anyaországon belül kibocsátott (onshore) kötvényt. Ez újabb nagy bizonytalanságot szült a fejlesztő jövője szempontjából, mivel az offshore (határon túli) hitelezőkkel létrehozott szerkezetátalakítási terv megingott.

A szeptember 25-én esedékes kötvény értéke a Bloomberg szerint négymilliárd jüan (547 millió dollár) tőke és kamat. Az Evergrande kifut az időből, hogy végre tudja hajtani Kína egyik legnagyobb szerkezetátalakítását. Az elmúlt napok kudarcai élesen előtérbe helyezték az esetleges felszámolás kockázatát.

Az előző napi tőzsdetudósítást lásd:

Az összes befektetési tárgyú cikkünk itt olvasható.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14515 14255 14515 +1,15% 0 0 16 473 311 375 HUF 2023-11-30 17:05:19
MOL 2780 2768 2802 0,00% 0 0 6 956 029 268 HUF 2023-11-30 17:08:28
MTELEKOM 590 586 604 -2,16% 0 0 665 384 309 HUF 2023-11-30 17:07:46
RICHTER 8800 8585 8875 +2,44% 0 0 3 825 661 080 HUF 2023-11-30 17:11:18
OPUS 385 374 389 +2,25% 0 0 2 019 902 682 HUF 2023-11-30 17:09:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Szerdán is kitartott az OTP lendülete
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 17:34
A vezető részvények közül csak a bankpapírok tudtak pluszban zárni a pesti börzén. 
Részvény / Deviza / Áru A Lehman válság óta nem történt ilyen, elhunyt a befektetőguru
Eidenpenz József | 2023. november 29. 12:19
Pozitív a hangulat a tőzsdéken, a magas kamatok korszakának végét árazzák. Emiatt a Lehman-válság óta, 13 éve nem nyertek annyit állampapírokon a befektetők, mint idén novemberben. A magyar tőzsde alig emelkedik, a Mol visszahúzza. Két hatalmas tőzsdei kibocsátás is készül, elhunyt a második számú befektetési guru.
Részvény / Deviza / Áru Bizonytalanul ébredt a forint, fogalma sincs, merre menjen
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 07:32
Szerda reggelre alig változott a forint árfolyama az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Estére formába lendült a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 19:16
Erősödött kedden a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt Csányi Sándor bankja a jó hírre
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 1288,16 pontos, 2,30 százalékos emelkedéssel, 57 176,11 ponton zárt kedden.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG