<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.

A 2023-as befektetési lehetőségek jók, mert a kínai nyitás és az energiaárak csökkenése akkor is jót tesz a piacoknak, ha a jegybankok egy darabig még nem lazíthatnak a monetáris szigoron – mondta Kiss Péter, az Amundi Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója a cég sajtótájékoztatóján.

Lényegesen jobb hírek érkeztek

A 2023-as világgazdasági folyamatokat meghatározó három fő tényező közül szerinte kettőben érdemi pozitív elmozdulások láthatók.  

  • Európában az energiaárak nagymértékben csökkentek, főleg földgázé, ezért a kontinens elkerülheti a recessziót.
  • Kínában a zérócovid-politika hirtelen és átmenet nélküli eltörlése előrébb hozta a teljes újranyitást, így a növekedési várakozások is emelkedtek. Ennek Európa lehet az egyik legnagyobb nyertese, jóllehet ez növeli az inflációs nyomást is.
  • Az Egyesült Államokban viszont még nem jött el a lazítás ideje. De biztató, hogy a decemberben 50 bázispontra csökkentett kamatemelési ütem után februárban tovább, 25 bázispontra csökkent.

Végre gyengülő pályán a dollár

Ezen felül a piacok már több kamatemelést áraznak erre az évre Európában, mint Amerikában. Mindezeket a devizapiac is elkezdte árazni, a dollár gyengül és a fejlődő piaci devizák erősödnek – emelték ki. A kelet-közép-európai régióban a növekedés – a fejlett országokhoz hasonlóan – inkább csak lassul.

Magyarországon és Csehországban azonban enyhe recessziót várunk, de a vártnál jobb európai helyzet ezt is felfelé módosíthatja – mondta Kiss Péter.

Mi erősítheti a forintot?

A tartósan magas kamat és a külső egyensúly javulása erősíti a forintot. De az év második felében az EU-s pénzek kapcsán újra feléledő vita, iilletve a jegybank vészhelyzeti eszközeinek kivezetése hathat negatívan az árfolyamra. A további forinterősödéshez Aradi Ernő, az Amundi kötvényportfólió menedzsere szerint

  • inflációs fordulatra,
  • a folyó fizetési mérleg hiányának csökkentésére, 
  • valamint a külső környezet javulására lehet szükség.

Egy számjegyű lesz a magyar infláció

Az Amundi az év végére nyolc százalék körüli inflációt valószínűsít, de az ársapkák eltörlése ezt felfelé módosíthatja. Az egyik legfontosabb mérőszám mára az euró/forint árfolyam lett, amely erős befolyást gyakorol a pénzügyi folyamatokra.

Árfolyamok és grafikonok

Magyarországon az MNB eléggé nehéz helyzetben van, a legfőbb kérdés, mikor kezdheti el az egynapos (jelenleg 18 százalékos) effektív kamat normalizálását és ez milyen szinten érhet ez össze az alapkamattal.

Mikor csökkenhetnek a magyar kamatok?

Az elemző szerint először az egynapos betét kamatát fogják lecsökkenteni az alapkamat szintjére, majd az alapkamat is csökkenhet. A jelenlegi helyzet eléggé sérülékennyé teszi a magyar eszközöket, ez a régiós kamatszintek hatalmas különbségeiből is látszik.

Március vége felé talán már látni fogjuk, hogy az MNB ebbe az irányba lép valamit, a következő két inflációs mutató közzététele után – hangzott el. Esetleg már február végén is. A második negyedévben pedig összeérhet a kétféle kamatszint. A harmadik negyedévben azután csökkenhet a magyar alapkamat is.

Forintbankjegyek.
Forintbankjegyek.

Merre tovább, magyar állampapírok?

Ez jó év lehet a magyar kötvénypiacon, de a hosszú futamidejű magyar államkötvények jelenleg túlvetteknek tűnnek. (A tíz éves referenciahozam 7,9 százalék – a szerk.) A rövid és közepes kötvényfutamidőknél mindenképpen hozamcsökkentést várnak, a hosszú távú hozamok azonban a hosszú távú inflációs várakozások függvényében különbözően alakulhatnak.

A Fed-nek lesz igaza, vagy a piacnak?

A szerdai Fed-kamatdöntés, amely ralit okozott a kockázatosabb eszközöknél, teljesen a piaci várakozásoknak megfelelően történt. A közlemény egy kissé jobban héja hangvételű lett, mint amit a piac várt. A Fed kitart a decemberi “dotplot”-ban leírt kamatpálya mellett.

Ez az Amundi várakozásainak is megfelel, a Fed várhatóan meg fogja hozni azokat a kamatemelési döntéseket, amelyeket korábban megfogalmazott. Az Amundi várakozásai szerint a kamat tetőzése további 50 bázispontos emelés után fog bekövetkezni. Látni már a szigorító politika végét.

A piac mégis lazábbnak értelmezte az ülést, érdekes módon ellene megy a Fed-nek, és már csak egy kamatemelést áraz.

Forró január a részvénypiacokon

Elég forrón indult a részvénypiacokon a január, aminek fő oka, hogy tavaly év végén már nagyon pesszimisták voltak az előrejelzések. Ilyenkor gyakran az ellentétes irányba mozdul el a piac – mondta Kocsi János, az Amundi részvényportfólió-menedzsere. Az enyhe időjárás azóta a gázárakon keresztül a recessziós veszélyeket csökkentette, így idén tíz százalék körüli emelkedések is vannak a részvénypiacokon.

Tavaly a Fed kamatemelése és a profitok csökkenése is beárazódott a csökkenő részvényárfolyamokba, most viszont egy komolyabb recesszió esélye árazódik ki. Már az valószínűsítik, hogy két számjegyű helyett csak 3-4 százalékos profitcsökkenés lesz ez év elején, majd a harmadik negyedévtől már pozitív meglepetések jöhetnek. Kína újranyitása is nagyon erősen segíti ezt.

“Soft landing” (lágy landolás, csekély recesszió) helyett most már csak egy “nagyon soft landing” van napirenden – jegyezték meg.

Felszállni az ázsiai lokomotívra

Idén a tavalyi vesztesek lehetnek a nyertes szektorok, mint az amerikai technológiai iparág, amely 2022-ben 30 százalékkal esett. A fejlődő piacok is gyengék voltak tavaly, azon belül a kínai nyitás után a kelet-ázsiai ország egyes ágazataiban is lehet komoly érték (mint a szórakoztatás, turizmus, szabadidő, belső fogyasztás). Indiában is lehetnek jó beszállási pontok.

Érdemes lehet felszállni azt indiai lokomotívra.

De sietni nem kell vele, mert az Adani-történetnek még lehetnek tovagyűrűző hatásai. Brazília is egy jó trade lehet, valamint Európa is, a recesszió elmaradása miatt.

Merre tovább, energiaárak?

A nyersanyagpiacokkal kapcsolatban az Amundi elemzői elmondták, hogy az energiaár csökkenését rövid távon az enyhe tél, és így a tározók vártnál magasabb töltöttségi szintje támogatta. Hosszabb távon az LNG (cseppfolyósított földgáz) terminálok gyors építése, ideiglenes pótlása segíti.

Olajkút. Fotó: Pixabay.com
Olajkút. Fotó: Pixabay.com

Ezzel szemben a kínai nyitás az olajár emelkedés irányába hat, de ennek mértékét visszafogja, hogy az OPEC+ kitermelés csökkentésre irányuló kísérleti nem voltak eredményesek. Iránnal nem sikerült megállapodni erről, és az orosz olaj sem került ki a piacról – csak más vevőkhöz került.

A nyersanyagpiacok sztárja

A nyersanyagpiac másik sztárja a réz. Ennek most tapasztalható gyors áremelkedése elsősorban a kínai nyitásnak köszönhető, hiszen Kína használja fel a világ összes rézkeresletének 50 százalékát. E pozitív katalizátor mellett érdemes lesz figyelni a világgazdaság egészének állapotát, mert ez ugyancsak meghatározó a réz árában.

Hosszú távon pozitívak a kilátások, elsősorban a készletek alacsony szintje és különösen az energiaátmenet során fellépő extra kereslet miatt.

Lájkolják az olajszektort

Elkezdtük lájkolni az európai olajszektort, a nyersolaj ára ugyanis magas szinten, 80-90 dolláron maradhat. A dízelhiány is probléma, részben az orosz import hiánya miatt, részben pedig mert a dízel helyett is sokszor kerozint finomítanak. Európában dízelválság várható, a finomítók és az integrált olajcégek így különösen jól fognak keresni.

Olcsó magyar és lengyel papírok

Lengyelország nagy valószínűséggel elkerüli a recessziót, pedig a részvényeik ezt árazták be tavaly. Itt is a bankoknál pattog leginkább a labda, mint Európában, de izgalmas az energiaszektor is, főleg mert integrált olajcégek vannak ott.

A magyar piac rendkívül olcsó, de nem véletlenül, könnyen értékeltségi csapdává válhat. Az összes nagy cégünkre és a közepesek egy részére is vannak különadók, így a magyar részvénypiac sorsa most a kormány kezében van. A költségvetési hiányt a kormány komolyan veszi, így az ostor a tőzsdei cégeken csattan.

Az olcsó húsnak híg a leve esete állhat fenn a magyar részvénypiacon, de ettől még időszakosan nagy ralik lehetnek egyes papírokban – hangzott el.

Csipegetni a magyar részvényekből?

Régiónk tavaly a leginkább utált piacok között van, részben a lengyel és magyar politikai berendezkedés, rézben a háború miatt. A P/E ötös volt, a Lehman-válság körüli szinten, de a legrosszabb forgatókönyv a régióban elmaradt. A lengyel választáson esetleg hatalomra kerülő piacbarátabb kormány jelenthetne nagy pozitív változást.

A likvidebb lengyel részvényeket már szeretik a befektetők, aki kockázatkedvelő, az már egyes magyar papírokat is csipegethet. De itthon inkább a kötvénypiac népszerű.

A gázár és a dollár legyen alacsony, az extraprofit-adók legyenek alacsonyabbak – sok a feltétele annak, hogy a magyar részvénypiac vonzóbb legyen a befektetők számára – hangzott el.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9982 9736 10075 +1,90% 0 0 4 603 862 962 HUF 2023-03-31 17:13:46
MOL 2564 2500 2572 +2,56% 0 0 1 451 290 784 HUF 2023-03-31 17:05:43
MTELEKOM 400 398 405 -0,87% 0 0 108 269 922 HUF 2023-03-31 17:05:05
RICHTER 7325 7200 7380 +1,24% 0 0 2 632 253 555 HUF 2023-03-31 17:13:17
OPUS 117 117 119 0,00% 0 0 13 287 515 HUF 2023-03-31 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fordult a kocka pénteken: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 18:25
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 714,52 pontos, 1,72 százalékos emelkedéssel, 42 318,34 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Államkötvényt vagy részvényt vegyünk? Tiltsuk be a mesterséges intelligenciát?
Eidenpenz József | 2023. március 31. 11:42
Egyelőre pluszban vannak a tőzsdék, de határozott lehűlés tapasztalható az utóbbi napokhoz képest. A BUX tegnap alulteljesítő volt, ma viszont bőven átlag felett emelkedik. Jól tartja magát a forint, de ma is 380 felett áll az euró. Újabb és újabb akkumulátorgyárakról születik döntés. Államkötvényt vagy részvényt vegyünk?
Részvény / Deviza / Áru Méretes bírságot szabott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 10:10
Tájékoztatási hibákra, visszásságokra hivatkozott a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Túl korán van a forintnak, most is harmatgyenge
Privátbankár.hu | 2023. március 31. 06:40
De még erősödhet.
Részvény / Deviza / Áru Eluralkodott a negatív hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 18:31
A Magyar Telekom kivételével pirosban zártak a vezető részvények a BÉT-en.
Részvény / Deviza / Áru Nem tud elszakadni a 380-tól az euró, kiárusítás van ingatlanrészvényekből
Eidenpenz József | 2023. március 30. 12:13
Jó a hangulat a tőzsdéken, kivéve Budapesten, ahol a Richter a fő visszahúzó erő. A Mol adóterheinek átvariálása után a részvény esett, de nem túl nagy mértékben. A forint pedig stabil. Jön a német inflációs adat, olcsók a német ingatlanrészvények. Eljárás indul a legnagyobb kriptotőzsde ellen.
Részvény / Deviza / Áru Tétovázik csütörtök reggel a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 06:39
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben a szerda esti jegyzésekhez képest csütörtök kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru A 380-as szintet kapargatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 19:59
Erősödött szerdán a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru 380 forint alatt az euró, hosszú, forró nyárra készülnek a sörgyártók?
Eidenpenz József | 2023. március 29. 12:27
Jó a hangulat a nemzetközi tőzsdéken, egy százalék körüli mértékben emelkednek az indexek, de a magyar BUX-nak csak ennek felét sikerült hoznia. A húzópapír a Mol és az OTP, a tegnapi erős szinten maradt a forint, közel a 380 forintos határhoz. Az elektromos autók árszintje közelít a benzinesekéhez, a kínai gyártók pedig igencsak szorongatják a Teslát.
Részvény / Deviza / Áru A forint is dideregve ébredt ma
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 06:57
Többet kell forintban fizetni a főbb devizákért.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG