BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. március 20. 15:21

Az OTP közgyűlési előterjesztéséből kiderült, hogy a társaság a tavalyival megegyező osztalékot fizetne részvényeseinek. Az osztalék szerepe most másodlagos, hisz a papír árfolyamának emelkedése jelenti az elsődleges profitot, és erre nem lehet panasz, miután örökös csúcsán a papír. Mindazonáltal intézményi befektetőknek vonzó az osztalékhozam is, hisz ők nem részesülnek a lakossági állampapírok magas kamatából.

Az OTP Bank április 12-én tartja közgyűlését, ahol a részvényesek szavazni fognak a tavalyi év után fizetett osztalék mértékéről is. Ez a tervek szerint részvényenként 219 forint, ugyanannyi, mint amennyit a 2017-es év után fizettek. A tényleges osztalék ennél végül valamivel magasabb lesz, mivel a társaság tulajdonában lévő részvényekre jutó osztalékot felosztják a részvényesek között.

5 bő esztendő

Az OTP osztaléka a 2013-as és 2014-es év után 145 forint volt, ezt követően a következő három évben 165, 190 illetve 219 forint, és idén is ennyi lesz. A bank növekvő eredménye alapján akár nőhetne is az osztalék mértéke, de a bank közben akvizíciókat is folytat, így most úgy tűnik, nem akarja az eredmény nagyobb hányadát a részvényeseknek juttatni.

A részvényeseknek nem is lehet panaszuk, hisz a pont 10 évvel ezelőtt válságbeli mélypontját, 1239 forintot elérő papír azóta megtízszerezte értékét, jelenlegi árfolyama 12 800 forint. A 10 év teljesítménye persze nem volt egyenletes: voltak különösen jó, de voltak árfolyamcsökkenést hozó évek is, azonban 2015 és 2017 között 3500-ről 11 000 forintig nőtt a papír árfolyama, és a tavalyi stagnálást követően idén eddig 13 százalékkal került feljebb.

Árfolyamnyereség vagy osztalék?

A részvényesek így elsősorban az árfolyam emelkedéséből profitálnak, de nem mellékes az osztalékhozam mértéke sem. A jelenlegi árfolyam mellett a 219 forintos osztalékkal számolva 1,7 százalék adódik, ami a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben az intézményi befektetőknek önmagában is vonzó. A lakossági befektetők ennél jóval többet is elérhetnek állampapíron, ha az árfolyam hosszabb távon stagnálna, netán csökkenne, esetleg kevesellnék is, így azonban szépen kiegészíti az árfolyam emelkedésből származó csinos hozamot.

Fejőstehenek és osztalékpapírok

Az osztalékhozamnak azoknál a papíroknál van kiemelkedő jelentősége, ahol a cég a növekedő szakaszból az érett, közgazdasági szakzsargonban fejőstehénnek nevezett (cash cow) szakaszba jutott, ahol további fejlesztések, beruházások híján az eredmény nagy részét kifizetik a részvényeseknek.

Emellett vannak olyan társaságok, ahol az iparág jellege miatt nincsenek nagy ingadozások a cég által elérhető profitban, ezek az osztalékrészvények. Ilyenek tipikusan az áramszolgáltatók, de nálunk a Magyar Telekomot is ilyennek tekintik a befektetők, ezektől a részvényektől sokkal magasabb osztalékhozamot várnak el, miután tartós árfolyam emelkedésre nem számítanak.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél