BUX
32 265.92
-1.00%
-326.00
OTP
9 100.00
+3.23%
+285.00
MOL
1 885.00
-5.75%
-115.00
RICHTER
6 085.00
-2.01%
-125.00
MTELEKOM
355.00
+0.00%
+0.00
 
2019. április 15. 06:07

Az elmúlt hónapokban volt egy heves forinterősödés, ami felélesztette a reményt, hogy az árfolyam visszatér a korábban évekig érvényes sávba, ahonnan tavaly nyár elején zuhant ki. A remény elszállóban, túl sok tényező szól az erősödés ellen, ugyanakkor a tartós gyengülés sem következhet be, hisz akkor összeomlik az önfinanszírozási program.

Viszonylag sokat foglalkozunk a forint árfolyamával, pedig ahhoz képest, hogy szabadon lebegő valuta, nem is mozog olyan sokat. A dollár az euróhoz vagy a jenhez képest vidáman emelkedik vagy esik 10 százalékot egy év, vagy akár pár hónap alatt, a forint rendszerint egy 5 százalékosnál nem szélesebb sávon belül szokott mozogni. Ennél, ha nem is sokkal, de jelentősebb elmozdulás volt a tavaly nyári gyengülés.

Nagy lemaradás

Igen ám, de van egy ok, ami miatt mégis sokkal nagyobb figyelem összpontosul az árfolyamra, mint szokványos körülmények között. Ez pedig az, hogy a bérfelzárkózásban a jelenlegi évi 10 százalékos béremelkedési szint ellenére még mindig nagyon le vagyunk maradva, és ebben a forintárfolyamnak is döntő szerepe van. A jelenlegi nettó átlagbér még 800 euró alatt van, ami nagyjából harmada a német, osztrák, francia és brit szintnek, miközben vásárlóerő-paritáson fejlettségünk elvileg meghaladja az említett országok szintjének felét.

Alulértékelt, mégsem erősödik

A vásárlóerő-paritás és a nominális érték között tehát nagy különbség van, vagyis a forint eleve gyenge, mondhatni alulértékelt. Ráadásul évek óta jelentős fizetésimérleg-többletünk van, ami lehetővé is tenné a forint erősödését, így euróban mérve gyorsítva a bérfelzárkózást. A remény egy ideig fenn is állt, hogy ez a folyamat csak megindul, de úgy tűnik, egyelőre kevés az esély rá.

Nagyjából 2013-ig egy euróért kevesebb, mint 300 forintot kellett adni, amikor 2011 végén fölé szaladt az árfolyam, szinte pánik alakult ki. Aztán, miközben megindult a költségvetési stabilizáció, valahogy mégiscsak legyengült a hazai valuta, a 300 túlsó oldalára került, és évekig a 305-315 közötti sávban talált egyensúlyra. Erre a leértékelődésre magyarázat lehet, hogy a stabilizáció során nagy ütemben kezdődött meg a devizaadósság leépítése.

Euró/forint, 10 év.

Erős állami devizakereslet

Ez a folyamat azóta is tart, a teljes államadósság 50 százalékáról 20 százalék közelébe csökkent, mindemellett időközben a teljes svájci frankban fennálló lakáshitel-állományt is át kellett váltani, ami megint csak tetemes devizaigényt jelentett. Azonban mindenezek után azt lehetett gondolni, hogy nincs már további devizavételi nyomás, a fizetési mérleg többlete erősítheti a forintot, pláne, hogy már az infláció sem alacsony, tehát nem baj, ha az erősödő forintnak árcsökkentő hatása van.

Igen ám, de az utóbbi hónapok kommunikációja és intézkedései alapján egyértelmű az a kormányzati szándék, hogy azt a maradék 20 százalék devizaadósságot is leépítsék, azaz forintra váltsák, pedig az a 20 százalék már nem okoz nagy sérülékenységet (ráadásul most szinte ingyen lehet euróhitelhez jutni, miközben a lakosság már közel 5 százalékos forintkamatot kap majd az államtól).

A program impresszív, rengeteg lakossági kötvényt akarnak eladni, ezért emelkedik azok kamata is, ugyanakkor a hivatalos monetáris politika, amely az intézmények és bankok számára szóló kamatot alakítja, extrém módon laza. Ezek a hatások együtt lényegében lehetetlenné teszik a forint tartós erősödését, legalábbis addig, amíg el nem fogy a devizaadósság.

Magas infláció

Mindehhez az utóbbi időben még egy tényező társul: az infláció erős növekedése. Ennek fő oka a kétszámjegyű bérnövekedés, ez önmagában logikus következmény, azonban egyúttal az erős fogyasztásnövekedés rendszerint rontja a fizetési mérleget is azáltal, hogy több importtermék fogy, illetve az exportra szánt termékek egy részét is elszívja a belföldi kereslet. Ezzel a lehetséges forinterősödés legfőbb fundamentális alapja szorul vissza, ráadásul a tervezett babaváró-kötvény hirtelen elképesztő módon megnövelheti majd a belföldi keresletet, így a hatás még sokkal erősebb lehet.

Lakossági bizalom

A forint útja az erős irányba elzáródhat, az alulértékeltség úgy csökken majd, hogy az inflációnk érdemben magasabb lesz, mint az eurózónáé. Mindezek a tényezők még akár forintgyengülést is okozhatnának, ezt azonban az állam nem engedheti meg magának, miután a lakossági pénzeket az állampapírok piacára akarják csatornázni. Így nem állhat elő olyan helyzet, hogy meginog a forint iránti bizalom, és tömegesen euróba kezd menekülni a lakossági megtakarítás (2011-ben már volt ilyen, amikor az a rémhír terjedt, hogy a kötelező nyugdíjpénztári megtakarítások után akár más lakossági források is hasonló sorsra juthatnak).

Mindezek alapján az tűnik reálisnak, hogy a mostani, 320 körüli árfolyam tartósan fennmaradhat, pontosabban körülötte alakulhat ki egy pár százalékos ingadozási sáv. Az év eleji heves erősödés vélhetően csak a monetáris politikával kapcsolatos spekuláció eredménye volt, az első kamatemelés után vissza is gyengült az árfolyam a jelenlegi, egyensúlyi szintre.

Euró/forint, 5 hónap.

Részvény / Deviza / Áru Putyin kész megállapodni az olajról, javultak az indexek
MTI | 2020. április 3. 22:11
Moszkva kész a Washingtonnal való együttműködési megállapodásra az OPEC+ keretében Oroszország kész a megállapodásra az OPEC+ (Kőolaj-exportáló Országok Szervezete - OPEC; plusz a vele szövetséges nagy olajexportáló országok) mechanizmusán belül, illetve az Egyesült Államokkal való együttműködésre az olajpiaci helyzet kiegyensúlyozása és a kitermelés csökkentése érdekében - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz kormány és az olajipar képviselőinek részvételével megtartott videokonferencián.
Részvény / Deviza / Áru Nehezen fordul a forint, mint egy tankhajó
Eidenpenz József | 2020. április 3. 19:03
Az MNB pár nappal ezelőtti forinterősítő intézkedése ellenére megint 367-hez közelít az árfolyam. De gyengül a zloty és a cseh korona is. A BUX az európai indexekhez hasonlóan esett, az OTP felfelé, a Mol és a Richter lefelé húzta.
Részvény / Deviza / Áru Nem érdemes még forinterősödést várni?
Eidenpenz József | 2020. április 3. 11:17
Tényleg összehívták az OPEC értekezletét, ahogy Donald Trump jelezte, bár csak virtuálisan. Kérdés, ez elég lesz-e az olajárak stabilizálására, az amerikai olajipar megmentésére. A tegnapi szerény pluszokat enyhe mínuszok követik a tőzsdéken. A Mol süllyed leginkább itthon, de a forint is megint lefelé tart. 
Részvény / Deviza / Áru Reuters-tanulmány: egy év alatt 7 százalékkal erősödhet a forint
MTI | 2020. április 3. 11:03
A közép-kelet-európai devizáknál mostanra levonult a koronavírus-sokk, innen már felkapaszkodás jöhet, írja a tanulmány.
Részvény / Deviza / Áru Részvények válság idején: a nagy amerikai techcégekre érdemes figyelni?
Privátbankár.hu | 2020. április 3. 10:58
A Klasszis 2020 díjak rendhagyó, virtuális díjátadója kapcsán portfóliómenedzsereket kértünk fel arra, értékeljék a 2019-es évet és a 2020-as kilátásokat. Richter Pál, a Budapest Alapkezelő szakembere arról beszélt: 3-5 éves időtávval számoljon az, aki részvénybe fektet.
Részvény / Deviza / Áru Trump olajár-robbanást okozott, rossz hírre emelkedik a tőzsde
Eidenpenz József | 2020. április 2. 18:41
A hihetetlenül rossz amerikai munkanélküliségi adat ellenére emelkednek a tőzsdeindexek. Donald Trump amerikai elnök meg akarja menteni az amerikai olajipart az árak feltornászásával, nyilatkozatai nyomán 23 százalékkal robbantak az árak. Ez a Molt is elérte, a részvény mentette meg a BUX-ot is. A forint a tegnapi őrült zuhanás után ma viszonylag stabil.
Részvény / Deviza / Áru Sikerült stabilizálni a forintot, Trump beszélte fel az olajat
Eidenpenz József | 2020. április 2. 11:20
A tőzsdék óvatos optimizmust mutatnak ma délelőtt, az olaj is megindult felfelé, miután Donald Trump közvetített az oroszok és a szaúdiak között. Az euró/forint eltávolodott a tegnapi meredek csúcsoktól, ma reggel 360 alatt is előfordult. Az OTP húzza la a BUX-ot.
Részvény / Deviza / Áru Eddig tartott csak a kilábalás? Hatalmasat esett ma az OTP
Eidenpenz József | 2020. április 1. 18:52
Ismét lefelé tartanak a tőzsdeindexek világszerte, újra a medve az úr. Budapesten az OTP esése húzta le leginkább a mutatót. A forint zuhanását az MNB-nek kellett megállítania. Az olaj tovább szenved, a vállalati hírek többsége nagyon rossz.
Részvény / Deviza / Áru Új eszközt vezet be az MNB, megállt a forint zuhanása
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 16:01
Egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött a jegybank. A hírre reagálva a forint szerdai zuhanása megállt, és némileg korrigált az árfolyam.
Részvény / Deviza / Áru Orbán miatt zuhan a forint, mint a kő?
Eidenpenz József | 2020. április 1. 14:57
Az euró/forint tegnap átlépte a 360-as szintet, ma pedig már a 370-et ostromolja, ami rendkívül gyors értékvesztést jelent. A többi térségbeli deviza is gyengül, de korántsem ennyire. Nemzetközi tényezők mellett Orbán Viktor rendeleti kormányzásra felhatalmazó törvényét és a koronavírusra adott eddigi magyar kormányzati reakciókat is felsorolják az elemzők, ha az okokról szólnak.
hírlevél