<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Míg tegnap még általános pesszimizmus volt a részvénypiacokon, este fordulat következett, és mára megint minden szép lett. De az MNB ülése előtt gyengült a forint, a BUX is lemaradó. Musk kedvenc kriptója az egekbe ment a Twitter-felvásárlás hírére.

Tegnap attól rettegtek a tőkepiacokon, hogy Kína Covid-lezárásai recessziót okoznak majd az egész világon, és pocsék hangulat volt a tőzsdéken. Este azonban az USA-ban fordulat következett, és az ottani indexek végül szép pluszban zártak. Ma reggel Ázsiában vegyes volt a kép, Sanghaj tovább esett, de több más tőzsde emelkedett.

Európában a német, francia, brit vezető indexek egy százalék körüli pluszban vannak. A javulást egyes kommentárok a gyorsjelentésekkel magyarázzák, bár azok inkább vegyesnek tűnnek.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal megy fel, kicsit jobban, mint a lengyel WIG 20. Az OTP 0,9, a Mol 0,7 százalékos emelkedést mutat, a Richter 0,2 százalékkal esik. A Telekom másfél százalékkal feljebb forog.

Árfolyamok és grafikonok

Kamatdöntő ülés előtt gyengül a forint

A forint gyengül, az euró már 375,30, ami három forinttal van a tegnap esti érték felett. A lengyel és a cseh fizetőeszköz ennél jóval kevésbé veszít értékéből.

Ma kamatdöntő ülést tart az MNB, 100 bázispontos (egy százalékpontos) kamatemelést várnak tőle az elemzők. Így a forintnál akkor várható jelentősebb árváltozás, ha ettől eltérne a jegybank.

Hullámvasúton az arany, a platina

Tegnap a recessziós félelmek és a dollárerősödés miatt az árupiacoknak is nagyon rossz napjuk volt, az olaj öt százalékkal zuhant, a Brent is volt 100 dollár alatt. A palládium 11 százalékkal, az arany kettővel esett, és délután benézett 1900 dollár alá is.

Már hétfő este és kedd délelőtt ezen a piacon is korrekciót látunk, az arany visszatért kevéssel 1900 fölé, a Brent ismét 101 dollár felett áll, a palládium 1,8 százalékkal drágul.

Arany (GC), ezüst (SI), palládium (PA), platina (PL) árfolyamváltozások egy évre. Tradingview.com
Arany (GC), ezüst (SI), palládium (PA), platina (PL) árfolyamváltozások egy évre. Tradingview.com

Eldőlt a Twitter-Musk csata

Fordulat történt a Twitter menedzsmentjének hozzáállásában a hétvégén, elkezdtek tárgyalni a felvásárlásra törekvő Elon Muskkal, és hamar meg is született a döntés. A Tesla-vezér megveszi a Twittert 44 milliárd dollárért, az igazgatótanács beleegyezésével. A részvényesek 54,2 dollárt kapnak részvényenként, ami 38 százalékkal magasabb az április 1-jei árfolyamnál, amikor bejelentették Musk megjelenését a cégben.

Musk elmondása szerint a szólásszabadság védőbástyájává szeretné tenni a közösségi platformot, és számos funkcionális változást tervez bevezetni írja az Equilor Befektetési Zrt.

Mások viszont éppen tőle kezdték el félteni a szólásszabadságot. Megint mások pedig attól tartanak, hogy a szabadság nevében szélsőségesek és álhírek özönlik el a fórumot.

A dogecoin vezeti a kriptopiacot

A részvénypiaci javuláson kívül a Twitter-felvásárlás hírének is nagy szerepe lehetett abban, hogy a kriptodeviza-piac is magához tért az éjszaka. A bitcoin öt százalékos ugrással visszament 40 ezer, az ether pedig 6,7 százalékkal 3000 dollár fölé, bár az utóbbi még nagyon küzd ezzel a szinttel.

A nagy nyertes a dogecoin, Elon Musk kedvenc mém-kriptója, amely 33 százalékkal ugrott meg. A befektetői abban reménykednek, hogy az olcsó tranzakcióiról és különböző jótékony gyűjtésekről ismert “kutyaérme” valahogy szerepet kap a Twitter további működésében. (Például borravalót küldhetnek vele a felhasználók kedvenc szerzőiknek.)

Kismadár-kutya. A Twitter és a dogecoin logóiból összegyúrt karikatúra. Forrás: Twitter
Kismadár-kutya. A Twitter és a dogecoin logóiból összegyúrt karikatúra. Forrás: Twitter

Mi történt tegnap este Amerikában?

“Két nap vérengzés után” tegnap este fordulat volt az amerikai piacokon. Ezt az Erste Befektetési Zrt. szerint részben a Twitter-felvásárlás, részben a kamatvárakozások fűtötték.

Már tegnap elég jelentős hozamcsökkenést láthattunk szinte minden futamidőn az amerikai hozamokban az elmúlt időszak nagy emelkedését követően, Európában is. A korábbi kamatemelési félelmek kicsit csökkentek, talán tényleg hatott a jegybankárok nyugtatgatása.

Gyorsjelentés-dömping van a héten

Jó negyedéves számokat publikált tegnap nyitás előtt a Coca-Cola. A héten rengeteg fontos gyorsjelentés érkezik, köztük a Microsoft, az Alphabet, a Meta, az Apple és az Amazon. Jön a Twitter jelentése is, amely most a felvásárlás miatt külön érdekes. Pénteken fontos amerikai makroadatok jönnek.

Ma kora délután többek között a Pepsico, a UPS vagy akár az MSCI számaira figyelhetünk, míg este érkezik a Visa, az Alphabet, valamint a Microsoft jelentése is írja a KBC Equitas.

Európában az UBS, a HSBC és a Santander jelentései vegyesek voltak, de a héten még számos bankóriás teszi közzé számait.

A Telekom, mint egyszemélyes társaság

Úgy tűnik, mintha a Magyar Telekom gyakorlatilag egy egyszemélyes részvénytársaságként lenne működtetve írja a Hold Alapkezelő blogja.

A cég, mint a Magyar Telekom meghatározó kisrészvényese többek között azt szeretné elérni, hogy a Magyar Telekom fizessen magasabb osztalékot, és változtasson osztalék-, illetve javadalmazási politikáján. A Telekom közgyűlésére is nyújtott be előterjesztéseket. Az április 12-i eseményen azonban, ahol több már alapkezelő és kisbefektető is jelen volt, a Deutsche Telekom a kisrészvényesek minden javaslatát leszavazta.

Észak-Korea a kriptodeviza-bűncselekmények fellegvára

Meg Irán, Oroszország, Kína is, legalábbis ezt állítja az Investing.com szerzője a Chainalysis elemző cég és az ENSZ egyik részlegére hivatkozva. Tavaly Észak-Korea hét támadás során 400 millió dollárt lopott, idén pedig ők voltak felelősek az Axie Infinity blokklánca elleni, mintegy 615 millió dolláros kárt okozó betörésért.

Így összesen már több mint egymilliárd dollárt tulajdonítottak el mintegy egy és egy negyed év alatt. Az észak-koreaiak állítólag több mint hatezer hackert foglalkoztatnak más országokból is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10565 10535 10770 -1,49% 0 0 4 451 433 345 Ft 2023-02-06 17:09:14
MOL 2682 2680 2744 -2,12% 0 0 860 237 796 Ft 2023-02-06 17:08:52
MTELEKOM 370 370 377 -1,46% 0 0 53 159 086 Ft 2023-02-06 17:06:36
RICHTER 8070 7965 8170 -0,37% 0 0 2 430 189 850 Ft 2023-02-06 17:05:04
OPUS 130 126 132 0,00% 0 0 35 717 853 Ft 2023-02-06 17:05:05
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Fejre állt a világ: a kirúgásokat jutalmazza a piac
Király Béla | 2023. február 6. 19:22
A technológiai óriások jó ideig hatalmas növekedést értek el negyedévről negyedévre. A recessziós környezetben viszont jellemzően mindannyian megtorpantak, ami komolyabb áresést hozott tavaly. Az elmúlt hetekben publikált negyedéves számok általában visszaesést jeleztek a korábbi eredményekhez képest, ennek ellenére a részvények remekelnek.
Részvény / Deviza / Áru Csak a rossz hírekről szólt ma Budapesten a nap
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 18:36
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 602,48 pontos, 1,33 százalékos csökkenéssel, 44 793,85 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Érdemes-e most eurót váltani?
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 15:51
Jellemző, hogy komolyabb forintgyengülés esetén pánikszerűen vesznek a magyarok eurót. Pedig az jár jól, aki akkor vált, amikor kevesebbet kell fizetni a közös valutáért.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék a hangulat, amerre nézünk, meglepetésként árat emel a Tesla
Eidenpenz József | 2023. február 6. 12:26
A tőzsdéken továbbra is nagyon rossz a hangulat, a pénteki amerikai adatok komoly kétségeket vetettek fel a rali tartósságával kapcsolatban. A BUX az európai átlagot követi, a forint gyengült. Sok árcsökkentés után meglepő módon árat emelt a Tesla, óriási felvásárlás készül az aranypiacon. A kriptodeviza-hackerek éve volt a tavalyi.
Részvény / Deviza / Áru Gyengélkedik a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 6. 07:50
Gyengült a forint hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,1 százalékkal az euró és 0,5 százalékkal a dollár és a svájci frank ellenében.
Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG