5p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Míg tegnap még általános pesszimizmus volt a részvénypiacokon, este fordulat következett, és mára megint minden szép lett. De az MNB ülése előtt gyengült a forint, a BUX is lemaradó. Musk kedvenc kriptója az egekbe ment a Twitter-felvásárlás hírére.

Tegnap attól rettegtek a tőkepiacokon, hogy Kína Covid-lezárásai recessziót okoznak majd az egész világon, és pocsék hangulat volt a tőzsdéken. Este azonban az USA-ban fordulat következett, és az ottani indexek végül szép pluszban zártak. Ma reggel Ázsiában vegyes volt a kép, Sanghaj tovább esett, de több más tőzsde emelkedett.

Európában a német, francia, brit vezető indexek egy százalék körüli pluszban vannak. A javulást egyes kommentárok a gyorsjelentésekkel magyarázzák, bár azok inkább vegyesnek tűnnek.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal megy fel, kicsit jobban, mint a lengyel WIG 20. Az OTP 0,9, a Mol 0,7 százalékos emelkedést mutat, a Richter 0,2 százalékkal esik. A Telekom másfél százalékkal feljebb forog.

Árfolyamok és grafikonok

Kamatdöntő ülés előtt gyengül a forint

A forint gyengül, az euró már 375,30, ami három forinttal van a tegnap esti érték felett. A lengyel és a cseh fizetőeszköz ennél jóval kevésbé veszít értékéből.

Ma kamatdöntő ülést tart az MNB, 100 bázispontos (egy százalékpontos) kamatemelést várnak tőle az elemzők. Így a forintnál akkor várható jelentősebb árváltozás, ha ettől eltérne a jegybank.

Hullámvasúton az arany, a platina

Tegnap a recessziós félelmek és a dollárerősödés miatt az árupiacoknak is nagyon rossz napjuk volt, az olaj öt százalékkal zuhant, a Brent is volt 100 dollár alatt. A palládium 11 százalékkal, az arany kettővel esett, és délután benézett 1900 dollár alá is.

Már hétfő este és kedd délelőtt ezen a piacon is korrekciót látunk, az arany visszatért kevéssel 1900 fölé, a Brent ismét 101 dollár felett áll, a palládium 1,8 százalékkal drágul.

Arany (GC), ezüst (SI), palládium (PA), platina (PL) árfolyamváltozások egy évre. Tradingview.com
Arany (GC), ezüst (SI), palládium (PA), platina (PL) árfolyamváltozások egy évre. Tradingview.com

Eldőlt a Twitter-Musk csata

Fordulat történt a Twitter menedzsmentjének hozzáállásában a hétvégén, elkezdtek tárgyalni a felvásárlásra törekvő Elon Muskkal, és hamar meg is született a döntés. A Tesla-vezér megveszi a Twittert 44 milliárd dollárért, az igazgatótanács beleegyezésével. A részvényesek 54,2 dollárt kapnak részvényenként, ami 38 százalékkal magasabb az április 1-jei árfolyamnál, amikor bejelentették Musk megjelenését a cégben.

Musk elmondása szerint a szólásszabadság védőbástyájává szeretné tenni a közösségi platformot, és számos funkcionális változást tervez bevezetni írja az Equilor Befektetési Zrt.

Mások viszont éppen tőle kezdték el félteni a szólásszabadságot. Megint mások pedig attól tartanak, hogy a szabadság nevében szélsőségesek és álhírek özönlik el a fórumot.

A dogecoin vezeti a kriptopiacot

A részvénypiaci javuláson kívül a Twitter-felvásárlás hírének is nagy szerepe lehetett abban, hogy a kriptodeviza-piac is magához tért az éjszaka. A bitcoin öt százalékos ugrással visszament 40 ezer, az ether pedig 6,7 százalékkal 3000 dollár fölé, bár az utóbbi még nagyon küzd ezzel a szinttel.

A nagy nyertes a dogecoin, Elon Musk kedvenc mém-kriptója, amely 33 százalékkal ugrott meg. A befektetői abban reménykednek, hogy az olcsó tranzakcióiról és különböző jótékony gyűjtésekről ismert “kutyaérme” valahogy szerepet kap a Twitter további működésében. (Például borravalót küldhetnek vele a felhasználók kedvenc szerzőiknek.)

Kismadár-kutya. A Twitter és a dogecoin logóiból összegyúrt karikatúra. Forrás: Twitter
Kismadár-kutya. A Twitter és a dogecoin logóiból összegyúrt karikatúra. Forrás: Twitter

Mi történt tegnap este Amerikában?

“Két nap vérengzés után” tegnap este fordulat volt az amerikai piacokon. Ezt az Erste Befektetési Zrt. szerint részben a Twitter-felvásárlás, részben a kamatvárakozások fűtötték.

Már tegnap elég jelentős hozamcsökkenést láthattunk szinte minden futamidőn az amerikai hozamokban az elmúlt időszak nagy emelkedését követően, Európában is. A korábbi kamatemelési félelmek kicsit csökkentek, talán tényleg hatott a jegybankárok nyugtatgatása.

Gyorsjelentés-dömping van a héten

Jó negyedéves számokat publikált tegnap nyitás előtt a Coca-Cola. A héten rengeteg fontos gyorsjelentés érkezik, köztük a Microsoft, az Alphabet, a Meta, az Apple és az Amazon. Jön a Twitter jelentése is, amely most a felvásárlás miatt külön érdekes. Pénteken fontos amerikai makroadatok jönnek.

Ma kora délután többek között a Pepsico, a UPS vagy akár az MSCI számaira figyelhetünk, míg este érkezik a Visa, az Alphabet, valamint a Microsoft jelentése is írja a KBC Equitas.

Európában az UBS, a HSBC és a Santander jelentései vegyesek voltak, de a héten még számos bankóriás teszi közzé számait.

A Telekom, mint egyszemélyes társaság

Úgy tűnik, mintha a Magyar Telekom gyakorlatilag egy egyszemélyes részvénytársaságként lenne működtetve írja a Hold Alapkezelő blogja.

A cég, mint a Magyar Telekom meghatározó kisrészvényese többek között azt szeretné elérni, hogy a Magyar Telekom fizessen magasabb osztalékot, és változtasson osztalék-, illetve javadalmazási politikáján. A Telekom közgyűlésére is nyújtott be előterjesztéseket. Az április 12-i eseményen azonban, ahol több már alapkezelő és kisbefektető is jelen volt, a Deutsche Telekom a kisrészvényesek minden javaslatát leszavazta.

Észak-Korea a kriptodeviza-bűncselekmények fellegvára

Meg Irán, Oroszország, Kína is, legalábbis ezt állítja az Investing.com szerzője a Chainalysis elemző cég és az ENSZ egyik részlegére hivatkozva. Tavaly Észak-Korea hét támadás során 400 millió dollárt lopott, idén pedig ők voltak felelősek az Axie Infinity blokklánca elleni, mintegy 615 millió dolláros kárt okozó betörésért.

Így összesen már több mint egymilliárd dollárt tulajdonítottak el mintegy egy és egy negyed év alatt. Az észak-koreaiak állítólag több mint hatezer hackert foglalkoztatnak más országokból is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 17275 17275 17590 -1,45% 0 0 5 520 210 450 HUF 2024-06-14 17:06:12
MOL 2822 2806 2858 -0,49% 0 0 1 679 017 558 HUF 2024-06-14 17:06:55
MTELEKOM 1030 1018 1044 0,00% 0 0 519 425 746 HUF 2024-06-14 17:12:52
RICHTER 9300 9255 9380 -0,11% 0 0 1 154 507 475 HUF 2024-06-14 17:05:20
OPUS 428 420 430 -0,12% 0 0 366 338 143 HUF 2024-06-14 17:10:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Gyógyszerhez nyúl, ha ránéz a forintra
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 18:51
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben péntek kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőre került a BUX és nem tudott fékezni
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:59
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 486,41 pontos, 0,69 százalékos csökkenéssel, 69 536,56 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru A bünti miatt esett a forint, rajongói segítettek Musknak
Eidenpenz József | 2024. június 14. 12:43
Rossz a hangulat az európai tőzsdéken, ez alól a BUX index sem tudja kivonni magát. A forint tovább gyengült, már 398 forint felett van az euró. Elon Musk úgy látszik, megcsinálta, 56 milliárd dollár vár rá fizetésként. Valamikor a nyáron talán engedélyezik az Ethereum ETF-et. Az Apple lekörözte a Microsoft-ot.
Részvény / Deviza / Áru Szanatóriumba vonul, ha megtudja, mennyit kérnek egy euróért
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 07:43
Már péntek reggel többet, mint csütörtök este.
Részvény / Deviza / Áru Nagyon elkeseredik, ha meglátja mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 18:15
Gyengült csütörtökön a forint a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
Részvény / Deviza / Áru Hatalmas meglepetés történt a budapesti parketten
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 17:34
 A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 214,85 pontos, 0,31 százalékos csökkenéssel, 70 022,97 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Már 396-nál jár az euró, 200 millióan kriptóznak egy helyen
Eidenpenz József | 2024. június 13. 12:26
Európában megint elromlott a tőzsdék hangulata, az Egyesült Államokban azonban a technológiai részvényeknek köszönhetően emelkedés is kialakulhat. A forint gyengécske, a kőolaj esik, de a földgáz ára felfelé tart. A gyengébb forint is befolyásolhatja a jövő keddi MNB-kamatdöntést. Gyenge olajkereslettől tartanak a kereskedők, megrángatták a bitcoint.
Részvény / Deviza / Áru Inkább menjen vissza aludni, csak a forintra ne nézzen!
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 07:54
Nem indult jól a csütörtök.
Részvény / Deviza / Áru Fel fog sóhajtani, ha meglátja ezt a forintárfolyamot
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:46
Egy időre legalábbis. Kicsit eltávolodtunk a 400-tól.  
Részvény / Deviza / Áru Nem tudni, miért, de jó napot zárt a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 18:37
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 455,8 pontos, 0,65 százalékos emelkedéssel 70 237,82 ponton zárt szerdán.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG