BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. július 20. 16:25

Idény nyáron sincs jó formában a forint, ahogy tavaly ilyenkor sem volt. A héten megint kritikus szintekig gyengült a hazai fizetőeszköz, végül azonban megfordult, és két nap heves erősödés után kikerült a veszélyzónából.

Tavalyi mélypont

A forint több éves sávból tört ki tavaly gyenge irányban, és a nyáron el is érte mindenkori leggyengébb értékét, sőt, új mélypontra került, ami azt jelentette, hogy egy euróért már több mint 330 forintot kellett adni. Ezt követően gyors erősödés jött, az árfolyam azonban nem került vissza a korábban megszokott, nagyjából 305-320 közti sávba, hanem ennek gyenge szélén kívül maradt.

Erős hullámzás

Idén januárban azonban igen heves erősödés kezdődött, amely márciusig tartott, a legerősebb ponton még 313 forintba sem került egy euró. Ekkor jött az MNB sok éve első monetáris szigorító lépése, ám nyilvánvalóvá vált, hogy nem kezdődik komoly kamatemelési ciklus, inkább csak egyszeri lépésről volt szó. A forint zuhanni is kezdett: feltehetően nagyon sokon nyitottak forint melletti pozíciót a remélt kamatemelési ciklusra számítva.

A gyengülés olyan heves volt, hogy az árfolyam május végén már-már a tavalyi mélypontot közelítette. El szerencsére nem érte, onnan magához tért, de csak az eurónként 320-as szintig tudott erősödni. Ezt újabb lejtmenet követte, ami ezen a héten szerdán ért véget, közel 327-es eurónkénti árfolyamnál.

Csökkenő szigorítási esélyek

Ezzel az árfolyam a tavalyi örökös mélypont óta már harmadszor került közel újra ehhez a mélységhez, igaz, mindig egy kicsit feljebb következett be a fordulat, most szerdán is ez történt. Innen sikerült 325 alá kerülni az eurónkénti árfolyamnak, ami két nap alatt elég szép eredmény.

Euró/forint, 3 év

A mostani zuhanást egyébként a vártnál jobb inflációs adat váltotta ki, hisz ha kisebb az inflációs nyomás, a jegybank vélhetően továbbra sem fog sietni a kamatemeléssel.

A lakossági állampapír hatása

Ráadásul erre azért is egyre kevésbé van szükség, mivel egy szektorban nagyon is emelkednek a kamatok: a lakossági államkötvényeknél. Míg a bankközi piacon a kamat közel van a nullához, az intézmények által vásárolható 5 éves kötvényhozam pedig 1,6 százalék, addig a lakosság gyakorlatilag nettó 5 százalékért vásárolhat állampapírt.

Miután a MÁP Plusz állampapírból másfél hónap alatt több mint 1200 milliárd forint értékben fogyott, ennek fele új állampapír vásárlást jelentett, hatását tekintve olyan, mint a monetáris szigorítás. Az inflációra így fékező hatással lehet, a jegybanki monetáris politikának ezért nem feltétlenül kell szigorodnia.

Az erre spekuláló befektetők lassan fel kell, hogy adják a reményt, kérdés, hogy ha az ő pozícióik teljesen lezárulnak, visszatérhet-e a forint árfolyama a tavaly nyár előtt megszokott sávba.

Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
Részvény / Deviza / Áru Szabályosan zuhan a forint, szakadnak a részvények is
Eidenpenz József | 2020. április 1. 10:20
Több napos szép emelkedés után ismét mínuszba váltottak a tőzsdeindexek a világban, így Budapesten is. A forint ma is folytatja gyengülését, már a 364-et ostromolja az euró.
hírlevél