<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Több Fed döntéshozó is a jegybank szigorítási ciklusának visszafogása mellett érvelt, a piac azonban a szigorúbb Bullard jegybankár szavainak hitt inkább, és nagyot esett. Kínában a járványhullám túl lehet a csúcsán, és gyorsabb felpattanásra számítanak a befektetők. Az Amazon lett a legértékesebb márka a világon, az Apple-t taszítva le a trónról.

Jelentősebb eséssel zártak szerdán a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. Noha a Fed tegnap este megjelent Bézs Könyve szerint nem mutatott nagy változást az amerikai gazdaság az elmúlt időszakban, ezért a legtöbb jegyankár kisebb, 25 bázispontos februári emelés felé hajlik – így jól is indult a kereskedés –, de a Fed szigorúbb döntéshozóinak szavai miatt elromlott a hangulat. James Bullard jegybankár nagyobb mértékű kamatemelést várna a Fed-től, annak érdekében, hogy az inflációt mihamarabb visszaszoríthassák. Szavai azért is ütöttek nagyot, mert a napvilágot látott adatok szerint az Egyesült Államok ipari termelése decemberben csupán 1,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, ami 2021 márciusa óta a legkisebb emelkedés, míg az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent a mutató, miközben a piac csak 0,1 százalékos visszaesésre számított.

Emiatt a 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 1,81 százalékkal, 33 296 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 1,55 százalékkal lett kevesebb, és 3929 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 1,24 százalékkal esett, és 10 957 ponton zárt.

Az Egyesült Államok ipari termelése decemberben az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent, miközben a piac csak 0,1 százalékos visszaesésre számított. Ez elrontotta a hangulatot a tőzsdén. Fotó: Depositphotos
Az Egyesült Államok ipari termelése decemberben az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkent, miközben a piac csak 0,1 százalékos visszaesésre számított. Ez elrontotta a hangulatot a tőzsdén. Fotó: Depositphotos

Úgy tűnik, túl lehet a kínai járványhullám a csúcsán, de továbbra is nagyon sok a megbetegedés. Bizakodásra ad okot a befektetők körében, hogy a kínai gazdaság a Covid-nyitást követően az előzetes becsléseknél sokkal jobb makroadatokat produkált az év utolsó hónapjára és negyedévére vonatkozóan, amelyből arra lehet következtetni, hogy a vártnál hamarabb talpra állhat a gazdaság.

Ezt tükrözte a sanghaji tőzsde, amely 0,49 százalékos erősödéssel zárt, míg a hongkongi 0,12 százalékos gyengüléssel fejezte be a napot. A tokiói börze Nikkei225 indexe 1,5 százalékos csökkenéssel, 26 390 ponton zárt. A részvények szélesebb körét összefogó Topix index 1,01 százalékkal süllyedt. Az ausztrál tőzsde irányadó mutatója 0,57 százalékkal erősödött a szerdai záróértékéhez képest. A tajpeji börze csütörtökön zárva volt.

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék csütörtökön, és később sem fordult meg a negatív trend. A londoni FTSE-100 index 0,6 százalékkal, a frankfurti DAX30 index 0,81 százalékkal, a párizsi CAC-40 index pedig 0,69 százalékkal esik délelőtt 11 órakor. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx600 0,75 százalékkal süllyed.

A borús európai hangulatot követve eséssel indult a kereskedése a Budapesti Értéktőzsdén is. A BUX 11 órakor 0,9 százalékos mínuszban áll. A vezető részvények árfolyama a Magyar Telekom kivételével csökken: az OTP 1,53, a Mol 0,37, a Richter 0,59 százalékkal gyengül, míg a Magyar Telekom 1,49 százalékos pluszban áll. A nap eddigi nyertese a Kulcs-Soft Nyrt. 2,7 százalékos plusszal, vesztes a CyBERG Corp. Nyrt. 15,25 százalékos eséssel. Mindkét társaság forgalma csekély.

Tegnap tájékoztatta a befektetőit a Masterplast, miszerint adásvételi szerződést kötött a PIMCO Kft.-vel a társaság a 100 százalékos üzletrészének megvásárlásáról. A cég előrehaladott 14,1 milliárd értékű üveggyapot gyártási beruházási projekttel rendelkezik, amelynek megvalósításához több mint 5,5 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást kaphat a társaság.

Gyengül a forint

A szerdai erősödés után gyengült a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora reggel a nemzetközi bankközi devizapiacon. Az euró árfolyama 11 órakor 395,455 forintra emelkedett a szerda esti 393,38 forintról. A svájci frank jegyzése 397,56 forintról 398,89 forintra erősödött, a dollár pedig 363,66 forintról 365,71 forintra drágult.

Az euró jegyzése az esti 1,0820 dollárról 1,0824 dollárra erősödött egy órával a harangszó előtt.

Árfolyamok és grafikonok

Csökken az olaj és a gáz ára

A csütörtöki tőzsdenyitáskor az északi-tengeri Brent olajfajta ára hordónként 87 cent, 1,02 százalék csökkenéssel, 84,11 dolláron állt, míg 11 órakor picivel többet, 84,212 dollárt kértek érte.

A Brent nyersolaj határidős árának alakulása. (dollár/hordó) Forrás: Tradingeconomics
A Brent nyersolaj határidős árának alakulása. (dollár/hordó) Forrás: Tradingeconomics

Az európai gázár az irányadónak számító TTF holland gáztőzsdén a legközelebbi, februári határidős jegyzésében 1 megawattóra 60,7 euróba került 11 órakor, ami további áresést jelent a szerda esti 63,3 eurós záróértékéhez képest. A gázár három hónapja 158,66 eurón, egy éve 64,82 eurón zárt.

Az arany ára unciánként 0,27 százalékkal, 5,25 dollárral, 1912,25 dollárra nőtt.

További esés a kriptopiacon – Csődvédelmet kérhet a Genesis kriptovalutakereskedő

A Bloomberg értsülései szerint csődvédelmi kérelmet készül benyújtani a Genesis kriptovalutakereskedő, miután nem tudtak elegendő friss tőkét bevonzani működésükhöz. A Genesis anyacége, a Digital Currency Group néhány napja arról értesítette a részvényeseit, hogy felfüggeszti az osztalékfizetést, és pénzügyi tanácsadókat fogadott fel az átstrukturálási lehetőségek feltérképezésére.

A Bitcoin 2,03 százalékkal 20 805,37 dollárra, míg az Ethereum értéke 3,21 százalékkal 1527,41 dollárra gyengült 11 órára a 24 órával ezelőtti értékéhez képest.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Leminősítették az IBM részvényeit

A Morgan Stanley felülsúlyozásról egyenlő súlyozásra rontotta az ajánlását, melyet az árbevétel növekedésével kapcsolatos aggodalmakkal indokolt. Az IBM jegyzése 3,29 százalékot esett tegnap – áll az Equilor reggeli hírlevelében.

Óriási elbocsátásokra készül a Microsoft

A Microsoft 10 ezer fő elbocsátására készül, ez az összes munkavállalójának 4,5 százalékát tenné ki. Az elmúlt időben a nagy techcégek sora jelentették be, hogy elbocsátásokra készülnek a költségterhek csökkentése érdekében. A gyenge piaci hangulatnak köszönhetően közel 2 százalékot esett a Microsoft árfolyama – számolt be a KBC.

Erős pénzügyi negyedéven van túl az Interactive Brokers

A tavalyi utolsó negyedévben a várt 1,17 dollár helyett 1,3 dolláros egy részvényre jutó eredményt sikerült elérnie a tőzsdei platformot üzemeltető vállalatnak, és az árbevétel is meghaladta a konszenzust, 924 millió dollár helyett 958 millió dollárt tett ki. Az árfolyam 4,85 százalékot emelkedett – foglalta össze az Equilor.

Újít a Tesla

Az amerikai autógyártó a Volkswagennel és a Glencore nyersanyagkereskedő céggel együttműködésben akkumulátor életútkövető megoldást mutatott be Davosban: adatalapú környezetterhelés-csökkentés a cél, amivel az elektromos autózás társadalmilag elfogadottabbá válhat. A Tesla árfolyama a keddi jelentős emelkedést követően 2,06 százalékkal esett vissza szerdán.

Az Amazon lett a legértékesebb márka a világon

A brit Brand Finance piackutató és üzleti tanácsadó vállalat 2023-es Global 500 ranglistájának került az élére. A lista összeállítói szerint az Apple márkaértéke 299,3 milliárd dollár, ami 15 százalékkal kisebb az egy évvel korábbi 350,3 milliárd dollárnál. A két évig listavezető Apple a második helyre csúszott vissza, márkaértéke 16 százalékkal, 297,5 milliárd dollárra csökkent. További részletek híradásunkban:

Az oroszországi export leállítása húzta le a Mercedes-Benz eladásait

A Mercedes-Benz 540 800 személyautót szállított ki az ügyfeleknek az utolsó negyedévben, 17 százalékkal többet, mint egy évvel korábban; az egész évben 1 százalékkal 2,04 millióra csökkent az átadott autók száma. A vállalat működését a járvány miatti intézkedések, a félvezetőhiány és a fokozott logisztikai kihívások nehezítették. Európában a kiszállított gépkocsik száma 1 százalékkal 635 100 darabra nőtt éves szinten 2022-ben (ezen belül Németországban 8 százalékos volt a növekedés, ami 229 500 autót jelentett); Ázsiában 1 százalékkal 987 800 darabra, Észak-Amerikában 3 százalékkal 327 ezerre nőtt az átadások száma. A világ többi részén 94 ezer gépkocsi került ügyfélhez, 27 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, miután a cég úgy döntött, hogy nem exportál Oroszországba. A tisztán elektromos járműeladások (BEV) tavaly 124 százalékkal 117 800 darabra nőttek. Amennyiben a piaci viszonyok ezt lehetővé teszik, a márka teljesen elektromos meghajtásra áll át az évtized végére; ennek részeként a Mercedes-Benz egy saját, nagyteljesítményű töltőhálózat létesítését tervezi.

A cég MTI-hez eljuttatott közlése szerint erőteljes kereslet mutatkozott a Top-End Luxury járművek iránt: a Mercedes-Maybach 37 százalékos növekedéssel a legjobb évet tudhatja maga mögött; az S-osztály kiszállításai pedig további 5 százalékkal emelkedtek.

Britta Seeger, a Mercedes-Benz Group AG marketing és sales vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a cég márkaértékét tavaly 10 százalékkal növelték, így a Mercedes-Benz továbbra is a világ legértékesebb prémium autómárkája.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10725 10630 10795 -0,42% 0 0 3 141 898 880 Ft 2023-02-03 17:11:57
MOL 2740 2706 2750 -0,36% 0 0 897 384 860 Ft 2023-02-03 17:10:09
MTELEKOM 376 374 382 -1,96% 0 0 77 370 747 Ft 2023-02-03 17:05:17
RICHTER 8100 8055 8215 -0,74% 0 0 1 115 321 635 Ft 2023-02-03 17:05:12
OPUS 130 129 133 -1,51% 0 0 30 737 644 Ft 2023-02-03 17:05:13
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Részvény / Deviza / Áru Pirosban zárt a pesti börze
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 18:04
Eladói nyomás volt ma a BUX-on. 
Részvény / Deviza / Áru Tartja magát a forint, külföldről fogják elkapkodni a magyar állampapírokat?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 11:55
A három nagyon fontos jegybanki döntés által uralt hét végére kifulladt a részvénypiacok emelkedése és a dollár gyengülése, az indexek kisebb-nagyobb mínuszokban vannak. A forint erősödése is megállt, 385 környékén tétovázik az euró. Megtorpant a lengyel részvénypiac emelkedése, rejtett értelmű paragrafusokkal szabályoznák a kriptodeviza-szektort.
Részvény / Deviza / Áru Mutatjuk, örülhet-e, akinek forintja van
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 07:33
Vegyesen alakult péntek reggelre a forint árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Kaphatnánk egy kis nyugdíjat a részvények hozamából is?
Eidenpenz József | 2023. február 3. 05:44
A nyugdíjak kifizetése Németországban, ahogyan Magyarországon is, egyre nagyobb terhet jelent a társadalom elöregedése miatt. A kormány most egy részvényalapú nyugdíj létrehozását tervezi, amely kiegészíthetné az eddigieket. Mások ezt máris hevesen támadják. Érdemes vajon a nyugdíjakkal tőzsdézni? Megérte volna az utóbbi tíz évben?
Részvény / Deviza / Áru Már a 385-ös szintet nyalogatja a forint
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 19:14
Erősödött a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben a bankközi piacon a kora reggeli jegyzéséhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Fény az alagút végén? Jó hírek a forint és az állampapírok számára
Eidenpenz József | 2023. február 2. 15:31
Több pozitív folyamat is látszik idén, amelyek a dollár gyengülését, a részvények erősödését és a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint javulását okozhatják. A hazai kötvények is felértékelődhetnek. A magyar részvénypiac most a kormány kezében van, mert nagyban a különadók jövőbeli hosszától és mértékétől függ a sorsa.
Részvény / Deviza / Áru Amerikából jött a jó hír: erősödik a forint, szárnyal az OTP
Király Béla | 2023. február 2. 11:39
A Fed szerdai kamatemelését követően az amerikai jegybank elnöke megnyugtató üzenetet küldött. Ennek hatására a Wall Street komolyabb pluszban zárt és az európai piacokon is optimizmus lett úrrá. Csütörtökön a forint is erősödött.
Részvény / Deviza / Áru Padlót fogott a gázár- ennél már nem is lehet sokkal olcsóbb?
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 10:02
Továbbra is mélyponton jár a gáz ára - szakértők szerint már kellően olcsó ahhoz, hogy felpörögjön a kereslet, és ne érje meg ennyire az LNG-szállítóknak az európai piacra szállítani, ami némi áremelkedést hozhat. Az OMV kiszámolta a várható idei átlagárat is.
Részvény / Deviza / Áru Óriási kártérítést fizet a Molnak Horvátország
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 09:34
Már el is különítették a pénzt, hamarosan utalnak.
Részvény / Deviza / Áru Erősebb forintra ébredhetett az ország - 390 alatt az euró
Privátbankár.hu | 2023. február 2. 07:36
Erősödött a forint, 390 alá került az euró jegyzése a Fed-elnök üzenete után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG