6p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A forint a reggeli gyengülés után magához tért, alig magasabb a péntek estinél az euró ára. A holnapi nap még izgalmasabb lehet, az MNB kamatdöntő ülése sok mindent elárulhat. Az elnök egyszámjegyű inflációt emleget, de a piac nem hisz neki. Sorban kapja az ütéseket az elektromos autók királya.

Fontos makrogazdasági adatok és rengeteg gyorsjelentés érkezik a héten, ezek előtt a hétfő óvatosan, kivárósan indult. Az európai tőzsdeindexek jellemzően alig mozdulnak, 1-2 ezrelékes esés van Londonban, Párizsban és Frankfurtban.

A héten a technológiai óriások, mint az Alphabet, a Microsoft, az Amazon és a Meta Platforms is jelentenek. Ez kulcsfontosságú teszt lehet a piacok számára, a befektetők figyelik, hogy a technológiai szektor idén eddig elért erős árfolyamnyereségét visszaigazolják-e a gazdálkodási eredmények. Néhány nagynevű európai bank is jelent, köztük a UBS, a Deutsche Bank, a Santander és a Barclays – írta az Investing.com.

Itthon a BUX index a pénteki szép emelkedés után ma alulteljesítő, 0,8 százalékkal esik. Az OTP 1,1, a Mol 1,3 és a Richter 0,1 százalékos esést mutat. Az euró már csak 375,70 forint, majdnem megegyezik a péntekivel, pedig reggel 377 felett is járt. A hollandiai földgáz ára két százalékkal 39,40 euróra esett egységenként, az olaj minimális csökkenést produkál.

Árfolyamok és grafikonok

A magas kamat megvédi a forintot?

Holnap kamatdöntő ülést tart az MNB, amelynek alelnöke múlt héten megpendítette, hogy hozzányúlhatnak az egyik kamatfajtához, vagyis jelképes kamatcsökkentés jöhet. A nyilatkozat váratlan volt, az állampapír-hozamok csökkenését és a forint gyengülését okozta. A KBC Equitas szerint azonban

a magas kamatszintek egyelőre gátolják a forint gyengülését.

Emellett inkább fokozatos kamatcsökkentésre van kilátás. Az effektív ráták közül először az egynapos irányadó kamat 18 százalékos mértékén kezdhet el változtatni a jegybank.

Holnap lehet igazán izgalmas a forintpiac

Ma még viszonylagos nyugalom lehet a forint piacán, de holnap nagyobb mozgásra lehet felkészülni az Equilor Befektetési Zrt. szerint. Az MNB nagy valószínűséggel megkezdi a monetáris lazítást, elsőként a kamatfolyosó felső szélének csökkentésével. A brókercég szerint:

  • Fontos kérdés, hogy kapunk-e valamilyen iránymutatást az effektív kamatvágás kezdő időpontjával kapcsolatban.
  • Könnyen elképzelhető, hogy ezek hatására az euróárfolyam a 380-382-es tartomány felé indul.
  • A Bollinger-szalagok szűkülni kezdtek, ami nagyobb elmozdulás előszele lehet.
  • Az indikátorok felfelé mutatnak (vagyis a forintgyengülés felé – a szerk.). Így van ez az USDHUF technikai képénél is.

Nem találja az erőt a magyar részvénypiac

Legalábbis a KBC Equitas szerint, amely célár-csökkentésekről is beszámolt. Az RBC Capital elemzője 200 forinttal visszavágta a Richterre vonatkozó célárát, így már csak 12 600 forint áll a vételi ajánlásban. Ezzel 10 190 forintra csökkent az elemzői konszenzus, de ez is 27 százalékkal magasabb a pénteki záróárnál.

A Mol részvényére is érkezett egy csökkentés, a Citi elemzője száz forinttal alacsonyabb árfolyamot prognosztizál. Az az olajipari vállalat új célára 3200 forint, az elemzői konszenzus így 3237 forintos árfolyamot jelez előre. (Ez pedig 21,6 százalékkal magasabb a mai tőzsdei árnál.)

A fetasajt is szilárdabb, mint a líra

Majd mi megoldjuk az inflációt, év végére egyszámjegyű lesz – így fuvolázik Erdogan, az infláció generálója, óriási negatív reálkamatokkal Vakmajom Facebook-írása szerint. Most is csak 8,5 százalék kamat van 50 feletti hivatalos infláció mellett, teljesen jogosan leértékelődő fizetőeszközzel.

Ha 50 százalékkal mennek fel az árak lírában, miért pont a dollár ára ne menne fel? A líra árfolyamát semmi nem hatja meg, hiába manipulálja a jegybank, próbálja nyomottan tartani, tiltja el a bankokat és cégeket a dollárvételtől, hogy legalább a májusi választás előtt ne robbanjon fel az árfolyam.

A dollár emelkedni akar és minden nap új abszolút csúcsot üt, hiába próbálják féken tartani. Ha rezsim marad, nem látszik, mi állítja meg. Az egyik bazári kereskedő szerint még “fetasajtban is jobb helyen van a pénzed”, mint lírában.

Sorban kapja az ütéseket az elektromos autók királya

A Tesla jó pár ütést elszenvedett mostanában, a részvények árfolyama hónapok óta zuhan. A gyorsjelentés szerint a cég nyeresége 24 százalékkal zsugorodott az első negyedévben. Elon Musk vezérigazgató kénytelen volt jelentősen csökkenteni elektromos járműveinek árát, ami most nyomot hagy az eredményen. Így is több elektromos autót adtak el 2022-ben az Egyesült Államokban, mint az összes versenytársuk együttvéve. De ez az előny egyre zsugorodik – írja egy német szakíró és fundamentális elemző.

A Tesla, A Volkswagen, a Ford és a Toyota Motors árfolyama 2021 elejétől. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.
A Tesla, A Volkswagen, a Ford és a Toyota Motors árfolyama 2021 elejétől. Forrás: Tradingview.com. További árfolyamok, grafikonok: Privátbankár Árfolyamkereső.

Zuhan a használt Teslák ára

A Tesla piaci részesedése ugyanis csökken, a régi autógyártók, mint a General Motors, a Ford Motor, a Toyota és a Volkswagen gyorsan felzárkóznak. Gyakran érezhetően alákínálnak a Teslának árban, Kínában pedig a BYD körözte le (amelynek Warren Buffett az egyik fő részvényese).

Musk stratégiája, hogy csökkenti a Teslák árát, kétélű kard.

Egyrészt növeli a keresletet az új járművek iránt, másrészt csökkenti a Teslák másodpiaci értékét. Nem csoda, hogy a használt Teslák árai az elmúlt hetekben zuhantak.

Korrekció, vagy trendforduló?

Az utóbbi egy napban egy-másfél százalékkal estek a legfontosabb kriptók. Egy hét alatt a bitcoin mintegy 9, az ether 13 százalékkal esett (27 300, illetve 1840 dollárra). Ez az idei 60-80 százalékos emelkedés után egészséges korrekciónak is felfogható, de hogy az emelkedő trend sértetlen-e, alighanem csak utólag tudjuk meg.

 

Kripto árfolyamok és grafikonok

 

Merre tovább, bitcoin?

Ennek eldöntésére a Jarvis Labs egy elemzőcég a következő szempontokat említi:

  • A bitcoin történelmileg hajlamos arra, hogy a kibocsátásának feleződése előtt 13-18 hónappal tavaszi kiugrást mutasson be. (A következő feleződés 2024 áprilisában lesz.)
  • Az egyik legfontosabb mérőszám, amit figyelni kell, hogy a BTC a 200 napos mozgóátlaga felett vagy alatt van-e, ami az erősség vagy gyengeség jól ismert jele. Most elérkezett ehhez a határhoz.
  • A Federal Reserve CBDC-jének (jegybanki digitális fizetőeszközének), a FedNow-nak a júliusi bevezetése egybeeshet az árfolyamnak a 200 napos mozgóátlag alá való süllyedésével.
  • Ekkor eljöhet a végső bitcoin-kirázás pillanata (shakeout moment). (Amikor az utolsó gyenge kezű, félő befektetők is bedobják a törölközőt, és kiszállnak, a turbulenciák “kirázzák őket a bitcoinjaikból”.)

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18530 18205 18530 +1,09% 0 0 17 160 244 800 HUF 2024-07-18 17:14:31
MOL 2876 2836 2876 +1,20% 0 0 1 259 566 612 HUF 2024-07-18 17:08:47
MTELEKOM 1090 1082 1092 -0,18% 0 0 302 031 388 HUF 2024-07-18 17:05:23
RICHTER 9680 9650 9775 -0,87% 0 0 2 066 351 275 HUF 2024-07-18 17:05:09
OPUS 435 435 442 -1,14% 0 0 89 124 748 HUF 2024-07-18 17:06:38
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru Meg se kottyant a hőség a forintnak, még jót is tett neki
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 18:53
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtökön kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Inkább csak az a kérdés, hogy mikor? Földindulástól tartanak a szakértők
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 18:39
Az elmúlt két év a tőzsdék töretlen meneteléséről szólt, ám ahogy ez a börzék világában megszokott, a hegymenetet szakadékba zuhanás követheti. 
Részvény / Deviza / Áru Megváltotta a világot csütörtökön az OTP és a Mol a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 17:47
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 359,91 pontos, 0,5 százalékos emelkedéssel, 72 899,65 ponton, történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru 390 forint alá bukott az euró, a fogyi lesz a jövő bombaüzlete
Eidenpenz József | 2024. július 18. 12:36
Máris elmúlt a tőzsdék rosszkedve, ami főleg Amerikán söpört végig szerdán, a BUX is emelkedik. A forint is erős, június eleje óta nem látott szinten járt. A fogyókúrás gyógyszer lehet a jövő bombaüzlete. Mire számíthatunk Trumptól a tőzsdén, melyek a Trump-részvények? Kína gátolja az ezüstöt? Két nap, két sok millió dolláros hackertámadás.
Részvény / Deviza / Áru Mi lesz azzal, aki nem vett szerdán eurót a nyaralásra?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 07:32
A reggeli állás szerint semmi, majd vesz ma: egyelőre teljesen beállt a jegyzés.
Részvény / Deviza / Áru Kiderült, mennyire ártott a hőség a forintnak
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:54
Vegyesen alakult a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda estére a reggeli szintekhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Részvény / Deviza / Áru A befektetők is csak ásítoztak szerdán Budapesten
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 18:33
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 245,08 pontos, 0,34 százalékos emelkedéssel 72 539,74 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru A font egyéves csúcsra tört, bíznak a befektetők a Munkáspártban?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 16:59
A font egy év után először emelkedett 1,30 dollár fölé, miután a stagnáló infláció kétségeket ébresztett azzal kapcsolatban, hogy jövő hónapban csökkentik-e a kamatlábakat.
Részvény / Deviza / Áru Durva esés várható, Trump megválasztása betenne Európának
Eidenpenz József | 2024. július 17. 12:34
Az európai tőzsdék vegyes mértékben esnek, az USA-ban viszont zuhanással indíthat a tech-szektor, miután Donald Trump beintett Tajvannak és a kamatcsökkentésnek is. A magyar eszközök viszont jól teljesítenek, halasztja sajátrészvény-vásárlásait a Telekom. Új történelmi csúcson az arany, emelte a lécet az Adidas.
Részvény / Deviza / Áru A víz élet, vízbe fektetni megélhetés?
Eidenpenz József | 2024. július 17. 09:28
A klímaváltozás, a nem szűnő gazdasági növekedés, a túlnépesedés problémákat okoz a vízellátásban, a víz sok régióban egyre drágább kincs. Akkor felmegy az árfolyama, és érdemes ide befektetni? Közvetlenül vízbe aligha lehet, de az azzal foglalkozó vállalatok részvényeibe már igen. Aki pedig a részvényekhez nem ért, az vehet vízre szakosodott tematikus befektetési jegyeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG