TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár a napokban még rekordot döntöttek, mára kifulladt a tőzsdék emelkedése, a befektetők számára súlyosabb a rövidtávon romló járványhelyzet, mint az oltások jelentette távolabbi ígéret. Ismét veszik a “maradjotthon–részvényeket”, az online és technológiai ászokat. A BUX is süllyedt, viszont a forint erősödni tudott. Ritkán látni akkora kamatemelést, mint ma Törökországban.

Az utóbbi napokban az oltásokkal kapcsolatos jó hírek vitték újabb történelmi magasságokba az amerikai indexek egy részét, de ez a hatás mára kifulladt. Újabb impulzusok híján a romló amerikai járványügyi statisztikákkal, újabb b és újabb lezárásokkal vannak elfoglalva a befektetők, így lefelé indultak a tőzsdeindexek. Az Amerikában munkanélküli segélyért folyamodtak száma pedig a vártnál 35 ezer fővel több lett, igaz, erre már máskor is volt példa.

Európában a vezető indexek 0,7-0,8 százalékkal süllyedtek ma. Az amerikai S&P 500 0,1, a Dow Jones ipari átlag 0,3 százalékos mínuszban van. A technológiai részvények Nasdaq 100 indexe viszont fél százalékos pluszban. A befektetők megint azokat a részvényeket keresik, amelyek karanténban, online üzemmódban is szép nyereséget tudnak termelni.

A Mol nagy útja

Itthon a BUX index fél százalékos süllyedéssel végzett, az európai átlagnál valamivel jobb helyzetben. Ennyivel gyengült az OTP és a Telekom is, miközben a Richter 0,6 százalékkal emelkedett. A Mol viszont kacifántos utat járt be, mínuszban kezdett, majd a nap közepén volt két-három százalékos pluszban is, de a végére mégis másfél százalékos mínuszba, 2000 forint alá süllyedt vissza.

A forint kezdetben gyengült, majd megerősödött, este 359,70 az euró, 50 fillérrel a tegnap esti alatt. A dollár némileg erősödött, a nemesfémek esnek, az olaj is olcsóbb lett 0,8 százalékkal.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

Az aggodalmat az USA-ban fokozza, hogy bár a járványhelyzet romlik, újabb gazdaságsegítő csomagnak se híre, se hamva. A befektetők még abban reménykednek, hogy addig esetleg a Fed lép valamit. Az európai hangulatnak pedig alighanem az sem tesz jót, hogy az EU-csúcson megakadt a járványügyi alap elfogadása.

Az EU-csúcs árnyai

Ma délután 6 órakor kezdődik a virtuális EU csúcs, melynek fő témája az új uniós költségvetés, a járvány utáni újraindítási alap és az EU-s támogatások jogállamisági feltételekhez kötése lesz – írja az Erste Befektetési.

Miután Magyarország és Lengyelország hétfőn jelezte vétószándékát, és kompromisszumos megoldás azóta sem látszik körvonalazódni, feszült találkozó várható. A francia álláspont szerint a vétóval fenyegető két tagországot ki kéne zárni az újraindítási alapból. A következő EU csúcs december 10-én lesz, elképzelhető, hogy a Brexit mellett a költségvetési vita is átcsúszik arra az ülésre.

Lásd még a témában: Magát is lábon lövi a magyar kormány, ha bukik az uniós csomag

Török líra (Pixabay.com) Török líra (Pixabay.com)

Hatalmas kamatemelés a törököknél

A török jegybank a várakozásoknak megfelelően hatalmasat emelt az irányadó kamaton, 10,25 százalékról 15 százalékra. A török líra árfolyama újabb mintegy másfél százalékkal erősödött, a vezető török részvényindex lírában 1,4 százalékkal emelkedett. Nemrég egyébként már a líra megelőlegezte a bizalmat, és visszafordult a gödörből, amikor lemondott a pénzügyminiszter és leváltották a jegybank elnökét.

Vannak azonban olyan hangok is, hogy ez csak a kezdet. A török jegybanknak további 2-5 százalékponttal 17-20 százalékra kéne emelnie a kamatot a következő hónapokban, hogy az inflációt meg tudja fékezni.

Zuhan a Macy’s

Az amerikai tőzsde egyik vesztese a Macy’s áruházlánc volt, közel hat százalékos eséssel. Negyedéves árbevétele ugyanis 3,99 milliárd dollárra csökkent, és a koronavírus-járvány miatt a társaság nehéz karácsonyi üzletmenetre és az eladások több mint 20 százalékos visszaesésére figyelmeztetett.

A Macy’s üzleti tevékenysége nagymértékben függ a turistáktól olyan nagyvárosi területeken, mint New York. Később azonban az árfolyam korrigált, ledolgozta a mínuszt, jelenleg stagnál.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem Trump lelépése az egyetlen dolog, aminek ma lehet örülni a piacon
Gáspár András | 2020. november 24. 11:22
Trump ujjait egyesével kell lefejteni a kormányrúdról, de lassan csak beletörődik abba, hogy át kell adnia a hatalmat - a befektetők örülnek a bizonytalanság elmúlásának, és a tömeges oltások közeledtével a gyors gazdasági fellendülésben bíznak, amit az USA-ban egy régi ismerős arc pénzügyminiszteri kinevezése is segíthet. Budapesten a CIG vezeti a tőzsdei erősödést, a BUX azonban továbbra is csak oldalazni tud - a forint pedig teljesen beállt.
Részvény / Deviza / Áru Elfogyott a nap végére a reggeli optimizmus
Király Béla | 2020. november 23. 19:08
A tőzsdéken reggel még kitörő lelkesedéssel fogadták az újabb vakcinával kapcsolatos információkat, a nap végére viszont elfogyott az optimizmus. A magyar piac minimális pluszban zárt, az európai börzék viszont mínuszba csúsztak.
Részvény / Deviza / Áru Tovább gyengül a forint, ki tudja hol áll meg?
Csabai Károly | 2020. november 23. 11:58
Jó hangulatban vágtak neki a mai napnak a befektetők, a kedvezőnek tűnő vakcinahírek hatására veszik a részvényeket, a hazai blue chipeket is, így a BUX-index is méretes pluszban kezdte a napot. Az olaj is drágul, ami arra utal, hogy a szerdától – igaz, megint csak a gázolajra – érvényes drágulás folytatódhat. Az arany gyengül és a forint is: euróval szembeni árfolyama ismét a 360-as szint fölé került és nem zárható ki, hogy a következő napokban még ennél többet is kell majd fizetni az uniós pénz egységéért.
Részvény / Deviza / Áru A járvány miatt megint óvatosabbak lettek a befektetők
Privátbankár.hu | 2020. november 20. 19:20
Pénteken az európai piacokon mérsékelt emelkedést, míg az óceán túlpartján kisebb esést láthattunk. A koronavírus továbbra is meghatározó a befektetők viselkedése szempontjából.
Részvény / Deviza / Áru GVH: mehet az AutoWallis felvásárlási akciója
MTI | 2020. november 20. 17:34
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyta, hogy az AutoWallis többségi részesedést szerezzen a nyugat-magyarországi régióban meghatározó pozíciót betöltő, 130 embert foglalkoztató Iniciál Autóház Kft.-ben - közölte az AutoWallis Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján pénteken.
Részvény / Deviza / Áru Beszélt Orbán Viktor, zuhant a forint
Csabai Károly | 2020. november 20. 11:36
Reggel 8 óra után a hazai fizetőeszköz az euróval szemben viszonylag nagy mértékben, egy egységgel gyengült. Nem sokkal azután, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban árult el részleteket az EU-költségvetéssel kapcsolatos kormányzati vétó után várható fejleményekről. Később ugyan a forint ledolgozta a veszteségét, rendkívül bizonytalan, az árfolyama hogyan alakul a következő napokban.
Részvény / Deviza / Áru Már nem hatnak az oltóanyag-hírek, gyengülésnek indult a forint
Eidenpenz József | 2020. november 19. 11:43
Az oltóanyagokról szóló újabb és újabb jó hírek egyre kisebb hatást váltottak ki a napokban a tőzsdéken, végül a hatás teljesen elmaradt. Közben Amerikában új lezárások indultak. Süllyednek a vezető indexek, az európai átlagnak megfelelően esik a BUX is. Újra gyengülésnek indult a forint, az arany, az ezüst, az olaj, a bitcoin.
Részvény / Deviza / Áru Betiltaná a benzineseket a ZETA, megtáltosodott az OTP
Eidenpenz József | 2020. november 18. 19:08
Enyhén optimista a hangulat a világ tőzsdéin, a jó oltáshírek és a rossz vírusszámok között őrlődve. A BUX viszont az európai átlag többszörösét hozta ma, főleg az OTP és a Richter húzta. Az elektromosautó-piacon érdekelt cégek új érdekvédelmi szervezetet hoztak létre, amely nemcsak a környezetkímélő járművek támogatását, hanem a környezetszennyezők tiltását is szorgalmazza. Joe Biden ebben partner lehet.
Részvény / Deviza / Áru Continental: túl a mélyponton
Privátbankár.hu | 2020. november 18. 15:40
A második negyedéves mélypont után a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója, a Continental javítani tudott. A Magyarországon is komoly gyártó és fejlesztőkapacitással rendelkező társaság szerint az európai járműpiacon még komoly gondok vannak.
Részvény / Deviza / Áru Jön Merkel elektromosautó-injekciója, a magyarok nem akarnak oltást
Eidenpenz József | 2020. november 18. 12:15
Mínuszból pluszba mentek át délelőtt az európai tőzsdék, a BUX felülteljesítő, az OTP erejének teljében, a forint is erősödik. Az európai autóipar szenved, a kínai eladások viszont jól alakultak. De a Tesla csak a harmadik. Az elektromosautó-piacot a német támogatások bővítése is pozitívan érintheti. A magyarok többsége elutasíthatja a koronavírus-oltást.
Friss
hírlevél