5p

A kínai árszínvonal három éve nem esett ekkorát, ami az elemzőket is meglepte. A jegybankok hete előtt kivárás látható a részvénypiacokon, amelyek egyébként eddig jól teljesítettek decemberben. Merre tovább, magyar eszközök? Mégsem lesz egyhamar vége az olajkorszaknak?

Az európai tőzsdék vegyesen teljesítettek eddig hétfőn, a német index stagnál, a francia kissé emelkedik, a brit fél százalékkal csökken. A BUX index 0,1 százalékkal emelkedik, amit az OTP 0,7 százalékos erősödése mozgat elsősorban. A Richter 0,4, a Telekom 0,6 százalékkal esik, a Mol lényegében nullában áll.

Az amerikai határidős indexek kissé süllyednek. A befektetők óvatossága indokolt, ez lehet ugyanis december legeseménydúsabb hete a tőkepiacokon. A jegybankok ideje következik, szerdán az USA-ban, csütörtökön az Eurózónában, majd Japánban is kamatdöntés esedékes.

Miért stabil a forint?

Az euró/forint hétfőn 381,20-on áll, ami alig jelent emelkedést a péntek estihez képest. A múlt hetet az árfolyam nagyrészt 379,50 és 392,50 forint között töltötte.

Árfolyamok és grafikonok

A forint stabilitásában az uniós forrásokkal kapcsolatos hírek is szerepet játszhattak a KBC Equitas szerint. A Pénzügyminisztérium ugyanis közleményt adott ki, amelyben olvasható, hogy

a RePowerEU támogatásának egy részét folyósítani fogják jövő februárig.

Merre tovább, magyar eszközök?

Az S&P Global pénteken stabil kilátással megerősítette Magyarország „BBB-” államadóssági besorolását, ami megfelelt az elemzői várakozásoknak. A cég szerint a feszes munkaerőpiac és az uniós forrássokkal kapcsolatos bizonytalanság csökkenti a potenciális növekedést, ami idén 0,1 százalék lehet.

Az előrejelzési forgatókönyvük azon alapszik, hogy az uniós forrásokat nem vágják vissza jelentősen, csak késnek a megállapodások – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az S&P előrejelzése alapján idén 17,3 százalékos lehet az infláció (mármint az éves átlagos infláció – a szerk.), míg jövőre 4,8 százalék írta a KBC Equitas.

Újabb pofont kapott a kínai részvénypiac

Romlott Kínában a deflációs helyzet novemberben, a fogyasztóiár-index (CPI) három éves mélypontra ért – írta a Reuters. A Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint 0,5 százalékkal csökkent havi szinten az árszínvonal, ami gyengébb a 0,1 százalékos átlagos elemzői várakozásnál és az októberi 0,1 százalékos mérséklődésnél is. A termelői árak pedig a tizennegyedik egymást követő hónapban zsugorodtak.

Az adatok a kínai gazdasággal kapcsolatos aggodalmakat fokozták, emiatt a CSI 300 kínai blue chip index átmenetileg több mint egy százalékkal, közel ötéves mélypontra süllyedt. A Shanghai Composite és a hongkongi Hang Seng egy, illetve két százalékot veszített, de azután magukhoz tértek.

A CSI 300 kínai blue chip index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A CSI 300 kínai blue chip index. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

A növekvő gazdasági kockázatok miatt a fogyasztók tovább csökkentették a kiadásaikat. Mindez a kormány folyamatos likviditás-injekciói ellenére következett be. A Moody’s a múlt héten Kína hitelminősítésének lehetséges rontására figyelmeztetett.

Jó hónap a december

Új éves csúcson zárt az S&P 500 index pénteken, 4600 pont felett. A december az utóbbi húsz évben átlagosan a legjobb tőzsdehónapnak bizonyult, és egyelőre az idén is jól alakul. Az utóbbi hetekben sokat segített a kockázatosabb eszközöknek a kamatcsökkentési várakozások erősödése, a dollár gyengülése.

Ezért volt optimista Amerika

A pénteki amerikai tőzsdei emelkedés egyik magyarázata, hogy a munkaerőpiaci jelentés erős volt. Az amerikai gazdaság novemberben közel 200 ezer új (nem mezőgazdasági) munkahelyet teremtett, a vártnál többet. Az átlagkeresetek havi szinten a vártnál magasabbak voltak, éves szinten azonban stabilan a négy százalékos szint körül alakultak. Ez kétszerese a Federal Reserve (Fed) inflációs céljának, de ez nem nagyon zavarta a piacokat, az amerikai indexek emelkedéssel zárták a múlt hetet.

Az adatok azt sugallják, hogy a Fed egy lépéssel közelebb került a “Goldilocks” (ideálishoz közeli, mesés) forgatókönyv megvalósításához: megnyerheti az inflációs csatát anélkül, hogy recesszióba taszítaná a gazdaságot – írta az Investing.com.

Túl szép, hogy igaz legyen? Az e heti inflációs jelentés és a Fed-döntés megmutatja. (Az inflációs adat kedden, a Fed-döntés szerda este érkezik.)

Túlzóak voltak az olaj haláláról szóló hírek?

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) 2030-ra a szén, a kőolaj és a földgáz meredek hanyatlását jósolja. Ám a jóslatok ellenére az energiacégek olajból származó nyeresége szárnyal, és az olyan óriások, mint a Chevron és az Exxon Mobil növelik a fosszilistüzelőanyag-kitermelésbe eszközölt befektetéseiket – írja az Oilprice.com a COP28 konferencia ellentmondásairól.

A klímatárgyalásokon a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivezetéséről tárgyalnak, miközben az iparág visszavonta a kibocsátás-csökkentési ígéreteket.

A Big Oil, a nagy olajmultik könyvelése arról árulkodik, hogy az olajipar halálát mások “erősen eltúlozták”. A kereslet realitásai és az alternatívák korlátai nem változtak. Számos nagyvállalat tervezi a fosszilis beruházások növelését. A Chevron és az Exxon Mobil szorgalmasan vásárolja fel a kiaknázatlan tartalékokkal rendelkező riválisokat.

Mitől esik a bitcoin?

A bitcoin hétfőn hajnalban hirtelen beesett több százalékkal, 43 ezer dollár környékéről átmenetileg 42 ezer alá is, majd 42 400-ra korrigált. A kriptovalutával kapcsolatban nem jött különösebb hír, de az esés nem sokkal azután következett be, hogy a kínai részvények is lejetmenetbe kapcsoltak.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Másrészt sokan vártak már korrekciót az idén tapasztalt rengeteg emelkedés után, ez talán önbeteljesítő jóslattá is válhatott.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17515 17410 17645 +0,52% 0 0 6 443 758 460 HUF 2024-03-04 17:05:54
MOL 2918 2910 2940 -0,27% 0 0 537 067 172 HUF 2024-03-04 17:05:17
MTELEKOM 848 833 848 +0,59% 0 0 543 597 849 HUF 2024-03-04 17:05:14
RICHTER 9605 9605 9750 -0,21% 0 0 1 300 867 675 HUF 2024-03-04 17:05:31
OPUS 416 410 417 +0,24% 0 0 226 511 106 HUF 2024-03-04 17:05:06
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A szívéhez kap, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 18:52
Közel egyéves mélypontjára zuhant a hazai fizetőeszköz az euróval szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rá se hederített Csányi Sándor bankja a forint tragédiájára
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 17:52
Miközben a hazai fizetőeszköz hétfőn közel egyéves mélypontra zuhant, az OTP Bank részvénye erősödött, aminek köszönhetően a BUX is pluszban zárt.
Részvény / Deviza / Áru Jön az OTP jelentése, akkumulátorgyár készül a tőzsdére
Eidenpenz József | 2024. március 4. 12:29
A BUX ismét pluszban, főleg az OTP húzza, amelynek jelentését a héten ismerhetjük meg. A forint gyengécske, de stabil, megugrott viszont a török infláció. A bitcoin új két éves csúcsa 65 400 dollár körül van, már csak 5-6 százalékra áll a 2021-es rekordtól. Újabb tőzsdei bevezetést fontolgat a VW.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot sóhajthat, aki megnézi a forint hétfő reggeli árfolyamát
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:41
Meglátjuk, hogyan alakul a hét ebből a szempontból, a kezdés nem túl biztató.
Részvény / Deviza / Áru Megfejtették az európai tőzsdék emelkedésének titkát
Eidenpenz József | 2024. március 4. 05:44
Nemcsak az USA-ban van Csodálatos Hetes, amely a részvényindexek emelkedésének zöméért felelős, hanem Európában is számon tartanak egy csapat kiemelkedő óriást. Ezek még előnyöket is kínálnak az amerikai részvénycsoporthoz képest, miközben függetlenedni tudnak a stagnáló európai gazdaságtól. Önmagát erősítő spirál lesz? A nagyok egyre nagyobbak lesznek?
Részvény / Deviza / Áru Drága francia pezsgőt bonthatott a Mol főnöksége
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 18:20
Kiválóan zárta a pénteket az olajpapír.
Részvény / Deviza / Áru Meg sem áll 400-ig az euró? Mennyit ér az OTP?
Eidenpenz József | 2024. március 1. 12:06
Nincs markáns irány a tőzsdéken, de sok index történelmi csúcsai közelében tanyázik, köztük a magyar BUX is. Közepes nagyságú magyar cégek tették közzé gyorsjelentésüket. Vészesen közelít a forint a következő ellenállási szinthez. Mennyit ér az OTP? Hullámvasúton a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor vigasztalhatja Hernádi Zsoltot
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:07
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 141,54 pontos, 0,21 százalékos csökkenéssel, 65 938,65 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Hungarikum a forint hathavi mélypontja, 59, 60… 63 ezer dollár a bitcoin
Eidenpenz József | 2024. február 29. 12:10
Térségünkben egyedül a forint gyengült nagyot, a piac a keddi kamatdöntést emészti. A Richter jelentésének pozitív a fogadtatása, ez a papír és az OTP húzzák a BUX-ot. Száguld a bitcoin, már csak nyolc százalékra van a történelmi rekordoktól.
Részvény / Deviza / Áru A Raiffeisen Online Broker lett az év részvénykereskedési rendszere
PR | 2024. február 29. 11:54
A mobiltelefonon, asztali számítógépen és tableten is használható Raiffeisen Online Broker szolgáltatás nyerte el a Budapesti Értéktőzsde „Az év hazai részvénykereskedési platformja” díját. Megmutatjuk, mire képes a rendszer!
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG