5p

Az európai tőzsdeindexek keveset változnak, de a budapesti és a moszkvai mutatók szépen emelkednek ma. Jól kezdődött az amerikai gyorsjelentési szezon, bankok helyett alapokba teszik a pénzüket az emberek. Esik a bitcoin, de stabil az ether.

Éves csúcsot ütöttek reggel egyes európai tőzsdeindexek, és éves mélypontot a volatilitást mérő VSTOXX mutató. Rekordszinten áll az Airbus, a BMW autógyár, a Siemens Energy, a Heidelberg Cement, a Ferrari vagy a Henkel árfolyama. Napn belül azonban lemorzsolódás indult, késő délelőtt az európai mutatók már vegyesen teljesítenek, a német DAX stagnál, a francia CAC pár ponttal esik, a brit 0,4 százalékkal megy fel. Az amerikai határidős indexek és alig változnak.

Ma felülteljesítenek a magyar eszközök

Itthon a BUX index 0,7 százalékkal javít, az OTP 0,9, a MOL 0,6, a Richter 1,0, a Magyar Telekom 0,3 százalékkal drágul. A Waberer’s több mint öt százalékkal ugrik, két százalék körüli mértékben esik viszont az Alteo és a Masterplast.

A forint is szépen erősödik, az euró ára nemrég beesett 372 alá is, jelenleg 371 forint nyolcvan fillér, közel két forinttal alacsonyabb a péntek estinél. A hollandiai földgáz 1,6 százalékkal 41,80 euróig emelkedik, a kőolaj kissé süllyed.

Árfolyamok és grafikonok

Miért ilyen erős az euró?

Csúcson az euró, másfél éves csúcson az európai részvények. A tőkepiacok ítélete elég egyértelmű, és ezt üzenik: az amerikai bankválság csak átmeneti megingást jelentett. Nem tartós sokk, hatását inkább az USA-ban érezteti, de ott sem tragikus – írta Zsiday Viktor alapkezelő.

Lehet, hogy az Egyesült Államokban valóban leállnak a kamatemeléssel, de Európában továbbra is erős az inflációs kockázat. A növekedési kilátásokat az elmúlt hetek megingása nem rontja észrevehetően, mert az európai bankszektor jobban feltőkésített és nem érinti a betétkivonás.

Emiatt a kamatemelések folytatódnak. Ennek hatására pedig minden devizával szemben nő az euró kamatelőnye, ami miatt felértékelődik.

Meddig emelik még a kamatokat?

A Bloomberg friss elemzői felmérése szerint további három, egyenként 25 bázispontos kamatemelés várható az EKB-tól 4,25 százalékig – írja az Erste Befektetési Zrt. Ezzel júliusban érheti el a kamatemelési ciklus tetejét a jegybank, majd idén már szinten tarthatja a kamatot.

Az USA-ban Christopher Waller, a Fed kormányzótanácsának tagja szerint a kamatok további emelésére van szükség annak ellenére, hogy az infláció mérséklődni látszik. Ezzel erősítette a várakozásokat arra vonatkozóan, hogy a jegybank májusban ismét emel az irányadó kamaton.

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter ezzel szemben arról beszélt, hogy a bankok valószínűleg óvatosabbá válnak, a bankcsődök miatt szigoríthatják a hitelezést, így szükségtelenné válhatnak a további kamatemelések.

Jól kezdődött a gyorsjelentési szezon

Megkezdték a gyorsjelentési szezont az amerikai nagybankok (J.P. Morgan, Citigroup, Wells Fargo), összességében kedvező eredményekről számoltak be – írta a KBC Equitas. A várakozások pedig vegyesek voltak, stabilitási kockázatok is felmerültek. Ám nemcsak a profitszámok, hanem a tőkemegfelelési és likviditási mutatók is magasak, mindez pedig pozitív üzenet lehet a piac számára is.

Egyre sűrűbb hetek várhatnak a befektetőkre, hiszen a jelentési szezon folytatódik.

Legközelebb a Bank of America, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley jelent. Emellett érdemes lesz figyelni a légitársaságok jelentéseire, valamint a Netflix és a Tesla is közzéteszi a friss számait – teszik hozzá.

Az alapokba teszik a pénzüket az emberek

A BlackRock vagyonkezelőhöz az első negyedévben 110 milliárd dollárnyi tőke áramlotta gyorsjelentése szerint. Ez nagyobb összeg, mint amennyit az elemzők vártak – írja az Equilor Befektetési Zrt. Úgy tűnik, az amerikai mini bankkrízis után a regionális bankokból kiáramló betétek egy része a BlackRocknál és a hozzá hasonló nagy alapkezelőknél köt ki.

Bár a cég egy részvényre jutó nyeresége 18 százalékkal esett a tavalyi év hasonló időszakához képest, a 7,93 dolláros EPS még mindig magasabb, mint a várakozásokban szereplő 7,67 dollár. Az árfolyam három százalékkal emelkedett.

Esik a bitcoin, stabil az ether

Viszonylag csendesen telt a hétvége a kriptovaluta-piacon, a bitcoin 30 300, az ether 2100 környékén ingadozott. Mára azonban a bitcoin közel két százalékot esett, 29 900 alá. Az ether annak ellenére sok hónapos csúcs közelében tartózkodik, hogy a lekötött ETH-érmék feloldása (a múlt heti Shapella frissítés után) elérte az egymillió darabot (több, mint kétmilliárd dollárt).

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A bitcoin tavaly 15 500, az ether 870 dollár közelében érte el éves mélypontját.

Éves csúcson az orosz tőzsdeindex, de

Egyes források mostanában megemlékeznek róla, hogy éves csúcsára ért a moszkvai MOEX tőzsdeindex – rubelben. Az RTSI, amely szintén az orosz részvénypiacot ábrázolja, de dollárban, már nem teljesített ilyen szépen. A teljes képhez pedig az is hozzátartozik, hogy valójában mindkettő a háború nagy vesztese.

Az orosz részvénypiac rubelben (MOEX) és dollárban (RTSI), valamint a nyugat-európai Stoxx 50 mutató. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az orosz részvénypiac rubelben (MOEX) és dollárban (RTSI), valamint a nyugat-európai Stoxx 50 mutató. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Amint az ábrán látható, az orosz támadás előtti állapothoz, 2021 végéhez képest az orosz indexek 33, illetve 39 százalékos esést szenvedtek el. Eközben a nyugat-európai Stoxx 50 blue chip-index (kékkel) például mlég kissé emelkedett is. Nem is csoda, hiszen a háború óta az összes nyugati befektető elkerüli az orosz tőzsdét, és ha – a korlátozások miatt egyáltalán teheti – el is ad.

Növekedtek az eladások az AutoWallisnál

Az AutoWallis-csoport 2023 első negyedévében 86,2 százalékkal 13 800 darabra növelte az értékesített gépjárművek számát a tavalyi év azonos időszakával összehasonlítva. A legnagyobb növekedés ezúttal is a nagykereskedelmi üzletágban volt, 113,1 százalékkal 11 223 darabra emelkedett az értékesítés. Ebben azonban szerepet játszott a Renault Hungária felvásárlása, ami tavaly október óta erősíti az értékesítési számokat. Organikusan 45 százalékos volt a növekedés.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 14510 14510 14650 -0,92% 0 0 3 861 881 470 HUF 2023-12-06 17:08:40
MOL 2810 2784 2828 -0,35% 0 0 768 036 412 HUF 2023-12-06 17:09:49
MTELEKOM 643 618 648 +3,54% 0 0 648 726 109 HUF 2023-12-06 17:08:41
RICHTER 8905 8805 8940 +1,25% 0 0 823 820 915 HUF 2023-12-06 17:12:15
OPUS 380 376 380 +0,40% 0 0 59 393 541 HUF 2023-12-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Mi történt ma a forinttal? Mutatjuk!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:44
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben szerdán kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Rejtély, hogy mi történt ma az OTP-vel
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 15,34 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 58 447,63 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Rekordot döntött a BUX, a DAX, az arany, a bitcoin, de miért?
Eidenpenz József | 2023. december 6. 11:57
Enyhén pozitív a hangulat a tőzsdéken, az autóipar vitte csúcsra a DAX indexet, és a BUX-nak is sikerült tegnap remekelnie. Rekorddöntés után kissé visszahúzódott az arany, újabb másfél éves csúcsra ment a bitcoin. Elon Musk egymilliárd dollárt szeretne begyűjteni, gyengélkedik a hazai gazdaság.
Részvény / Deviza / Áru Dörzsölheti a szemét, ha meglátja, mennyibe kerül az euró
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 07:23
Erősebben nyitotta a szerdát a hazai fizetőeszköz a keddi zárásnál.
Részvény / Deviza / Áru Megnyugodhatunk földgázügyben? Miért száguld a Telekom?
Eidenpenz József | 2023. december 5. 12:25
Enyhén pozitív az európai tőzsdék hangulata, több index csúcsközelben van, ahogy a BUX és a DAX is. Száguldott a bitcoin, már a nagy 2022. májusi összeomlás előtti szinten áll. A földgáztárolókból sokat ki kell venni a hidegfront miatt, de igazán nagy bajt nem a hőmérséklet tudna okozni, hanem az emberek.
Részvény / Deviza / Áru Ismét eljött a devizás kötvényalapok ideje?
Csabai Károly | 2023. december 5. 09:40
OTP Stratégiai Euró Kötvény Alap néven új konstrukcióval rukkol elő a legnagyobb hazai alapkezelő. A motivációkról, a célokról és az alap részleteiről beszélgettünk az OTP Alapkezelő szakértőivel, Tombácz Dóra Katalin portfóliómenedzserrel és Tóth István szenior portfóliómenedzserrel.
Részvény / Deviza / Áru Olcsóbb dollárral kelt a forint
Privátbankár.hu | 2023. december 5. 06:55
Az euró közel 380 forintról, a dollár pedig 350 feletti szintről indul kedden. 
Részvény / Deviza / Áru Bölcs volt, aki reggel vett sok eurót
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:29
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben hétfőn kora estére reggelhez képest a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Vágtatott a Telekom és a Richter hétfőn
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:16
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 498,86 pontos, 0,86 százalékos emelkedéssel 58 509,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Elkezdődött a "nagy matekozás", elbukott a fogyókúrás gyógyszer
Csernátony Csaba | 2023. december 4. 12:08
Felemás eredmények születtek a pénz- és tőkepiacokon. Rövid távon a karácsonyi szezon sikerességét találgatják a szakértők, na meg azt, hogy jövőre milyen kamatpályát rajzol a Fed. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG