TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nagyon jó a hangulat az európai tőzsdéken, számos index ugrása a két százalékot is meghaladja. Budapesten azonban pár nagyon jó nap után egy kis szünet következhet, az OTP és a Richter még tud egy kicsit menni, de a Mol és a Telekom visszahúzó erő. Erdogan török elnök tovább gyengítheti a lírát, Trump a leggazdagabbaknak kedvező adócsökkentése készül, Peking pedig kesztyűs kézzel vág vissza.

Nagyot ugranak ma az európai részvényindexek, a Stoxx 600 index majdnem két százalékkal van feljebb. A német, francia, brit indexek két és két és fél százalék közötti pluszt értek el eddig. Örülhetnek az olasz és spanyol részvényesek is a két és fél százalékos emelkedésnek. Az amerikai határidős mutatók közel egy százalékos pluszban vannak.

Most érkezett a friss német ZEW gazdasági hangulatindex, amely az investing.com szerint 71,5 pont lett. Az előző havi 59,3 és az elemzők által várt 58,0 után ez komoly pozitív meglepetésnek tűnik. Ez az index a szereplők jövőbeli várakozásait méri.

Két magyar papír még tartja magát

Itthon a BUX index múlt héten a jó gyorsjelentésekkel kezdődött jó szériája megakadni látszik. Ma ugyanis csak 0,1 százalékos pluszban van. Az OTP még tudott egy picit feljebb menni, 0,3 százalékkal 10 910 forintra. A Richter is visszafogottan drágul, 0,4 százalékkal. A Mol viszont egy százalékos mínuszban van, és a Magyar Telekom friss menetelése is megakadt, fél százalékkal visszacsúszott 385-re. Az Opus 3,4, a CIG Pannónia 2,5 százalékkal tovább menetel.

További és frissebb árfolyamok, grafikonok itt láthatók

A forint nem sokat változik, 50 fillérrel feljebb, 344,90 forinton áll az euró. A dollár ismét lefelé indult, az euró/dollár 1,1775. Másfél százalékkal esik az arany és a kétezer dolláros szinttel küzd, az ezüst három százalékkal van lejjebb. Emelkedik viszont az olaj, egy százalék körüli mértékben.

Megugrott a magyar infláció

Megérkezett a magyar inflációs adat, ami emelkedést mutat, év/év alapon 3,8 százalék volt. (lásd a grafikont:)

 

 

Veszik a kínaiak az autókat

Az európai optimizmus fő oka azonban az autóiparban keresendő. A brit FTSE 350 Automobiles and Parts index nem kevesebb, mint hat százalékkal ugrott meg ma. A Stoxx 600 Automobiles and Parts pedig 3,2 százalékkal van feljebb. Mindez pedig arra vezethető vissza, hogy Kínából reggel júliusra év/év alapon 16,4 százalékos növekedést jelentettek az autóeladásokban.

Ráadásul ez már a negyedik egymást követő hónap, amikor a világ legnagyobb járműpiaca bővül. Úgy látszik, szépen magához tért a piac a koronavírus-karantén után, és ez az európai autógyárakra is jó hatással lehet .

 

 

Emellett a Hello Fresh német élelmiszer-házhozszállító cég is javította a hangulatot, éves terveinek megemelése miatt 5,6 százalékkal ugrott meg a részvénye. A befektetők ezen kívül remélik, hogy az amerikai-kínai feszültség nem terjed át ismét a kereskedelem területére. valamint abban is bíznak, hogy végre sikerül a következő amerikai gazdaság mentőcsomagot tető alá hozni – írta a Reuters.com.

Úgy kezdődött, hogy visszaütött

Úgy tűnik, Peking egyensúlyoz aközött, hogy keménynek látsszon az USA-val szemben, mégse váltson ki újabb megtorló akciókat Donald Trump elnök részéről – írja a Bloomberg.com. Ennek jegyében most a drága brazil szójababot lecseréli a korábbi megállapodásoknak megfelelően amerikai beszerzési forrásokra. Közben azonban 11 amerikai tisztségviselőt szankciókkal sújt, válaszként arra , hogy Amerika is szankcionált Hong Kongban tevékenykedő kínai vezetőket. A feketelistán azonban nincsenek rajta a Trump-adminisztráció vezetői.

Török líra Török líra

Erdogan unortodoxkodik

Továbbra is történelmi csúcs közelében jár a török líra árfolyama, 8,6 körül, miközben a pár nappal ezelőtti rekord 8,726 volt. Az euró egy év alatt 40 százalékkal értékelődött fel a lírához képest. Erdogan török elnök csak rontott a helyzeten, amikor azt találta mondani, hogy további kamatvágásokat szeretne. Pedig a devizák leértékelődése ellen inkább kamatemeléssel szoktak harcolni. Ő továbbra is hisz benne, hogy a magas inflációt a magas kamat okozza.

Erdogan ezt már eljátszotta pár évvel ezelőtt, amikor a magas infláció és a líra leértékelődése ellenére folyton alacsonyabb kamatok mellett kardoskodott. Unortodox nézeteivel csak tovább lökte a lírát a mélybe, míg végül drasztikus kamatemelésre volt szükség a fizetőeszköz stabilizálása érdekében.

Grafikon: EUR/TRY (euró/török líra) (Tradingview.com) Grafikon: EUR/TRY (euró/török líra) (Tradingview.com)

Keressenek többet a gazdagok?

A jó tőzsdei hangulat egyrészt a csökkenő új koronavírus-esetszámnak és a Trump-féle élénkítéseknek, illetve a várt fiskális csomagnak is köszönhető – véli az Erste Befektetési Zrt. reggeli kommentárja.

Donald Trump amerikai elnök csökkentené a tőkejövedelmek 20 százalékos adóját, ennek örülnek a tőkepiacok. Abban bízik, hogy elősegítené a munkahelyteremtést. Az elnök nem csökkentheti az adót a kongresszus nélkül, viszont hozhat egy rendeletet, amely csökkentené az adóalapot az inflációval, indexálná a tőkebefektetéseket. Így az adó inflációra eső része megszűnne. Ám így a juttatások 86 százalékát magas jövedelmű háztartások, mégpedig a top 1 százalék kapná. Szombaton Trump már elrendelte a társadalombiztosítási járulék befizetési határidejének kitolását az év végéig írták.

Több mint ötmilliárd dollár értékben vásárolt vissza saját részvényeket a negyedévben Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway – írta az Equilor Befektetési Zrt.

Az üzemi eredmény 10 százalékkal zuhant a negyedévben, és egy közel tízmilliárd dolláros leírást eszközölt a küszködő Precision Castparts miatt. Ennek ellenére a holding csoportszintű profitja 86 százalékkal nőtt. A Berkshire 5,1 milliárd dollár értékben vásárolt vissza saját részvényeket. Az árfolyam 1,48 százalékkal emelkedett a tegnapi kereskedésben.

 

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Pilótának ne akard küldeni a gyereked, újra lejtőn az olaj is
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 19:02
A tegnapi nagy emelkedést ma részben korrigálják a tőzsdék, szomorkás a hangulat Európában és az USA-ban egyaránt. Mindenki az amerikai elnökjelöltek a kampányban első, késő esti tévévitáját várja. A Lufthansa szélnek ereszt 700 pilótakadétot, a MN gyorsítja az elbocsátásokat. Egy lengyel internetes áruház viszont hatalmas tőkebevonásra készül.
Részvény / Deviza / Áru Már Musk szerint is túl drága a Tesla, éjjel vitáznak majd az elnökjelöltek
Eidenpenz József | 2020. szeptember 29. 11:47
A hétfői nagyszerű tőzsdenap után kedden sok befektető kivár az amerikai elnökjelöltek televíziós vitája előtt. Az árfolyamok stagnálnak vagy szerényen lefelé csorognak, itthon az OTP és a Richter esik, a Mol és a Telekom, valamint a forint stagnál. Már vezére szerint is drága a Tesla, orbitális pályán mozog viszont a Virgin Galactic űrvállalkozás.
Részvény / Deviza / Áru Az autóipari munkahelyeket megszüntetik, ugye?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 19:15
Sorra jönnek hírek német autógyárak és beszállítóik foglalkoztatotti létszámának csökkentéséről, gyáregységek bezárásáról. Közben azonban az iparági jövőjét sok szakember viszonylag pozitívan látja, mert erős például a kínai export. Mi az oka ennek a kettősségnek? Lehet, hogy a koronavírus csak ürügy a leépítésekre? Lehet, hogy ezek az állások eleve megszűnésre voltak ítélve?
Részvény / Deviza / Áru Felrobbant a Mol, elszállt az OTP
Király Béla | 2020. szeptember 28. 18:59
Pozitívra váltott a nemzetközi tőzsdei hangulat, amelynek a magyar tőzsde nagy nyertese lett. A hétfői kereskedésben az OTP és a Mol is jelentős emelkedéssel zárt.
Részvény / Deviza / Áru Benzin– és dízeltilalom jöhet Németországban, szárnyakat kapott a Mol
Eidenpenz József | 2020. szeptember 28. 11:54
Remekül kezdődött a hét a tőzsdéken, ami jó kínai ipari adatoknak és a vállalatfelvásárlási hullámnak köszönhető, de az amerikai mentőcsomaggal kapcsolatos reményeknek is. Európát a német index vezeti, de a BUX sem maradt le tőle sokkal. A Molt valószínűleg a sajátrészvény-vásárlásokról szóló hír mozgatta meg. Felmerült, hogy idővel Németországban is be kéne szüntetni a hagyományos üzemanyagú autók eladását.
Részvény / Deviza / Áru Megroggyant a forint, merre tovább, MNB? – A hét videója
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 25. 19:32
Izgalmas hét volt a devizapiacon, a forint ugyanis felült a hullámvasútra, amelynek tempóját részben az MNB lépései határozták meg.
Részvény / Deviza / Áru Eladták a CIG Pannónia negyedét, Dánia felhajtja a Tesla árát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 18:58
Európában rossz volt a hangulat, a fontosabb tőzsdék mínuszban zártak, a BUX index éppen hogy pluszban tudott maradni. De legalább négy részvényünkből három pluszban zárt. Bejelentették a CIG Pannónia Életbiztosító eladását, a vevőt egy nagyon híres dunántúli faluban jegyezték be. Dániában nagyon drága lesz a Tesla.
Részvény / Deviza / Áru Megszületett egy láthatatlan euró/forint árfolyamplafon?
Eidenpenz József | 2020. szeptember 25. 12:33
A BUX index ma ledolgozta a tegnapi csúnya esés több mint felét, ismét 9000 fölött jár az OTP és javított a Mol is. Európában valamivel több a mínusz a tőzsdéken, mint a plusz, de nincs határozott irány. A forint enyhén erősödik, elemzők szerint azért, mert egy bizonyos sávban az MNB közbeléphet. Warren Buffet meglepően régimódi befektetést eszközölt.
Részvény / Deviza / Áru El sem hinnéd, melyik két országban volt ma kamatemelés
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 18:51
A rossz hír lett a jó hír, a munkanélküli kérelmek meglehetősen magas száma ellenére Amerikában felfelé indultak el a tőzsdeindexek. Arra számítanak, hogy a rossz adatok kikényszerítik a gazdaságpolitikusok válaszlépéseit. A BUX 1,9 százalékos eséssel zárt, a Mol és az OTP húzta le. A forint kissé erősödni tudott, ehhez azonban az MNB közbelépésére is szükség volt.
Részvény / Deviza / Áru Támadó üzemmódban a német elektromosautó-gyártók, csökkentették a Mol célárát
Eidenpenz József | 2020. szeptember 24. 11:20
A tegnap esti csúnya amerikai esés után ma Európában és Ázsiában is lefelé tartanak az indexek. A fő okok a járvány terjedése és az amerikai mentőcsomag hiánya lehetnek. A BUX is süllyed, főleg a Mol húzza le. Egy elemző csökkentette a Mol-ra vonatkozó célárát és az egész piacot pesszimistán látja. A Tesla beperli az amerikai kormányzatot a Kínával szemben kivetett büntetővámok miatt.
hírlevél