6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Magyarországon és Lengyelországon került sor a közép-kelet-európai régió legnagyobb felvásárlási tranzakcióira 2022-ben, miközben a nemzetközi M&A piacon jelentősen csökkent az aktivitás. A hazai teljesítményt az állami szerepvállalás segítette – derült ki egy csütörtöki sajtótájékoztatón.

Közép-Kelet-Európa megőrizte 2021-es teljesítményét, miközben világszerte jelentősen csökkent a vállalatok egyesülésére (merge) vagy felvásárlására (acquisition) irányuló M&A aktivitás.

A globális M&A tranzakciók összértéke tavaly mintegy 3600 milliárd dollárra esett vissza a korábbi rekordmagas, csaknem 5800 milliárd dollárról, ami közel 40 százalékos visszaesés. Az M&A ügyletek száma is visszaesett: a 2021-es 66 ezerről 56 ezerre csökkent 2022-ben. Mindhárom nagy piac – az Egyesült Államok, Európa és Ázsia csendes-óceáni térsége – 2022-ben jelentős csökkenést mutatott 2021-hez képest, Közép-Kelet-Európa ugyanakkor megőrizte 2021-es teljesítményét, ebben a régióban csak minimális visszaesés volt tapasztalható – mutatott rá az Allen & Overy 2022-es globális M&A Insights jelentése.

Magyarországon az M&A tranzakciók összértéke több mint 50 százalékkal nőtt, a 2021-es 2,13 milliárd dollárról 2022-ben 3,24 milliárd dollárra emelkedett, amelyben a jelentős állami szerepvállalás is közre játszott. Fotó: Depositphotos
Magyarországon az M&A tranzakciók összértéke több mint 50 százalékkal nőtt, a 2021-es 2,13 milliárd dollárról 2022-ben 3,24 milliárd dollárra emelkedett, amelyben a jelentős állami szerepvállalás is közre játszott. Fotó: Depositphotos

Magyarországon jelentős volt az állami szerepvállalás

Közép-Kelet-Európában 2021-hez képest 2022-ben lényegében nem változott a tranzakciók összértéke és csak csekély visszaesés volt tapasztalható. 2022-ben több mint 29,84 milliárd dollár volt a tranzakciók összértéke (1273 ügylet), a 2021-es mintegy 30,4 milliárd dollárhoz képest (1383 ügylet). 2022-ben az M&A tranzakciók értéke alapján a közép-kelet-európai régió három legnagyobb piaca: Lengyelország (19,47 milliárd dollár, 471 ügylet), Magyarország (3,24 milliárd dollár, 84 ügylet) és Románia (2,4 milliárd dollár, 166 ügylet) volt.

Magyarországon az M&A tranzakciók összértéke több mint 50 százalékkal nőtt, a 2021-es 2,13 milliárd dollárról 2022-ben 3,24 milliárd dollárra emelkedett, amelyben a jelentős állami szerepvállalás is közre játszott.

A hazai teljesítmény fontos része, hogy a közép-kelet-európai régióban Magyarországon valósult meg az év legnagyobb Lengyelországon kívüli ügylete, amelyben a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-t vásárolta fel a 4iG 1,783 milliárd dollárért. Idén a piaci pletykák szerint jelentős kiskereskedelmi felvásárlás jöhet, itt – a sajtótéjékoztatón – a Tesco és az Auchan került szóba, mint potenciális célpontok. Noha hallani ilyen kormányzati szándékokról, piaci elemzők szerint kétséges, hogy a globális láncokról leszakított kiskereskedelmi egységek képesek-e versenyképesek maradni egy ilyen kis piacon, mint a magyar, hiszen a mérethatékonyság lehetett a CBA-modellnek is az egyik fő problémája.

A magyarországi üzletek között említhető az Aegon a 830 millió euró értékű felvásárlása, amelyben a holland biztosító értékesítette magyarországi, lengyelországi, romániai és törökországi biztosítási, nyugdíj- és vagyonkezelési üzletágát a Vienna Insurance Group AG részére, amely 2022-ben zárult le.

A globális visszaesés közepette Lengyelország megerősítette pozícióját a közép-kelet-európai régió vezető piacaként a következő tranzakcióknak köszönhetően: a Polskie Gornictwo Naftowe I Gazownictwo Sa közel 9,3 milliárd dollárért felvásárolta a Polski Koncern Naftowy ORLEN SA-t, a Polski Koncern Naftowy ORLEN SA mintegy 3,7 milliárd dollárért vette meg a Grupa Lotos SA-t, illetve a német Allianz SE pedig 2,94 milliárd dollárért vásárolta meg az Aviva lengyelországi üzletágát.

A közép-kelet-európai régióval szemben, ahol jelentős szerepet játszik az állami szerepvállalás, globális szinten jellemző, hogy a növekvő inflációval kapcsolatos makrogazdasági bizonytalanság és az olyan események, mint az ukrajnai háború kitörése, valamint a Covid19-világjárvány utáni ellátásilánc-problémák együttesen gyengítették a stratégiai vevők akvizíciós kedvét. A pénzügyi és magántőke-befektetőket eközben a finanszírozási lehetőségek szűkülése fogta vissza tőketartalékaik mozgósításában.

Az energetikai és infrastrukturális M&A ügyletek értéke minden más ágazatét felülmúlta

A jelentés szerint az új globális piaci körülmények különösen a technológiai tranzakciókat érintették hátrányosan, ezért jelentősen visszaesett az M&A aktivitás a technológiai szektorban. Az energetikai és infrastrukturális M&A ügyletek értéke viszont minden más ágazatét felülmúlta a 2022 júniustól novemberig tartó időszakban, miközben az energia iránti globális kereslet új piaci korlátozásokba ütközött, és az Oroszországból származó ellátás jelentősen lecsökkent. Az energetikai és infrastrukturális M&A tranzakciók lendülete várhatóan 2023-ban is megmarad. Az Allen & Overy szerint 2023-ban még potenciálisan erős M&A aktivitás jellemezheti a fogyasztói, a gyógyszeripari, valamint várhatóan a bánya- és fémipari ágazatokat.

Általánosságban a globális piac helyzetéről elmondható, hogy jelenleg a stabil árbevételi forrást eredményező, tartós befektetési eszközök körén kívül a bankok gyakran csak akkor készek a finanszírozásra, ha a hitelfelvevő vagy kötvénykibocsátó vállalja a piaci kockázat 100 százalékát.

Ezek az okok vezettek oda, hogy az amerikai kontinensen az M&A tranzakciók összértéke a 2021-es több mint 2780 milliárd dollárról (21 513 ügylet), 2022-ben mintegy 1750 milliárd dollárra (18 342 ügylet) csökkent. Európában a tranzakciók összértéke a 2021-es mintegy 1400 milliárd dollárról (21 140 ügylet) 2022-ben megközelítőleg 852 milliárd dollárra (19 109 ügylet) esett vissza. Hasonlóképpen, Ázsia csendes-óceáni térségében (Közép-Ázsiát kivéve) a tranzakciók értéke a 2021-es több mint 1220 milliárd dollárról (17 035 ügylet) 2022-ben megközelítőleg 835 milliárd dollárra (12 819 ügylet) csökkent.

A nemzetbiztonsági szempontok kiemelt jelentőségűek lettek

A jelentés szerint a globális piaci viszonyok mellett a szigorodó szabályozás is tovább nehezítette a nagyszabású tranzakciók lebonyolítását. „2020 óta példátlan mértékű változásnak lehettünk tanúi a külföldi befektetések nemzetbiztonsági ellenőrzésével kapcsolatban, különösen a nyugati piacokon. Magyarországon például két ilyen, párhuzamosan működő engedélyezési rendszer is van, de a 27 uniós tagállamból 19, világszerte pedig összesen több mint 100 ország alkalmaz külföldi befektetések esetén valamilyen nemzetbiztonsági engedélyezési rendszert. Ez jelentősen megnöveli a határokon átnyúló ügyletek komplexitását. Tavaly globálisan az 500 millió dollár értéket meghaladó külföldi befektetési ügyleteink felénél egy vagy több nemzetbiztonsági jóváhagyásra volt szükség – 2020-ban még 23 százalék volt ez az arány. Ugyanebben az időszakban az alacsonyabb értékű ügyletek esetében is hasonlóan megduplázódott az engedélyköteles közvetlen külföldi befektetések aránya, amely a 2020-as 8 százalékról 2022-ben 16 százalékra emelkedett” – összegezte Kőmíves Attila, az Allen & Overy Budapest vezető ügyvédje és versenyjogi szakértője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG