<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Míg tegnap még általános pesszimizmus volt a részvénypiacokon, este fordulat következett, és mára megint minden szép lett. De az MNB ülése előtt gyengült a forint, a BUX is lemaradó. Musk kedvenc kriptója az egekbe ment a Twitter-felvásárlás hírére.

Tegnap attól rettegtek a tőkepiacokon, hogy Kína Covid-lezárásai recessziót okoznak majd az egész világon, és pocsék hangulat volt a tőzsdéken. Este azonban az USA-ban fordulat következett, és az ottani indexek végül szép pluszban zártak. Ma reggel Ázsiában vegyes volt a kép, Sanghaj tovább esett, de több más tőzsde emelkedett.

Európában a német, francia, brit vezető indexek egy százalék körüli pluszban vannak. A javulást egyes kommentárok a gyorsjelentésekkel magyarázzák, bár azok inkább vegyesnek tűnnek.

Itthon a BUX index 0,6 százalékkal megy fel, kicsit jobban, mint a lengyel WIG 20. Az OTP 0,9, a Mol 0,7 százalékos emelkedést mutat, a Richter 0,2 százalékkal esik. A Telekom másfél százalékkal feljebb forog.

Árfolyamok és grafikonok

Kamatdöntő ülés előtt gyengül a forint

A forint gyengül, az euró már 375,30, ami három forinttal van a tegnap esti érték felett. A lengyel és a cseh fizetőeszköz ennél jóval kevésbé veszít értékéből.

Ma kamatdöntő ülést tart az MNB, 100 bázispontos (egy százalékpontos) kamatemelést várnak tőle az elemzők. Így a forintnál akkor várható jelentősebb árváltozás, ha ettől eltérne a jegybank.

Hullámvasúton az arany, a platina

Tegnap a recessziós félelmek és a dollárerősödés miatt az árupiacoknak is nagyon rossz napjuk volt, az olaj öt százalékkal zuhant, a Brent is volt 100 dollár alatt. A palládium 11 százalékkal, az arany kettővel esett, és délután benézett 1900 dollár alá is.

Már hétfő este és kedd délelőtt ezen a piacon is korrekciót látunk, az arany visszatért kevéssel 1900 fölé, a Brent ismét 101 dollár felett áll, a palládium 1,8 százalékkal drágul.

Arany (GC), ezüst (SI), palládium (PA), platina (PL) árfolyamváltozások egy évre. Tradingview.comArany (GC), ezüst (SI), palládium (PA), platina (PL) árfolyamváltozások egy évre. Tradingview.com

Eldőlt a Twitter-Musk csata

Fordulat történt a Twitter menedzsmentjének hozzáállásában a hétvégén, elkezdtek tárgyalni a felvásárlásra törekvő Elon Muskkal, és hamar meg is született a döntés. A Tesla-vezér megveszi a Twittert 44 milliárd dollárért, az igazgatótanács beleegyezésével. A részvényesek 54,2 dollárt kapnak részvényenként, ami 38 százalékkal magasabb az április 1-jei árfolyamnál, amikor bejelentették Musk megjelenését a cégben.

Musk elmondása szerint a szólásszabadság védőbástyájává szeretné tenni a közösségi platformot, és számos funkcionális változást tervez bevezetni írja az Equilor Befektetési Zrt.

Mások viszont éppen tőle kezdték el félteni a szólásszabadságot. Megint mások pedig attól tartanak, hogy a szabadság nevében szélsőségesek és álhírek özönlik el a fórumot.

A dogecoin vezeti a kriptopiacot

A részvénypiaci javuláson kívül a Twitter-felvásárlás hírének is nagy szerepe lehetett abban, hogy a kriptodeviza-piac is magához tért az éjszaka. A bitcoin öt százalékos ugrással visszament 40 ezer, az ether pedig 6,7 százalékkal 3000 dollár fölé, bár az utóbbi még nagyon küzd ezzel a szinttel.

A nagy nyertes a dogecoin, Elon Musk kedvenc mém-kriptója, amely 33 százalékkal ugrott meg. A befektetői abban reménykednek, hogy az olcsó tranzakcióiról és különböző jótékony gyűjtésekről ismert “kutyaérme” valahogy szerepet kap a Twitter további működésében. (Például borravalót küldhetnek vele a felhasználók kedvenc szerzőiknek.)

Kismadár-kutya. A Twitter és a dogecoin logóiból összegyúrt karikatúra. Forrás: TwitterKismadár-kutya. A Twitter és a dogecoin logóiból összegyúrt karikatúra. Forrás: Twitter

Mi történt tegnap este Amerikában?

“Két nap vérengzés után” tegnap este fordulat volt az amerikai piacokon. Ezt az Erste Befektetési Zrt. szerint részben a Twitter-felvásárlás, részben a kamatvárakozások fűtötték.

Már tegnap elég jelentős hozamcsökkenést láthattunk szinte minden futamidőn az amerikai hozamokban az elmúlt időszak nagy emelkedését követően, Európában is. A korábbi kamatemelési félelmek kicsit csökkentek, talán tényleg hatott a jegybankárok nyugtatgatása.

Gyorsjelentés-dömping van a héten

Jó negyedéves számokat publikált tegnap nyitás előtt a Coca-Cola. A héten rengeteg fontos gyorsjelentés érkezik, köztük a Microsoft, az Alphabet, a Meta, az Apple és az Amazon. Jön a Twitter jelentése is, amely most a felvásárlás miatt külön érdekes. Pénteken fontos amerikai makroadatok jönnek.

Ma kora délután többek között a Pepsico, a UPS vagy akár az MSCI számaira figyelhetünk, míg este érkezik a Visa, az Alphabet, valamint a Microsoft jelentése is írja a KBC Equitas.

Európában az UBS, a HSBC és a Santander jelentései vegyesek voltak, de a héten még számos bankóriás teszi közzé számait.

A Telekom, mint egyszemélyes társaság

Úgy tűnik, mintha a Magyar Telekom gyakorlatilag egy egyszemélyes részvénytársaságként lenne működtetve írja a Hold Alapkezelő blogja.

A cég, mint a Magyar Telekom meghatározó kisrészvényese többek között azt szeretné elérni, hogy a Magyar Telekom fizessen magasabb osztalékot, és változtasson osztalék-, illetve javadalmazási politikáján. A Telekom közgyűlésére is nyújtott be előterjesztéseket. Az április 12-i eseményen azonban, ahol több már alapkezelő és kisbefektető is jelen volt, a Deutsche Telekom a kisrészvényesek minden javaslatát leszavazta.

Észak-Korea a kriptodeviza-bűncselekmények fellegvára

Meg Irán, Oroszország, Kína is, legalábbis ezt állítja az Investing.com szerzője a Chainalysis elemző cég és az ENSZ egyik részlegére hivatkozva. Tavaly Észak-Korea hét támadás során 400 millió dollárt lopott, idén pedig ők voltak felelősek az Axie Infinity blokklánca elleni, mintegy 615 millió dolláros kárt okozó betörésért.

Így összesen már több mint egymilliárd dollárt tulajdonítottak el mintegy egy és egy negyed év alatt. Az észak-koreaiak állítólag több mint hatezer hackert foglalkoztatnak más országokból is.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG