7p

Ezek voltak az elmúlt órák legfontosabb háborús fejleményei.

 • Senki sem tett javaslatot ukrajnai tűzszünetre, a téma nincs napirenden - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán újságírók kérdésére válaszolva. Peszkov nem kívánta kommentálni azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint Washington Patriot rakétavédelmi rendszereket szállíthat Kijevnek.

Műanyag fóliával letakarja autóját egy pár egy orosz rakétatámadás után Kijevben 2022. december 14-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka
Műanyag fóliával letakarja autóját egy pár egy orosz rakétatámadás után Kijevben 2022. december 14-én. Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka

 • Az orosz erők tüzet nyitottak a dél-ukrajnai Herszonban a megyei kormányzói hivatalra szerdán, az épület két szintje megrongálódott. Délelőtt rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az oroszok Herszon városközpontját, és eltalálták a hivatali épületet. A robbanások lökéshulláma kitörte a környező lakóházak ablakait, egy épület teteje kigyulladt. A megyeszékhelyet ért szerdai orosz támadások következtében hat helyi lakos szenvedett különböző fokú sérüléseket. Az ukrán főügyészség eljárást indított a háborús törvények és szokások megsértése címén.
 • A kijevi városvezetés közölte, hogy 13 iráni gyártmányú drónt lőtt le az ukrán légvédelem a főváros, Kijev és környéke fölött. Az orosz erők két hullámban intéztek dróntámadást Kijev ellen. A megsemmisített drónok darapjai egy adminisztratív épületre zuhantak, valamint kisebb károk keletkeztek további négy belvárosi lakóépületben, személyi sérülés viszont nem történt.
 • Az Ukrenerho energiaszolgáltató társaság közleményében azt írta, hogy az energetikai infrastruktúra létesítményei nem sérültek meg a reggeli dróntámadás során, köszönhetően a légvédelmi erőknek, amelyek mind a 13 drónt lelőtték. A vállalat hozzátette, hogy ennek ellenére az ukrán energiarendszer helyzete továbbra is súlyos főleg a keleti országrészben. „Tegnap egy újabb blokkot helyeztek üzembe az egyik atomerőműben, ami hozzájárult ahhoz, hogy az elmúlt nap során nem kellett alkalmaznunk vészleállításokat az energiarendszer kiegyensúlyozására” - hangsúlyozta a cég.

 • Fogolycsere útján Ukrajna újabb 64 katonáját szabadította ki, olyanokat, akik a donyecki és luhanszki régiókban harcoltak. Kiszabadítottak egy amerikai állampolgárt is, aki az ukrán erők oldalán harcolt. Kijev négy elesett ukrán katona holttestét is visszakapta. Jermak arra nem tért ki, hogy cserébe hány katonát, illetve holttestet adtak át az orosz oldalnak.
 • Nagy-Britannia képzést nyújt egy kilencven ukrán bíróból álló csapatnak az orosz hadsereg által elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatos eljárások lefolytatására. A bírák első csoportja a múlt héten egy titkos helyszínen vett részt ilyen képzésen, a következő hónapokban pedig még továbbiak lesznek. Nagy-Britania 2,5 millió fontot biztosított ehhez a programhoz. Victoria Prentis főügyész kijelentette, hogy a program a háború ideje alatt példátlan számú büntetőeljárást fog biztosítani a bűncselekmények elkövetői ellen.
 • Biztonsági szakértőkből álló állandó jelenlétet létesít valamennyi ukrajnai atomerőműben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). Erről egyezett meg kedden Párizsban az Emmanuel Macron francia elnök által összehívott adományozói konferencia szünetében tartott tárgyalásán Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója és Denisz Smihal ukrán miniszterelnök. "Ez rendkívül fontos, amikor az ukrajnai energiahálózat korábban nem tapasztalt kihívásokkal néz szembe a háború miatt a tél közepén" - mondta a kétórás tárgyalás után az atomsorompó-egyezmény betartatásán őrködő szakosított ENSZ-szervezet vezetője. A NAÜ illetékesei három hónapja tartózkodnak az orosz kézen lévő zaporizzsjai erőműnél, amely az Ukrajna elleni orosz invázió következében kialakult frontvonalak közelében fekszik, és így rendszeres tüzérségi támadások célpontja. Ukrajna kérésére a szervezet megfigyelői az elmúlt egy hónapban egyhetes látogatásokat tettek a másik három működő ukrajnai - a hmelnyickiji, a rivnei, illetve a pivdenni (dél-ukrajnai) - atomerőműben is, valamint a 2000-ben végleg leállított csernobili erőműben, ahol 1986-ban a történelem legsúlyosabb atomerőmű-balesete történt. Grossi és Smihal keddi megállapodása értelmében a NAÜ e létesítményeknél való folyamatos jelenlét tervén dolgozik.
 • Az Európai Bizottság további 500 millió euró összegű rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatást folyósított Ukrajnának, a pénz az 5 milliárd euró összegű rendkívüli makroszintű pénzügyi támogatás (MFA) utolsó részletét jelenti - közölte a brüsszeli testület szerdán. Az Európai Unió júniusban hagyta jóvá az Ukrajnának szánt makroszintű hitel folyósítását, amely az ország ellen zajló háború okozta finanszírozási szükségleteket hivatott fedezni. A támogatást rendkívül kedvezményes hitelek formájában bocsátották Ukrajna rendelkezésére, lejárata hosszabb futamidejű, mint a szokásos makroszintű pénzügyi támogatások esetében. A szolidaritás jeleként az uniós költségvetés fedezi a kölcsönök kamatait - közölték. Az orosz-ukrán háború február 24-i kezdete óta Ukrajnának folyósított makroszintű pénzügyi támogatás teljes összege a szerdai kifizetéssel együtt eléri a 7,2 milliárd eurót. Az Európai Unió az elmúlt kilenc hónapban összesen több mint 19,7 milliárd eurós pénzügyi, költségvetési és humanitárius segélyt mozgósított Ukrajna számára.
 • Az Európai Parlament jóváhagyta a 18 milliárd eurós uniós támogatáscsomagot Ukrajna működésének biztosítására - tájékoztatott az uniós parlament szerdán. A kedvező feltételek mellett nyújtott, de reformok teljesítéséhez kötött hosszú lejáratú hitelt az alapvető közszolgáltatások, többek között kórházak és iskolák működésének és az otthonukat vesztett lakosság lakhatásának biztosítására költheti Ukrajna. A hitel emellett segít fenntartani az ország makrogazdasági stabilitását és az Oroszország által folyamatosan támadott infrastruktúra újjáépítésében is felhasználható. Kifizetéséhez Ukrajnának meg kell erősítenie intézményrendszerét és fel kell készítenie azt a helyreállításra és az uniós tagság felé vezető útra. A feltételek között antikorrupciós intézkedések, igazságügyi reformok, a jogállamiság tiszteletben tartása, jó kormányzás és az intézmények modernizációja szerepel. A reformok alakulását az Európai Bizottság minden egyes utalás előtt ellenőrzi majd.
 • Átvették az Európai Parlamentnek (EP) a gondolat szabadságáért, az emberi jogok védelméért odaítélt Szaharov-díját az EP szerdai strasbourgi plenáris ülésén a díjazott ukrán nép képviselői. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki videokapcsolaton keresztül kapcsolódott az eseményhez, azt mondta: elképzelhetetlen a béke Európában Ukrajna szabadsága nélkül. A díjat az ukrán nép nevében mások mellett Julija Pajevszka, a Taira Angyalai nevű evakuációs egészségügyi egység alapítója, Olekszandra Matvijcsuk, a kijevi Polgári Szabadságjogok Központja (CCL) elnöke és Ivan Fedorov, a Zaporizzsja megyei, orosz megszállás alatt álló Melitopol város polgármestere vette át. A "bátor ukrán népet" az Európai Néppárt (EPP) jelölte a díjra. Indoklásuk szerint az ukrán nép azért méltó a díjra, mert a "demokráciánkat aláásni és az Európai Uniót megosztani akaró brutális rezsim ellenében" a harctéren nem pusztán otthonát, önállóságát, függetlenségét és területi egységét védi, hanem a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot és az európai értékeket is."
 • A karácsonyi költekezés visszafogását, valamint az ukrajnai nép támogatását kérte a hívőktől Ferenc pápa a vatikáni audienciateremben mondott beszédében szerdán. A közvetlenül az egyházfő hatáskörébe tartozó úgynevezett alamizsnahivatal már december elején adománygyűjtést indított: kizárólag hőtartó férfi-, női és gyerekruhákat várnak egészen januárig, amikor kamionnal szállítják majd Kijevbe. A ruhákat a Vatikánban lehet személyesen átadni, vagy más módon eljuttatni oda. A szállítmányt a hivatalt vezető Konrad Krajewski bíboros kíséri majd, aki a háború kirobbanása óta rendszeresen visz adományokat Ukrajnába.

(MTI/Reuters)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Nem akárkivel lesz találkozója a nemzetközi nőnapon Orbán Viktornak
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 11:06
Virágot ezúttal nem kell vinnie a magyar miniszterelnöknek, aki éppen az Egyesült Államokban tesz majd látogatást.
Makro / Külgazdaság Ukrajna támadást indított a Krím félsziget ellen - leszedtek egy orosz vadászgépet is
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 10:09
Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter lassan pakolhatja a bőröndöt: irány Oroszország!
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 09:17
Pár napja találkozott utoljára orosz kollégájával a magyar külügyminiszter, ideje egy oroszországi látogatásnak.
Makro / Külgazdaság Így kell megakadályozni, hogy két politikus találkozzon egymással
Privátbankár.hu | 2024. március 3. 08:29
A tüntetőknek nem tetszett Kanada válasza a gázai konfliktusra, így blokád alá vették a tervezett kanadai-olasz miniszterelnöki találkozó tervezett helyszínét.
Makro / Külgazdaság És akkor felrobbant egy lift – a CIA és az ukrán szolgálatok titkos játszmái
Wéber Balázs | 2024. március 3. 05:43
Az amerikai hírszerzés eleinte bizalmatlan volt az ukrán nemzetbiztonsági szervekkel. Miután azonban titkos információk tömegét kapta meg tőlük az oroszokról, a kapcsolat egyre szorosabb és kölcsönösen előnyös lett. Emiatt Washington még a „szabálysértő” likvidálásokat is elnézte Kijevnek.          
Makro / Külgazdaság Csakis Orbán Viktor utasíthatta Novák Katalint a kegyelem megadására - véli Lengyel László
Csabai Károly | 2024. március 2. 17:58
Bár a Pénzügykutató Zrt. elnök-vezérigazgatóját a róla készült internetes szócikk közgazdászként jellemzi, a Klasszis Klub február 28-ai adásában vele folytatott beszélgetésben a legkevesebb szó a gazdaságról esett. Elvitte ugyanis a fókuszt a rendszerváltás utáni legnagyobb botrány, mely Novák Katalin köztársasági elnök lemondásához vezetett. Ha nem látta, vagy szeretné újra megnézni, itt és most megteheti.
Makro / Külgazdaság Virágok Navalnij sírján, balhé Németországban
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 17:34
Szombati háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Áll a bál Németországban, Olaf Scholz is vizsgálódna az oroszok által nyilvánosságra hozott hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:47
Az is problémás, amiről a német főtisztek beszéltek, de a legnagyobb kérdés az, hogyan kerülhetett Moszkvába egy ilyen felvétel.
Makro / Külgazdaság Megvan Ursula von der Leyen új kihívója, aki véget vetne a megszorításoknak
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:28
Az Európai Szocialista Párt egyhangúlag választott jelöltet az Európai Bizottság élére.
Makro / Külgazdaság Amerikai gépek zúgtak Gáza felett - videóval
Privátbankár.hu | 2024. március 2. 16:14
Le is dobtak valamit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG