5p

Becslések szerint Oroszország napi 20 ezer tüzérségi lövedéket lő ki, míg Ukrajna négy és hétezer közötti lövést ad le naponta. Az 1950-ben kezdődött koreai háború óta nem volt példa ilyen heves konfliktusra. Erre utaló megállapodás hiányában karácsonykor is csak akkor csitulhatnak a harcok, ha fogytán lesznek a lőszerek.

Oroszország és Ukrajna a koreai háború óta nem látott ütemben használ fel tüzérségi lövedékeket, más fegyvereket és lőszereket, de a tél során is csak azért enyhülhet olykor a konfliktus hevessége, mert fel kell tölteniük a készleteiket, és a karácsony sem ok a harcok felfüggesztésére.

Az Egyesült Államok most Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának – melyet Joe Biden elnök jelentett be, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Fotó: Depositphotos
Az Egyesült Államok most Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának – melyet Joe Biden elnök jelentett be, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Fotó: Depositphotos

Egy magas rangú amerikai védelmi tisztviselő becslése szerint Oroszország napi 20 ezer tüzérségi lövedéket lő ki, míg Ukrajna napi 4–7 ezer lövedéket.

Az orosz haderő azonban – brit szakértők szerint – a többi között tüzérségi lövedékek terén is „kritikus hiányt” szenved. Tony Radakin admirális december közepén arról beszélt, hogy a tüzérségi lőszerek hiánya gyorsan csökkenti az oroszok képességeit sikeres szárazföldi támadó hadműveletek végrehajtására. A brit vezérkari tiszt szerint ennek oka, hogy Putyinék legfeljebb 30 napos háborúra készültek, ám már több mint 300 napja zajlanak a hadműveletek, és az orosz haderő gyors ütemben éli fel a készleteit. Az orosz tüzérség kénytelen több évtizede raktárakban porosodó készleteket is felhasználni, ezek megbízhatósága azonban eléggé kérdéses.

Korábban arról érkeztek híradások, hogy Oroszország Észak-Koreától, illetve Irántól is beszerezne tüzérségi lövedékeket a hiány enyhítésére.

A helyzet súlyosságára utal, hogy indokolatlanul megnőtt a nagy hatótávolságú lőszerek használata az ukrán célpontok támadásakor, ami azt jelzi, hogy egyéb készletei fogyóban vannak. Az is ellátási problémákra utal, hogy az orosz tartalékosok és mozgósított erők egyes esetekben fegyverek nélkül érkeznek a frontvonalra – mondták amerikai tisztviselők.

A veszteségek azonban nem csak eszközökben, de az elesett katonák számában is óriásiak. Ukrán források szerint a háború 301. napján elesett a százezredik orosz katona is. Mark Milley amerikai tábornok egy korábbi beszédében elmondta, hogy ukrán oldalon is hasonló lélekszámú a katonai veszteség.

Ukrajnának is gyorsan fogynak a készletei mind a tüzérségi lövedékek, mind más lőszerek terén, beleértve a légvédelmi rendszereihez szükséges lőszert is

– mondták el az említett tisztviselők. Hangsúlyozták, hogy Ukrajnának további jelentős mennyiségű tüzérségre van szüksége, hiszen a fogyasztási arányok ebben a háborúban nagyon magasak.

Ezért is különösen nagy jelentőségű, hogy a korábban biztosított Aspide és NASAM rövid és közepes hatótávolságú légvédelmi rendszer, a 18 darab nagy mozgékonyságú többszörös rakétavető HIMARS rendszer és más nyugati rendszer mellett az Egyesült Államok most Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának – melyet Joe Biden elnök jelentett be, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.

Az ukrán légvédelem hatékonyságát jelentősen növelő Patriot-rendszer szállítása mellett az Egyesült Államok további katonai eszközökkel is ellátja Ukrajnát összesen 1,8 milliárd dollár értékben.

A Patriot-rendszer jelentőségét mutatja, amit amerikai védelmi és katonai tisztviselők hónapok óta mondanak: az egyik fő oka, hogy Ukrajna eddig sikeresen védekezett Oroszországgal szemben, hogy az Ukrajna feletti légteret az orosz hadsereg nem tudta ellenőrzése alá vonni. Tehát azért nem tudták gyorsan elfoglalni az országot, mert ilyen körülmények között a fejlettebb orosz repülőgépeket nem vetették be. Rendkívül fontos, hogy Ukrajnának több légvédelmi rendszerre van szüksége, hogy olyan integrált hálózattal rendelkezzen, amely képes védekezni a különböző magasságokban repülő drónoktól a rakétákig, így pedig az ukrán energetikai infrastruktúra ellen irányuló támadásokat is ki tudja védeni, ami nélkülözhetetlen a lakosság számára a tél túléléséhez.

Elegendő légvédelmi lőszer és integrált légvédelmi rendszerek nélkül Ukrajna légi fölénye veszélyben van – mondták a tisztviselők. Oroszország az invázió óta nem nagyon tudta használni jelentős légierejét, de ha elkezdi használni, az megfordíthatja a háború menetét és megváltoztathatja a harcok jellegét. Ukrajnának nincs jelentős légiereje, ezért gondoskodnia kell arról, hogy az oroszok számára veszélyessé tegye a repülést.

A nyugati szövetségesek ezért saját gyártású fegyvereik biztosítása mellett jelentős erőfeszítéseket tesznek Ukrajna szovjet korabeli légvédelmének újratöltése érdekében is.

„Folyik a munka, hogy kitaláljuk, mennyit lehet előállítani és milyen gyorsan, nem csak az amerikai rendszerekhez, hanem más rendszerekhez is” – mondta egy amerikai tisztviselő. Kutatják a világ raktárait, hogy Ukrajna ellátását biztosítsák.

Noha a fegyverrendszerek feltöltése nélkülözhetetlen a megfelelő önvédelemhez, Mark Milley amerikai tábornok szerint azonban a cél az, hogy véget vessünk az orosz invázió okozta emberi nyomorúságnak. Ehhez azonban a két félnek fel kell ismernie, hogy a győzelem katonai eszközökkel nem érhető el, és tárgyalóasztalhoz kell ülnie – érvelt. Az ukrajnai hadműveletek várhatóan lassuló téli üteme szerinte „ajtót nyithat a tárgyalások lehetőségére”. A harcok a hidegben folytatódni fognak, de a helyzet „viszonylag statikus” lesz – mondta egy korábbi beszédében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nagyon nyomnak az oroszok Avgyijivkánál, újabb irányokból támadják a várost
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:52
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Váratlanul a Közel-Keletre utazik Putyin
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 19:07
Az  orosz elnök az Egyesült Arab Emirátusokba és Szaúd-Arábiába látogat el ezen a héten.
Makro / Külgazdaság Különleges hadgyakorlat kezdődött a Balti-tengeren
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 18:48
Brit, finn és észt haditengerészeti egységek, valamint a finn határőrség a Balti-tenger vízfelszín alatti infrastruktúrájának védelmét gyakorolták hétfőn közösen - közölte a finn védelmi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Továbbra sem mond le Lengyelországról Szijjártó Péter
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 17:44
A magyar-lengyel testvériség fenntartása ezentúl is központi eleme lesz a külpolitikai stratégiának, még ha bizonyos kérdésekben a felek eltérő állásponton is vannak - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Ez az ország még Magyarországot is simán lekörözi inflációban
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 16:51
Törökországban gyorsult az éves infláció novemberben.
Makro / Külgazdaság Meghallja az Orbán-kormány? Sokkoló üzenetet küldött az Unicef Gázából
Wéber Balázs | 2023. december 4. 16:01
Az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) szóvivője, James Elder a Gázai övezet déli részén fekvő városból, Khan Younisból tudósít a folyamatos izraeli bombázások pusztító hatásairól.
Makro / Külgazdaság A költségvetési szigor a köztévére nem vonatkozik: 140 milliárd forintból kellene nézett műsort készíteni
Vég Márton | 2023. december 4. 15:01
Már jelenleg is annyi pénzből gazdálkodhat a közmédia, hogy alig bírja elkölteni. De jövőre tovább hízik a büdzsé. Mire megy el a pénz, ha közben alig nézik a csatornákat? A magyar válogatott sikerének pedig gazdasági haszna is lehet. Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Bemondta a brit hírszerzés: ennyi orosz katona halt meg Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 14:46
Valószínűleg elérte a 70 ezret az ukrajnai hadszíntéren elesett orosz katonák száma a háború tavaly februári kezdete óta - áll a brit katonai hírszerzés hétfőn ismertetett helyzetértékelésében.
Makro / Külgazdaság Elidegenedésről beszélt Magyarország berlini nagykövete a magyar-német évfordulón
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 13:44
Györkös Péter a magyar-német diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulója alkalmából rendezett konferencián szólalt fel hétfőn Budapesten.
Makro / Külgazdaság Egyre kiterjedtebbek a harcok a Közel-Keleten
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:25
Az izraeli hadsereg az egész Gázai övezetet támadja.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG