BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 18. 06:06

Érdekes folyamatok játszódnak le az államkötvények piacán mind Európában, mind Amerikában. A túl mélyre süllyedt hozamok most megemelkedtek, azonban a görögök közben olyan szépen helyrejöttek, hogy pont ugyanannyiért finanszírozhatják magukat 10 évre, mint mi. Hittük volna?

Először tavaly év végén indultak heves emelkedésnek az európai és amerikai kötvényárfolyamok, azaz csökkentek a hozamok, amit legjobban a 10 éves államkötvényeknél lehetett észlelni. Amerikában korábban 3 százalék fölött is járt a 10 éves kötvény hozama, ami ott egész vonzónak tekinthető, sőt, egy ideig a magyar 10 éves hozamot is meghaladta.

Amerika

Decemberben aztán az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed megijedt egyrészt a részvénypiaci korrekciótól (azóta ismét csúcson a tőzsdék), másrészt attól, hogy az amerikai gazdaság tavalyi gyorsulása megakad. Így felmerült, hogy változni fog a korábban megindított kamatemelési ciklus: ez azóta be is igazolódott, a jegybank utolsó ülésén jelezték is, hogy szó sem lehet további kamatemelésről, legalábbis idén.

Amerikai 10 éves államkötvény hozama

A 10 éves hozam március végére le is zuhant 2,35 százalékig, ami lényegében megegyezik a jegybanki alapkamat értékével. Ez az árazás már azt jelentette, hogy piac a következő 10 évre sem számított a jelenleginél magasabb átlagos hozamra. Azóta ezen elgondolkoztak a befektetők, rájöttek, hogy ez egy igen valószínűtlen eset, és megkezdték a kötvények eladását, lejjebb nyomva az árfolyamot és emelve a hozamot. A hozam 2,6 százalékig emelkedett vissza, és ebben az is szerepet játszott, hogy kisebb lett a pesszimizmus a gazdasági kilátásokat illetően, különös tekintettel arra, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi megegyezés is egyre közelebbinek és reálisabbnak tűnik.

Európa

Európa legfejlettebb országainak kötvénypiacán is hasonló folyamatok játszódtak le, azzal az eltéréssel, hogy a hozamok egészen különlegesen alacsony tartományban mozognak, sőt, ami ép ésszel felfoghatatlan: a német kötvény hozama egy darabig negatív is volt.

Német 10 éves államkötvény hozama

A folyamat kontinensünkön is decemberben indult és márciusban érte el a legpánikszerűbb részt a kötvényvásárlók részéről: a német 10 éves hozam mínusz 0,07 százalék volt, az osztrák, a holland, a finn és a francia pedig 0,1-0,2 százalék között mozgott.

Most ezeknél a kötvényeknél is zajlik a korrekció, persze még így is igen alacsonyak a hozamok. A német hozam visszakapaszkodott 0,1 százalékig, a többi említett pedig 0,3-0,4 százalékra.

Hazai hozam

Egyúttal két kötvénynél játszódig még viszonylag meglepő folyamat: az egyik a görög, a másik a magyar. A mi 10 éves hozamunk 3,32 százalékra emelkedett, ami talán inkább csak azzal magyarázható, hogy miután a lakossági állampapírokra jóval rövidebb lejáratra ennél lényegesen magasabb kamatot fizet az állam, így az intézmények sem hajlandók túl alacsony hozammal vásárolni hosszabb lejáratra.

Görög csoda

Ami igazán meglepő, az a görög hozam, ami lényegében ugyanerre a szintre ereszkedett, a görög állam 10 évre ugyanakkora kamatra kap most pénzt, mint a magyar, pedig 2012-ben, az első nagy görög válságban 40 százalék fölött is volt a hozam, 2015-ben a második fordulóban, amikor a Sziriza párt szerette volna elérni, hogy Európa mégiscsak fizesse a korlátlan görög költekezést, 20 százalék fölé került.

Görög 10 éves államkötvény hozama

Ciprasz miniszterelnök akkor végül belátta, hogy senki nem finanszírozza tovább országát, ha nem teszi rendbe a gazdaságot. Ezt megtette, azóta is példásan vezeti országát, és a fájdalmas stabilizáció után teljesen egyensúlyba került a görög gazdaság, sőt, a hosszú recesszió évei után most már élénk növekedést mutat. A bizalom így teljes mértékben visszatért, a befektetők már a magyar szinten veszik a görög kötvényeket.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél