<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ha három oltás véd ellene, akkor talán nem okozhat nagy bajt az omikron sem. Részben ettől nyugodtak meg a tőzsdék, részben pedig azért, mert van még remény a Biden-csomag elfogadására. Elképesztő zuhanás után hatalmas felpattanás következett Törökországban, ahol a gyógyír ugyanúgy unortodox, mint ami a bajt okozta.

A tegnapi pocsék nap után ma ismét pluszban állnak a tőzsdék, ami már reggel Ázsiában elkezdődött. A német index eddig 0,7, a francia 0,5, a brit 0,9 százalékkal emelkedik. Az amerikai határidős indexek is 0,6-0,9 százalékkal mennek fel.

A tőzsdék egyrészt abban bíznak, hogy az új omikron vírusverzió nem fog súlyos megbetegedéseket okozni, másrészt abban, hogy három oltás elegendő védelmet ad ellene. Így talán nem fog tartós gazdasági károkat okozni. Ehhez jön még, hogy a Biden-csomaggal kapcsolatban folytatódhatnak a tárgyalások – tegnap ez még nagyon rosszul nézett ki. Egy demokrata képviselő ugyanis ellene szavazna.

V, mint volatilitás, ez jellemzi a decembert – idéz egy kereskedőt a Reuters. A nagy csapkodás a tőzsdéken ebben az időszakban nem ritka, a járvány előtt sem volt az.

Itthon a BUX index 0,6 százalékos emelkedését főleg az OTP 1,1 százalékos többlete segíti. A Mol csak 0,2 százalékkal drágul, a Richter pedig 0,4-el esik. A 4iG 1,8 százalékkal javít, a z Opus és a Telekom 0,6 százalékkal esik.

Árfolyamok és grafikonok

A forint továbbra sem túl izmos, 368,0 az euró ára. Az olaj szerény, egy százalék körüli pluszban áll.

Mi a helyzet omikron-fronton?

A tegnap a tőzsdéken nagy riadalmat okozó új vírusvariánsról inkább jó, más olvasatban azonban vegyes hírek érkeztek. A Moderna cég azzal biztatott, hogy viszonylag gyorsan tud módosított oltóanyagot előállítani. Dél-Afrikában az új esetek száma jelentősen csökkent, a kórházban ápoltak és a halálesetek száma pedig nőtt ugyan, de még mindig viszonylag mérsékelt.

Fotó: DepositphotosFotó: Depositphotos

Máris dominánssá vált az omikron az Egyesült Államokban – írja az Equilor Befektetési Zrt. A napi esetek 73 százalékáért felelős, az előző héten ez csak három százalék volt.

Ha ilyen gyorsan terjed a vírus, akkor hiába lehet enyhébb a korábbiaknál, nyomás alá helyezheti az országok egészségügyi rendszereit. Így a vakcina harmadik dózisának felvételére buzdítják a lakosságot.

Magas maradhat a hazai infláció

A GKI Gazdaságkutató Zrt. 7,0 százalékról 6,7 százalékra csökkentette az idei évre vonatkozó magyarországi növekedési előrejelzését. Jövőre 4,7 százalék jöhet, az infláció pedig magasan maradhat, öt százalékon.

Megint nyert a 4iG, az Opus

A 4iG Nyrt. egy konzorcium tagjaként tendert nyert a Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-nél, a “NÉBIH szakrendszereinek alkalmazástámogatási és szoftverfejlesztési feladatai” közbeszerzési eljáráson. Ennek összértéke 10,572 milliárd forint, plusz annak 30 százalékáig terjedő opcionális megrendelések, 2026 szeptemberéig.

Tegnap az Opus jelentette be, hogy a tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Zrt. két közbeszerzési eljárásból is győztesen került ki.

Emelkednek az alternatív kriptók

A kockázati étvágy növekedésével a kriptodevizák is felfelé indultak el, a bitcoin és az ether hat százalék körüli emelkedés után 48 670, illetve 4020 dollárnál jár. Nem először felülteljesítők az avalanche (AVAX) 16, a polygon (MATIC) 11 és a terra (LUNA) kilenc százalékos ugrással.

A török kormány megvédi az általa elinflált lírát

Hetek óta tartó zuhanás után végre óriásit erősödött a török líra, miután Recep Tayyip Erdogan elnök rendkívüli intézkedéseket jelentett be a valuta megerősítésére hétfőn este. Ezek között szerepel egy új program, amely megvédené a megtakarításokat a líra ingadozásaitól. Erdogan szerint a kormány pótolni fogja a lírabetétek tulajdonosai által elszenvedett veszteségeket, ha a “keményvalutákkal” szembeni árfolyamcsökkenés meghaladja a bankok által ígért kamatokat.

A török líra euróban (TRY/EUR) (Tradingview.com)A török líra euróban (TRY/EUR) (Tradingview.com)

Kivételeznek a lakossággal a saját adóiból

A török líra (és devizában számolva a részvények is) ezért kerültek lejtőre, mert a szinte teljhatalmú elnök rendszeresen beleszólt a jegybank monetáris politikájába. Előírta, hogy csökkentsék a kamatokat, annak ellenére, hogy a növekvő infláció kamatemelést tett volna indokolttá. Az euró lírában egy év alatt hozzávetőleg 10-ről 20-ra drágult, tegnap és ma viszont egy hatalmas fordulattal ismét 15 alá esett az árfolyam.

Törökország (Pixabay)Törökország (Pixabay)

A kritikusok szerint Erdogan pálfordulása egyrészt a lakosság számára bejelentett szelektív kamatemeléssel egyenértékű, másrészt pedig hatalmas kockázatot jelent az amúgy is gyenge lábakon álló török költségvetés számára.

Jó napjuk volt a chipgyártóknak

Tegnap közzétette első negyedéves jelentését a Micron. A 7,69 milliárd dolláros bevétel mellett 2,16 dolláros részvényenkénti eredményt (EPS-t) ért el. A bevételek 33, az EPS 161 százalékos emelkedést mutattak tavalyhoz képest – írta a KBC Equitas.

A következő negyedévre az elemzői konszenzusnál magasabb EPS-re és bevételre számítanak a vállalatnál. Köszönhető ez az erős keresletnek a hálózatfejlesztés, az adatközpontok, valamint az autóipari szegmens területén.

A jelentést követően hét százalékot emelkedett a részvény, de a többi chipgyártóra is pozitív hatással volt a hír (például ASML Holding, ASM International, STMicroelectronics).

Melyik bankot veszik meg a franciák?

Tegnap kiderült, hogy BNP Paribas eladja amerikai üzletágát a Bank of Montrealnak. Ez nem csak az észak-amerikai pénzügyet fogja átformálni – írja a Bloomberg hírlevele. Európa bankpiacát is alaposan felrázhatja.

A 16,3 milliárd dolláros üzlet ugyanis – ha jóváhagyják – nagy tőketartalékot biztosít a BNP Paribas számára, hogy akvizíciót hajtson végre Európában. A francia hitelintézet bejelentette, hogy a befolyt összeget részvény-visszavásárlásokra és akvizíciókra fordítja. Elindultak a találgatások, hogy ki válhat célponttá.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17690 17630 18055 -1,61% 0 0 8 614 773 165 Ft 2022-01-20 17:11:36
MOL 2652 2622 2678 -0,30% 0 0 1 557 439 066 Ft 2022-01-20 17:05:29
MTELEKOM 424 420 427 -0,35% 0 0 97 658 899 Ft 2022-01-20 17:06:18
RICHTER 8345 8310 8640 -2,97% 0 0 4 000 277 205 Ft 2022-01-20 17:08:01
OPUS 222 219 223 +0,91% 0 0 12 558 790 Ft 2022-01-20 17:05:17
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Nem erősíti tovább az MNB a forintot, a Google kriptokártyát készít
Eidenpenz József | 2022. január 20. 12:18
A tegnapi technológiai vérengzés után már korrekcióról beszélnek a Nasdaq-on, de ma egyébként is javulni látszik a helyzet. Végre jött pár kedvező banki gyorsjelentés, és Kína is stimulálja a gazdaságát. Az energiafaló bitcoin-bányászat betiltását sürgetik, közben a Google egy olyan kártyán dolgozik, amelynek segítségével kriptodevizánkat elkölthetjük.
Részvény / Deviza / Áru Lehet, hogy kriptovaluta-témában nem Kim Kardashianra kell hallgatni?
Bíró Vilma | 2022. január 19. 18:31
Influenszerek mondják meg, milyen kriptovalutába fektessünk?
Részvény / Deviza / Áru Idegből megy a kereskedés, de ma ebből jól jöttünk ki
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 18:08
Szépen ment szerdán a BUX, a budapesti tőzsde a legjobban teljesítők között volt Európában, bár ennek különösebb oka nincsen. A forint is erősödött - az olaj ára pedig sokéves csúcsra emelkedett.
Részvény / Deviza / Áru Közeleg a 100 dolláros olaj, megvan a következő ezer unikornis
Eidenpenz József | 2022. január 19. 12:06
A tegnapi csúnya esés után ma az európai és a hazai részvények is magukhoz tértek, a forint is erősödött kicsit. Pedig jött egy csomó ijesztő hír a vírusról és a kamatemelési kilátásokról. Egyre feljebb araszol az olaj ára, az olajcégek jól keresnek, mégsem az övék a jövő.
Részvény / Deviza / Áru Siralmas volt a hangulat a pesti börzén
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 17:56
Jókora mínusszal zárt a BUX.
Részvény / Deviza / Áru Próbálják ráhúzni a kriptókra a vizeslepedőt, megint riogat a kamatmumus
Eidenpenz József | 2022. január 18. 12:13
Megint elromlott a hangulat a részvénypiacokon, aminek a fő oka kamatemelési várakozások erősödése, de a vírushírek sem mind jók. A forint is gyengült, az OTP és a Richter nagyot esik. Hét éves csúcson az olaj ára. Próbaperrel lehetetlenítenék el az amerikai kriptodeviza-vállalkozásokat.
Részvény / Deviza / Áru Az OTP húzta ma a BUX-ot
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 18:08
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 833,11 pontos, 1,58 százalékos emelkedéssel, 53 509,01 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Négy okból érdemes a szerelembe fektetni, visszaerősödött a forint
Eidenpenz József | 2022. január 17. 12:22
Az európai tőzsdék optimistán kezdték a hetet, a BUX is követte a trendet, mindegyik fontosabb részvényünk emelkedik. A forint hamar kiheverte a csúnya inflációs adatot. A Walmart kriptodevizákban és NFT-kben gondolkodik, az egyik nagy brókercég pedig a Tinder és társai felfutására számít.
Részvény / Deviza / Áru Tovább menetel a forint
Privátbankár.hu | 2022. január 17. 07:11
357 alatt az euró, 313 alatt a dollár, 342 alatt a svájci frank árfolyama.
Részvény / Deviza / Áru Esett az OTP, magával rántotta a BUX-ot is
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 18:13
Profitrealizálás áll a bankpapír mai teljesítménye mögött. 
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló