5p

A Földet védő ózonréteg négy évtizeden belül fokozatosan helyreáll, és így várhatóan bezárul az Antarktisz felett az 1980-as években először észlelt nagy ózonlyuk – jelentette be az ENSZ egy szakértői testülete.

A négyévente közzétett tudományos értékelés az 1987-es, mérföldkőnek számító montreali jegyzőkönyvet követi. A montreali jegyzőkönyv az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) által gondozott nemzetközi egyezmény, amely az ózont bontó halogénezett szénhidrogén-származékok (CFC-k) kibocsátásának korlátozására jött létre. Az egyezmény betiltotta a bolygó ózonrétegét károsító vegyi anyagok, köztük a klórt, fluort és brómot tartalmazó termékek gyártását és használatát.

Az antarktiszi ózonlyuk 2006 szeptemberében. Területe megközelítőleg 29,5 millió km². A legkisebb napi átlagos ózonértéket, 73 Dobson-egységet 1994-ben mérték. Forrás: NASA/Wikipédia
Az antarktiszi ózonlyuk 2006 szeptemberében. Területe megközelítőleg 29,5 millió km². A legkisebb napi átlagos ózonértéket, 73 Dobson-egységet 1994-ben mérték. Forrás: NASA/Wikipédia

A felső légkörben található ózonréteg védi a Földet a Nap káros ultraibolya sugárzásától, amely összefüggésbe hozható a bőrrákkal, különböző szembetegségek kialakulásával, köztük a szürkehályoggal, az immunrendszer károsodásával és a mezőgazdasági területek pusztulásával. Az ózonlyuk a téli hónapokban jelenik meg időszakosan, vélhetően az 1970-es évektől az Antarktisz, majd az 1990-es évektől az Északi-sark fölött.

Az ózont pusztító gázok betiltása nélkül 2050-re az északi félteke mérsékelt égöve – ezen a földsávon él a legtöbb ember – elvesztette volna UV-elleni védelmének felét, míg a déli féltekén 70 százalékos lett volna a veszteség.

A tudósok szerint a regenerálódás fokozatos, és több évtizedig is eltarthat. Az egyezmény hatálybalépésétől 2004-ig az antarktiszi ózonlyuk mérete 20 százalékkal csökkent (majd 2006-ban átmenetileg ismét megnövekedett), míg a jelentés szerint, ha a jelenlegi szabályozás érvényben marad, az ózonréteg várhatóan 2040-re visszaáll az 1980-as – az ózonlyuk felfedezése előtti – szintre. Ha pedig a tendencia azt követően is folytatódik 2045-re az Északi-sarkvidék felett is helyreáll a normális állapot, míg 2066-ra az Antarktiszon szintén normális szint alakulhat ki.

Földet védő ózonrétegben keletkezett lyuk az Antarktisz felett 2022. október 5-én. A Föld védő ózonrétege lassan, de érezhetően gyógyul, olyan ütemben, hogy az Antarktisz feletti lyuk körülbelül 43 év alatt teljesen meggyógyul – áll az ENSZ legfrissebb jelentésében. Forrás: NASA/France.24
Földet védő ózonrétegben keletkezett lyuk az Antarktisz felett 2022. október 5-én. A Föld védő ózonrétege lassan, de érezhetően gyógyul, olyan ütemben, hogy az Antarktisz feletti lyuk körülbelül 43 év alatt teljesen meggyógyul – áll az ENSZ legfrissebb jelentésében. Forrás: NASA/France.24

Kevesen tudják, hogy az ózonlyuk a tengeri élővilágot is komolyan veszélyezteti. Az erős UVB-sugárzás ugyanis hatással van a tengeri tápláléklánc alapját képező plankton és a puhatestűek fejlődésére és szaporodására, és így áttételesen a tenger összes élőlényére, a közvetlenül planktonnal táplálkozó bálnafajokkal bezárólag. A tengeri ökoszisztéma felborulása pedig beláthatatlan következményekkel jár a Föld összes többi élőlényére nézve.

Az Antarktiszon uralkodó természetes időjárási viszonyok is befolyásolják az ózonlyuk méretét, amely évszakos változást mutat: nyáron a legmagasabb, télen pedig a legalacsonyabb a felső légkörben az ózonkoncentráció. Az elmúlt néhány évben a lyukak az időjárás alakulása miatt egy kicsit nagyobbak voltak, de az általános tendencia a gyógyulás irányába mutat – mondta Paul Newman, a jelentést készítő tudományos társaság társelnöke a France.24 szerint.

Az ózonréteg gyógyulása „évente 2 millió embert ment meg a bőrrákos megbetegedéstől”

– hangsúlyozta Inger Andersen, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának igazgatója.

Ha a várt forgatókönyv teljesül, úgy a montreali jegyzőkönyv lesz az első sikeres fellépés egy globális méretű környezetkárosító problémával szemben.

„Az ózonréteget lebontó vegyi anyagok globális betiltása precedenst teremthet az éghajlat felmelegedését okozó kibocsátások szélesebb körű szabályozására is”

– hívta fel a figyelmet Petteri Taalas, a Meteorológiai Világszervezet főtitkára egy CNBC által idézett nyilatkozatban. „Az ózonréteget károsító vegyi anyagok fokozatos kivezetésében elért siker megmutatja, hogy mit lehet és mit kell tenni – sürgősen – a fosszilis tüzelőanyagokról való átállás, az üvegházhatású gázok csökkentése és a hőmérséklet-emelkedés korlátozása érdekében.”

A tudósok elmondták, hogy a hűtőközegként, aeroszol szprékben és szigetelőhabokban használt tiltott vegyi anyag, az R-11 klórozott-fluorozott szénhidrogén, más néven Freon-11 vagy a CFC-11 globális kibocsátása 2018 óta csökken, miután több éven át váratlanul emelkedett. A jelentés szerint a váratlan CFC-11-kibocsátás nagy része Kelet-Kínából származott, de azóta jelentősen alábbhagyott.

Az ózon gyógyulásának jeleiről már négy évvel ezelőtt is beszámolt a jelentés, de azok csak csekély mértékűek és inkább előzetesek voltak. A számok azonban mostanra nagyon meggyőzőek lettek: a két fő ózonlebontó vegyi anyag, a klór 11,5 százalékkal csökkent a sztratoszférában az 1993-as csúcsérték óta, míg a 45-ször károsabb, de kisebb mennyiségben jelen lévő bróm 14,5 százalékkal esett vissza az 1999-es csúcsértékéről.

Emellett néhány évvel ezelőtt szintén betiltották a vegyi anyagok egy harmadik generációját, az úgynevezett HFC-ket, de nem azért, mert az ózonréteget roncsolják, hanem mert hőcsapdaként üvegházhatású gázok. A jelentés szerint a tilalom szigorú betartása révén 0,3–0,5 Celsius-fokkal lenne csökkenthető a további felmelegedés.

A tudósok emellett arra is figyelmeztettek, hogy a Föld mesterséges hűtésére irányuló geotechnikai erőfeszítések, amelyek során aeroszolokat juttatnának a felső légkörbe, hogy visszaverjék a napfényt, elvékonyíthatják az ózonréteget, ezért további kutatásokra van szükség az ilyen irányú új technológiák alkalmazását megelőzően.

Az ózonréteg állapotának tudományos értékeléshez a Meteorológiai Világszervezet, az ENSZ Környezetvédelmi Programja, a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal, a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (NASA) és az Európai Bizottság kutatói járultak hozzá.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Tudomány-technika Gyászol a tudományos világ, elhunyt az „isteni részecske” atyja
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 06:13
95 évesen elment Peter Higgs.
Tudomány-technika Nagy bajban lehetnek a magyar cégek: 2500 érintettből még csak 100 jelentkezett a hatóságnál
Litván Dániel | 2024. április 6. 14:02
Hatalmas közvetlen és közvetett károkat tudnak okozni a kibertámadások, de az uniós irányelvet követő októberben életbe lépő magyar kibervédelmi szabályozás betartása sem lesz egyszerű. Az érintett cégek töredéke vetette magát nyilvántartásba eddig, pedig a határidő már közeleg. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) kiberbiztonsági és kommunikációs szakértőjét, Bor Olivért kérdeztük.
Tudomány-technika Új szintre emelkedtek a kínai kibertámadások, figyelmeztetést adott ki az USA
Kormos Olga | 2024. április 4. 05:38
Figyelmeztetést adott ki az Egyesült Államok kormánya, mert a kínai hackerek létfontosságú infrastruktúrát céloztak meg. Minden eddiginél kártékonyabb tevékenységbe kezdett a Volt Typhoon.
Tudomány-technika Sokaknak fájni fog az Unió válasza egy többezer milliárd dolláros kérdésre
Litván Dániel | 2024. április 3. 13:58
A kiberbűnözés elképesztő károkat okoz már most is, de a jövőben csak nőni fog a fenyegetettség. A NIS2 uniós irányelv, illetve az ehhez kapcsolódó magyar szabályozás növelné a biztonságot, de egyben komoly kihívás elé állítja az érintett szervezeteket.
Tudomány-technika Megtaláltuk, ez lehet a befektetők titkos favoritja 
Privátbankár.hu | 2024. március 30. 15:01
Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra, amikre eddig kevésbé figyeltek a profi ingatlanbefektetők. Továbbra is meghatározó tényező a fenntarthatóság és energiahatékonyság, ezek dokumentált mutatói nélkül gyakorlatilag nem rúghat labdába egyetlen ilyen speciális ingatlan sem.
Tudomány-technika Hagyaték: bármilyen rosszul is hangzik, érdemes odafigyelni a digitális formájára is
Buksza blog | 2024. március 5. 08:05
Egy váratlan haláleset az érzelmi traumán túl anyagi gondokat is okozhat azoknak az özvegyeknek, akik nem tudnak hozzáférni elhunyt hozzátartozójuk számítógépén és mobiltelefonján lévő javaihoz.
Tudomány-technika Rámennek a gusztustalan dolgokra a robotok
Buksza blog | 2024. március 4. 09:03
A science-fiction filmek számtalan változatát felsorakoztatták azoknak a robotoknak, amelyek képesek átvenni a fizikai tevékenységeket is az emberektől. Úgy tűnik, a forgatókönyvek megvalósulhatnak.
Tudomány-technika Mi végzett az Apple autójával? És miért lehet ez jó hír a cégnek?
Litván Dániel | 2024. március 3. 18:04
Jókora arcvesztés, hogy az óriáscég tíz év munka és dollármilliárdok elköltése után lemondott autógyártási álmairól. De mi állhat a döntés mögött, hol csúszott félre a dolog? És hogyan vághat vissza az autógyártóknak az Apple ezután?
Tudomány-technika Aggasztó jövőkép a mobiloknál, tévéknél, ugyanis egyre szomjasabbak a cégek
Buksza blog | 2024. március 2. 14:41
A mikrochipek gyártásához nagyon tiszta körülmények kellenek. Na és egy csomó víz, ami problémát jelenthet. 
Tudomány-technika Az Apple feladta a legújabb tervét
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 10:55
Régóta keringenek hírek arról, hogy az Apple saját fejlesztésű önvezető autóval akarja bővíteni termékkínálatát, ám most úgy tűnik, erre várni kell. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG