<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A távol-keleti országban egyre intenzívebbé válnak a kormányellenes demonstrációk, amelyek a szigorú Covid-elleni intézkedések és egy azok számlájára írt halálos lakástűz miatt törtek ki. A tiltakozók egy része már nyíltan követeli a Kommunista Párt és Hszi Csin-ping kínai elnök távozását a hatalomból, ami nagyon szokatlan Kínában.

A legnagyobb kínai városban és globális pénzügyi központban, Sanghajban több ezren vonultak utcára, valamint tüntetésekről érkezett jelentés pekingi és nankingi egyetemekről is a BBC szerint.

A tiltakozásokat az robbantotta ki, hogy csütörtökön tízen meghaltak egy lakástűzben egy 15 emeletes toronyépületben a nyugat-kínai Hszincsiang tartomány székhelyén, Ürümcsiben.

A történtekért a tüntetők a szigorú Covid-ellenes lezárásokat teszik felelőssé. Bár a kínai hatóságok tagadták, hogy összefüggés lenne a kettő között, a helyi hivatalos szervek később elnézést kértek, és a szigorítások fokozatos megszüntetését ígérték.

Belefáradtak. Covid-tesztre várakozó emberek Pekingben 2022. november 26-án. EPA/MARK R. CRISTINO
Belefáradtak. Covid-tesztre várakozó emberek Pekingben 2022. november 26-án. EPA/MARK R. CRISTINO

Szomorúak és dühösek

Ami a tüntetéseket illeti, Sanghajban a tiltakozók egy része gyertyákat gyújtott és virágokat helyezett el a járdán az áldozatok emlékére.

Néhányan üres, fehér transzparenseket tartottak a magasba, mások pedig azt kiabálták: “Mondj le, Hszi Csin-ping”, és egyben a Kommunista Párt távozását is követelték a hatalomból.     

A brit közszolgálati adó helyi tudósítójának egy tüntető azt mondta: megdöbbent és izgatott amiatt, hogy az emberek kimentek az utcára, és most először lát ilyen kiterjedt megmozdulást Kínában.     

Hozzátette: a Covid miatti lezárások “szomorúvá és mérgessé tették,” a reménytelenség érzése fogta el, és a korlátozások miatt nem tudta meglátogatni beteg édesanyját.

Egy másik, tüntető nő pedig arról beszélt, hogy a rendőrök azt mondták nekik: együtt éreznek velük, és csak a munkájukat végzik.

A tiltakozók egy részét a hatóságok rendőrségi autókba tuszkolták. Az AP hírügynökségnek egy demonstráló azt állította, hogy egy barátját megverték a rendőrök a helyszínen.

Bár vasárnap reggelre lenyugodtak a kedélyek, a tiltakozások helyszínén a rendőrség megerősítette a jelenlétét.

Nem csak a Covidról szól

Pekingben és Nankingban diákok szerveztek megemlékezéseket és tiltakozó akciókat az egyetemeken.

A pekingi Csinghua Egyetemen tartott megmozduláson például több százan vettek részt: a demonstrálók üres papírlapokat tartottak a magasba (ez a kínai cenzúra elleni tiltakozás szimbóluma), valamint a szabadság és a demokrácia melletti dalokat énekeltek videófelvételek szerint.

Az ilyen nyílt kormányellenes megnyilvánulások nagyon szokatlanok Kínában, ahol az elnök és a kormány közvetlen kritizálása súlyos büntetést eredményezhet.     

A BBC emlékeztet: sok kínainak már elege van a három éve tartó korlátozásokból és a rendszeres Covid-tesztekből. A lakástüzet is annak számlájára írják, hogy az ott lakók gyakorlatilag be voltak zárva a hatósági szigor miatt. A düh és a frusztráció Kína minden részére kiterjed és a társadalom minden részét “galvanizálta”, az egyetemi diákságtól kezdve a gyári munkásokon át az átlagemberekig.

Hszi Csin-pinget egyébként idén október végén választotta meg ismét a Kínai Kommunista Párt főtitkárnak, az államfő így harmadik ötéves ciklusát kezdheti majd meg.

A 69 éves Hszi Csin-ping elnöki mandátumát a kínai törvények nem korlátozzák.

A pekingi törvényhozás 2018-ban ugyanis eltörölte azt a jogszabályt, amelynek értelmében az ország első embere legfeljebb két mandátumot tölthet ki.

Makro / Külgazdaság Elkezdték odaadni az orosz oligarchák lefoglalt pénzét az ukránoknak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 16:55
Az USA-ban most először járultak hozzá, hogy egy orosz oligarcha lefoglalt vagyonából Ukrajna újjáépítését támogassák. Újabb fogolycserére került sor a háborúzó felek közt - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Betelt a pohár a magyar orvosoknál: nem viszik tovább a rossz egészségügyi rendszert a hátukon
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 15:02
Nem viszik hátukon tovább a rossz egészségügyi rendszert az orvosok: rendkívüli közgyűlésen döntöttek erről szombaton. Követeléseket fogalmaztak meg, és azt javasolják az orvosoknak: ne írják alá az új ügyeleti szerződéseket, helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik, önkéntes többletmunkájuk felmondását.
Makro / Külgazdaság Újabb ország küld Leopard harckocsikat Ukrajnába
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 13:14
Portugália Leopard 2 típusú harckocsikat küld Ukrajnának - közölte Antonio Costa miniszterelnök. Igaz, először rendbe kell hozni őket.
Makro / Külgazdaság Kovács Gergely: az EU nem arra lett kitalálva, hogy olyan szereplők legyenek benne, mint Magyarország
Székely Sarolta | 2023. február 4. 11:41
Kétéves születésnapját ünnepeli most az Mfor.hu és a Privátbankár.hu online rendezvénye, a Klasszis Klub. Ezúttal Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke volt vendégünk, akivel a következő évi választások mellett beszélgettünk a közbeszerzésekről, uniós pénzekről és az ellenzék állapotáról is.
Makro / Külgazdaság Légiriadó: egész Ukrajnában megszólaltak a szirénák
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 11:04
Légiriadót rendeltek el szombat reggel Ukrajna egész területén - derült ki a lakosság értesítésére szolgáló hivatalos forrásokból
Makro / Külgazdaság Dagad a botrány: újabb kínai kémballont észleltek Amerika fölött
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:36
Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett - közölte az amerikai védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Minden eddiginél nagyobb hatótávolságú fegyvereket kap Ukrajna az amerikaiaktól
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 09:08
Három számjegyű a bizonyítékok száma, amit a német ügyészség összegyűjtött az orosz háborús bűnökről. Az USA nagy hatótávolságú rakétákat küld, Franciaország és Olaszország légvédelmi eszközöket. Összefoglaló a háború 346. napjának elején.
Makro / Külgazdaság Erős üzenetet küldött Kína az USA-nak: Oroszországgal vannak
Privátbankár.hu | 2023. február 4. 08:31
Tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalom Oroszországgal azt követően, hogy Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten az országba látogatott és találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel - jelentették be Pekingben szombaton.
Makro / Külgazdaság EU-s ársapkákat húznak az orosz olajtermékekre
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 20:04
Magyarország is megszavazta. 
Makro / Külgazdaság Norvég légvédelmi rendszert semmisítettek meg az oroszok
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 19:38
Az orosz-ukrán háború 345. napjának főbb történései röviden. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG