Hirdetés
Hirdetés

Veszélyben Európa gázellátása – zavargások egy kulcsállamban

Káncz Csaba, 2019. március 06., 09:30

Több százezres tüntetések kezdődtek Európa harmadik gázszállítójánál. A Sárga Mellényesek tüntetéseivel birkózó francia nagypolitika igencsak idegesen figyeli egykori gyarmatának politikai instabilitását. Káncz Csaba jegyzete

Alig két hónapja elemeztük ezeken a hasábokon több muszlim többségű ország társadalmi forrongását Európa határán és máris itt van egy újabb dominó. Márpedig nem akármilyen geostratégiai tétje van az algériai zavargásoknak, amelyek az április 18-i elnökválasztás kapcsán robbantak ki.

A gázkitermelő óriás

Algéria az afrikai kontinens legnagyobb állama (2.38 millió négyzetkilométer), amely Észak-Afrika legnagyobb bizonyított földgáz készletével rendelkezik és tavaly a kontinens legnagyobb gázkitermelője volt. Ez az ország egyben Európa harmadik legnagyobb gáz-szállítója - Oroszország és Norvégia után -, Spanyolország gázfogyasztásának pedig egyenesen a felét fedezi. Mivel Franciaország lakosságának mintegy 7.5 százaléka algériai gyökerekkel rendelkezik, most Párizs is lélegzetvisszafojtva figyeli a fejleményeket.

Az elmúlt két évtizedben a nyersanyagárak szárnyalása lehetővé tette a kormánynak, hogy szociális juttatásokkal népszerűséget szerezzen magának. De az olaj- és gázbevételek - amelyek az algériai export 90 százalékát teszik ki – a 2007-es 74 milliárd dollárról 2017-re 24 milliárd dollárra zuhantak. Múlt évben a kormányzat vissza akarta vágni a szociális támogatásokat, de novemberben visszavonulót fújt az elementáris felháborodás hatására.

Hirdetés

A szélütött elnök

A széleskörű, több százezer embert utcára vivő tüntetések az országban két hete kezdődtek, tiltakozva az ellen, hogy az 1999 óta hatalomban levő Abdelaziz Bouteflika 5. elnöki mandátumának megszerzése céljából bejelentette indulását az elnökválasztási harcban.

Káncz Csaba
Káncz Csaba

A helyzet súlyosságát jól mutatja, hogy a tüntetésekre a 20 éve hatályban levő szigorú tiltás ellenére került sor. Az elnök 82 éves, de 6 éve súlyos szélütést kapott, ezért alig mutatkozik a nyilvánosság előtt és felváltva gyógykezelik Franciaországban és Svájcban.

A köztelevízió vasárnap egy elnöki közleményt olvasott be, hogy próbáljanak gátat szabni a tüntetéseknek.

Ebben az elnök ígéretet tett arra, hogy ha újra megválasztják, akkor csak egy évig marad hivatalában és egy előrehozott választást fog kiírni, amelynek nem fogja vitatni az eredményét.

Nos, az uralkodó elitnek van miért aggódnia, hiszen a lakosság fele 30 év alatti (a teljes lakosság átlagéletkora 28 év), a fiatalkorú munkanélküliség pedig 25 százalék fölött van. A népesség robbanásszerű növekedését jól mutatja, hogy a jelenleg 41 millió lakosú országban 1960-ban még csupán 10 millióan laktak.

Jogos francia aggodalmak

A Sárga Mellényesek tüntetéseivel birkózó francia nagypolitika igencsak idegesen figyeli egykori gyarmatának politikai instabilitását. Vasárnap több ezren tüntettek több francia nagyvárosban, szolidaritásukat fejezve ki az algériai tüntetőkkel. Párizs nem véletlenül aggódik, hiszen a Peugeot gépkocsikat gyártó PSA Csoport az elmúlt évben kezdte el a termelést Algériában, a felfutó afrikai termelésre számítva. A francia kormány már többször aggodalmának adott hangott Peking algériai térnyerése kapcsán is - nem alaptalanul, hiszen mára az afrikai ország legnagyobb kereskedelmi partnere Kína lett és az országban mintegy 90 000 kínai vendégmunkás dolgozik.

Hétfőn a befolyásos Le Monde egy szerkesztőségi cikket tett közzé „Abdelaziz Bouteflika: túl kevés, túl későn” címmel. Az állásfoglalás szerint az elnöknek nincsen egy év ideje arra, hogy utódot nevezzen ki – most kell lemondania a társadalmi béke megóvása érdekében. A vezető napilap szerint „az utcákra vonuló több százezer algériai eddig feltűnő visszafogottsággal viselkedett”, miközben a rendőrség nyilvánvalóan utasítást kapott arra, hogy ne lépjen föl brutálisan.

Nos, az elkövetkező hetek sorsdöntőek lesznek Algériában, amelynek viszont közvetlen (energia)politikai kihatása lesz Európára is.

Káncz Csaba jegyzete

1,5 millió forint jól jönne? Találd meg a legjobb ajánlatot!

Előrébb tudsz lépni 1,5 millió forinttal? Találd meg a tucatnyi ajánlat közül a legjobb hitelt személyi kölcsön kalkulátorunk segítségével! Ha 60 hónapos futamidőre vennél fel 1,5 millió forintot és számít a törlesztőrészlet nagysága, ezek a legkedvezőbb ajánlatok a kalkulációk szerint: a CIB Bank Előrelépő személyi kölcsönével 30 327 forintos havi törlesztőrészlet és 8,17 százalékos THM mellett vehetjük fel a kölcsönt. A Raiffeisen Bank személyi kölcsönét 30 379 forintos törlesztőrészlettel, 8,97 százalékos THM-mel igényelhetjük. 32 110 forint a Budapest Bank Online Prémium személyi kölcsönének törlesztőrészlete 10,50 százalékos THM mellett. Az Erste Most Extra személyi kölcsönt pedig 32 606 forintos törlesztőrészlettel és 12,05 százalékos THM-mel igényelhetjük. További ajánlatok érdekelnek, esetleg nagyobb hitelösszeg? Használd ezt a hitelkalkulátort!

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

Támadnak a hackerek - mennyit érnek a zsarolóvírusok és az ellopott adatok a dark weben?

A kiberbűnözés 3 billió dolláros kiadást jelentett világszerte 2015-ben, és az előrejelzések szerint ez az összeg 2021-re 6 billióra emelkedik. A kiadások alatt az incidensek utáni összes költséget értjük. Például egy zsarolóvírus esetében nem csak a váltságdíj kifizetése számít, hanem az incidens miatti termelékenységcsökkenés, számítógépek mentesítése, újratelepítése, a biztonsági szabályozás javítása, a szükséges technológiai védelmi beruházások és a vállalat hírnevét ért járulékos károk is.

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Videók

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Ön tud félretenni a nyugdíjas éveire?