4p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Megkapja a Patriot légvédelmi rendszert Ukrajna az USA-tól, és újabb 1,8 milliárd dollár értékű katonai támogatást is ígért Joe Biden Volodimir Zelenszkijnek. Az ukrán elnök hatásos beszédet tartott az amerikai politikai elitnek. Összefoglaló a háború 302. napjának elején.

  • Az Egyesült Államok Patriot nagy hatótávolságú légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának - jelentette be hivatalosan Joe Biden elnök, amikor a Fehér Házban fogadta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. Az ukrán államfő szerdán a déli órákban érkezett Washingtonba, ahol délután négyszemközt tárgyalt az amerikai elnökkel. Az elnök elmondta, hogy a Patriot-rendszer szállítása mellett az Egyesült Államok vállalja egyéb katonai eszközök közvetlen szállítását amerikai készletekből, valamint bizonyos szerződéses kötelezettségvállalásokat is, összesen 1,8 milliárd dollár értékben.

Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez volt Zelenszkij első külföldi utazása. Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky
Joe Biden amerikai elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2022. december 21-én. Az Ukrajna ellen Oroszország által februárban indított háború kezdete óta ez volt Zelenszkij első külföldi utazása. Fotó: MTI/AP/Patrick Semansky

  • A CNN-nek nyilatkozó katonai szakértő szerint a Patriot-rendszer egy nagyon értékes kiegészítője lesz az ostromlott ország légvédelmének, de nem jelent azonnali és teljeskörű megoldást. Hónapokba telik, amíg a katonákat kiképzik a komplex rendszer használatára, és nem lesz képes az egész ország számára átfogó fedezetet biztosítani. Ezek a rendszerek nem mozgathatóak a harctéren - stratégiai fontosságú célpontok közelébe, például Kijev környékére lehet telepíteni őket, de Ukrajna és Oroszország teljes, többszáz kilométer hosszú határának légvédelmére nem alkalmasak.
  • Volodimir Zelenszkij (aki a háború 302 nappal ezelőtti kitörése óta most először hagyta el Ukrajnát) a washingtoni találkozót követő sajtótájékoztatón kijelentette, hogy köszönetet mondani érkezett az ukrán emberek nevében az amerikai elnöknek és az Egyesült Államok polgárainak az elmúlt hónapokban nyújtott támogatásért. Úgy fogalmazott, hogy jó hírekkel tér haza, a most bejelentett pótlólagos katonai csomag legerősebb eleme a Patriot-rendszer, ami jelentősen növeli majd az ukrán légvédelem hatékonyságát. Az ukrajnai humanitárius helyzettel kapcsolatban kijelentette, hogy a tél túlélési kérdéssé vált az ukrán emberek számára. Beszélt Oroszország felelősségre vonásáról, és arról is, hogy az amerikai elnökkel közösen van javaslat a béke elérésére is.
  • "Az önök pénze nem jótékony célokat szolgál. Ez egy befektetés a globális biztonságba és demokráciába, amelyet a legfelelősségteljesebb módon kezelünk" - mondta később Zelenszkij az amerikai szenátus és képviselőház együttes ülésén angolul. A republikánusok január 3-án veszik át az irányítást az amerikai képviselőházban a demokratáktól. A republikánusok közt többen is szkeptikusak az Ukrajnának küldött nagy összegű segélyekkel kapcsolatban - egyesek a segélyek leállításáról, és a kiutalt pénzek elköltésének nyomon követését célzó ellenőrzésről is beszéltek közülük.
  • Zelenszkij beszédét mindenesetre a beszámolók történelminek és nagy hatásúnak nevezik. "Remélem, hogy a tisztelet és a hála szavai minden amerikai szívben visszhangra találnak" - mondta Zelenszkij a kongresszus együttes ülésén, majd később hozzátette: "Minden esély és minden baljós forgatókönyv ellenére Ukrajna nem bukott el. Ukrajna él és virul". Zelenszkij további támogatást kért: "A zsarnokság frontvonalában az amerikai támogatás döntő fontosságú, nem csak azért, hogy helytálljunk a harcban, hanem azért, hogy eljussunk a fordulópontig, hogy győzni tudjunk a csatatéren". Zelenszkij szerint ez jövőre sikerülni fog - eljön az a pont, "ahol az ukrán bátorságnak és az amerikai elszántságnak garantálnia kell közös szabadságunk jövőjét, az értékeikért kiálló emberek szabadságát".
  • Egy volt orosz miniszterelnök-helyettes és egy tisztségviselő is megsebesült szerdán, az ukrán erők Donyeck városa ellen indított tüzérségi támadásában - jelentették orosz hírügynökségek. Az oroszbarát csapatok által ellenőrzött Donyeck a Donbász régióban található, amely az utóbbi időben az Oroszország és Ukrajna közötti harcok központja - írja a The Guardian. A TASZSZ hírügynökség szerint ugyanitt megsebesült az orosz űrügynökség (Roszkozmosz) korábbi igazgatója is.
  • Magyarország területére 2022. december 21-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7858 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 4342 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 258 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Itt a bejelentés: ő lehet az új köztársasági elnök
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 14:06
Az Alkotmánybíróság elnökét jelöli a Fidesz.
Makro / Külgazdaság Beindult az orosz gőzhenger, újabb település került a kezükre
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 13:46
Elfoglalták a donyecki régióban lévő Pobjeda települést az Ukrajnát támadó orosz erők az elmúlt nap folyamán, miközben mind Avgyijivkánál, mind Donyecknél folytatták az előrenyomulást az orosz védelmi minisztérium szerint.
Makro / Külgazdaság Vészjósló üzenetet küldött Navalnij halála apropóján a NATO Putyinnak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 09:57
Mutatjuk, mi történt, amíg Ön aludt.
Makro / Külgazdaság Miért telepítenek az oroszok nukleáris fegyvert az űrbe?
Káncz Csaba | 2024. február 22. 09:24
A Kreml felismerte, hogy nem tud versenyezni a Nyugattal az űrben. Ezért Moszkva elkerülhetetlenül aszimmetrikus megközelítésre támaszkodik a világűrrel kapcsolatos katonai ügyeiben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb jó hír a lakásfelújítást fontolgatóknak
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:57
Nemcsak a gyermekesek kaphatnak támogatást.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mennyit romlott a fizetésünk egy év alatt
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 08:30
A KSH szállította a rossz hírt.
Makro / Külgazdaság Szörnyű tragédiára ébredtünk
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:56
Többen életveszélyesen megsebesültek merényletben Izraelben.
Makro / Külgazdaság Tovább dagad a Boeing botránya
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 07:16
Azonnali hatállyal távozik a 737-es programjának vezetője.
Makro / Külgazdaság Lecsaptak az amerikaiak Jemenben
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:43
Az Egyesült Államok négy csapást mért a húszi lázadókat tömörítő Anszar al-Allah iszlamista mozgalom célpontjaira Jemenben.
Makro / Külgazdaság Trumpnak is tetsző döntést hozott Biden
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 06:25
Az Egyesült Államok vízumkorlátozásokat vezet be az illegális bevándorlást segítő vállalkozásokkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG