<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A 8 évvel ezelőtti arab tavasz jó néhány arab országban kormányváltást hozott, de volt egy, ahol akkor nem volt elég nagy az elszántság a hatalmához mindenáron ragaszkodó elnök eltávolítására. Most Algériában is betelt a pohár, a súlyos beteg, de hatalmat elengedni nem akaró Bouteflika elnöknek áprilisban távoznia kell.

Szovjet minta

A 80-as évek első felében a gyengülőben lévő szuperhatalom, a Szovjetunió lett vicc tárgya, amikor súlyos beteg, életerőt alig mutató öregurak kormányozták a birodalmat. Igaz, ott nem voltak választások: maga volt az alkotmányos rend, hogy mint egy király, haláláig uralkodik a legfőbb vezető, a kommunista párt főtitkára. Brezsnyev halála után azonban a gondosan előkészített örökösödési rend szerint újabb két, élete vége felé járó vezető következett: két és fél év alatt lett három temetés, mire jött Gorbacsov (aki azóta minden orosz cárt és szovjet főtitkárt túlélt: most 88 éves).

Afrikai matuzsálemek

Nos, azóta egyes helyeken megismétlődik a jelenség: egy-egy önjelölt örökös, névleg megválasztott elnök kapaszkodik a hatalomba meglehetősen magas korában, és végül a hadsereg is alig tudja eltávolítani a már alig élő despotát. Az első arab tavasz alkalmával megdöntött Mubarak egyiptomi elnök 82 éves volt, de rajta is jócskán túltett Zimbabwe ura, a 92 éves Robert Mugabe, akit végül csak azzal a fenyegetéssel sikerült távozásra bírni, hogy beengedik hozzá feldühödött népét, akik bizony nem feltétlenül lesznek kíméletesek vele.

Most egy ideje Algériában folyik a huzavona a 82 éves, már mozdulni alig tudó, de hatalmához a végsőkig ragaszkodó Abdelaziz Bouteflika elnökkel: hetek óta tartós tüntetéssorozat és a hadsereg erős nyomása után végre hajlandó távozni április 28-ig bezárólag, amikor lejár elnöki mandátuma. Múlt hónapban már beleegyezett, hogy nem indul az erre a hónapra tervezett választásokon az ötödik elnöki ciklusért, de ezt a döntését visszavonta, majd el is halasztották a választásokat.

Ki mozgatja?

Ha véletlenül a mostani döntést sem akarná betartani, feltehetően a Zimbabwében jól bevált módszert fogja alkalmazni a hadsereg, van most már bőven dühös tüntető az elnöki palotánál, akik most sem is vonultak el onnan, mivel az elnök azonnali lemondását követelik. Az algériaiak egy része úgy gondolja, hogy már nem is az alig élő elnök próbálkozott a hatalmon maradással, hanem a mögé bújó, őt szó szerint bábként mozgató, oligarchákból, politikusokból és katonákból álló eddigi hatalmi elit szeretné megőrizni pozícióját.

Utóhatások

Ha sor kerül a távozásra, és utána sikerül normál elnökválasztást tartani, akkor nagyjából befejezettnek tekinthető a folyamat, melyben az arab országok megszabadultak gyűlölt diktátoraiktól (kivéve Szíriát, melynek egy részén az orosz segítséggel helyreállított hatalmú Aszad marad még vélhetően jó darabig, igaz, uralma legalább nem terjed már ki a kurdokra). A folyamat ugyanakkor csak kevés országban hozott megnyugvást: Tunéziában lett igazi demokrácia, és Egyiptomban alakult ki több éves bizonytalanság után a jelenlegi stabilitás.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Moszkva szerint a Nyugat a hibrid akciók és a nyílt fegyveres konfliktus határán lavírozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 20. 07:59
Moszkva szerint Washington is könnyen belekeveredhet a konfliktusba. Reggeli hírösszefoglalónk az orosz-ukrán háború 178. napján.
Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG