<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Szépen teljesít a BUX, különösen a Mol tegnapi bejelentését követő szárnyalásának köszönhetően. Bár a befektetők tartanak attól, hogy Kína ismét szigorítja a koronavírus-lezárásokat az újabb kitörések megfékezése érdekében, és kivárnak a Federal Reserve legutóbbi ülésének szerdán nyilvánosságra kerülő jegyzőkönyve előtt, ennek ellenére jó a hangulat az európai piacokon, a vezető ázsiai tőzsdék is erősödéssel zártak, és pozitív korrekció várható az amerikai piacokon is.

Az európai tőzsdéken pozitív kép mutatkozik kedd délben: A német DAX 0,26; a CAC40 0,14; az FTSE100 0,79; az FTSE MIB 0,41; az IBEX35 1,55; a Stoxx600 index pedig 0,42 százalékkal emelkedik.

Erősödéssel zártak a vezető ázsiai tőzsdék kedden, de nagy mozgás nem történt a piacokon, a kereskedők kivártak az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) legutóbbi ülésének szerdán hazai idő szerint este 9 órakor nyilvánosságra kerülő jegyzőkönyve előtt. A Fed döntéshozói megismételték az infláció elleni küzdelem iránti elkötelezettségüket, ennek ellenére a legtöbb elemző 50 bázispontos emelésre számít december 14-én, miután az előző kamatdöntő ülésen 75 bázispontos emelés történt.

Az ázsiai részvénypiacokon tapasztalt óvatosságban az is közrejátszott, hogy a befektetők tartanak attól, hogy Kína ismét szigorítja a koronavírus lezárásokat az újabb kitörések megfékezése érdekében.

A térség irányadó tőzsdéje, a tokiói 0,61 százalékkal, 28 115 pontra erősödött. A részvények szélesebb körét felölelő Topix index 1,12 százalékkal emelkedett. Az ausztrál tőzsde vezető mutatója 0,59 százalékos, a tajpeji pedig 0,64 százalékos pluszban fejezte be a napot. A sanghaji tőzsde 0,13 százalékos erősödött, a hongkongi Hang Seng Index 1,31 százalékot, a szöuli pedig 0,88 százalékot gyengült.

Pozitív korrekció várható a tengerentúlon, miután gyengüléssel zártak hétfőn a fő amerikai indexek: a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 0,13 százalékkal csökkent, az S&P500-as mutatója 0,39 százalékkal lett kevesebb, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,09 százalékkal esett vissza. A 10 éves amerikai állampapírpiaci hozam 3,8 százalék körül mozog.

A Mol hétfőn bejelentette, hogy Vecsés határában, 2100 méteres mélységben jelentős mennyiségű kőolajat találtak, ami a Mol hazai kitermelését 10 százalékkal, Magyarországét pedig 5 százalékkal emelheti. Fotó: DepositphotosA Mol hétfőn bejelentette, hogy Vecsés határában, 2100 méteres mélységben jelentős mennyiségű kőolajat találtak, ami a Mol hazai kitermelését 10 százalékkal, Magyarországét pedig 5 százalékkal emelheti. Fotó: Depositphotos

Szépen teljesít a BUX-index is, amely 1,15 százalékos pluszban áll délben. Az OTP 1,32, a Mol 2,52, a Magyar Telekom 0,47 százalékos pluszban áll, miközben a Richter 0,25 százalékkal esik. A nap eddigi nyertese a FuturAqua 16,67 százalékos plusszal, vesztes a ENEFI Vagyonkezelő 2,42 százalékos eséssel.

A vezető részvények közül tovább araszolhat felfelé az OTP, a következő lélektani szint 11 ezer forintnál húzódik, míg a 200 napos mozgóátlag fontos támaszt jelent 10 066 forintnál. A Mol a 200 napos mozgóátlag felé indult, ami 2737 forintnál képez meghatározó ellenállási szintet. A Richter továbbra is negatív korrekciós hullámban van, támasz 7950 forintnál található. A Magyar Telekom esetében sem változtak a szintek, 324 forintnál ellenállás, 310 forintnál támasz húzódik - áll az MTI összefoglalójában.

A Mol hétfőn bejelentette, hogy Vecsés határában, 2100 méteres mélységben jelentős mennyiségű kőolajat találtak, ami a Mol hazai kitermelését 10 százalékkal, Magyarországét pedig 5 százalékkal emelheti.

Árfolyamok és grafikonok

Erősödik a forint, miközben drágul az olaj és a gáz

A forint erősödött a főbb devizákhoz képest. Az euróval szemben a hétfő esti 408,67 forintról kedd délre 408,4 forintra, a svájci frankkal szemben 416,79 forintról 415,93 forintra, a dollárral szemben pedig 399,5 forintról 396,96 forintra erősödött. Az árfolyamra hatással lehet, hogy délután kettőkor kamatdöntést tart a Magyar Nemzeti Bank. Noha az alapkamat változása nem várható, de a három órakor megjelenő közleményre, és az ekkor kezdődő online háttérbeszélgetésre nagyon figyelnek majd a piaci szereplők. Főként azért érdekes a jegybanki kommentár, mert hétfőn beavatkozott a betéti kamatokba a kormány. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette, hogy március 31-ig a bankbetétek nem fizethetnek magasabb kamatot a 3 hónapos Diszkont Kincstárjegyek hozamánál más pénzügyi intézmények, és a legalább 20 millió forint betétet elhelyező lakossági ügyfelek számára.

Az elkövetkező hetekben viszont már az mozgathatja leginkább a forint árfolyamát, hogy kedvezően alakul-e az uniós pénzek körüli megállapodás. Didier Reynders hétfőn úgy fogalmazott, hogy amennyiben a magyar kormány által vállalt intézkedéseket helyesen, maradéktalanul és hatékonyan végrehajtják, akkor azok képesek a problémák megoldására. Kiderült, hogy december 6-án szavazhatnak az uniós pénzügyminiszterek az uniós forrásokról, mely az első és a második napirendi pont lesz. Ezt követően szavaznak Ukrajna pénzügyi támogatásáról, majd a globális minimumadóról. A napirendi pontok sorrendje arra utalhat, hogy a háttérben ezekről a kérdésekről folyik az egyeztetés.

Az euró/forint árfolyam alakulása. Forrás: Investing.comAz euró/forint árfolyam alakulása. Forrás: Investing.com

Az olaj árfolyamában jelentős kilengést okozott, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint az OPEC az Egyesült Államokkal tárgyal a kitermelés növeléséről, és a december 4-i ülésen akár félmillió hordóval is emelhetik a napi kitermelést. Az értesülést a szaúd-arábiai energiaügyi miniszter tagadta, és elmondta, hogy jelenleg nem folynak ilyen jellegű egyeztetések.

A nyilatkozat hatására az olajárak visszapattantak, a WTI 75 dollár közeléből 80,2 dollár fölé, míg a Brent kőolaj 82 dollár közeléből 87,5 dollár fölé.

Szintén hatással volt az olaj árára, hogy Oroszország hétfőn bejelentette: nem fog olajat szállítani az árplafont bevezető országoknak, a kínálatot átirányítják más országok felé. A G7 csoport szerdán jelentheti be, hogy milyen árszinten vezetik be az orosz kőolajra vonatkozó árplafont, amely felett megtiltanák a vállalatoknak, hogy szállítási, biztosítási szolgáltatást nyújtsanak az orosz olajszállítmányokra a világ bármely pontján.

Az Európai Unió embargója december 5-én lép életbe az orosz nyersolajra, majd jövő február 5-én minden orosz olajtermékre. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint Oroszország nehezen talál új piacokat, és várhatóan napi 2 millió hordóval csökkenhet a kitermelése. A következő hetekben nagyobb árfolyamvolatilitásra kell számítani.

Az európai gázár emelkedett a keddi kereskedés elején. A holland gáztőzsdén a TTF legközelebbi, decemberi határidős jegyzésében 1 megawattóra 117 euróba került délben, ami 0,75 százalékos növekedés a hétfői záróértékéhez képest. Egy hete a jegyzés 124,1 eurón, három hónapja 276,11 eurón állt.

Az arany ára unciánként 0,21 százalékkal (3,6 dollárral) 1743,3 dollárra nőtt.

Tovább esnek a kriptovaluták

Az FTX összeomlása óta tartó negatív hullám kedden tovább folytatódott, még ha némileg enyhült is a hétfői mélyrepülés után. A bitcoin közel 2,27 százalékkal 15 730,71 dollárra gyengült, míg az ether 3,03 százalékkal 1 087,16 dollárra süllyedt tegnap óta.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

A bitcoin/USD árfolyam alakulása. Forrás: Binance.comA bitcoin/USD árfolyam alakulása. Forrás: Binance.com

Jó formában a J.M. Smucker

Az élelmiszeripari vállalat árbevétel és eredménysoron is felülteljesítette a Wall Street elemzőinek a prognózisát. A társaság árbevétele 8 százalékkal 2,2 milliárd dollárra nőtt, ezzel 30 millió dollárral megelőzte az elemzői előrejelzést. Az egy részvényre jutó igazított eredmény 2,4 dollárra nőtt, ami 21 centes haladja meg a Wall Street prognózisát. A kedvező tendenciákat látva a menedzsment felfele módosította a teljes pénzügyi évre vonatkozó előrejelzését. Az árfolyam 1,35 százalékot emelkedett a tegnapi kereskedésben – állt az Equilor hírlevelében.

A Deutsche Bank Ázsiában és a Közel-Keleten terjeszkedik

A bank jelentős erőforrásokat allokál Európán kívüli nagy növekedés előtt álló piacokra, a globális vagyoni átrendeződés folytatódására számítva. A következő két évben Délkelet-Ázsiától, és a nyersanyagban gazdag országoktól vár nagy aktivitásra a befektetési bank – a UBS-hez, a Credit Suisse-hez, és a Goldman Sachs-hoz hasonlóan.

Zuhanásra készülnek a hedge fundok

A professzionális befektetők többsége az utóbbi hónapok részvénypiaci korrekcióját átmenetinek gondolják, és zuhanásra készülnek. A kockázatvállalási hajlandóság alacsony, és a piaci forgalom is csökken az ünnepi időszak és az év végi könyvzárások közeledtével a JP Morgan, a Morgan Stanley, és a Goldman Sachs beszámolói szerint.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10700 10630 11045 -1,06% 0 0 7 402 560 775 Ft 2022-11-29 17:12:27
MOL 2790 2730 2790 +2,57% 0 0 1 633 897 942 Ft 2022-11-29 17:05:18
MTELEKOM 332 327 335 -0,90% 0 0 71 461 435 Ft 2022-11-29 17:05:26
RICHTER 8420 8350 8430 +0,96% 0 0 2 260 076 830 Ft 2022-11-29 17:07:00
OPUS 129 125 132 -0,46% 0 0 27 592 084 Ft 2022-11-29 17:05:23
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A benzinársapka esetleges kivezetésére kilőtt a Mol
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:58
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 191,88 pontos, 0,42 százalékos emelkedéssel, 45 780,62 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Egész jól áll a forint, pedig nagyot drágult a gáz és az olaj
Eidenpenz József | 2022. november 29. 12:42
A kínai kormány esetleges Covid-döntésére várnak a piacok, de alapvetően optimisták, a szigor enyhülésében reménykednek. A BUX index felülteljesítő, a forint kissé gyengül ugyan, de jól áll a múlt héthez képest. Miért tűnik el a cukor, mennyire ment fel világpiaci ára az utóbbi időben?
Részvény / Deviza / Áru Tovább araszol felfelé a gázár, aggódhat Európa?
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 09:55
Egyelőre három százalékos az emelkedés.
Részvény / Deviza / Áru Kivárásra játszik a forint ma reggel
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 07:51
Nem változtak érdemben az árfolyamok tegnap este óta.
Részvény / Deviza / Áru Ma a Mol húzta le a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 17:39
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 0,28 százalékos csökkenéssel, 45 588 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Öt dolog is fontos lesz ezen a héten, árral szemben úszik a BUX
Eidenpenz József | 2022. november 28. 12:38
Nem jó a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX viszont szembe tudott menni az árral, és pluszban töltötte a nap nagy részét. A forint is szépen tartja magát, segített neki több tényező is. Az olaj 11 havi mélypontra süllyedt, de két fontos határidő is közeleg a számára. A Twitter átalakításának tervei tartják izgalomban a kriptovaluták híveit.
Részvény / Deviza / Áru Idegesítő szinten ragadt a gázár
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 09:39
Bár az irányadó, a rotterdami tőzsdén jegyzett TTF-típus jegyzése a péntekinél több mint 1 százalékkal alacsonyabb, egy megawattóra még így is 120 eurónál többe kerül.
Részvény / Deviza / Áru Érthetetlen, mit művel a forint
Privátbankár.hu | 2022. november 28. 07:59
Vegyesen alakult a hazai fizetőeszköz árfolyama hétfő reggelre a péntek esti jegyzéséhez képest a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Sebtapaszt kapott a forint péntek estére
Privátbankár.hu | 2022. november 25. 18:51
Közel egy százalékot erősödött a forint pénteken a főbb devizákkal szemben a bankközi devizapiacon.
Részvény / Deviza / Áru Megint olcsóbb lett az euró, visszahívások a Teslánál
Eidenpenz József | 2022. november 25. 12:38
A BUX felülteljesítő, az OTP és a Richter húzza. A forint is újra erősödik, a 410-es szint vonzza az árfolyamot. A Tesla több tízezer járművet hív vissza Kínában. Az amerikai befektetők ünnepeltek, a fekete péntekre készülnek, közben Európa nehezen találja az irányt.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG