5p
Churchill mindent megtett, hogy ne maradjon országa egyedül, Margaret Thatcher pedig elképedt volna, ha azt látja, hogy országának vezetőjét elküldik a nagyok asztalától. Michael Heseltine, aki David Cameron és Theresa May pártjának összesen 20 évig volt minisztere, a jelenlegi brit politikai káoszról nyilatkozott.

Michael Heseltine 1966 óta a brit parlament tagja: 2001-ig az alsóház konzervatív párti képviselője volt, azóta a felsőház örökös tagja. 1972-től 1974-ig miniszter volt Edward Heath kormányában, majd 1979-től 1997-ig többféle miniszteri posztot is betöltött Margaret Thatcher és John Major kormányában, 1995 és 1997 között miniszterelnök-helyettes volt. A most 86 éves politikusnak van tehát bőven tapasztalata a brit politikában, ráadásul konzervatív párti politikusként, így ha valakinek, neki lehet megfontolt véleménye a mostani káoszról.

Megvezetett nép

Heseltine véleménye szerint a 3 évvel ezelőtti népszavazás igen szűk többséget hozott, ezért a kérdést sokkal nagyobb gonddal kellett volna és kellene kezelni, leginkább úgy, hogy a nép még egyszer nyilatkozhat az EU-val kötendő megállapodásról, hisz amikor annak idején szavaztak, fogalmuk sem volt, hogy a kilépés mivel jár, senki nem tájékoztatta őket. Most viszont látják már, hogy a 3 évvel ezelőtti ígéretek mit értek: a heti 350 millió fontos megtakarításból például lett egy 39 milliárdos lelépési díj.

Churchill és Thatcher

Heseltine már élt, mikor országa teljesen egyedül maradt 1940-ben, ás Churchill mindent megtett, hogy kitörjön a szó szerinti elszigeteltségből, amit nagy nehezen sikerült elérnie, és ez tette lehetővé, hogy országa a győztes oldalra kerülhetett. Az azóta eltelt bő 70 év békét hozott Európának, amelyből 50 évet az Egyesült Királyság partnerségben töltött az EU nagy részével. Most van 28 demokrácia, amely szuverenitásának egy részéről lemond azért, hogy sokkal többet érhessen el együtt a többiekkel, mint amit egyedül tudna.

Margaret Thatcher, aki a világ élvonalában akarta tudni országát, sokkot kapott volna, ha kilökik egy elitklub vezetői közül: Theresa May pedig rohant át a Csatornán, hogy korábbi partnerei kizárják a teremből, majd ultimátumot adjanak neki, miután azzal hitegette őket, hogy úgyis elfogadtatja parlamentjével a velük kötött megállapodást. Heseltine szerint a keményvonalas EU-ellenesek ezt érték el országuknak: megaláztatást, és azt hiszik, milyen jó lenne teljesen körön kívül kerülni, megint egyedül lenni, esetleg Trump ígéreteiben reménykedni.

Hiú ábrándok

Nem ismerik fel, hogy hiába volt Nagy-Britannia a világ legnagyobb impériuma egy időben, ma egy viszonylag kis ország, amely nem térhet ki globális realitások elől, nem élhet szigetén elzárva a világtól, esetleg az egykori gyarmatokkal folytatott kereskedelemről álmodozva. Az idős politikus szerint mindenki másnak ellenük kellene fellépnie, hogy a legnagyobb károkozást elkerüljék, és minél több megmaradhasson abból a biztonságból, amit az EU, ezen belül az Európával folytatott szabad kereskedelem adott.

Névleges vezető, valódi hatalommal

Heseltine szerint Theresa May már csak névleg vezető, hisz nem ura az eseményeknek. Ez logikusan egy konzervatív párti vezetőcserét kellene, hogy eredményezzen, bár erre most nincs idő, legalábbis, amíg nem sikerül megszabadulni a rövid határidők nyújtotta szorongatottságtól. Márpedig Theresa May pont ezt próbálja meg kihasználni: a rövid idővel zsarolni mindenkit, aki nem akar megegyezés nélküli kiesést.

Persze kérhetett volna már múlt héten éves hosszabbítást, felajánlva, hogy közben valamilyen komolyabb változás lesz (új választások, népszavazás stb.), de direkt nem tette, hogy még egy kicsit szorongathassa a képviselőket. A megoldást Heseltine sem látja, hisz hiába tartja névlegesnek Theresa May hatalmát, egyelőre rajta múlik, hogy szakadékba rántja-e az országot.

Frissítés: A parlament átveszi a hatalmat

A képviselők a hosszúra nyúlt éji parlamenti vita után hasonló véleményre juthattak, mert egy másik korábbi konzervatív miniszter, Oliver Letwin indítványára megszavazták, hogy a parlament szerdán átveszi a hatalmat a kormánytól egy napra, és dönt arról, milyen megoldást szeretne a jelenlegi patthelyzetben: szavazhatnak vámunióról, szorosabb kapcsolatokról, újabb népszavazásról. A miniszterelnök jelezte, hogy nem tekinti kötelezőnek majd ezeket a döntéseket, de jelenlegi helyzetében figyelmen kívül sem hagyhatja őket. Ezt jelzi, hogy 3 minisztere, akik támogatták a javaslatot, lemondott.

Egyikük, Richard Harrington, lemondó levelében ezt írta: "a miniszterelnök rulettet játszik az ország lakosainak életével és életkörülményeivel". A keményvonalas Brexit-pártiak alkotmányos forradalmat emlegettek, melyet szerintük bánni fog a parlament. Ők azt szerették volna (szeretnék) elérni, hogy a káosz fennmaradjon, és országuk megegyezés nélkül távozzon az EU-ból, aminek most némileg csökken az esélye, hisz képviselőtársaik többsége épp ezt szeretné mindenképpen elkerülni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG