<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ha három oltás véd ellene, akkor talán nem okozhat nagy bajt az omikron sem. Részben ettől nyugodtak meg a tőzsdék, részben pedig azért, mert van még remény a Biden-csomag elfogadására. Elképesztő zuhanás után hatalmas felpattanás következett Törökországban, ahol a gyógyír ugyanúgy unortodox, mint ami a bajt okozta.

A tegnapi pocsék nap után ma ismét pluszban állnak a tőzsdék, ami már reggel Ázsiában elkezdődött. A német index eddig 0,7, a francia 0,5, a brit 0,9 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is 0,6-0,9 százalékkal mennek fel.

A tőzsdék egyrészt abban bíznak, hogy az új omikron vírusverzió nem fog súlyos megbetegedéseket okozni, másrészt abban, hogy három oltás elegendő védelmet ad ellene. Így talán nem fog tartós gazdasági károkat okozni. Ehhez jön még, hogy a Biden-csomaggal kapcsolatban folytatódhatnak a tárgyalások – tegnap ez még nagyon rosszul nézett ki. Egy demokrata képviselő ugyanis ellene szavazna.

V, mint volatilitás, ez jellemzi a decembert – idéz egy kereskedőt a Reuters. A nagy csapkodás a tőzsdéken ebben az időszakban nem ritka, a járvány előtt sem volt az.

Itthon a BUX index 0,6 százalékos emelkedését főleg az OTP 1,1 százalékos többlete segíti. A Mol csak 0,2 százalékkal drágul, a Richter pedig 0,4-el esik. A 4iG 1,8 százalékkal javít, a z Opus és a Telekom 0,6 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint továbbra sem túl izmos, 368,0 az euró ára. Az olaj szerény, egy százalék körüli pluszban áll.

Mi a helyzet omikron-fronton?

A tegnap a tőzsdéken nagy riadalmat okozó új vírusvariánsról inkább jó, más olvasatban azonban vegyes hírek érkeztek. A Moderna cég azzal biztatott, hogy viszonylag gyorsan tud módosított oltóanyagot előállítani. Dél-Afrikában az új esetek száma jelentősen csökkent, a kórházban ápoltak és a halálesetek száma pedig nőtt ugyan, de még mindig viszonylag mérsékelt.

Fotó: DepositphotosFotó: Depositphotos

Máris dominánssá vált az omikron az Egyesült Államokban – írja az Equilor Befektetési Zrt. A napi esetek 73 százalékáért felelős, az előző héten ez csak három százalék volt.

Ha ilyen gyorsan terjed a vírus, akkor hiába lehet enyhébb a korábbiaknál, nyomás alá helyezheti az országok egészségügyi rendszereit. Így a vakcina harmadik dózisának felvételére buzdítják a lakosságot.

Magas maradhat a hazai infláció

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 7,0 százalékról 6,7 százalékra csökkentette az idei évre vonatkozó magyarországi növekedési előrejelzését. Jövőre 4,7 százalék jöhet, az infláció pedig magasan maradhat, öt százalékon.

Megint nyert a 4iG, az Opus

A 4iG Nyrt. egy konzorcium tagjaként tendert nyert a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-nél, a “NÉBIH szakrendszereinek alkalmazástámogatási és szoftverfejlesztési feladatai” közbeszerzési eljáráson. Ennek összértéke 10,572 milliárd forint, plusz annak 30 százalékáig terjedő opcionális megrendelések, 2026 szeptemberéig.

Tegnap az Opus jelentette be, hogy a tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Zrt. két közbeszerzési eljárásból is győztesen került ki.

Emelkednek az alternatív kriptók

A kockázati étvágy növekedésével a kriptodevizák is felfelé indultak el, a bitcoin és az ether hat százalék körüli emelkedés után 48 670, illetve 4020 dollárnál jár. Nem először felülteljesítők az avalanche (AVAX) 16, a polygon (MATIC) 11 és a terra (LUNA) kilenc százalékos ugrással.

A török kormány megvédi az általa elinflált lírát

Hetek óta tartó zuhanás után végre óriásit erősödött a török líra, miután Recep Tayyip Erdogan elnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be a valuta megerősítésére hétfőn este. Ezek között szerepel egy új program, amely megvédené a megtakarításokat a líra ingadozásaitól. Erdogan szerint a kormány pótolni fogja a lírabetétek tulajdonosai által elszenvedett veszteségeket, ha a “keményvalutákkal” szembeni árfolyamcsökkenés meghaladja a bankok által ígért kamatokat.

A török líra euróban (TRY/EUR) (Tradingview.com)A török líra euróban (TRY/EUR) (Tradingview.com)

Kivételeznek a lakossággal a saját adóiból

A török líra (és devizában számolva a részvények is) ezért kerültek lejtőre, mert a szinte teljhatalmú elnök rendszeresen beleszólt a jegybank monetáris politikájába. Előírta, hogy csökkentsék a kamatokat, annak ellenére, hogy a növekvő infláció kamatemelést tett volna indokolttá. Az euró lírában egy év alatt hozzávetőleg 10-ről 20-ra drágult, tegnap és ma viszont egy hatalmas fordulattal ismét 15 alá esett az árfolyam.

Törökország (Pixabay)Törökország (Pixabay)

A kritikusok szerint Erdogan pálfordulása egyrészt a lakosság számára bejelentett szelektív kamatemeléssel egyenértékű, másrészt pedig hatalmas kockázatot jelent az amúgy is gyenge lábakon álló török költségvetés számára.

Jó napjuk volt a chipgyártóknak

Tegnap közzétette első negyedéves jelentését a Micron. A 7,69 milliárd dolláros bevétel mellett 2,16 dolláros részvényenkénti eredményt (EPS-t) ért el. A bevételek 33, az EPS 161 százalékos emelkedést mutattak tavalyhoz képest – írta a KBC Equitas.

A következő negyedévre az elemzői konszenzusnál magasabb EPS-re és bevételre számítanak a vállalatnál. Köszönhető ez az erős keresletnek a hálózatfejlesztés, az adatközpontok, valamint az autóipari szegmens területén.

A jelentést követően hét százalékot emelkedett a részvény, de a többi chipgyártóra is pozitív hatással volt a hír (például ASML Holding, ASM International, STMicroelectronics).

Melyik bankot veszik meg a franciák?

Tegnap kiderült, hogy BNP Paribas eladja amerikai üzletágát a Bank of Montrealnak. Ez nem csak az észak-amerikai pénzügyet fogja átformálni – írja a Bloomberg hírlevele. Európa bankpiacát is alaposan felrázhatja.

A 16,3 milliárd dolláros üzlet ugyanis – ha jóváhagyják – nagy tőketartalékot biztosít a BNP Paribas számára, hogy akvizíciót hajtson végre Európában. A francia hitelintézet bejelentette, hogy a befolyt összeget részvény-visszavásárlásokra és akvizíciókra fordítja. Elindultak a találgatások, hogy ki válhat célponttá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 8390 8360 8640 -0,38% 0 0 3 567 617 136 Ft 2022-07-01 17:14:26
MOL 2912 2900 2964 -0,21% 0 0 1 394 896 926 Ft 2022-07-01 17:08:44
MTELEKOM 322 320 326 +0,63% 0 0 144 743 412 Ft 2022-07-01 17:06:35
RICHTER 6940 6815 7030 +1,61% 0 0 1 157 839 030 Ft 2022-07-01 17:07:17
OPUS 166 166 168 +0,12% 0 0 8 878 454 Ft 2022-07-01 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru A pesti börze is megérezte a bizonytalan nemzetközi hangulatot
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 18:02
Felemás napon vannak túl a vezető részvények is. 
Részvény / Deviza / Áru Ötven éve nem láttunk ilyen pocsék első félévet - megint esik a forint, zuhan a Gazprom
Gáspár András | 2022. július 1. 11:46
1970 óta nem látott pocsék féléven vannak túl a tőzsdék, és a kilátások alapján nincs nagy remény arra, hogy a második félév jobban alakuljon. Mindent beárnyékol a recesszió fenyegető réme; a mai, eurózónára vonatkozó inflációs adat viszont legalább nem lett érdemben rosszabb a vártnál. A forint megint gyengül, a Gazprom részvényei a háború kitörésekor látott szint környékére zuhantak két nap alatt.
Részvény / Deviza / Áru Nagyot esett a BUX
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 19:52
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 659,79 pontos, 1,65 százalékos csökkenéssel, 39 240,53 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Ismét zuhan a forint, s az OTP és a Mol is csütörtököt mondott
Csabai Károly | 2022. június 30. 11:07
Három hete nem látott magas szintre, 394 környékére is eljutott a forint az euróval szemben, amit azonban nem tudott stabilizálni az MNB újabb, igaz, előre bejelentett kamatemelése. A recessziós félelmek felerősödése miatt esnek a tőzsdék, a hazai blue chipek is kivétel nélkül mínuszban állnak. A kriptoeszközök, a nemesfémek és az olajfajták is zuhannak.
Részvény / Deviza / Áru Elromlott a hangulat, esett a pesti tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 17:56
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 581,19 pontos, 1,44 százalékos csökkenéssel, 39 900,32 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Lejtőn az OTP, de legalább a forint erősödik
Király Béla | 2022. június 29. 11:59
Szerdán ismét negatív lett a hangulat az irányadó európai börzéken, és a magyar tőzsdén is. A forint piacán a keddi brutális kamatemelés érezteti a hatását, kis mértékben, de erősödött a magyar fizetőeszköz.
Részvény / Deviza / Áru Matolcsy Györgyék ezt elintézték: jól sikerült a nap Budapesten
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 17:41
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 979,65 pontos, 2,48 százalékos emelkedéssel, 40 481,51 ponton zárt kedden.
Részvény / Deviza / Áru Csodát várnak Matolcsy Györgyéktől? Újra 400 forintnál az euró
Gáspár András | 2022. június 28. 11:35
Nehéz helyzetben van az MNB, egy nappal az újabb forintárfolyam-mélypont után kell valami olyat mondani a mai kamatdöntő ülésen (vagy az után), ami segíthet megfékezni az egyre inkább elszálló inflációt. A piacon vannak tippek arra, mit kellene tenni, és a forint egyelőre erősödéssel fut neki a délutáni bejelentésnek. A tőzsdék szép pluszban vannak, az energiaszektor egész jól húz - kérdés, hogy most kell-e kivenni a profitot?
Részvény / Deviza / Áru Megint növekedett a 4iG saját részvény állománya
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 09:25
Sávátlépés nem történt. 
Részvény / Deviza / Áru Szomorkodhatnak a Mol-, örülhetnek a Richter-papírok tulajdonosai
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 89,12 pontos, 0,23 százalékos emelkedéssel, 39 501 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG