<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Alacsony növekedés, magas infláció bontakozik ki egy csokor fontos makrogazdasági adat után, a tőzsdék nagy része ezt mégis emelkedéssel ünnepelte. Az OTP-re adott alacsonyabb értékbecslések is sokkal jobbak, mint az aktuális árfolyam. Minek van egyáltalán tőzsdén a Telekom?

Tegnap látszólag furcsa dolog történt a részvénypiacokon, az amerikai GDP ugyanis 1,4 százalékkal csökkent, pedig az elemzők egy százalékos növekedést jósoltak. Mégis száguldottak a tőzsdeindexek. Ez a jelenség azonban nem volt ritka az utóbbi egy-másfél évtizedben, a rossz makrogazdasági adatok ugyanis csökkentik a kamatemelések valószínűsíthető mértékét vagy ütemét.

A rossz hír tehát a részvénypiacoknak jó hír lehet, miközben fontos, de nem túl kedvező gyorsjelentések érkeztek (amelyekre visszatérünk). Ma Európában is pluszban nyitottak a tőzsdék, miközben az EU-ban GDP- és inflációs adatokra vártak. Ezek végül nagyjából megfeleltek a vártnak, így nem okoztak nagy változást az árfolyamokban.

Mínuszban nyithat Amerika

A német DAX késő délelőtt 0,9, a francia CAC 0,7, a brit FTSE 100 pedig 0,1 százalékkal javul. A vezető kínai részvényindex 2,4, a hongkongi 4 százalékkal ment fel ma, amit a pekingi gazdaságpolitikai támogatásra vonatkozó ígéreteknek tudnak be. Az amerikai határidős indexek viszont határozott mínuszban vannak.

Itthon a BUX-index egy százalékos emelkedést mutat, de volt a nap elején ennél feljebb is. Az OTP és a Richter két százalék körüli emelkedést, a Mol stagnálást, a Telekom 0,4 százalékos süllyedést ért el eddig. A Mol tegnap közgyűlést tartott, amely elfogadta a 300 forintos részvényenkénti osztalék kifizetését. A lengyel index egyébként csak 0,1 százalékkal van feljebb, a cseh PX 50 pedig 1,5 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A legtöbb árupiaci termék felfelé tart, az olaj is másfél százalékkal drágul, a Brent már 109 dollár.

Megnyugvás a forint piacán

A forint a tegnapi, egyébként a piac által vártnak megfelelő 30 bázispontos kamatemelés nyomán kissé megerősödött, az euró eltávolodott a 380-as szinttől. Ma 377 körüli a jellemző ár, ami egy forinttal van a tegnap esti alatt.

A választások utáni első kamatemelés vélhetően megnyugtatta a szereplőket atekintetben, hogy az MNB ez után sem hagyja magára a forintot. Voltak olyan hangok, hogy a voksolás után ez már esetleg nem lesz annyira fontos a (gazdaság)politikusok számára.

Miért megy fel az OTP?

Az OTP-re vonatkozó célárát egy sor elemző csökkentette az utóbbi időben. Utoljára a Société Générale 14 200 forintra, de ugyanúgy vételi ajánlás mellett.

Jelenleg 16 160 forint a konszenzusos célár, amely a jelenlegi szintektől még mindig jelentős felértékelődési potenciált jelent írta a KBC Equitas.

Az OTP elnök-vezérigazgatója is interjút adott a héten, így nem meglepő , hogy a bankpapír e héten nagyobb ugrással átlépte a 11 300 forintos határt is.

Az OTP egy éves árfolyamgrafikonja. Forrás: BÉTAz OTP egy éves árfolyamgrafikonja. Forrás: BÉT

Nem aratott sikert az Apple és az Amazon

A technológiai óriások jelentéseik után a tőzsdén kívüli piacon esnek, az Apple 2,6, az Amazon 8,7 százalékkal. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint:

  • Akár nyolcmilliárd dolláros ütés is érheti az Apple-t a kínai lezárások miatt. A társaság árbevétele és egy részvényre jutó eredménye viszont felülteljesítette az elemzői előrejelzéseket. Bejelentett egy öt százalékos osztalékemelést is.
  • A gyengébb előrejelzés miatt esett zárás után az Amazon is. Árbevétele megegyezik az elemzői előrejelzésekkel, egy részvényre jutó vesztesége 7,56 dollár lett, ami jelentősen elmarad az elemzők által várt 8,40 dolláros EPS-től. Ez volt az első veszteséges negyedéve a társaságnak az elmúlt hét évben, ami főleg a Rivian-befektetésen elkönyvelt 7,6 milliárd dolláros veszteségéhez kapcsolódik.

Fontos inflációs és GDP-adat jött

A 19 országot számláló közös európai valutaövezetben a gazdaság az év első három hónapjában 0,2 százalékkal bővült ugyan, de ezen belül az időszak végén az ukrajnai háború és a rekordmagas infláció nyomása alatt gyengült. A bruttó hazai termék (GDP) öt százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, amikor a régió gazdasága még a járvány hatásaitól szenvedett.

Mindkét adat nagyrészt megfelelt a várakozásoknak, de országonként eltérések vannak. A francia GDP stagnált, a német 0,2 százalékkal nőtt. Az infláció a közös valuta létrehozása óta új rekordot ért el, a fogyasztói árak 7,5 százalékkal emelkedtek áprilisban, szemben a márciusi 7,4 százalékkal.

Az általános inflációs ráta lassabb emelkedése arra utal, hogy az infláció abszolút csúcspontja közel lehet – írta az Investing.com.

Stagnál a francia gazdaság

Franciaország gazdasági növekedése váratlanul nullára csökkent az első negyedévben, mivel a rekordmagas infláció miatt csökkentek a fogyasztói kiadások. Ez nyomást gyakorolhat Emmanuel Macron elnökre a parlamenti választások előtt – írja a Reuters.

A lassulás erőteljes, 2021 utolsó három hónapjában ugyanis az euróövezet második legnagyobb gazdasága 0,8 százalékkal bővült. A Reuters által megkérdezett 24 közgazdász 0,3 százalékos növekedést várt. A háztartások kiadásai 1,3 százalékkal csökkentek az emelkedő energiaárak és az ukrajnai háború miatti aggodalmak közepette. Az infláció pedig áprilisban váratlanul emelkedett és 5,4 százalékkal új csúcsot ért el.

Minek nekünk Magyar Telekom?

Van-e értelme a Magyar Telekom tőkepiaci jelenlétének? – boncolgatja a Concorde Értékpapír blogja is, miután a legutóbbi közgyűlésen leszavazták a kisebb részvényesek javaslatait. A részvényesek egy része szerint a cég lehetőségeihez képest jóval kevesebb osztalékot fizet, emiatt részvényeinek árfolyama nyomás alatt van, jelentősen alulteljesítve nem csak a szélesebb részvénypiacot, de a szektortársakat is.

A kisebbségi részvényesek összes javaslatának asztalról való lesöprése ékes bizonyítéka annak, hogy a Deutsche Telekom nem tőzsdei, hanem totális kontrollja alatt működő társaságként vezeti a Magyar Telekomot. Szívük joga, csak ehhez nem kell a tőzsdei jelenlét írja Gyurcsik Attila.

A korrekt eljárás ebben az esetben szerinte az lenne, ha legalább az egy részvényre jutó konszolidált könyv szerinti értéken, azaz nagyjából részvényenként 660 forinton ajánlatot tennének, és kivezetnék a vállalatot a tőzsdéről.

Hasonló harcot vív Telekom-ügyben a Hold Alapkezelő is, lásd:

Ukrajna új NFT-platformot indított

A háború finanszírozására, adományok gyűjtésére új NFT-oldalt indított az ukrán kormányzat. Itt a

Segíts Ukrajnának NFT-kkel, ne hagyd magára az ellenséggel

szlogen alatt a látogatók NFT-ket vásárolhatnak vagy odaajándékozhatják saját egyedi érméiket is az országnak. Korábban “Meta History” néven NFT-kből álló “háborús múzeumot” is indítottak, ami szintén szerepel az oldal kínálatában. Az ukrán fél állítólag már százmillió dolláros nagyságrendű adományt kapott kriptodevizákon keresztül, de bélyegek értékesítésével is próbál bevételhez jutni.

A Kígyó-sziget elleni támadás emlékére kiadott hivatalos NFT (a kép bal oldalán). Forrás: metahistory.gallery.A Kígyó-sziget elleni támadás emlékére kiadott hivatalos NFT (a kép bal oldalán). Forrás: metahistory.gallery.

Nem akárki kínál hitelt bitcoinfedezetre

A Goldman Sachs amerikai bankóriás, amely nagyjából 2,5 billió dollárnyi vagyont kezel, a Bloomberg csütörtöki jelentése szerint bitcoin-alapú hitelt vezetett be. Ez újabb jele annak, hogy a Wall Street kezd megbarátkozni a születőben lévő eszközosztállyal. Decemberben már több lap beszámolt arról, hogy a Goldman tervezi Bitcoin-alapú hitelek nyújtását.

A Goldman az egyik első nagy amerikai bank, amely belépett a kriptóüzletágba még 2018-ban, kereskedési pultot nyitott a digitális devizák számára. Tavaly márciusban pedig a jelentős kereslet miatt újraindította azt.

A blokkláncon egyébként ma már DeFi-alkalmazások széles köre nyújt hiteleket a legkülönbözőbb kriptodevizák fedezete mellett. (DeFi: decentralizált pénzügyek.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8560 8390 8640 +1,64% 8542 8560 1 413 416 040 Ft 2022-07-01 12:40:07
MOL 2936 2900 2964 +0,62% 2936 2940 518 269 958 Ft 2022-07-01 12:35:26
MTELEKOM 324 320 326 +1,25% 323 324 88 318 656 Ft 2022-07-01 12:33:24
RICHTER 6935 6815 6950 +1,54% 6930 6940 274 615 020 Ft 2022-07-01 12:39:35
OPUS 168 167 168 +1,81% 168 168 3 924 959 Ft 2022-07-01 12:19:28
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz itt? Már 404 forintnál is többet kellett fizetni egy euróért!
Csabai Károly | 2022. június 27. 11:53
Lesz dolga Matolcsy Györgyéknek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának keddi ülésén, mivel a hazai fizetőeszköz szabadesését a múlt csütörtöki rendkívül kamatemelés sem állította meg, hétfő délelőtt már a 404-es szint fölé került, újabb negatív rekordot felállítva ezzel. Az OTP viszont szárnyal, miként a Mol kivételével a többi hazai blue chip is. Az arany drágulással, az olajfajták viszont vegyesen reagáltak az Oroszországgal szembeni újabb szankciók lehetőségére. A kriptoeszközök ugyanakkor szinte kivétel nélkül erősödnek. 
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG