<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

A kínai gazdaság teljesítménye novemberben héthónapos mélypontra esett, amit főként a szigorú járványügyi korlátozások és a fertőzöttek számának növekedése okozott. Elemzők szerint mindez még 2023-ban is fékezi majd a termelést, ami tovább növelheti az elégedetlenséget. Szombat óta közel 50 megmozdulás zajlott 22 városban, közülük Kantonban a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel.

A 19 milliós Kanton város központjában kedd este a tüntetők összecsaptak a fehér vegyvédelmi ruhába öltözött rohamrendőrökkel, amely újabb szintet jelent a szigorú járványügyi korlátozások és a cenzúra miatt a hétvégén kirobbant tüntetések sorában. A megmozdulásokon sokan már Hszi Csin-ping elnök lemondását és az országot több mint 70 éve irányító Kínai Kommunista Párt távozását is követelték, emellett fehér lapot tartottak a fejük fölé, amellyel a szólásszabadság hiányát jelzik. Szombattól a sanghaji és a pekingi mellett közel 50 tüntetés zajlott 22 városban, miközben ismét rekordszámú új fertőzéses esetet regisztráltak. Ugyanakkor a Kantont övező déli régióban bejelentették a korlátozások kismértékű enyhítését, de a közvélemény nyomása másutt is újranyitásra késztetheti a döntéshozókat.

Tüntetők vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. A tüntetők a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követően, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino
Tüntetők vonulnak Pekingben 2022. november 27-én. A tüntetők a kínai kormány koronavírus elleni óvintézkedései miatt tiltakoznak azt követően, hogy november 24-én a nyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület székhelyén, Ürümcsiben kigyulladt egy 15 emeletes lakóépület. A tűzben - amelyet a vizsgálat szerint egy meghibásodott konnektor okozott - tízen életüket vesztették, és többen megsérültek. Az interneten keringő hírek szerint az áldozatok száma azért volt ilyen magas, mert az épületet részleges vesztegzár alá helyezték, és a lakók nem tudtak időben kimenekülni. Városi tisztségviselők ezt tagadták. A négymillió lakosú Ürümcsiben vannak, akik már száz napja karanténban vannak. Fotó: MTI/EPA/Mark R. Cristino

Az 1989-es Tiananmen-téri tüntetések óta a jelenlegiek a legnagyobb megmozdulások az országban, amelynek fontos mozgatója – a fentiek mellett –, hogy az évtizedekig tartó, gyors ütemű növekedés után mostanában akadozik a gazdaság és az ingatlanpiaci válság miatt sokaknak elúszott a megtakarítása. A fejlődés és a jólét növekedésének érzése alapvető fontosságú volt a kommunista párt és a lakosság közötti kiegyezés szempontjából, miközben a szabadságjogokat drámaian korlátozták Hszi Csin-ping elnök 10 évvel ezelőtt hatalomra kerülése óta.

Kantonban – ahol az utóbbi hetekben jelentősen megugrott a regisztrált fertőzöttek száma – kedden késő este a zéró-Covid politika eddigi gyakorlatához képest enyhítéseket jelentettek be: a koronavírussal fertőzöttek közeli hozzátartozói számára lehetővé teszik, hogy otthonukban töltsék a kötelező karantént, ahelyett, hogy az erre kialakított elkülönítő intézetekbe kellene bevonulniuk, emellett az üzleteket, köztük a szupermarketeket, edzőtermeket és éttermeket újranyitják.

E bejelentések előtti órákban egészségügyi tisztviselők közölték, hogy Kína reagálni fog a lakosság által felvetett „sürgős aggályokra”, és hogy a Covid-szabályokat rugalmasabban, az egyes régiók körülményeinek megfelelően kell végrehajtani.

Miközben egyes intézkedések enyhítésével a lakosságot próbálják megnyugtatni, a hatóságok elkezdték felkutatni azokat, akik a tüntetéseken részt vettek.

A Kommunista Párt egy nyilatkozatban, amely nem utalt a tüntetésekre, közölte, hogy Kína határozottan fel fog lépni „az ellenséges erők beszivárgása és szabotázstevékenységek ellen”. A Központi Politikai és Jogi Bizottság emellett kijelentette, hogy „a társadalmi rendet megzavaró bűncselekményeket” nem fogják eltűrni, a szabadságjogokat a törvény keretein belül kell gyakorolni.

Bár Kínában a fertőzöttek és az ezzel összefüggő halálesetek száma világviszonylatban alacsony, elemzők szerint az oltási arányok növelése nélkül a korlátozások enyhítése nagyszámú megbetegedéshez és halálozások számának drámai növekedéséhez vezethet, elsősorban azért, mert túlterhelheti az egészségügyet. Különösen nagy probléma, hogy éppen az idős korú lakosság körében alacsony az átoltottság. Az oltási kampányt ugyanakkor nehezíti, hogy Kínában még mindig nem hagytak jóvá külföldi gyártmányú vakcinákat. Ez az egyik oka annak, hogy bár a szigorú lezárások három éve tartanak, Kína még mindig nem készült fel a Covid-szabályok enyhítésére, ami a gazdaság teljesítményének további visszaesését, és az elégedetlenség további növekedését eredményezheti.

A szerdai adatok szerint a kínai feldolgozó és szolgáltatóipar novemberben a legalacsonyabb értékeket mutatta a sanghaji kéthónapos zárlat áprilisi kezdete óta. Elemzők szerint a szigorú járványügyi korlátozások még 2023-ban is visszavetik majd a gazdaságot, amelyre már így is nyomást gyakorol az ingatlanpiaci visszaesés és a kínai áruk iránti gyengülő globális kereslet.

Ezt a tendenciát mutatják a novemberi beszerzési menedzserindex (BMI) adatai is. A feldolgozóipari BMI 48 pontra esett az előző havi 49,2-ről, ami hét hónapja a legalacsonyabb érték – derül ki a Kínai Statisztikai Hivatal szerdán közzétett adataiból. Az elemzői várakozások átlagában 49-es BMI-érték szerepelt. A szolgáltatási szektor aktivitását jelző index 46,7 pontra csökkent az októberi 48,7-ről, ami szintén a legalacsonyabb érték hét hónapja. (Az 50 pontos határ választja el a zsugorodást a növekedéstől.)

A kínai feldolgozóipari BMI alakulása. (pont) Forrás: Tradingeconomics
A kínai feldolgozóipari BMI alakulása. (pont) Forrás: Tradingeconomics

„A lefelé mutató kockázatok tovább nőnek, mivel a vírushelyzet tovább romlik, ami 2023-ban is súlyosan terheli majd a gazdaságot” – idézi a Reuters Sheana Juét, a Capital Economics közgazdászát.

A feldolgozóipari BMI alindexei, beleértve a kibocsátást, a foglalkoztatást és a beszállítók szállítási idejét, mind gyorsabb ütemben zsugorodtak novemberben, mint az előző hónapban – mutatták az adatok. Az új megrendelések és az új exportmegrendelések alindexei egyaránt tovább csökkentek, nagyrészt a gyengülő belföldi és külföldi kereslet miatt.

A kínai hatóságok novemberben a gazdaság támogatására irányuló intézkedések sorát vezették be, beleértve a kötelező tartalékráta csökkentését, miközben lazították a finanszírozási szabályokat az ingatlanszektor megmentése érdekében. Az értékpapír-felügyeleti hatóság a hét elején feloldotta a tőzsdén jegyzett cégek részvényeinek refinanszírozására vonatkozó tilalmat, ami a készpénzhiányos ingatlanszektor legújabb támogatási intézkedése.

A Capital Economics idézett munkatársa szerint azonban ezek az intézkedések önmagukban nem elegendőek ahhoz, hogy jelentős lendületet adjanak a gazdaságnak, és sok múlik azon, hogy Kína hogyan kezeli a koronavírus terjedését. „A közelmúltbeli szakpolitikai támogatás nem elegendő az ingatlanpiaci visszaesés megfékezéséhez, a mélyülő globális visszaesés továbbra is terhelni fogja az exportőröket, és a gyenge hitelkereslet korlátozza a kínai központi bank azon képességét, hogy rövid távon további szakpolitikai támogatást nyújtson” – állítja Jue.

Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
Makro / Külgazdaság Trónfosztott Gyurcsány Ferenc, kriptovalutázó képviselő - A hét videója
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:10
Február elseje a vagyonnyilatkozatok napja. Bár erősen kérdőjeles, mennyire fedik a nyilatkozatokban szereplő adatok a teljes valóságot, hagyományosan több szempont mentén is feldolgoztuk a dokumentumokat. Ingatlanvagyonról, értékpapír-állományról, készpénz-halmozásról és jövedelmekről beszélgetnek kollégáink, Csabai Károly, Dobos Zoltán, Mester Nándor és Székely Sarolta.
Makro / Külgazdaság Kövér László elárulta, mit gondol Ukrajnáról
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:44
Az energetikai függés problémáját egyidejűleg és úgy kell megoldani, hogy az ne eredményezzen egy másik egyoldalú függést - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke Pozsonyban a V4-es országok parlamenti elnökeinek találkozóján.
Makro / Külgazdaság Hiába fenyegetnek az oroszok, Ukrajna EU-tag lesz
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:23
Az Európai Unió a Kreml fenyegetései ellenére sem hagyja abba Ukrajna támogatását, Ukrajna az EU tagja lesz - jelentette ki Charles Michel, az Európai Tanács elnöke pénteken Kijevben, az EU-Ukrajna csúcstalálkozó utáni sajtótájékoztatón.
Makro / Külgazdaság 54 éves rekord dőlt meg Amerikában
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 17:07
Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre idén januárban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta közel 54 éves mélypontra süllyedt.
Makro / Külgazdaság Még több tankot kap Ukrajna Németországtól, csak van velük némi gond
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:43
Rövid időn belül kapnak 29 darab Leopard 1-es harckocsit. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: na, ugye!
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 15:58
A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz! - írta Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-bejegyzésben Ursula von der Leyen és Manfred Weber határvédelemmel kapcsolatos megnyilatkozásaira reagálva.
Makro / Külgazdaság A NATO merész lépése Ázsiában
Káncz Csaba | 2023. február 3. 15:37
Északkelet-Ázsia törékeny biztonságpolitikai helyzete Dél-Korea és Japán számára is szükségessé teszi a NATO-val való szorosabb kapcsolatok kiépítését. Tokió és Szöul egyaránt kifejezte, hogy Európa biztonsága Ázsiához kötődik, amint Oroszország szoros biztonságpolitikai kapcsolatokat ápol Kínával és Észak-Koreával. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Hónapok óta romlik az orosz szolgáltatóipar teljesítménye
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 14:49
Negyedik hónapja csökkent az orosz szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) januárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG