5p

A hét közepi száguldás után a hét végére elfáradtak a tőzsdék, kijózanítólag hathatott az Apple figyelmeztetése. A forint viszont szépen erősödött, amit a dollár gyengülésével magyaráznak. A Richter és a Mol háza tájáról is jött jó hír. Elítélték a kriptógurut.

A főbb európai indexek a csütörtöki száguldás után alig mozdulnak, az USA-ban pedig kisebb mínuszban állnak a határidős indexek. A szerdai amerikai kamatdöntést követő rali egyelőre leállt, de még számos dolog történhet. Délután például az amerikai bérekről jön fontos adat, és a gyorsjelentések is záporoznak.

Itthon a BUX index a pénteki délelőtt folyamán egyre feljebb és feljebb hágott, már 0,9 százalékos pluszban jár. Az OTP 1,1, a Richter 1,3, a Mol 0,6 százalékkal javít. Az Opus kettő százalékkal süllyed, a Masterplast hasonló mértékben mozog, de felfelé tart.

A forint sokat erősödött a héten, már csak 380,70 az euró, ami 1,3 forinttal alacsonyabb a csütörtök estinél. Augusztus vége óta nem volt ilyen erős a fizetőeszközünk. Az erősödést elsősorban a dollár értékvesztésével magyarázzák a brókerek, miközben a földgáz majdnem két százalékkal drágul az európai árutőzsdéken.

Árfolyamok és grafikonok

Kazahsztánban erősít a Mol

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint a Mol még idén felfuttatja a gáztermelést a kazahsztáni Karpovszkij mezőn – írják brókercégek. Magyarország célja az ázsiai országból származó kőolaj- és földgázimport fellendítése. A termelés elérheti a százmillió köbmétert, ami a Mol jelenlegi földgáztermelésének mintegy hét százaléka, míg a teljes szénhidrogén-termelésének három százaléka.

A tőzsdei cég nem adott ki hivatalos közleményt, az árfolyam enyhe pluszban van.

A Mol árfolyama hosszú távon (a kifizetett osztalékokkal korrigálva). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Mol árfolyama hosszú távon (a kifizetett osztalékokkal korrigálva). Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Jó hírt kapott a Richter

Kedvező hírt kapott a magyar tőzsde gyógyszercége Európából, az Európai Bizottság engedélyezi a RYEQO forgalmazását “endometriózis tüneti kezelésében” – írta a KBC Equitas. Ezzel kapcsolatban azonban már szeptember közepén is érkezett pozitív vélemény, vélhetően a piac is számított már a pozitív hírekre.

A készítmény egyébként az előző évben kétmilliárdos bevételt hozott, de a WHC szegmens bevételei így javulhatnak majd a jó hírek után.

Mégis kell még kamatemelés?

Isabel Schnabel, az EKB igazgatósági tagja szerint az infláció elleni harc újabb kamatemelést tehet szükségessé az Eurózónában – írta a Bloomberg. Az inflációs várakozások szerinte labilisek, és az esetleges újabb kínálati oldali sokkok destabilizálhatják azokat, ami veszélyezteti a középtávú árstabilitást.

Ez azt is jelenti, hogy nem zárkózhatunk el a további kamatemelések elől – mondta.

Míg egy évbe telt, hogy az infláció a 10,6 százalékos csúcsról az októberi 2,9 százalékra süllyedjen, szerinte várhatóan körülbelül kétszer annyi időbe fog telni, amíg innen visszaér a két százalékos célszintre. Csütörtökön egyébként nem változtatott a kamaton sem a brit, sem pedig a cseh jegybank.

Bűnösnek találták az FTX-vezért

A 2022 novemberében látványos összeomlást produkáló, az egész kriptópiacot megrengető FTX kriptótőzsde volt vezérét, Sam Bankman-Friedet egy hónapig tartó tárgyalást követően elítélték csalásért. A perben New Yorkban főleg az egykori kriptókirály vallomása állt szemben néhány közeli barátja vallomásával.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Mind a hét vádpontban bűnösnek találták, miután az esküdtek mintegy öt órán át tanácskoztak. A vádlott összesen 115 évet is kaphat, márciusban várható ítélethirdetés.

Apple-figyelmeztetés érkezett

A Kínában már eddig is lassulással küzdő Apple figyelmeztetést adott ki, hogy bár az iPhone-bevételek várhatóan növekedni fognak, az utolsó, ünnepi negyedévben az összbevétele mégis nagyjából a tavalyival lehet azonos. Tehát a növekedés nem indul majd be úgy, ahogy arra a befektetők számítottak – mondta Luca Maestri pénzügyi igazgató az Apple negyedéves jelentését követő csütörtöki konferenciahíváson.

A cég gyorsjelentése ugyanakkor az elemzők által várt 1,39 dollár helyett 1,46 dolláros nyereséget tartalmazott. A részvények végül 4,6 százalékkal estek a tőzsdezárás utáni kereskedésben.

Gyorsjelentés-dömping sok meglepetéssel

Rengeteg gyorsjelentés érkezik az USA-ból és Nyugat-Európából, az Equilor Befektetési Zrt. gyűjtése szerint:

  • Kedvező számok jöttek a BMW-től, a negyedében az adózás előtti marzs felülmúlta az elemzők becslését, 9,8 százalék lett az egy évvel korábbi 8,9 százalékhoz képest.
  • Részvény-visszavásárlási programot hirdetett a Shell a harmadik negyedévben tapasztalt magas olajáraknak és finomítói marzsoknak köszönhetően. Tegnap négy százalék felett emelkedett az árfolyama.
  • Felülmúlta a várakozásokat az Eli Lilly, a 0,1 dolláros veszteség helyett 0,2 dolláros nyereséget jelentett részvényenként.
  • Rekordbevétel született a Starbucks-nál, 9,4 milliárd dollár, ami 11 százalékos növekedést jelent. Ráadásul nemzetközi szinten elérte a 20 ezer üzletet.
  • A Bookingnál a harmadik negyedében az egy részvényre jutó profit 72,32 dollár lett, a várakozásokat 4,40 dollárral meghaladva.
  • Kedvező a Palantir jelentése is, a korrigált részvényenkénti nyereség 7,0 cent volt, szemben az előző évi 1,0 centtel, és meghaladta az 5,7 centes várakozást is.
  • A vártnál jobb eredményt publikált a Société Générale, de vannak negatívumok is a gyorsjelentésben.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14545 14400 14545 +0,21% 0 0 4 792 655 095 HUF 2023-12-01 17:13:36
MOL 2780 2774 2798 0,00% 0 0 400 980 886 HUF 2023-12-01 17:05:09
MTELEKOM 604 591 606 +2,37% 0 0 289 135 852 HUF 2023-12-01 17:05:11
RICHTER 8820 8725 8850 +0,23% 0 0 729 103 780 HUF 2023-12-01 17:05:21
OPUS 383 370 388 -0,65% 0 0 159 604 605 HUF 2023-12-01 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Onnan kapott versenytársat Magyarország, ahonnan nem is számítottunk rá
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 08:36
Visszaemelte a befektetési ajánlású osztályzati kategóriába Görögországot a Fitch Ratings.  
Részvény / Deviza / Áru Este már nem érte meg frankot váltani
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:27
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru Ennyire futotta, aggodalom nincs a tőzsdéken a hét végére
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 19:06
Minimális emelkedés volt a hét végére a tőzsdéken.
Részvény / Deviza / Áru Ezért 380 forint az euró, megvan a kriptovaluta-botrányok igazi nyertese
Eidenpenz József | 2023. december 1. 12:24
Az európai tőzsdék emelkednek a jó inflációs adatok után, a BUX azonban stagnál, mert a bankszektorba ismét belerúgtak. Az euró/forintra vegyes hírek érkeztek, az árfolyam maradt kicsivel a 380-as szint felett. Olcsóbbak az energiahordozók, hízik a 4iG, drágul az ízig-vérig amerikai kriptotőzsde részvénye.
Részvény / Deviza / Áru Irány a pénzváltó! Visszatért az élet a forintba
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 07:41
A hazai fizetőeszköz a csütörtökinél magasabb szinten kezdte a pénteki napot.
Részvény / Deviza / Áru Túl sok volt a fekvőtámasz, izomláz kínozta a forintot
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Az arany lesz a küszöbönálló új világrend nyertese?
Eidenpenz József | 2023. november 30. 18:24
A világ politikai és pénzügyi rendszere nagy átalakulás alatt áll, a társadalmakban pedig nagy feszültségek vannak. A biztonságot adó, válságálló befektetések szerepe megnőtt a portfóliókban, de melyeké? Fizikai arany, papírarany vagy digitális arany, azaz bitcoin?
Részvény / Deviza / Áru Ki nyert ma? Hát persze, hogy a Richter és az OTP
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 17:48
Megint emelkedéssel zárták a napot.
Részvény / Deviza / Áru Lemaradt a forint, teljesen új fejezet kezdődik
Csernátony Csaba | 2023. november 30. 11:58
Bár a forint több mint 5 százalékos pluszt hozott össze az idén az euróval szemben, a lengyel zloty ennél is jobban szerepelt. A befektetési piacokon vegyes a kép, a jövő évi kilátások szintén felemásak. 
Részvény / Deviza / Áru A nap végére elfáradt a forint
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 19:11
Gyengült a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG