<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Miután kedden 15 százalékot zuhant a török líra értéke, sok webshopban egyszerűen elérhetetlenné tették a nagyobb értékű elektronikai termékeket, mert a kereskedők nem tudnak lépést tartani a pénz elértéktelenedésével.

Csalódniuk kellett azoknak a törököknek, akik pont tegnap döntöttek úgy, hogy beruháznak egy új iPhone-ra. Az Apple helyi oldala ugyanis azt közölte velük, hogy a kiválasztott termék „jelenleg nem elérhető”. De a Reuters beszámolója szerint nemcsak ők jártak így, más drága, külföldről importált elektronikai cikkek sem voltak megvásárolhatók a török webáruházakban.

Az Apple egyik csúcstelefonja - befektetésnek is vennék a törökök, ha tehetnék (Fotó: Apple.com)Az Apple egyik csúcstelefonja - befektetésnek is vennék a törökök, ha tehetnék (Fotó: Apple.com)

Természetesen nem arról van szó, hogy hirtelen lenullázódtak volna a készletek, hanem arról, hogy a kereskedőknek nem éri meg a még korábban, az akkori árfolyamon külföldi valutáért beszerzett árukat most lírában változatlan áron eladni. A török fizetőeszköz értéke ugyanis csak a múlt hét kezdete óta több mint 20 százalékot esett tegnapig. Így az elektronikai termékek árai még az általában olcsóbb amerikai árakhoz képest is 10 százalékkal voltak alacsonyabbak.

Az Apple helyi képviselete egyelőre nem reagált a hírügynökség megkeresésére, de a cég egyik boltjának eladója azt mondta, az emberek befektetésként igyekeznek megvásárolni termékeiket.

hirdetés

„Szürreális ez az egész, de a vásárlók értékálló eszközként tekintenek a termékeinkre, és ezért igyekeznek vásárolni. Tudják, hogy akár egy év múlva is többért tudják majd eladni őket, mint amennyit most fizettek értük.” A cég webshopjában mindenesetre a termékek nagy része nem elérhető jelenleg.

Egy nagy török e-kereskedelmi cég egyik munkatársa pedig arról beszélt, hogy más, jobb nevű importált elektronikai termékek és kozmetikumok iránt is nagyon megnőtt a kereslet. A helyzetet pedig tovább bonyolítja, hogy hétvégére a boltok Black Friday akciókkal és leárazásokkal is készültek volna, utána pedig kezdődik majd az év végi nagy bevásárlási roham is. Ez méginkább növelte azokat az aggodalmakat, hogy később bizonyos termékek már nem lesznek kaphatók, vagy csak jelentősen megemelt árakon. A megszólaltatott forrás szerint a legtöbb nagy online piactér arra kéri az eladókat, hogy legalább még ezen a héten ne emeljék drasztikusan az áraikat, és mivel az eladók rá vannak utalva ezekre a gyűjtőoldalakra, többségük tartja is magát ehhez. Legfeljebb, mint ahogy látható, inkább egyáltalán nem is adják el leértékelt áron a termékeiket.

Egy isztambuli grafikus így foglalta össze a helyzetet a Reutersnek: „Ez a legrosszabb pillanat arra, hogy pénzt költsön az ember, de nem lesz megfelelőbb pillanat. Az árak most magasnak tűnnek, de még mindig alacsonyabbak a jövő hetieknél.”

A török líra árfolyama ma egyelőre valamelyest felfele mozdult, de még mindig közel van a történelmi mélyponthoz.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Kedvezőtlen adatok érkeztek a magyar gazdaság egyik szegmenséből
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:00
2021 októberében az ipari termelés volumene 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,7 százalékkal csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2021 szeptemberéhez képest 0,3 százalékkal emelkedett.
Makro / Külgazdaság 150 milliárd dollárra perlik a Facebookot
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 08:25
Az Egyesült Államokba és az Egyesült Királyságba menekült rohingyák csoportja beperelte a Facebookot, mivel szerintük az nem tett semmit azért, hogy a rohingyák elleni gyűlöletbeszédet korlátozza 2017-ben, amikor a buddhista többségű Mianmar katonasága népirtást hajtott végre az ország muszlim kisebbsége ellen.
Makro / Külgazdaság Téli olimpia: Peking dühösen reagált az USA diplomáciai bojkottjára
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 07:58
Az Egyesült Államok egyetlen diplomáciai képviselőt sem küld a 2022-es téli pekingi olimpiai és paralimpiai játékokra a kínai Hszincsiang-Ujgur tartományban folyó "népirtás és emberiesség elleni bűncselekmények" miatt - jelentette be hétfőn a washingtoni Fehér Ház.
Makro / Külgazdaság Itt a beismerés, hogy még tovább romlott a pénzünk értéke
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:03
Ezt is elmondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke abban az interjúban, amelyben megerősítette, az infláció leszorításáig még hosszú, kiszámítható pályán haladó kamatemelési ciklusra kell készülni.
Makro / Külgazdaság Kezdődik a Nobel-hét – A nagy bankett idén is elmarad
Elek Lenke | 2021. december 6. 20:08
Ma kezdődik és vasárnapig tart a hagyományos Nobel-hét Stockholmban, amelyet a járvány miatt csak részben rendeznek meg digitálisan, részben azonban továbbra is lesznek helyszíni rendezvények. Az idei tervező művészek között van a magyar származású Lara Szabo Greisman is.
Makro / Külgazdaság Kína csúnyán kiszorítja az oroszokat ebben a vetélkedésben
Káncz Csaba | 2021. december 6. 17:11
A közép-ázsiai politikai elitek rájöttek, hogy jobb, ha keblükre ölelik Kínát és finoman távolabb tartják maguktól a Kreml forró leheletét.  Az elitek új tagjaiban változás állt be: a kazah elnök például folyékonyan beszél mandarin nyelven, ráadásul diplomáciai tapasztalatai és kapcsolatai is vannak Kínával.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Az utolsó akadály is elhárult, megalakulhat az új német kormány
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 16:49
A Zöldek is elfogadták a koalíciós szerződést.
Makro / Külgazdaság Egyre jobban közelít Magyarország felé az omikron
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:13
Horvátországban is kimutatták az új vírustörzset. 
Makro / Külgazdaság Rekordot döntöttek a fegyvereladások
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:06
Itt nem érződik a koronavírus-járvány miatti válság.
Makro / Külgazdaság Növekvő profitot remélnek jövőre a nagy autógyártók
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:04
A világ autóipari vezetői a szektor nyereségének növekedését várják a következő években – derül ki a KPMG Global Automotive Executive Survey éves felmérésből. Bár a szakemberek zöme szerint az iparág képes kezelni a következő nagy technológiai átalakulást, a megkérdezettek több mint fele aggódik az ellátási láncok és a munkaerőhiány miatt. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló