<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A nyugat-európai tőzsdék keveset mozdulnak ma, a magyar és a lengyel index viszont felülteljesítő. Meglepően jól állja a török líra által okozott viharokat a forint, közben a török részvények euróban elvesztették értékük közel egyötödét. Az egyik brókercég vételre ajánlja az OTP-t, a legnagyobb német bank pedig hízelgően nyilatkozott a bitcoinról és a Tesláról.

Stagnálnak ma az európai tőzsdék, a lelkesedést bizonyára visszafogja, hogy a járványhelyzet romlik számos országban, például Németországban és Franciaországban. A legtöbb helyen a lezárások hosszabbításáról van szó nyitás helyett, miközben a török líra összeomlása is rontja a hangulatot. Magyarországon is rekord közelben járnak a járványügyi mutatók.

Így a Stoxx 600 európai tőzsdeindex nem változik, miközben a német index két ezrelékkel felfelé, a francia ugyanennyivel lefelé tart. Londonban minimális az esés, a lengyel és a magyar tőzsde viszont szépen teljesít. Varsóban egy, Budapesten 0,6 százalékkal megy fel a vezető tőzsdeindex.

Az OTP 0,9, a Mol 0,8, a Richter 0,2 százalékkal van feljebb. Fél százalékkal emelkedik a Magyar Telekom is, de 1,7 százalékkal süllyed az Opus. A forint ma stabil, 367,10 az euró árfolyama. A dollár alig változik, esnek az nemesfémek és szerény mértékben emelkedni tud az olaj. Az olajnál is nagyobbat esett a benzin amerikai árutőzsdei ára az utóbbi napokban, 2,155 dollárról 1,9302-re (–10,5 százalékkal). A bitcoin esett a hétvégén, de ma újra pluszban, 58 ezer dollár felett jár.

Árfolyamok és grafikonok

Jó hír az AstraZeneca-hatékonyságról

Két hír is érkezett az AstraZeneca oltásával kapcsolatban, a cég részvénye 1,3 százalékkal emelkedik Londonban. Egyrészt az, hogy az oltás Amerikában hatékonynak bizonyult, 79 százalékos hatásfokkal. Trombózisveszélyről sem érkezett jelentés. Másrészt azonban az EU az oltóanyag exportjának megtiltását fontolgatja az ellátási, szállítási problémák miatt.

Több hónapos erősödést törölt le órák alatt a török líra

Annak ellenére nyugodt ma a forint piaca, hogy szabályosan összeomlott hajnalban a török líra, órák alatt letörölve hónapok keserves erősödését. Az unortodox pénzügyi elképzeléseiről híres Recep Tayyip Erdogan elnök ugyanis váratlanul menesztette a jegybank vezetőjét. A líra ősszel már járt történelmi mélységekben, azaz az euró/líra soha nem látott magasságban, 10 felett is volt. Akkor egy kiszámíthatóbb, konvencionális, ortodox gazdaságpolitika ígéretével és új jegybankvezetés kinevezésével sikerült a befektetőket megnyugtatni.

Az euró/török líra (EURTRY) hat hónapra. (Tradingview.com)Az euró/török líra (EURTRY) hat hónapra. (Tradingview.com)

Ma megint elérte a 10 lírás határt az euró, igaz, mostanra pár százalékkal lejjebb ment. Az isztambuli BIST 100-as tőzsdeindex is kilenc százalékkal lejjebb van, az euróban számolt DJ Turkey Titans 20 részvényindex pedig 18 százalékkal zuhant. A török tíz éves líra-államkötvények hozama három százalékponttal, 16,60 százalékra ugrott az Investing.com szerint.

Az ortodoxiából is megárt a sok?

Erdogan legismertebb különutas elmélete, hogy a kamatemelés növeli az inflációt. (A világ jegybankjai ezt pont fordítva tudják.) A Bloomberg szerint épp egy olyan vezetőt neveztek ki a most a jegybank élére, aki ezt az elképzelést lelkesen támogatta.

A piac felbolydulásának oka Naci Agbal jegybankelnök négy hónap után történt eltávolításaEzzel Erdogan véget vetett annak az ortodox gazdaságpolitikának, amely a tavalyi 20 százalékos gyengülés után egy időre helyreállította a líra értékét. Agbal utódja, Sahap Kavcioglu szakíró és egyetemi tanár nagy kritikusa volt az Agbal irányítása alatt végrehajtott közelmúltbeli kamatemeléseknek, beleértve a múlt heti, vártnál nagyobb emelést is.

EuróbankjegyekEuróbankjegyek

Nem kell nekünk 400 forintos euró?

Látunk-e idén új történelmi mélypontot a forinttól az euróval szemben? – tette fel a kérdést az Aegon Alapkezelő blogja. Kardos Zsolt portfóliómenedzser szerint igen, de várhatóan nem lesz nagyon mély.

A mostani szinten kezd viszonylag olcsó lenni a magyar deviza, 375 felett a hosszútávú trend alapján már érdemes lenne forintot venni. Továbbra is az olcsó munkaerővel akarunk versenyezni, ebben néha benne van, hogy „elszalad” a forint árfolyama. De vannak korlátai a gyengülésnek, tavaly tavasszal a 370-es eurónál már lehetett olyan híreket hallani, hogy a lakossági állampapírokból is elindulhat tőkekiáramlás, mert többen érezték úgy, hogy megéri euróba fektetni. Most elmehet akár 375-380-ig az árfolyam, de ott már érdemes lehet a másik irányt is figyelni. A 2022-es választási kampánynak vélhetően a kormány sem akar 400 forintos euróval nekifutni.

OTP-t vegyenek ezen az áron

A Mol múlt heti elemzése után az OTP-t is jó vételi lehetőségnek tartja a KBC Equitas, és a jelenlegi árfolyamhoz képest több mint tíz százalékkal magasabb fair értéket becsül a részvényre.

A negyedik negyedéves gyorsjelentése után nem mozdult jelentősen az OTP árfolyama, miközben a kihívásokkal teli év után a fundamentumok javultak, és frissített modellünk alapján is látunk felértékelődési potenciált az OTP részvényénél. A jelenlegi oldalazó mozgásból valószínűsíthető egy kitörés, a bankszektor idei kedvező teljesítménye pedig szintén segítheti az OTP-t, így kereskedési ötletet fogalmazunk meg.

Jó és rossz hír is érkezett a Tesla-részvények háza tájáról

Az amerikai illetékes hatóság (National Highway Traffic Safety Administration) 23 balesetet vizsgál, amelyekben a Tesla járművei érintettek. Köztük egy nemrégiben történt ütközést Michigan államban. A legtöbb eset az “autopilot” automata vezetési szolgáltatással kapcsolatos. A cég egyelőre nem kommentálta az értesüléseket.

A jó hír, hogy a mostanában modern technológiai befektetéseivel sokat kereső, sztár alapkezelővé avanzsáló ARK Invest háromezer dolláros Tesla-célárfolyamot határozott meg. A legutóbbi árfolyam csak 655 dollár körül volt. Az extravagáns előrejelzés azonban hosszú távra szól, 2025-re.

Ez a legvalószínűbb szcenárió, 25 százalékos valószínűséget adnak annak, hogy csak 1500 dollár lesz a részvény, vagy kevesebb. Szintén 25 százalékra teszik azt az eshetőséget, hogy legalább 4000 dollárt kell majd adni a papírért négy év múlva. Egyébként kiemelkedő hatékonyság-javulást és forgalomnövekedést vár a társaságtól az ARK Invest a SeekingAlpha szerint.

Jöhetnek a jegybanki digitális pénzek

Fontos nyilatkozat érkezett a Fed-től a jegybanki digitális pénzekről (CBDC-k) a svájci Bázelben zajló fizetési konferencia előtt.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerint az állam által támogatott digitális fizetőeszközök és a központi bankok digitális valutái (CBDC) a következő években a hagyományos (fiat) pénzzel párhuzamosan működhetnek. A CBDC-k elméletileg a hagyományos pénzek digitális változatai, amelyeket közvetlenül az állam irányít és bocsát ki. Minden tranzakció megtekinthető lenne egy blokkláncon, és valószínűleg gyorsabb, transzparensebb módszerként szolgálhatnak, mint a hagyományos készpénz.

A nyilatkozat ugyan nincs szoros összefüggésben a kriptodevizákkal, amelyek más kategóriába tartoznak, de a két eszköz a jövőben konkurenciája is lehet egymásnak. Másrészt ez a nyilatkozat is jelzi, hogy a világ a digitális technológiák felé mozdul el.

Túl nagy a bitcoin (és a Tesla), hogy véget érjen?

“A bitcoin túl nagyra nőtt ahhoz, hogy ne foglalkozzunk vele” – ezt nem akárki, hanem a legnagyobb német pénzintézet, a Deutsche Bank írta egy elemzésében.

A befektetők beáramlása és az intézményi kereslet napról napra növekszik, ezzel a bankok és a kormányok is tisztában vannak. A központi bankok és a kormányok megértették, hogy a kriptodevizák velünk maradnak, ezért várhatóan ez év végén vagy a jövő év elején megkezdik a szabályozásukat. Felgyorsítják a CBDC-k (Central Bank Digital Currencies) kutatását is. A világ 66 központi bankjának legalább 80 százaléka kutatja kriptoeszközöket.

Még érdekesebb ez a szakasz, amit akármelyik lelkes kriptodeviza-hívő is írhatott volna:

Az emberek minden évben kijelentik, hogy a bitcoin (és a Tesla) halott vagy haldoklik. A bitcoint 2010 óta körülbelül 400-szor nyilvánították halottnak. Az ilyen jóslatok száma 2017-ben tetőzött, de a tendencia csökkenő. Nyolc év alatt a legkevesebb bitcoin-gyászjelentés 2020-ban keletkezett.

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 18110 18055 18285 -0,96% 0 0 6 762 070 060 Ft 2021-09-17 17:13:15
MOL 2436 2416 2448 -0,08% 0 0 4 241 584 670 Ft 2021-09-17 17:14:42
MTELEKOM 427 427 436 -2,06% 0 0 659 196 118 Ft 2021-09-17 17:10:10
RICHTER 8755 8520 8755 +3,00% 0 0 3 265 425 225 Ft 2021-09-17 17:14:43
OPUS 253 250 253 +0,40% 0 0 24 547 740 Ft 2021-09-17 17:10:09
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített a BUX a nemzetközi tőzsdékhez képest
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 17. 18:01
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 45,60 pontos, 0,09 százalékos emelkedéssel, 52 376,91 ponton zárt pénteken.
Részvény / Deviza / Áru 351 felett az euró, az oltottak küldik magasabbra a légitársaságokat
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 12:11
Az ellentmondásos amerikai makroadatok alaposan megrángatták a dollárt, vele a forintot és az aranyat is, de a részvényindexek meglepően stabilak. A BUX ma kissé emelkedik, az OTP esését a Richter ellensúlyozza. Emelkednek a légitársaságok, mert a britek utazási könnyítéseket terveznek az oltottaknak. Nagy csőd jöhet Kínában.
Részvény / Deviza / Áru Nyugat-európai gázárak az egekben – hozzánk is begyűrűzik?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 17. 05:41
Még csak közeleg a tél, a nyugat-európai gázárak mégis soha nem látott magasságokban vannak. Az USA-ban is sok éves rekordok dőlnek. Mi ennek az oka, mi változott? Megalapozott-e, vagy csak valamilyen spekulációs buborék? Hol vannak most az árak az egykori rezsicsökkentés szintjéhez képest?
Részvény / Deviza / Áru Alig mozdult a BUX-index
MTI | 2021. szeptember 16. 17:34
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 13,40 pontos, 0,03 százalékos emelkedéssel, 52 331,31 ponton zárt csütörtökön.
Részvény / Deviza / Áru Elmarad az idei német gazdasági csoda, makacsul kúszik felfelé az olaj
Eidenpenz József | 2021. szeptember 16. 12:07
Emelkednek az európai tőzsdék, pedig jelentősen csökkentették a német gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzést. Az erre az évre várt fellendülés 2022-re tolódhat. A makacsul felfelé kúszó olajárak és az alkatrészhiány miatt dráguló járművek miatt csökkennek az autóeladások.
Részvény / Deviza / Áru Kis mínuszban zárt a BUX
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 18:29
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 74,48 pontos, 0,14 százalékos csökkenéssel, 52 317,91 ponton zárt szerdán.
Részvény / Deviza / Áru Sikeres volt a mai kötvénykibocsátás
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 17:47
Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter.
Részvény / Deviza / Áru Pocsék hír jött Kínából, gyilkolják az Ethereum-gyilkost
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 11:58
A tőzsdék óvatosak és kivárnak a Fed jövő heti ülése előtt, a magyar papírok is esegetnek, a forint stabil. Elmaradtak a kínai adatok a várttól. Óriásit esett, majd emelkedett a ródium, le kellett állítani az Ethereum egyik legfontosabb riválisát.
Részvény / Deviza / Áru A kisbefektetői horda, vagy a klímaváltozás miatt száguldanak az uránbányák?
Eidenpenz József | 2021. szeptember 15. 05:33
Az uránbánya-részvények árfolyama egyetlen hónap alatt másfélszeresére ugrott, és már a Reddit Wallstreetbets fórumán csevegő kisbefektetői tömegek is felfigyeltek rá. Vannak ennek fundamentális alapjai? Az atomenergia lenne az egyik megoldás a globális felmelegedés problémájára, vagy csak átmeneti őrületről, hype-ról van szó?
Részvény / Deviza / Áru Csak a Magyar Telekomnak volt jó napja
MTI | 2021. szeptember 14. 17:39
A többi vezető részvény mínuszban zárta a keddet. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos