6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Kisebb gyengülést láthatunk a magyar eszközöknél, igaz, az európai piacokon is visszafogott hangulatban telt a péntek délelőtt. A forint ismét 378 felett van az euróval szemben.

Mérsékelt elmozdulásokat láthattunk csütörtökön a legfontosabb amerikai tőzsdeindexeknél, igaz, az európai piacokon sem volt komoly mozgás. A régióban hasonlóan vegyes hangulatot láthattunk, hiszen négy index esett, míg három magasabban zárt. A nap nyertese újfent a lengyel WIG 20 index (+0,8 százalék) lett, de most a második helyre a hazai BUX index (+0,64 százalék) futott be.

Előzetesen a hét utolsó kereskedési napjára kicsit élénkebb mozgásokat lehetett várni, már csak azért is, mert több piacbefolyásoló adat érkezik. Ezek közül a német, valamint az euróövezeti friss beszerzési menedzserindexeket a délelőtt folyamán megismerhették a befektetők, az összkép pedig inkább negatív.

A beszerzési menedzserindex-adatok is megerősítették a gazdaság két fő ágazata, a feldolgozóipar és a szolgáltatások között nyílik az olló, a kilátások továbbra is eltérést mutatnak. A feldolgozóipari felmérések mindkét országban szilárdan az 50 pont alatti, vagyis a zsugorodást jelző tartományban maradtak. Ezzel szemben a szolgáltatások esetén további növekedést jeleznek előre az adatok. Ez abból a szempontból természetesen jó, hogy komoly recesszió vélhetőleg nem fenyeget Európában. Erősíti viszont azokat az aggodalmakat, amelyek a további inflációs nyomásról szólnak, hiszen az egyébként is feszített munkaerőpiacokon keresztül további drágulás jöhet. A pénteken publikált adatok kapcsán a szakértők úgy látják, hogy valószínűleg azt eredményezi, hogy az Európai Központi Bank a következő hónapban ismét kamatemelést hajt végre.

Ha már kamatemelések, akkor érdemes megemlíteni, hogy a csütörtöki amerikai munkanélküliségi adatok ebből a szempontból megnyugtatóan alakultak. A vártnál több segélykérelmet nyújtottak be a múlt hét során az Egyesült Államokban, így az előző heti adathoz képest 5 ezres növekedés mutatkozott. Összesen 245 ezer kérelmet adtak be ebben az időszakban, ez az elemzői várakozásokat is felülmúlta valamelyest. Mindez ezt jelzi, hogy az egyébként feszes munkaerőpiacon „oldalazás kezdődött”, így nem erősödik a nyomás az amerikai jegybankon a további kamatemelés miatt. Az elemzők abban bíznak, hogy a Fed is lassíthat a kamatemelések ütemén, amennyiben ez a trend folytatódik a munkaerőpiacon.

A keddi kamatdöntő ülésig sok jó nem várható a forint piacán. Fotó: Depositphotos
A keddi kamatdöntő ülésig sok jó nem várható a forint piacán. Fotó: Depositphotos

Részben ennek hatására az európai tőzsdéken vegyesen alakultak a piacok, a német DAX index kisebb (0,25 százalékos) mínuszba állt, a francia CAC40 ellenben hasonló értékben, de pozitív irányba mozdult. A legfontosabb európai vállalatokat tömörítő Euro Stoxx 50 mutató 0,1 százalékkal erősödött. A német tőzsdére, amely nagy autóipari kitettségű, két vállalati hír is érdemben hatott. Csütörtökön tette közzé negyedéves számait a Tesla, amely a várakozásoknál rosszabb lett. Az autógyártó árengedményei ugyanis visszaköszöntek a szűkülő marzsban és a csökkenő profitban. Emiatt az elektromos autókat gyártó társaság részvényei 10 százalékkal estek. Bár a részletes adatokat csak egy hét múlva közli a Mercedes, a most közzétett előzetes adatok kedvező képet festenek. Az egyik legnagyobb német autógyár 5,5 milliárd eurós EBIT-et közölt, ami jócskán meghaladja a 4,73 milliárdos elemzői várakozásokat.

Ami a magyar tőzsdét illeti, a BUX a délelőtt nagyobb részében mérsékelt veszteséget mutatott, 11 óra után azonban ezt ledolgozta. Igaz, a piaci forgalom nagyon gyenge volt, már-már a nyári uborkaszezont idéző. A vezető részvények közül egyedül az OTP állt a csütörtöki értéke alatt, a bankpapír fél százalékos mínuszt mutatott, 9940 körül kereskedtek vele. A másik három blue chip kismértékű 0,3 százalék körüli nyereségben állt. A Richter elérte a 7800 forintos szintet, a Mol árfolyama 2688 forintig kúszott fel, míg a Magyar Telekom 417 forint körül forgott.

Árfolyamok és grafikonok

Pozitív kilátások az SAP-nél, komoly leépítés a Disneynél

Pénteken közölte negyedéves számait az SAP, amelynek nyeresége csökkent és elmaradt a prognózisoktól, miközben a bevétel tekintetében sikerült felülmúlni a várakozásokat. Ez elsősorban a felhőszolgáltatásoknak volt köszönhető, amit pozitívan fogadtak a befektetők.

Jövő héttől több ezer munkavállalóját küldheti el a Disney, írja a Bloombergre hivatkozva az Equilor reggeli hírlevele. Az elbocsátások a cég minden főbb divízióját érinti. Februárban a szórakoztatóipari óriás bejelentett egy 7 ezer fős elbocsátást, amit most kezdhetnek el végrehajtani. A hírre nem reagált pozitívan a részvény a negatív hangulatban, a csütörtöki kereskedést 0,7 százalékos csökkenéssel zárta.

Tovább csúszott az olajár

Kis mértékben pénteken is gyengült az olaj tőzsdei jegyzése. Így összességében heti szinten jelentős 6 százalék körüli veszteséget könyvelhetett el mind a Brent, mind az amerikai WTI. A változások hátterében az áll, hogy egyre több befektető tart a kereslet csökkenésétől, mivel az amerikai gazdaság, a világ legnagyobb nyersolajfogyasztója, az év előrehaladtával recesszióba kerülhet. A most publikált készletadatok ellentétesen alakultak: a nyersolajkészletek a múlt héten az előrejelzéseknél nagyobb mértékben csökkentek, ugyanakkor a benzinkészletek az erősen visszaeső kereslet miatt sokkal kisebb mértékben változtak, mint ahogyan a prognózisok várták. Mindkét benchmark csütörtökön több mint 2 százalékkal március vége óta a legalacsonyabb szintre csúszott, és heti szinten 6 százalék körüli esést mutat.

Keddig rángatózhat a forint

Szerdán komolyabb mértékben gyengült a forint, azt követően, hogy egy lapinterjúban Virág Barnabás az MNB alelnöke sokkal megengedőbb álláspontot képviselt a kamatvágások kapcsán, mint a legutóbbi kamatdöntő ülést követően. Csütörtökön ugyan kisebb mértékben erősödött a magyar fizetőeszköz, ám pénteken újra 2 egységgel esett az euróhoz képest. A keresztárfolyam így 378,20-ig gyengült.

Izgalmas lesz a jövő keddi kamatdöntés, ahol már a kamatfolyosó szűkítéséről dönthet az MNB, kvázi előfutáraként a későbbi tényleges kamatvágásoknak. Ez a Raiffeisen elemzői szerint a jelenlegi 18 százalékos szintről a nyártól év végéig akár 12 százalékra is visszaviheti az effektív kamatlábat. A jegybank mindenesetre óvatosan készíti elő a lazítást, ami indokolt is, hiszen láttuk, hogy a héten is milyen hevesen reagált az árfolyam már pusztán az egyébként gyakorlatilag semmilyen áldozattal nem járó kamatfolyosó-összehúzásra vonatkozó iránymutatásra.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13330 13330 13505 +0,23% 0 0 3 336 943 145 HUF 2023-10-02 17:05:25
MOL 2764 2752 2800 -1,07% 0 0 525 565 892 HUF 2023-10-02 17:05:25
MTELEKOM 548 538 557 +1,48% 0 0 335 383 037 HUF 2023-10-02 17:05:04
RICHTER 8850 8850 9055 -0,73% 0 0 2 064 103 305 HUF 2023-10-02 17:08:43
OPUS 359 359 378 -2,31% 0 0 528 945 959 HUF 2023-10-02 17:11:32
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Csaknem 10 ezer milliárd forintnyit zsákoltak be a magyarok állampapírokból
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:31
Az első háromnegyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2023. évre vonatkozó szeptemberben módosított kibocsátási terv 84 százalékban teljesült.
Részvény / Deviza / Áru Az októbert sem kezdte acélosan a forint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:01
Vegyesen változott hétfőn a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon; a hónapot a forint árfolyamcsökkenéssel fejezte be.
Részvény / Deviza / Áru Inflációs para: rosszul kezdte a hetet a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 189,09 pontos, 0,34 százalékos csökkenéssel, 55 649,46 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Tombol a török aranyláz - mi történik az aranybefektetésekkel?
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 15:16
Hiába a 30 százalékra emelt jegybanki alapkamat, a török líra összeomlása továbbra is pánikszerű befektetési arany vásárlásra sarkallja a megtakarításaikat féltő török befektetőket. Eközben az európai magánbefektetők eladják az utóbbi években felhalmozott aranytartalékukat, ami a kínai széfekben köt ki - véli Juhász Kristóf, a befektetési arannyal kereskedő Conclude Befektetési Zrt. cégvezetője.
Részvény / Deviza / Áru Fegyverként használhatják az olajat, két forinttal olcsóbb az euró
Eidenpenz József | 2023. október 2. 12:16
Jó hangulat várható az amerikai tőzsdéken, amihez hozzájárulhatott az amerikai költségvetési törvény elfogadása. Két forinttal olcsóbb lett az euró, az OTP tartja a BUX-ot. Folyton a három számjegyű olajárakról beszélnek, de pezsgés van az elektromosautó-gyártóknál is. Alig emelkedett a bitcoin szeptemberben, csakhogy ebben a hónapban esni szokott.
Részvény / Deviza / Áru Magyarország másfélszeresét zsebre tették
Buksza blog | 2023. szeptember 30. 17:02
A világ leggazdagabb emberei közül Elon Musk, Mark Zuckerberg, Jeff Bezos, Sergei Brin és Larry Page érte el a legjelentősebb vagyongyarapodást az idén a Bloomberg gazdaglistája szerint. A több mint 269 milliárd dolláros plusz a tavalyi magyar GDP másfélszerese. 
Részvény / Deviza / Áru Kicsit messzebb került a forint a rémálomtól
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 18:28
A 400 forintos euró rémképe távolabb úszott.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP-nak köszönhetően zárult jól a hét
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 17:53
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 458,83 pontos, 0,83 százalékos emelkedéssel, 55 838,55 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Nemsokára 120 dollár lesz az olaj, jócskán visszapattant a forint
Eidenpenz József | 2023. szeptember 29. 12:02
Tegnap nem sok hiányzott a 395-ös euróhoz, ma pedig a 391-hez közelít az árfolyam. A részvénypiacok szépen emelkednek, a hazai tőzsde ezt egyelőre nem követi. A száz dolláros vagy még drágább olaj sokáig velünk maradhat, ugyanazért, mint egyes korábbi években. Nem lehet eurót kiutalni a Binance kriptotőzsdéről.
Részvény / Deviza / Áru Nem akar jobb irányba fordulni a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 29. 09:58
Láthatóan nem tud erőre kapni a hazai fizetőeszköz.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG