<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2022-ben a kötvények helyett tanácsosabb a részvények vagy a részvényalapú befektetési formák felé fordulni, és érdemes készülni a decemberi Mikulás-ralira is. Bár a globális politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok jelentősek, továbbra is vannak még vonzó befektetési lehetőségek, például az olajtársaságokra, a globális pénzügyi szektorra és az amerikai technológiai szektor szereplőire érdemes koncentrálni. A hazai piacon izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL azonban kevésbé – hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.

 

Csak kisebb korrekció történhetett, jöhet idén is a Mikulás-rali

December elejétől január végéig – az év más időszakaihoz képest – általában számottevően jobb teljesítményt láthatunk a tőkepiacokon. E Mikulás-ralinak nevezett jelenség kiváltó oka lehet részben a leginkább energiaigényes téli időszak, ugyanis az energiacégek befektetői megítélése ilyenkor javul, így jelentős pénzek áramlanak a tőzsdei részvényeikbe. Emellett ösztönzi az árfolyamok növekedését az a tény is, hogy a meghatározó globális befektetési társaságok az év vége felé hajlamosak úgy allokálni a forrásaikat, hogy azok pozitív hatással legyenek a decemberi bónuszaikra.

(Pixabay.com)(Pixabay.com)

Bár a Mikulás-rali egy vitathatatlanul velünk élő fogalom, ugyanakkor a bekövetkeztére nincs garancia, főleg, hogy az elmúlt pár napban megjelenő új vírusvariáns és a FED részéről tett nyilatkozatok heves tőkepiaci reakciókat váltottak ki, ami a megszokottól igencsak elmaradó teljesítményt okozhat. Szerencsére az előbbiek kedvezőtlen hatása egyelőre mindössze egy kisebb korrekciót hozott, ami most még jobb belépő szinteket kínálhat a befektetők számára, így elősegítve a Mikulás-rali önbeteljesítő hatását - hangzott el az SPB Befektetési Zrt. ma délelőtti online befektetői rendezvényén.

Politikai, gazdasági és egészségügyi kockázatok nehezítik a befektetők életét

Az SPB Befektetési Zrt. ügyfeleinek portfóliói összességében átlagosan két számjegyű hozamokkal gyarapodtak idén - mondta el az eseményen Kalapos Csaba privátbanki igazgató. Az előttünk álló bizonytalansági faktorok miatt viszont célszerű bebiztosítani az elért eredményeket - tette hozzá. Az egyre jobban körvonalazódó kockázatok között vannak a geopolitikai kockázatok, nevezetesen az orosz-ukrán és az amerikai-kínai konfliktusok, míg a pénzpolitika irányából az úgynevezett „tapering” várható felgyorsulására és az ezzel párhuzamosan erősödő kamatemelési várakozásokra kell tekintettel lenni. Ennek tükrében a tartós vagy átmeneti jellegű infláció jelenthet problémát, ezek mellett pedig a pandémia újabb mutációi is fenyegetést jelentenek.

Jó beszállási pontok az olajtársaságoknál

Az említett kockázatok ellenére természetesen marad még olyan terület, ahol az erősödő infláció pozitív hatása okán szelektív megközelítéssel érdemes lesz befektetni - hangsúlyozta Kalapos Csaba. A legutóbbi korrekció kitűnő belépő szintre lökte vissza az olaj árfolyamát: a nagyhatalmak összehangolt olajár csökkentési lépései, valamint az Omikron-hatás körülbelül 20 százalékos árfolyamesést okozott ezen a piacon, és készülhetünk arra, hogy az olajpiacon a kereslet fog továbbra is dominálni a jövő év első negyedévének végéig. Ennek okán az ESG irányelvekhez jobban alkalmazkodó európai olajtársaságok papírjai ajánlhatók, úgymint a Shell vagy a TotalEnergies. A kedvező árfolyam mellett az osztalék is jelentősnek mondható e papírok esetében, körülbelül 4-6 százalék. A kockázatvállalóbb ügyfelek számára érdemes még az orosz gázipari óriás, a Gazprom dollárban denominált kötvényeire is figyelni. Kosovics László senior prémium bankár a mai online eseményen a nagyobb diverzifikáció fontosságát hangsúlyozta, amelynek likvid és költséghatékony eszközei az ETF-ek. Az Ishares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF-jét javasolta, melyben mind a Shell, mind a TotalEnergies értékpapírjai megtalálhatóak, de emellett alternatív energia cégeket is magában foglal.

A globális pénzügyi szektorra is érdemes koncentrálni

Az SPB Befektetési Zrt. szakértői egyetértettek abban, hogy az európai olajszektor mellett érdemes lesz a globális pénzügyi szektorra is koncentrálni, a várható kamatemelések miatt. Ciklikus előnyéből adódóan az amerikai piac kiemelt figyelmet fog kapni mind a kereskedelmi (BofA, Citigroup, Wells Fargo), mind a befektetési bankok (Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley) tekintetében. Előbbieknél a kihelyezések növekvő margin-ja, utóbbiaknál a növekvő M&A tevékenység lehet a további bővülés motorja.

Árfolyamok és grafikonok

Az európai bankpapírok tekintetében arra hívták fel a figyelmet, hogy a korábbi saját részvény visszavásárlási és osztalékfizetési korlátozásoktól megszabaduló pénzintézetek ez irányú tevékenysége végre erősödni fog, ami jelentősen növeli vonzerejüket a befektetők szemében. Az SPB senior prémium bankára ebben a vonatkozásban is inkább a diverzifikált megközelítést ajánlotta, így az iShares STOXX Europe 600 Banks ETF-jét javasolja megfontolásra. Ebben olyan vezető európai bankok szerepelnek, mint az HSBC, a Santander, az ING vagy a Lloyds. A biztosító társaságok papírjait egyelőre nem tekintették kedvező befektetési célpontnak a pandémiás időszakra való tekintettel.

Az amerikai technológiai szektor is szárnyalhat

Az SPB szakértőinek egyöntetű véleménye szerint az amerikai technológiai szektor továbbra is jól fog teljesíteni. A „cash-rich elitklub” résztvevői, úgymint az Apple, az Amazon, az Alphabet, a Tesla, a Facebook, a Microsoft és Netflix tőkepiacon betöltött szerepe már-már a safe-heaven kategóriára emlékeztető jellemzőket vesz fel. A befektetők e cégeket méretük és pénzügyi erejük okán kellően biztonságosnak tartják, ugyanakkor az általuk képviselt technológiai fejlődés miatt folyamatos felértékelődést is biztosíthatnak. Kosovics László e tekintetben a iShares S&P 500 Growth ETF-et ajánlja az ügyfeleknek.

Aranyra is szükség lehet

A nagyobb tőkepiaci viharokra készülő, a tartós és növekvő mértékű inflációra számító ügyfelek számára kézenfekvő és klasszikus megoldást jelenthet a befektetési célú arany portfólióba emelése. Bár teljesítménye hosszú ideje gyenge, és az SPB Befektetési Zrt. bankárai szerint is indokoltabb részvényekbe csatornázni megtakarításaink egy részét, mégis létezik olyan kedvezőtlen jövőkép, ami indokolttá teszi például az SPDR Gold Shares ETF szerepeltetését a portfóliókban.

360 és 365 között fog alakulni a forint

A hazai helyzetet elemezve az SPB szakértői legfontosabb tényezőként a forint árfolyamának alakulását vették górcső alá. Kiemelték, hogy a jegybank részéről megtett lépések stabilizálták az árfolyamot, sőt mostanra már számottevő erősödést is tapasztalhattunk. A jövőre vonatkozóan megjegyezték, hogy várakozásaik szerint a forint árfolyama idén már nem valószínű, hogy eléri az euróhoz képest látott leggyengébb szintjét. Az MNB gyors ütemben visszaállította magának azt a keretrendszert, mellyel dinamikusan tudja a rövid kamatokon keresztül befolyásolni a kedvezőtlen folyamatokat. Azt is figyelembe kell viszont venni, hogy a gazdasági növekedést támogató pénzügyi politika az indokolatlanul erős árfolyamot sem fogja preferálni, aktívan és gyorsan be fog avatkozni. Jelenleg az egyensúlyi helyzet keresése folyik, megítélésük szerint ez a 360 és 365-ös szintek között fog kialakulni.

Izgalmasak a 4iG részvényei, a MOL kevésbé

A hazai tőzsdei papírok tekintetében az SPB Befektetési Zrt. döntően a blue-chipekre koncentrál. Kalapos Csaba kiemelte, hogy a BÉT sztárpapírja, az OTP továbbra is kedvelt befektetési célpontjuk, hiszen regionálisan az egyik legjobb tőkehelyzetben lévő, multinacionális kereskedelmi bank. Minden komolyabb árfolyamkorrekciót kedvező vételi lehetőségnek gondolnak, hosszú távon komoly növekedési potenciált látnak benne. Kosovics László a MOL részvényeit a jelenlegi árfolyamon sem látja izgalmas befektetési lehetőségnek. Az üzemanyagok értékesítési árának központi korlátozása egyelőre még be nem látható nyereség kiesést fog eredményezni, ami fokozza a kockázatokat. Emellett a lengyel, az osztrák, vagy akár a török piacon is található olyan, a Molhoz hasonló olajipari társaság, amely nagyobb dinamikai jellemzőkkel rendelkezik. A szakértők izgalmasnak tartják a 4iG részvényeinek várható alakulását és fokozott érdeklődést mutatnak az elkövetkező időszak történései iránt. A német szakmai befektető, illetve a várható tőkeemelés új megvilágításba helyezi a társaság jövőképét. Örömmel látnák egy új szereplő megjelenését a hazai blue-chip-ek mezőnyében, viszont távolról sem ismert még a nevezett papírok likviditásának helyzete a későbbiekben.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17920 17235 17945 +2,66% 17920 17925 6 002 059 910 Ft 2022-01-27 14:21:31
MOL 2722 2650 2738 +1,95% 2722 2724 2 031 863 594 Ft 2022-01-27 14:21:21
MTELEKOM 421 418 422 0,00% 421 421 67 085 142 Ft 2022-01-27 14:16:09
RICHTER 8450 8140 8450 +2,11% 8445 8450 847 424 525 Ft 2022-01-27 14:21:11
OPUS 212 208 213 +0,47% 210 212 11 270 710 Ft 2022-01-27 14:13:31
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Részvény / Deviza / Áru Az OTP miatt felülteljesítő a BUX, ne várj új Teslára
Eidenpenz József | 2022. január 27. 12:28
A tegnapi Fed-elnöki beszéd ugyan hideg zuhanyként érte a befektetőket, de azért a tőzsdeindexek nem mutatnak nagy katasztrófát, némelyik már a zöld tartományban mozog. A BUX-ot szinte csak az OTP húzza, de az aztán alaposan, és a forint is erősödött. A Tesla jó számokat közölt, de az új modellek késnek.
Részvény / Deviza / Áru Felpattantak az európai tőzsdék, a pesti börze is követte őket
Privátbankár.hu | 2022. január 26. 17:59
A vezető részvények közül csak a Magyar Telekom nem tudott pluszban zárni.
Részvény / Deviza / Áru Az inflációkövető kötvény, az értékalapú részvény és az OTP lehet idén a sláger
Eidenpenz József | 2022. január 26. 15:25
Az idén az állampapírok között az inflációkövetőek lehetnek népszerűbbek, a MÁP Plusz kevésbé. A részvénypiacokon pedig a növekedési papírok felől az értékalapúak felé mozdulhat a kereslet az Equilor szerint. Itthon csökkenhet az áremelkedés üteme, de három évig nem lesz három százalék alatt. A forint enyhén gyengülő pályán mozoghat, így az év végén 365 forint körül alakulhat az euró ára.
Részvény / Deviza / Áru Kilőtt az OTP, hurráoptimizmus van a piacokon
Király Béla | 2022. január 26. 11:33
A hétfőn látott erős pesszimizmuson kezdenek átlendülni a részvénypapírpiacok. Szerdán Európa-szerte erős pluszokat láthatunk, a magyar részvénypiac is emelkedik, az OTP 3 százalékkal ugrott meg.
Részvény / Deviza / Áru Mikor fordulnak végre a piacok? Meddig gyengül még a forint?
Eidenpenz József | 2022. január 25. 12:12
Bár csodával határos módon tegnap este pluszba fordultak az amerikai indexek, a mai határidős árak azt mutatják, hogy megint negatív kezdés jön. Európa mindenesetre optimista, kivéve a BUX-ot, de visszatért 360 forint alá az euró a kamatdöntés előtt. Meddig tart a vihar?
Részvény / Deviza / Áru Felülteljesített Európában a BUX, de még így is esett
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:27
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 844,46 pontos, 1,62 százalékos csökkenéssel, 51 325,34 ponton zárt hétfőn.
Részvény / Deviza / Áru Lamborghini vagy koldulás? Feleződött a bitcoin
Privátbankár.hu | 2022. január 24. 18:09
A csúcsról kevesebb, mint felére esett a bitcoin árfolyama az utóbbi hónapokban, de még mindig kicsivel magasabban áll, mint egy évvel ezelőtt. Mi ennek az oka? Az Ausztriában dolgozó magyarok száma pedig ismét csúcsdöntésre készül. (Hangfelvétellel.)
Részvény / Deviza / Áru Ez már a kriptó-tél? Sújtják-e a szankciók az OTP-t és a Richtert?
Eidenpenz József | 2022. január 24. 12:12
A tőzsdék folytatják a lejtmenetet, bár Amerikában látszik valami kis reménysugár. A kamatemelési hullám mellett az orosz-ukrán feszültség is fejfájást okoz, egy brókercég a szankciók Richterre és OTP-re várható hatását elemzi. Már a felét elveszítette értékének a bitcoin a csúcshoz képest.
Részvény / Deviza / Áru Soha nem dolgozott még százezernél több magyar Ausztriában karácsonykor
Eidenpenz József | 2022. január 24. 06:07
Bár decemberben csökkenni szokott az Ausztriában dolgozó magyarok száma, ezúttal emelkedett, miközben a legtöbb más országból érkezett munkaerőnél csökkenés volt megfigyelhető. Feltűnő a horvátok előretörése is az osztrák munkaerőpiacon.
Részvény / Deviza / Áru Cunami lesz-e a kamatemelési és omikronhullámból?
Eidenpenz József | 2022. január 21. 12:55
Aggódnak a kamatemelés miatt, aggódnak Ukrajna miatt, aggódnak a járvány miatt, és még néhány rossz gyorsjelentés is érkezett. A tőzsdei befektetők hangulata olyan rossz, hogy abból akár emelkedés is lehet. A forint gyengül, de a cseh, lengyel pénzekkel együtt. A kriptodevizák is a tőzsdéket követik.
hírlevél
Ingatlantájoló