<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 30 bázisponttal, 6,45 százalékra emelte azt a kamatot, amelyen egy hétre helyezhetnek el nála betét a hazai kereskedelmi bankok. A lépés hatására a hitelek megdrágulhatnak, ezért az monetáris szigorítással ér fel, aminek célja a 15 éves csúcson lévő infláció fékezése.

A Magyar Nemzeti Bank 6,45 százalékos kamattal fogad be betéteket a kereskedelmi bankoktól egy hétre a ma délután megrendezendő tenderen - döntött a jegybank igazgatósága. Ez 30 bázisponttal magasabb az előző öt hét kamatmértékénél.

Tartották a szavukat. Fotó: MTITartották a szavukat. Fotó: MTI

Az egyhetes betéti kamatának változtatásával a jegybank a rövid távú piaci mozgásokat próbálja befolyásolni. Mint például azt, ha a forint árfolyama hirtelen jelentős mértékben elmozdul az MNB által nem kívánt irányba. Így az egyhetes betéti kamattal reagálta le például a bankok bankja, amikor a spekulánsok február végén, az orosz-ukrán háború kitörését követően a forint euróval szembeni árfolyamát a 370 környéki szintről egészen a 400-as lélektani határig gyengítették.

Akkor az MNB-nek 75 bázisponttal sikerült visszaterelnie az árfolyamot a gyakorlatilag tavaly ősz óta megszokott, 370-es szint körüli mederbe.

Az egyhetes betéti kamattal szemben a jegybanki alapkamattal az MNB a hosszabb távú piaci mozgásokra próbál hatni - alapesetben ez a fő irányadó ráta, mely szerepét csak átmenetileg, a már említett, negatív rövid távú folyamatok esetén veszi át az egyhetes betét. Így hát amikor a spekulációs roham levonult, ismét az alapkamat vált az MNB fő irányadó rátájává.

Miután azonban a két kamatmérték erősen eltért egymástól - volt idő, amikor az egyhetes betétek kamata 2,45 százalékponttal haladta meg a jegybanki alapkamatot -, az MNB meghirdette, hogy elkezdi azokat egymáshoz közelíteni. Méghozzá oly módon, hogy az alapkamatot nagyobb mértékben emeli, mint az egyhetes betétekét. Ennek vagyunk a szemtanúi ezen a héten, amikor az MNB-alapkamat 100 bázispontos emelése után az egyhetes betétek kamata csak 30 bázisponttal nő.

Ugyanez volt a forgatókönyv egy hónappal korábban is. Döntően az akkori és a mostani lépés következtében a két ráta közötti különbség 1,05 százalékpontra szűkült.

Az MNB tehát tartja azt a hónapokkal korábban bejelentett célját, miszerint nyárra a jegybanki alapkamat és az egyhetes betéti kamat azonos szintre kerül.

A kamatemelés hatására a forint erősödött, az euróval szembeni árfolyama a 378 feletti szintről a 376-os alá ment.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ukrajnában ér véget a harci helikopterek korszaka?
Litván Dániel | 2022. augusztus 16. 05:47
Komoly veszteségek, alacsony hatékonyság. Kevés veszélyesebb dolog van jelenleg a világon, mint ellenséges terület felett bevetésre repülni Ukrajnában egy harci helikopter pilótájaként. A korábban félelmetesnek tartott gépezetek most inkább nevetség tárgyai, de az Ukrajnában látottak valóban egy korszak végét is jelzik, letűnőben van a katonai helikopterek kora?
Makro / Külgazdaság Megint támadták a zaporizzsjai atomerőmű környékét, fennáll a radioaktív szivárgás veszélye
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kína tajvani hadgyakorlatai kémkedési lehetőséget kínáltak az USA számára
Tiszóczi Roland | 2022. augusztus 15. 18:29
Kína nagyszabású Tajvan körüli hadgyakorlatai példátlan katonai és politikai figyelmeztetést jelentenek, hogy külső beavatkozás érheti a szigetet, de az Egyesült Államok és szövetségesei számára is nagy lehetőséget nyitottak a hírszerzésre.
Makro / Külgazdaság Újabb csapás a fogyasztóknak: új illetéket építenek be a földgázárba Németországban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 17:17
Az illeték egy átlagos fogyasztású családnak évi 480 eurós többletterhet jelent.
Makro / Külgazdaság A nukleáris hatalom az államcsőd szélén botorkál
Káncz Csaba | 2022. augusztus 15. 15:29
A Világbank idei jelentése szerint Pakisztánban a törlesztőképességet meghatározó külső adósság/export arány elérte a 390 százalékot, ami csődközeli helyzetet jelez. Egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy az ország egy olyan típusú gazdasági és társadalmi összeomlás felé araszol-e, mint Srí Lanka? Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Irán szerint Rushdie a felelős azért, hogy majdnem megölték
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 14:49
Határozottan tagadta Teherán érintettségét a Salman Rushdie író elleni támadásban az iráni külügyi szóvivő hétfőn, magát a szerzőt téve felelőssé az atrocitásért.
Makro / Külgazdaság Egy kis európai államban már elkezdték kikapcsolni az áramot
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 13:51
Koszovóban időszakosan kikapcsolják az áramot az energiaválság miatt.
Makro / Külgazdaság Palkovics László törökök hadieszközök hazai gyártásáról tárgyalt
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:51
Hadiipari együttműködésről tárgyalt Palkovics László technológiai és ipari miniszter Mustafa Varank török ipari és technológiai miniszterrel Ankarában - mondta a tárcavezető telefonon az MTI-nek a tárgyalások szünetében hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csalódást keltő számok az építőiparból
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 12:12
Az ellátási problémák és a gyorsan növekvő költségek mind hátráltató tényezők a Magyar Bankholding elemzői szerint.
Makro / Külgazdaság Sokaknak fog szerdán drágulni a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 15. 11:19
Mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára emelkedni fog a hét közepén.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG