6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jó volt a fogadtatása az OTP gyorsjelentésének, az amerikai inflációs adat előtti óvatosság közepette azonban a részvény árfolyama alig változik. A forint kicsit erősödött a magyar inflációs adat hatására, sorozatos hazai kamatcsökkentésekre vár az egyik alapkezelő elemzője. Újabb kriptovalutatőzsde ment csődbe az Egyesült Államokban, de a globális üzletága még megmaradt.

Lélegzetvisszafojtva várják a piacok a kora délután érkező amerikai inflációs adatot, a tőzsdék azonban addig is szépen csendesen lefelé csorognak. A német, francia és brit indexek egyaránt 0,3 százalékkal vannak lejjebb. Az amerikai határidős indexek is hasonló, 0,3 százalék körüli mértékben csúsznak lefelé.

A rossz európai hangulat egyik oka lehet, hogy a kontinensről a gazdaság lassulására utaló adatok érkeztek. Az olasz ipari termelés 0,6 százalékos csökkenést mutatott márciusban hó/hó alapon. Európában sűrű még a gyorsjelentési szezon is, változó sikerekről számolnak be a cégek.

Erősebb lett a forint az inflációs számra

Itthon a BUX index is 0,3 százalékos esést mutat, gyorsjelentése után az OTP 0,2 százalékkal megy fel, kicsit a Magyar Telekom és a 4iG is tud javítani. A Mol viszont 0,2, a Richter pedig 0,6 százalékkal süllyed. A kőolaj ára 1,5 százalékkal esik, a földgázé 0,7-el van lejjebb Rotterdamban.

Az euró/forint pont 371-nél áll, ami nagyjából megfelel a tegnap esti szintnek, de lejjebb van egy forinttal a tegnap délinél. Úgy tűnik, az inflációs adat inkább megnyugtatta a piacot, és erősítette a fizetőeszközünket, még ha csak kis mértékben is.

Árfolyamok és grafikonok

Éves szinten 24 százalékos volt az áremelkedés itthon áprilisban, valamivel kisebb a 24,1 százalékos elemzői konszenzusnál. (A kommentárokat lásd lejjebb.)

Jól fogadták az OTP jelentését

Túlszárnyalta a várakozásokat az OTP az Equilor Befektetési Zrt. szerint, mégis elképzelhető, hogy ezt profitrealizálási hullám követi. Az elmúlt két hétben ugyanis már 15 százalékot emelkedett a részvény. A csoport teljes bevétele egyébként 27 százalékkal emelkedett éves bázison, nettó kamatbevétel 30, nettó díj- és jutalékbevételek 20 százalékos növekedése mellett.

“Akvizíciók segítik a bankot”, “rekordprofittal indult az év” – írta a pénzintézetről a KBC Equitas hírlevele is.

Aggasztó az OTP magyarországi marzsa

Erős lett az OTP első negyedéve az Erste Befektetési Zrt. kommentárja alapján is. Véleményük szerint: 

A negyedéves profit ismét nagyon erős volt, és a legtöbb eredménysor összhangban volt a becslésekkel.

A kockázati költségeket alacsonynak prognosztizálták az Ersténél, de még annál is kisebb lett, főként emiatt lett a vártnál jobb az eredmény. Az NKBM-akvizícióból származó jelentős egyszeri pozitív tétel ellensúlyozta a negatív egyszeri tételeket. A magyarországi nettó kamatmarzs továbbra is aggodalomra ad okot, a második negyedévben ugyanis ismét csökkenhet.

Az OTP árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
Az OTP árfolyama. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Kisebb visszaesés jöhet a Mol-eredményben

Péntek hajnalban teszi közzé a Mol az első negyedéves gyorsjelentését, amelyben kisebb mértékben visszaeső CCS-EBITDA szintre számít a KBC Equitas, de ezzel együtt is viszonylag erős maradhatott a teljesítmény.

Historikusan még mindig viszonylag magas profitot szállíthat a Mol.

Az elemzői célárak átlaga 3190 forint környékén mozog, amely a mostani árfolyamhoz képest 15 százalékkal magasabb.

Fontos inflációs adatok érkeznek az USA-ból

Magyar idő szerint délután 14:30-kor érkeznek az áprilisi adatok, az előzetes várakozások szerint az infláció öt százalékon maradhatott, míg a maginfláció 5,6 százalékról 5,5 százalékra csökkenhetett – foglalta össze az Equilor.

  • A JP Morgan és a Goldman Sachs is arra hívta fel a figyelmet, hogy a vártnál alacsonyabb értékek ralit indíthatnak el a részvénypiacon, illetve gyengülést a dollár árfolyamában.
  • Ha viszont a várakozásokat jelentősen meghaladná az infláció, akár két százalékos negatív korrekció és dollárerősödés is elképzelhető.
  • A legvalószínűbb forgatókönyv valahol a kettő között van a JP Morgan szerint.

A vártnak megfelelő lett a magyar infláció?

Miután az éves infláció 24 százalékra mérséklődött az előző havi 25,2 százalékról,  ez lényegében megfelelt az általunk vártnak – írta az Erste Bank makrogazdasági elemzője, Nagy János.

Az áprilisi adat összességében nem igényli a nagy kép átírását.

Kedvező a fő index további lassulása, a maginfláció azonban erőteljes másodkörös inflációs hatásokat sugall.

Kamatcsökkentést vár az Amundi

A megjelent inflációs adat nagyjából egybeesik az elemzők és az általunk várt adattal, így nem befolyásolja érdemben a kamatvárakozásunkat – írta Kiss Péter, az Amundi befektetési igazgatója. Ennek alapján

az egynapos kamat szintjének 75-100 bázispontos csökkenését várjuk a Monetáris Tanács májusi kamatdöntő ülésén.

Az első csökkentés mértéke a piaci árazásokon túl attól is függhet, hogy a továbbra is magas inflációs szint mellett a jegybank döntéshozói mennyire hajlanak az óvatosságra. Az így megkezdődő “kamatnormalizációs ciklus” hasonló ütemben folytatódhat, ha nem lesz nagy meglepetés az inflációs adatokban, és a befektetői hangulat sem romlik érdemben. Az év végére az elemző 11,5 százalékos alapkamatot és tíz százalék alatti inflációt, tehát pozitív reálkamatot vár.

Többet kéne tenni az infláció ellen

Isabel Schnabel, az Európai Központi Bank igazgatóság tagja szerint többet kellene tennie a szervezetnek annak érdekében, hogy az infláció visszatérjen a két százalékos célértékhez. A tavaly nyár óta végrehajtott, összességében 375 bázispontos emeléseket követően kisebb kamatemelésekre van szükség. A negyedszázalékpontos lépések még mindig lehetővé teszik, hogy a hitelfelvételi költségek elérjék a kellően korlátozó szintet – írta a Bloomberg.

Az infláció, különösen a maginfláció továbbra is túl magas… teljes határozottsággal emelni fogjuk a kamatlábakat, amíg nem lesznek jelei annak, hogy a maginfláció is tartósan csökken.

Újabb kriptovaluta-tőzsde ment csődbe

A Bittrex benyújtotta csődeljárási kérelmét az Egyesült Államokban, Delaware-ban, mindössze hetekkel az után, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC megvádolta. A cég saját becslése szerint több mint százezer hitelezője van, valamint 500 millió és egymilliárd dollár közötti eszközállománya és szintén 500 millió és egymilliárd közötti kötelezettségállománya.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A csődeljárás a seattle-i székhelyű Bittrex, Inc. vállalatra, a két máltai leányvállalatára és egy kapcsolt vállalkozásra, a Desolation Holdings LLC-re terjed ki. A liechtensteini székhelyű, globális Bittrex Global GmbH-ra viszont nem.

Egyes ügyfelek pénzeszközei továbbra is biztonságban vannak, a bíróság lesz felelős azért, hogy visszaadja azokat az ügyfeleknek idézik a cég vezetőjét.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18845 18685 18865 +0,32% 18840 18850 323 615 120 HUF 2024-07-23 09:15:53
MOL 2848 2830 2850 +0,28% 2832 2842 8 288 318 HUF 2024-07-23 09:12:26
MTELEKOM 1090 1088 1090 +0,18% 1084 1090 364 730 HUF 2024-07-23 09:01:13
RICHTER 9875 9800 9890 +0,36% 9875 9890 40 739 055 HUF 2024-07-23 09:15:38
OPUS 438 438 438 -0,57% 437 440 4 259 112 HUF 2024-07-23 09:11:58
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Most már dollárt is megéri váltani
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:18
Erősödött hétfőn a forint a kora reggeli jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint nőni tudott a BUX
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:35
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 434,99 pontos, 0,6 százalékos emelkedéssel 73 375,88 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Finn tőkebefektetővel egyesül az OXO Technologies
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 17:06
Egyesül a 3TS Capital Partnerrel az OXO Technologies, miután többségi tulajdont szerez a finnországi magántőke- és kockázatitőke-társaságban - közölte az OXO Technologies Holding Nyrt. hétfőn az MTI-vel.
Részvény / Deviza / Áru Joe Biden visszalépése bedönti a tőzsdét és elszabadítja a kriptodevizákat?
Bózsó Péter | 2024. július 22. 12:20
Az amerikai elnök visszalépése az elnökválasztási küzdelemből és a kínai jegybank váratlan kamatdöntése mozgatja a piacokat. A Ryanair kiábrándító eredményeket közölt. A kriptopiac a kriptobarát Donald Trump választási győzelmi esélyeit latolgatja. A forint erősödik.
Részvény / Deviza / Áru Csúnyán elbántak a Ryanairrel az elkeserítő számok láttán
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 12:03
A Ryanair profitja 360 millió euró lett, ami jóval elmarad az elemzői konszenzustól és a tavalyi profittól is. 
Részvény / Deviza / Áru Dollár kontra Biden: erre figyelnek a piaci szereplők
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 08:16
Biden lépése egyelőre nem okozott felfordulást a devizapiacon. 
Részvény / Deviza / Áru Kardinális döntés elé néz a forint
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 06:41
Hétfő reggelre alig változott a magyar deviza euróval szembeni jegyzése, amely a Magyar Nemzeti Bank keddi döntése után kaphat új irányt. 
Részvény / Deviza / Áru Kapott egy gyomrost az euró a forinttól
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 18:50
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben pénteken kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Elszállt a budapesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 17:55
A részvénypiac forgalma 11,5 milliárd forint volt, a vezető részvények ára vegyesen változott az előző napi záráshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Nem bírta 390 forint alatt az euró, szemüveget a Facebook-nak
Eidenpenz József | 2024. július 19. 12:19
Rossz a hangulat, a részvényindexek többsége jelentősebb mínuszban van, a BUX egyenlőre megúszta minimális gyengüléssel. A forint nagyjából stagnál, egyre inkább az MNB keddi kamatdöntése befolyásolhatja. Szemüveggyártót vehet a Facebook, vadászat folyik az árnyékflottára, azaz orosz az olajszállító hajókra. Jó jelentést, de pesszimistább előrejelzést tett közzé a Netflix.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG