<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.

Az elmúlt egy hét csúnya “omikron-viharai” után végre egy nyugalmasabb napra ébredtünk, az európai tőzsdék vezető indexei kellemes, 0,2-0,4 százalékos pluszban vannak. Az amerikai határidős mutatók alig változnak. A befektetők lesik az omikron vírusmutációról szóló híreket, de a második amerikai eset már nem váltott ki lényeges piaci hatást (ellentétben az elsővel, amely szerda este nagy riadalmat okozott).

Tegnap látszólag elvált egymástól a két piac, szép, 1,4-1,8 százalékos emelkedéssel zártak az amerikai indexek, míg nagyot esett Európa. Valójában azonban kontinensünk kimaradt a szerda késő esti amerikai zuhanásból, így részben ezt pótolhatta tegnap. Másrészt azonban Európában egyelőre sokkal rosszabbnak látszik a járványhelyzet, mint az USA-ban.

Jött sokféle adat, például amerikai munkanélküliségi kérelmek, kínai makroadat a szolgáltató-szektorból, túl nagy meglepetést egyik sem okozott.

Az OTP húzza a BUX-ot

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal emelkedik, az OTP egy százalékos drágulása húzza. A Mol fél százalékkal esik, a Richter és a Telekom pedig nem változik. Az Opus három, a 4iG 0,6 százalékkal megy fel.

A vételi ajánlás fenntartása mellett 165 forintról 171 forintra emelte az AutoWallis Nyrt. részvényeire vonatkozó 12 havi célárát a Concorde Értékpapír Zrt. a tegnapi hír szerint. A papír azonban 1,2 százalékkal esik ma.

Árfolyamok és grafikonok

Megint átmenetinek látszik a forint erősödése

Tegnap az elemzők által várt 15 bázispont helyett 20 bázisponttal emelte az MNB az egyhetes betéti kamatot (évi 3,1 százalékra), ami után az euró árfolyama 361 forint alá is benézett. Később azonban ismét gyengülni kezdett a forint, és ma már rövid időre 366-ra is felszökött az árfolyam. Azóta is nagy az ingadozása, jelenleg 363,80. A lengyel zloty és a cseh korona alig változik.

Forintbankjegyek (E. J.)Forintbankjegyek (E. J.)

Nagyot eset az olaj az OPEC miatt

Az OPEC kartell egyes várakozások ellenére nem változtatott tegnap sem a korábban bejelentett kitermelési kvótákon, azaz januártól is a megszokott ütemezésben nő majd a kínálata. (Ami naponta plusz 400 ezer hordó.) Ezt az olajár jókora esése követte tegnap, de ma ismét emelkedés látható.

Figyelemre méltó még, hogy a szervezet a vírushelyzet függvényében hajlandó a jelenlegi havinál is gyakrabban összeülni, így nagyon rugalmasan reagálhatnak a piaci és a gazdasági helyzetre.

Merkel búcsúzóul szigorít

Németországban továbbra is nagyon súlyos a járványhelyzet. A távozó Angela Merkel utolsó sajtótájékoztatóján újabb szigorításokat jelentett be az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Az oltatlanokat számos szolgáltatásból kizárják, lényegében csak dolgozni és alapvető fogyasztási cikkeket vásárolni járhatnak. Ezen túlmenően parlamenti szavazásra terjesztette be a kötelező oltást. Jóváhagyás esetén februártól tehetik kötelezővé a Covid elleni oltást.

Leminősítették a 4iG-t, de stabil

A Scope Ratings leminősítette a 4iG-t, így a korábbi BB- után már csak B+ minősítéssel látta el a vállalatot – írja a KBC Equitas.

Elsősorban a cég által végrehajtott felvásárlások és akvizíciók miatt volt szükséges a változtatás, hiszen sok esetben hitelből finanszírozta a tranzakciókat a 4iG. Emellett a kilátásokat továbbra is stabilnak látja a Scope Ratings, köszönhetően a 350 milliárd forintos kötvénykibocsátásnak és a 120 milliárd értékű részvénykibocsátásnak.

Tovább szenved az unortodoxia fellegvára

A Fitch hitelminősítő a török államadóság „BB-” besorolását megtartotta ugyan, de az eddigi stabil kilátásokat negatívra rontotta. Ma is gyengül a török líra, több mint egy százalékkal, bár a részvények legalább felfelé tartanak. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint tovább emelkedhet a török infláció.

Erdogannak fontosabb a gazdasági növekedés, mint a líra árfolyama, azonban ez tovább emelkedő inflációval járhat. A ma közlendő inflációs számok negatív meglepetéseket tartogathatnak, az elemzői konszenzus 20,7 százalékos éves árnövekedést vár, míg októberben ez 19,9 százalékos volt.

A politikai nyomás miatt, a jegybank inkább csökkenti, mint emelné a kamatot, amely most 15 százalékon van, így jelentős negatív reálhozam van az országban. Amely viszont rá lenne szorulva a külföldiek tőkéjére és beruházásaira. De kérdéses, hogy negatív reálhozamok mellett mennyire vonzó – teszi hozzá a brókercég.

Teljes gőzzel a kriptókra koncentrál a volt Twitter-vezér

Jack Dorsey, a Twitter napokban lemondott vezérigazgatója nemcsak másik cégére koncentrál, át is alakítja azt, a Square fizetésimegoldás-vállalkozást. Átnevezi “Block”-ra, ami a blokkláncra utal, és a kriptodeviza-világgal szemben eddig is támogató menedzser teljes gőzzel erre a szektorra koncentrál majd.

A cég szolgáltatásában eddig is egyre nagyobb szerepet kapott a kriptodeviza, és ismertek tervei egy decentralizált kereskedési platform felállítására is.

A Facebook feloldotta a tiltást

A Meta Platforms a korábban letiltott kriptodeviza-reklámokat ismét engedélyezi a Facebook, az Instagram és a WhatsApp felületein egyaránt. A tilalom még 2018 elejéig nyúlik vissza, a kereskedési platformok, a kriptopénztárcák, a bányászati ​​hardvert áruló cégek és más kriptodeviza-vállalkozások egyaránt érintettek voltak.

ETF-be ágyazott részvényekbe ágyazott NFT-k

A Fidelity, hiába várva az amerikai hatóságok engedélyére, elindított közben egy kanadai “fizikai” vagy “spot” bitcoin-ETF-et “FBTC” kód alatt. (A nemrég az USA-ban engedélyezett bitcoin-ETF-ek mások, határidős tőzsdei ügyletekkel követik a bitcoint.)

A Defiance ETFs nevű cég új ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot) indít, amely a kriptodeviza-világban idén rendkívül felkapott NFT-piacra koncentrál. (Az NFT, Non-Fungible Tokens, egyedi kriptodevizák, digitális értékek, például képek, dalok stb. tulajdonjogát biztosítják).

Az NFTZ jelű termék a BITA NFT- és Blockchain Select Indexet követi. Az ETF 40 részvényt tartalmaz majd, amelyek ezzel az üzletággal foglalkoznak. A legnagyobb súlyúak a

  • Silvergate Capital Corp (NYSE: SI), a
  • Cloudfare (NYSE: NET) és a
  • Plby Group (NASDAQ: PLBY).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17955 17235 17955 +2,86% 17935 17960 6 488 653 055 Ft 2022-01-27 14:43:33
MOL 2718 2650 2738 +1,80% 2720 2726 2 093 253 712 Ft 2022-01-27 14:43:32
MTELEKOM 421 418 422 0,00% 420 421 67 135 661 Ft 2022-01-27 14:32:19
RICHTER 8395 8140 8450 +1,45% 8385 8400 917 300 200 Ft 2022-01-27 14:43:05
OPUS 212 208 213 +0,47% 210 212 11 270 710 Ft 2022-01-27 14:13:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP miatt felülteljesítő a BUX, ne várj új Teslára
Eidenpenz József | 2022. január 27. 12:28
A tegnapi Fed-elnöki beszéd ugyan hideg zuhanyként érte a befektetőket, de azért a tőzsdeindexek nem mutatnak nagy katasztrófát, némelyik már a zöld tartományban mozog. A BUX-ot szinte csak az OTP húzza, de az aztán alaposan, és a forint is erősödött. A Tesla jó számokat közölt, de az új modellek késnek.
Részvény / Deviza / Áru Felpattantak az európai tőzsdék, a pesti börze is követte őket
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:59
A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom nem tudott pluszban zárni.
Részvény / Deviza / Áru Az inflációkövető kötvény, az értékalapú részvény és az OTP lehet idén a sláger
Eidenpenz József | 2022. január 26. 15:25
Az idén az állampapírok között az inflációkövetőek lehetnek népszerűbbek, a MÁP Plusz kevésbé. A részvénypiacokon pedig a növekedési papírok felől az értékalapúak felé mozdulhat a kereslet az Equilor szerint. Itthon csökkenhet az áremelkedés üteme, de három évig nem lesz három százalék alatt. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, így az év végén 365 forint körül alakulhat az euró ára.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt az OTP, hurráoptimizmus van a piacokon
Király Béla | 2022. január 26. 11:33
A hétfőn látott erős pesszimizmuson kezdenek átlendülni a részvénypapírpiacok. Szerdán Európa-szerte erős pluszokat láthatunk, a magyar részvénypiac is emelkedik, az OTP 3 százalékkal ugrott meg.
Részvény / Deviza / Áru Mikor fordulnak végre a piacok? Meddig gyengül még a forint?
Eidenpenz József | 2022. január 25. 12:12
Bár csodával határos módon tegnap este pluszba fordultak az amerikai indexek, a mai határidős árak azt mutatják, hogy megint negatív kezdés jön. Európa mindenesetre optimista, kivéve a BUX-ot, de visszatért 360 forint alá az euró a kamatdöntés előtt. Meddig tart a vihar?
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített Európában a BUX, de még így is esett
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 844,46 pontos, 1,62 százalékos csökkenéssel, 51 325,34 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Lamborghini vagy koldulás? Feleződött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:09
A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Ez már a kriptó-tél? Sújtják-e a szankciók az OTP-t és a Richtert?
Eidenpenz József | 2022. január 24. 12:12
A tőzsdék folytatják a lejtmenetet, bár Amerikában látszik valami kis reménysugár. A kamatemelési hullám mellett az orosz-ukrán feszültség is fejfájást okoz, egy brókercég a szankciók Richterre és OTP-re várható hatását elemzi. Már a felét elveszítette értékének a bitcoin a csúcshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
hírlevél
Ingatlantájoló