6p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Európában megnyugodtak a tőzsdék a csütörtöki nagy esés után, az amerikai folytatás egyelőre kérdéses. A BUX is emelkedik, a forint viszont csapkod, nem valami izmos a kamatemelés ellenére sem. A Facebook feloldotta a kriptodeviza-reklámok évekkel ezelőtt elrendelt tiltását.

Az elmúlt egy hét csúnya “omikron-viharai” után végre egy nyugalmasabb napra ébredtünk, az európai tőzsdék vezető indexei kellemes, 0,2-0,4 százalékos pluszban vannak. Az amerikai határidős mutatók alig változnak. A befektetők lesik az omikron vírusmutációról szóló híreket, de a második amerikai eset már nem váltott ki lényeges piaci hatást (ellentétben az elsővel, amely szerda este nagy riadalmat okozott).

Tegnap látszólag elvált egymástól a két piac, szép, 1,4-1,8 százalékos emelkedéssel zártak az amerikai indexek, míg nagyot esett Európa. Valójában azonban kontinensünk kimaradt a szerda késő esti amerikai zuhanásból, így részben ezt pótolhatta tegnap. Másrészt azonban Európában egyelőre sokkal rosszabbnak látszik a járványhelyzet, mint az USA-ban.

Jött sokféle adat, például amerikai munkanélküliségi kérelmek, kínai makroadat a szolgáltató-szektorból, túl nagy meglepetést egyik sem okozott.

Az OTP húzza a BUX-ot

Itthon a BUX index 0,4 százalékkal emelkedik, az OTP egy százalékos drágulása húzza. A Mol fél százalékkal esik, a Richter és a Telekom pedig nem változik. Az Opus három, a 4iG 0,6 százalékkal megy fel.

A vételi ajánlás fenntartása mellett 165 forintról 171 forintra emelte az AutoWallis Nyrt. részvényeire vonatkozó 12 havi célárát a Concorde Értékpapír Zrt. a tegnapi hír szerint. A papír azonban 1,2 százalékkal esik ma.

Árfolyamok és grafikonok

Megint átmenetinek látszik a forint erősödése

Tegnap az elemzők által várt 15 bázispont helyett 20 bázisponttal emelte az MNB az egyhetes betéti kamatot (évi 3,1 százalékra), ami után az euró árfolyama 361 forint alá is benézett. Később azonban ismét gyengülni kezdett a forint, és ma már rövid időre 366-ra is felszökött az árfolyam. Azóta is nagy az ingadozása, jelenleg 363,80. A lengyel zloty és a cseh korona alig változik.

Forintbankjegyek (E. J.)
Forintbankjegyek (E. J.)

Nagyot eset az olaj az OPEC miatt

Az OPEC kartell egyes várakozások ellenére nem változtatott tegnap sem a korábban bejelentett kitermelési kvótákon, azaz januártól is a megszokott ütemezésben nő majd a kínálata. (Ami naponta plusz 400 ezer hordó.) Ezt az olajár jókora esése követte tegnap, de ma ismét emelkedés látható.

Figyelemre méltó még, hogy a szervezet a vírushelyzet függvényében hajlandó a jelenlegi havinál is gyakrabban összeülni, így nagyon rugalmasan reagálhatnak a piaci és a gazdasági helyzetre.

Merkel búcsúzóul szigorít

Németországban továbbra is nagyon súlyos a járványhelyzet. A távozó Angela Merkel utolsó sajtótájékoztatóján újabb szigorításokat jelentett be az Erste Befektetési Zrt. szerint.

Az oltatlanokat számos szolgáltatásból kizárják, lényegében csak dolgozni és alapvető fogyasztási cikkeket vásárolni járhatnak. Ezen túlmenően parlamenti szavazásra terjesztette be a kötelező oltást. Jóváhagyás esetén februártól tehetik kötelezővé a Covid elleni oltást.

Leminősítették a 4iG-t, de stabil

A Scope Ratings leminősítette a 4iG-t, így a korábbi BB- után már csak B+ minősítéssel látta el a vállalatot – írja a KBC Equitas.

Elsősorban a cég által végrehajtott felvásárlások és akvizíciók miatt volt szükséges a változtatás, hiszen sok esetben hitelből finanszírozta a tranzakciókat a 4iG. Emellett a kilátásokat továbbra is stabilnak látja a Scope Ratings, köszönhetően a 350 milliárd forintos kötvénykibocsátásnak és a 120 milliárd értékű részvénykibocsátásnak.

Tovább szenved az unortodoxia fellegvára

A Fitch hitelminősítő a török államadóság „BB-” besorolását megtartotta ugyan, de az eddigi stabil kilátásokat negatívra rontotta. Ma is gyengül a török líra, több mint egy százalékkal, bár a részvények legalább felfelé tartanak. Az Equilor Befektetési Zrt. szerint tovább emelkedhet a török infláció.

Erdogannak fontosabb a gazdasági növekedés, mint a líra árfolyama, azonban ez tovább emelkedő inflációval járhat. A ma közlendő inflációs számok negatív meglepetéseket tartogathatnak, az elemzői konszenzus 20,7 százalékos éves árnövekedést vár, míg októberben ez 19,9 százalékos volt.

A politikai nyomás miatt, a jegybank inkább csökkenti, mint emelné a kamatot, amely most 15 százalékon van, így jelentős negatív reálhozam van az országban. Amely viszont rá lenne szorulva a külföldiek tőkéjére és beruházásaira. De kérdéses, hogy negatív reálhozamok mellett mennyire vonzó – teszi hozzá a brókercég.

Teljes gőzzel a kriptókra koncentrál a volt Twitter-vezér

Jack Dorsey, a Twitter napokban lemondott vezérigazgatója nemcsak másik cégére koncentrál, át is alakítja azt, a Square fizetésimegoldás-vállalkozást. Átnevezi “Block”-ra, ami a blokkláncra utal, és a kriptodeviza-világgal szemben eddig is támogató menedzser teljes gőzzel erre a szektorra koncentrál majd.

A cég szolgáltatásában eddig is egyre nagyobb szerepet kapott a kriptodeviza, és ismertek tervei egy decentralizált kereskedési platform felállítására is.

A Facebook feloldotta a tiltást

A Meta Platforms a korábban letiltott kriptodeviza-reklámokat ismét engedélyezi a Facebook, az Instagram és a WhatsApp felületein egyaránt. A tilalom még 2018 elejéig nyúlik vissza, a kereskedési platformok, a kriptopénztárcák, a bányászati ​​hardvert áruló cégek és más kriptodeviza-vállalkozások egyaránt érintettek voltak.

ETF-be ágyazott részvényekbe ágyazott NFT-k

A Fidelity, hiába várva az amerikai hatóságok engedélyére, elindított közben egy kanadai “fizikai” vagy “spot” bitcoin-ETF-et “FBTC” kód alatt. (A nemrég az USA-ban engedélyezett bitcoin-ETF-ek mások, határidős tőzsdei ügyletekkel követik a bitcoint.)

A Defiance ETFs nevű cég új ETF-et (tőzsdén kereskedett alapot) indít, amely a kriptodeviza-világban idén rendkívül felkapott NFT-piacra koncentrál. (Az NFT, Non-Fungible Tokens, egyedi kriptodevizák, digitális értékek, például képek, dalok stb. tulajdonjogát biztosítják).

Az NFTZ jelű termék a BITA NFT- és Blockchain Select Indexet követi. Az ETF 40 részvényt tartalmaz majd, amelyek ezzel az üzletággal foglalkoznak. A legnagyobb súlyúak a

  • Silvergate Capital Corp (NYSE: SI), a
  • Cloudfare (NYSE: NET) és a
  • Plby Group (NASDAQ: PLBY).

A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) nem minősül a befektetési vállalkozásokról és az árutőzsdei szolgáltatókról, valamint az általuk végezhető tevékenységek szabályairól szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény („Bszt.”) szerinti befektetési vállalkozásnak, így nem készít a Bszt. szerinti befektetési elemzéseket és nem nyújt a Bszt. szerinti befektetési tanácsadást a felhasználói részére. A privatbankar.hu honlaptartalma ("Honlaptartalom") a szerzők magánvéleményét tükrözi, amelyek a privatbankar.hu közzététel időpontjában érvényes álláspontját tükrözik, amelyek a jövőben előzetes bejelentés nélkül megváltozhatnak. A Honlaptartalom kizárólag tájékoztató jellegű, az érintett szolgáltatások és termékek főbb jellemzőit tartalmazza a teljesség igénye nélkül és kizárólag a figyelem felkeltését szolgálja. A megjelenített grafikonok, számadatok és képek kizárólag illusztrációs célt szolgálnak, azok pontosságáért és teljességéért az privatbankar.hu felelősséget nem vállal. A Privátbankár.hu Kft, mint a privatbankar.hu honlapjának üzemeltetője, továbbá annak szerkesztői, készítői és szerzői kizárják mindennemű felelősségüket a Honlaptartalomra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért. Ezért kérjük, hogy a befektetési döntéseinek meghozatala előtt mindenképpen több forrásból tájékozódjon, és szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával. A Privátbankár.hu Kft. (privatbankar.hu) az adott pénzügyi eszközre általa tájékoztató céllal készített Honlaptartalomból esetlegesen következő ügyletkötésben semmilyen módon nem vesz részt, és így a függetlensége megőrzésre kerül. Mindezekből következik, hogy a Honlaptartalmával vagy annak közreadásával a Bszt., valamint az annak hátteréül szolgáló, az Európai Parlament és a Tanács 2004. április 21-én kelt, 2004/39/EK számú, a pénzügyi eszközök piacairól szóló irányelve („MIFID”) jogszabályi célja nem sérül.

 

A rovat támogatója a 4iG

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 13235 13190 13360 +0,42% 13235 13260 3 507 661 765 HUF 2023-09-27 16:15:50
MOL 2792 2726 2840 +1,16% 2792 2796 1 640 754 998 HUF 2023-09-27 16:16:11
MTELEKOM 544 537 548 +1,30% 542 544 665 879 152 HUF 2023-09-27 16:11:34
RICHTER 9025 8990 9100 -0,28% 9020 9025 622 256 955 HUF 2023-09-27 16:16:41
OPUS 347 344 350 -0,43% 346 347 122 166 830 HUF 2023-09-27 16:02:16
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Részvény / Deviza / Áru A klímaváltozás már mindannyiunk problémája
Eidenpenz József | 2023. szeptember 27. 14:34
A fenntarthatósággal, a klímaváltozással, az ESG-vel foglalkozni elkerülhetetlen. A pénzügyi ökoszisztémában a professzionális befektetők, bankok, vállalatok előtt álló kihívások mellett a kisbefektetők igényeiről is szó volt a Privátbankár Klasszis ESG-konferenciáján.
Részvény / Deviza / Áru A forintra is hatással lehet a kamatfélelem
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 27. 12:03
Kanyargósan telt a forint délelőttje, a budapesti tőzsdén a Magyar Telekom erősödése kilógott a sorból. Közben a befektetők attól tartanak, hogy az amerikai kamatok a magasban maradnak. Ez rányomja a bélyegét a hangulatra. Nagy kérdés, mi várható októberben? 
Részvény / Deviza / Áru Jégre lépett a forint és ez sokaknak fáj
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:53
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben kedden kora estére a bankközi devizapiacon reggelhez képest.
Részvény / Deviza / Áru Csányi Sándor már megint pezsgőzhet
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 18:27
Mert jól futott ma az OTP, de a Telekom sem panaszkodhat.
Részvény / Deviza / Áru Kár volt Londonba "menni": látványos kudarcot kellett elkönyvelniük a románoknak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 12:39
Élesen fogalmaz a romániai sajtó, amikor arról ír, mekkora csalódást okozott több jelentős romániai vállalat bevezetése a londoni tőzsdére.
Részvény / Deviza / Áru Leminősítették a Molt, hírbe hozták az OTP-t
Eidenpenz József | 2023. szeptember 26. 12:10
Ma is rossz a hangulat az európai tőzsdéken, a BUX index azonban üdítő kivétel, főleg az OTP megugrása hajtja, amelyet hírbe hoztak egy külföldi bankkal. A forint kicsit erősödik, a földgáz is korrigál. Két brókerceg is leminősítette a Mol részvényeit. Csalódást okozott az Ethereum a JPMorgan szerint. Rohamosan esik a német lakások ára.
Részvény / Deviza / Áru Piros pontot kapott a Magyar Telekom
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 11:45
Pozitívra javította a Magyar Telekom kibocsátói hitelkockázati besorolásának kilátását a Scope Ratings
Részvény / Deviza / Áru Második helyről várja a kulcsfontosságú döntést a forint
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 26. 06:45
A régiós devizák versenyében a lengyel zlotyi mögött második a forint, amely viszonylag gyengén kezdte a keddi kereskedést. 
Részvény / Deviza / Áru Már megint mit csinált a forint?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 19:12
Gyengült a forint a főbb devizákkal szemben.
Részvény / Deviza / Áru Rossz hangulatot hozott a hétfő Budapesten, csak az OTP adott reményt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 17:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 19,17 pontos, 0,03 százalékos csökkenéssel, 55 356,93 ponton zárt hétfőn.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG